Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

När våren närmar sig med långsamma steg...

Kategori: Funderingar

Igår eftermiddag "eldade" jag upp min inglasade altan. (Ska nog göra detsamma idag.)Solen strålade och nordanvinden ven ute runt knutarna och det knarrade i plasttaket. Ibland så rasslade det till och småsmattrade av höstens björkfrån som hade blivit kvar. Med gaskaminen och infravärmen gled temperaturen snabbt upp till 23 grader. Jag stökade runt en stund, dammsög och torkade av sedan gick jag in och kokade en kanna kokkaffe. Nu slog jag mej ner i tresitssoffan och bara njöt.





Min renoverings- och inredningsplanering tog ånyo åter fart. Den stannade ju upp i höstas när kylan och hösten gjorde sitt intågande. Jag eller vi hann inte klart, min "styling". Jag satt där och sippade på mitt kaffe och räknade ut hur många 6 mm panelskivor jag behövde för att klä ytterväggen som fortfarande finns kvar, jag vill inte ha den faluröda utan skruvar enkelt upp de skivor och målar dom i samma antikvita som resten av rummet. Det behövs inte så många kom jag fram till, och så kan jag klara mej med färgen jag har kvar. Men jag får nog lugna mej till snön är borta ute så jag har någonstans att mäta och såga. Jag och min livskamrat, alltiallo och medhjälpare snackat om att bygga in och isolera plasttaket. Det är inte snyggt att titta upp och se det, och så blir sommarvärmen alldeles för mycket då solen ligger på. Det är då det blir en kuvös.
Vi har diskuterat olika lösningar eller ideér på hur vi ska göra, ingen vet egentligen . Min ide´tror jag funkar men mannen är som vanligt skeptiker. I alla fall så tror jag att det först blir någon slags förhydringspapp uppåt mot reglarna som jag ska häfte fast, sedan isolering och fästa den, sedan blir det ett paneltak troligen ohyvlat.




Här är "ytterväggen" som skall kläs med panelskivan, och taket som skall trollas bort...


Känslan av att våren är litegrann på intågande är påtaglig. Fåglarna kvittrade och hoppet om takdropp varje dag finns i tanken. Ute i mitt rum får jag en feeling av en slags ljusterapi, det är otroligt. Allt ljus som jag under vintern och den mörka hösten inte fick får jag i en stor dos i mitt rum. Jag har gjort om min altan från en träig och ganska tråkig plats till ett rum som jag tycker om och faktiskt kan vara i året om, om jag vill elda upp det. Att sitta "ute" i januari i en tresitssoffa och det är 23 grader varmt och snön ligger bara en liten bit utanför är en skum och skön känsla.
Det är en skön tystnad, men ändå påminns jag att staden finns runtomkring och att det finns liv.

Det har varit en kall vinter och den har varit ovanligt lång. Jag vet att den inte riktigt är slut men jag har ändå fått känna doften av en vår. Årets första månad är snart slut och februari kan komma att bjuda på dagar då solen verkligen värmer. Det är en lycka.

Igår var det lördag och det mesta som planerats blev inte gjort. Vad gör väl det, huvudsaken jag har det bra. Jag valde altanvärmen och gubben valde en dag på isen. Han har sitt paradis, och jag har mina prioriteringar. Två fåglar som flyger åt olika håll men ändå delar samma fågelholk är en ganska bra beskrivning. Att ha olika intressen och prioriteringar är inte alltid en nackdel. Vi är olika och kan komplettera varandra. Vi matar våran duniga lilla fågelunge, som ibland blir en dinosarie med huggtänder. Vi ställer inga stora krav på varandra och inte heller på livet, utan njuter av de stunder som ger oss något. Allt är faktiskt så enkelt.

Visst har vi våra revolutioner då och då, utan dessa skulle livet stanna och bara bli slentrianmässigt. Även de minsta förändringar är nyttiga. Att leva i nutiden men ända se dåtiden är en konst, med rätt inställning funker det. Det går att släppa allt det negativa om jag så vill, att sitta med en bitterhet och sorg från det förgångna det tär bara en sönder och samman. Det känns skönt att kunna uppskatta de små stunder som jag skapar och trivs .

Jag ser framåt mot våren och mot livet, även om den härliga känslan rymms på en 18 kvadratmeter stor altan, så bevarar jag den och lägger den i mitt herbarium.






Jag har också stuvat om mej uppe i huvudet, alltså klippt mej kort. Jag tycker att jag blev nöjd, enkel och en look av att våren är här...Jag känner mej mnöjd med detmesta och det är gott nog.





Kommentarer

  • anneli sundström säger:

    Halloj Mia !!

    Ett litet tips till altanen...sätt upp vita tygstycken under taket, typ lakansväv. Det har jag gjort...funkar skitbra..!! Det stöter bort värmen, lite varmt blir det ju men inte alls som utan !!



    Kramen

    2011-01-30 | 13:31:36
  • Mia säger:

    Halloj:)

    Tack för tipset, tanken som din har allt funnits. Fast det är så att väggarna i altanen är isolerade och vi har fixat golvet ganska bra, och det är en isolering vi är ute efter samtidigt som vi vill ha det snyggare, än nu.

    Men som sagt jag har haft lakansfunderingen:)) Tack

    2011-01-30 | 14:51:45
    Bloggadress: http://miajaverling.blogg.se/
  • Micke.S säger:

    Tjena "frugan"!

    Jag gillade din beskrivning av våran son,riktig fullträff:D

    2011-01-30 | 16:46:23
    Bloggadress: http://fiskeborlange.blogg.se/
  • majsan säger:

    Hej Mia det ser ju jättefint ut och förlåt att jag glömde säga att du va jättefin i håret.

    Kram/Majsan i butiken du vet...

    2011-02-01 | 16:57:25

Kommentera inlägget här: