Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Nu ska det blir det en kamp, för barnen...

Kategori: Samhälle

I veckan som gått har jag inte haft kraft att skriva, funderingar har snurrat på.  Jag vill tacka för alla tips och råd jag fick på mitt förra inlägg. Ni ska veta, att bara  att det finns människor som er ger mej ett stöd, gör att det hela känns bättre. I mitt inre känns det att nu måste jag skrida till verket, hur drygt det än är.  Omgivningen, är helt på det klara med att det inte är okey att våra barn utsätts för mobbing av olika slag. Därför måste det med gemensamma krafter gå  sätta igång en process och agera.

Den nummerspårning som jag gjorde, misslyckades tyvärr. Alla nummer går inte att få fram, men priset är det samma. Det var synd att jag inte kunde få tag på det, för det hade varit en otroligt bra start att börja med. Vi trodde att den nya skolan och nya klasskompisar skulle göra situationen bättra. Några från gamla skolan har tyvärr kommit med, nu är det så. Och som det verkar så fortsätter de med att försöka knäcka min grabb.

I veckan nu som kommer, efter lovet så ska jag kontakta rektor och klassföreståndare för ett samtal, då jag som i förra skolan får starta upp från ruta ett igen. I förra skolan hände inte något. Lärarna verkade inte ha någon ork kvar. Denna gång ska jag ställa krav, jag ska inte ge mej. Nu ska saker och ting blottas och skolan ska få agera. Jag har även ett stöd i en släkting som jobbar som kurator på en skola, hon har en hel del nyttiga förslag att komma med. Dessa ska jag jobba med.

Jag funderar starkt att gå ut i lokalpressen ( inte till att börja med) och ställa frågan om skolmisshandel till de ansvariga politiker i kommunen. Hur eller vad de säjer om situationen. Sist jag läste en artikerl påstod en kvinna att det inte fanns i vår kommun. Jag blir så jävla förbannad. Hur ska mobbing i skolan vara utdöd, när de inte ens vet hur de ska hålla tungan utan att förtala andra, eller hur man uppträder mot varandra. Så kallade vuxna, som styr i en kommun.

Ni som undrat var jag varit den senaste veckan, här är jag. Trött, förbannad och klar att gå till en strid för ett barn, för andras barn. Inget barn ska behöva lida. Det här är bara början. Som jag räknar med kan bli något som "tar" och förhoppningsvis något som kan bli bra.

All min kärlek till dej min vän...

Kategori: Samhälle

I skrivande stund rullar tårarna på min kind. Jag känner mej arg och frustrerad. Jag är så fruktansvärt ledsen. Jag har haft den här känslan flera gånger innan. Samtidigt är jag fylld med så mycket sorg och en otrolig maktlöshet. Jag måste orka, vi måste orka vännen. Hela världen är inte galen, heller inte vi.
Jag törs nog säja min pojk att du är en ibland de ensammaste killar. Du är så jävla ensam. Aldrig ringer någon och frågar efter dej, aldrig någonsin. Du min lilla pojk, som är fylld med så mycket fint, du som är en rättvis och duktig kille. Jag förstår att ditt sinne och dina aggresioner gör uppror, för du slåss mot det som inget barn borde få kämpa mot. Den fysiska och psykiska misshandel som du måste utstå med. Samtidigt ler du och visar din ödmjukhet och vägrar spela offer. Du har så mycket mod i dej, det är du som är den som vinner alla poäng.

Varför utsätts du ideligen för angrepp av dina "skolkompisar"? Varför vill de göra dej till deras offer? Allt det råa som denna handling innebär tär på dej och ger dej så många sår som aldrig kommer att läka. Jag och din pappa lider med dej. Vi står helt handfallna och vet helt enkelt inte hur eller om vi kan lösa det här. Självklart har vi och ska vi fortsätta vår kamp att du kan få en värdig skolgång. Jag har bestämt mej nu. att efter helgens påringning på vår telefon, där några talade om hur "Jävla ful" du är och "vilken nörd" du är, så tänker jag åter rulla igång en fejd. Denna ska inte sluta förrän skolorna tar upp problemet som det allvar det är.

Tyvärr när de som ringde hade batteriet i nummerpresentatören tagit slut. Nu har jag satt igång en dyr spårning via Telia, och när den är gjord så tar jag kontakt med ägaren av abonnemanget och kollar vem eller vilka det är. Förklarar situationen, sedan görs en polisanmälan. Den här mobbningen som går in på sitt sjunde år, och som inte tagits på allvar av skolan måste få ett avslut nu för alla inblandades skull. Du sa att det gick ganska bra på din skola, och att ingen var dum. Men det är kanske inte alltid som du orkar berätta allt. Men nu börjar det igen och det är inget dåligt angrepp när de ringer hem till familjen och vräker ur sej allt du inte alls är berättigad till.

Mobbningen har nått sin absoluta kulmen nu, och jag stannar inte nu. Nu är det krig, ett krig för din skull. Den här gången ska allt upp på bordet. Allt.
Borlänge Kommuns styrande politiker gick ut i tidningen och förklarade att ingen mobbning skedde i Borlänges skolor. Jag kan inte säja annat än ni är usla som företrädare för en del av era medborgare. Ni sitter där och har absolut ingen aning om något. Utan ni kammar in era arvoden, sedan skiter ni hur det går för barnen.

Jag är så jäkla ledsen och jag har skrivit om detta ämne vid fler tillfällen i bloggen. Fortfarande undrar jag om personalen i skolorna har gett upp på grund av att kommunen inte ger dem de verktyg som behövs. Alla verkar ha retirerat, att de ansvariga politiker gjort det, har jag vetat länge. Men var fan är ni föräldrar som låter era barn förtrycka sina medmänniskor. Eller är ni förtyckare ni också.

Ni känner varken mej eller min son, men var så säkra, har jag väl bestämt mej för att ändra saker och ting, då gör jag det. Alla som känner mej vet att man inte slår mot en bulldozer.

Jag funderar att sätta igång ett nätverk för föräldrar med utsatta barn, så vi åtminstone har varandra. För inga andra verkar bry sej.

Åhhh, vilken kanonavslutning på dagen...

Kategori: Musik

Den här dagen, som började med vintertid, regntunnga skyar och ett gråtrist väder. Ett bullbak som gick i stöpet för att jag inte hade alla ingredienser för ett rekordeligt bullbak.  Jag var inne och vevade på facebook på eftermiddagen, läste hur mina vänner tänkte och vad det gjorde och om de hade så skulle de inte ha gjort. Då plötsligt stod det från Mats till Mia, ikväll är det Peter Lundblad på Wasabryggeriet. I det läget var det ingen tvekan om vad jag skulle göra. Peter Lundblad är aldrig fel, aldrig någonsin.

Inne på det mysiga bryggeriet är det en atmosfär så man bara njuter. Jag satt där och tänkte att här har morfar jobbat, och hans bror Gösta som var den fina disponenten. Om nu disponent är så fint, jag vet inte riktigt. Titlar är inget som jag imponeras av.
Historiens vingslag ekar i lokalen. Jag skulle tro att Gösta spökar där. I så fall så må han få Göra det. Är det någonstans jag skulle spöka så var det nog där, i ölets heliga boning. Ja det är tur att pilsnertiden är förbi och ölkaggen är ett minne blott.*s*

Peters musik och texter berör mej. Ofta sitter jag bara och njuter och det känns inne i kroppen att texterna även är mina eller för mej. Gitarren han spelar på är (märket ?) är fylld med sådana fina klanger som gör sej bra i bryggeriets rum. När Peter spelar, och han är en eminent gitarrist ser allt så jäkla enkelt ut. Fingrarna bara flänger över halsen med barre´. Jag har alltid beundrat hans spel, och tillsammans med texterna blir allt en enighet.

Första gången jag såg Lundblad var nog 1979, då var han så gott som en stående gäst på en krog i Borlänge, han blev nästan som en kompis. Han spelade ganska ofta, och vi alla tyckte att han var en trevlig och duktig kille. Det enda jag visste om honom då, var att han tillsammans med Lasse Tenander hade gjort "Likablå som dina ögon" och den spelade han även denna kväll. Jag har alltid velat kunna den men jag har alltid kört fast i ett accord, man är ju ingen gitarrvirutuos som Segovia precis, men jag aldrig hittat det förlösande accordet som kan ta mej med i hela låten, trots idogt greppande..Det är den låten, och sedan har jag baske mej kört fast på Buffy Saint Maries låt "Soldier Blue."

När låten och paradnummret"Ta mej till havet"  som härjar i Sverige, jämt alltid, ofta. Ja när den kom tyckte jag att det var enormt roligt att han blev uppmärksammad. För han är verkligen en duktig musiker eller mysiker som fler borde känna till. Ja egentligen borde han bli en av alla uppmärksamma vissångare i Sverige, och troligen en av de få som kan hantera en gitarr på ett proffsigt sätt. I kväll öppnade han med den låten, och det tyckte jag var ett finurligt drag. Under fösta nummret går allsången igång. Det gjorde att alla lugnt kunde förtsätta lyssna utan attt oroa sej för om den skulle komma eller ej. För mej är han stor, han är ödmjuk och har en otrolig humor.

Det var tretton år sedan jag såg honom sist och det var på en visfestival här i Borlänge. Jag hoppas att det inte dröjer lika många år,  innan jag får tillfälle att få se honom live igen. Jag får hålla ögonen öppna så jag kan se honom åtminstone en gång om året. Att jag liksom får åldras tillsammans med honom och hans visor.


Självklart så hade jag inte laddat batterierna i kameran så det blev en ynka bild, inte många att välja på i det läget. Sedan kan jag inte heller kalla mej för någon vidare fotoredigerare. Men ni får väl ändå en liten hint om hur bra allt var....Tack Peter...

Fena i köket och långkok..

Kategori: Skitsnack

Idag var det meningen att jag skulle göra ett rejält bullbak och plocka fram det rekorderliga fruntimmret jag i själva verket är. Efter en skön sovmorgon och klockan "egentligen" var 12.00, blev den med vintertid 13.00 och magen knorrade och gav små skrik efter mat. Här i huset serveras ingen snabbmat, för då försvinner glansen av ett rekorderligt fruntimmer ganska snart, jag tappar min stjärnstatus som god mor och i viss mån "nyttig" mat stofil. Igår gjordes ett långkok med högrev, som till slut serverades med dillsås, alltså dillkött, inte dökött.

Idag, just nu puttrar en gryta med fläskkött, ingefära, kinesisk soja och bambuskott och vattenkastanjer. Till det blir det troligen potatis. Ja mat ja, vid spisen är jag en egoist. Inte många släpper jag fram där. Jo en som har ett ganska bra förtroende av mej är min älsta son, han är skaplig att göra mat, när han vill. Karln jag är gift med får beträda spiszonen när jag inte är hemma, och när han ska glufsa i sej maten själv. Fast han är bra på mycket annat, men någon fena i köket är han inte. Fast han tycker det.

Jo det där med bullbaket, det hade kunnat blivit en sanning, men många av ingredienserna saknades och det är söndag. Som gammal handelsanställd försöker jag undvika att handla på röda dagar, jag vill inte det. Helst vill jag att alla kvinnor skulle slippa arbeta sena kvällar varannan helg eller hur nu schemat är lagt. Bullbaket får bli nästa helg, med lite mer planering är det bara att sätta igång. Färska, varma kanelbullar är gott, nu strilar snålvattnet i mungiporna och sockerfallet ligger troligtvis på rött.

Skulle vi tala om vädret? Nej jag tror inte det. Om det finns det inte mycket att orda om. Det är bara och slå ett getöga rätt ut så får man vädret konstaterat rätt upp i plytet. Mörkret kramar oss nästan hela dagen. Värmeljusen brinner med en evig låga. Helt enkelt skulle jag kunna sova mej förbi hela vinterhalvåret, eller bli en Alice Babs som bor halva året i värmen, utan nåt dravligt golfspel. Golf är inte min sport, om jag ska välja någon aktivitet då blir det boule. Lagomt anpassad för min kropp och lagomt bra för flåset. En kulsport, eller en kul sport.

Jag spelar på trav, men är inte ett dugg intresserad av att se hästarna springa. Jag är enbart ute efter avansen, den ni vet som man sällan får uppleva. Någon krona hit eller dit och jag jublar. Så jag kan inte påstå att jag spelar för spänningens skull. Men Lottodragningen tittar jag gärna på, när Annika Duckmark smeker fram nummer efter nummer med sitt lätta läspande på bokstaven S. Duckmark är Brolins gamla fjälla, en gammal fjälla med gamla nummer.

Nu återgår jag till koket och köket. Jaag glömde i hastigheten tala om att min karl är en fena på att råskala potatis. Jag hör nu nerifrån att kranen strilar och skallret av potatiskalaren rasslar som kastanjetter. En duns när potatisen når kastrullbotten. Är det något min karl är en fena på så är det i alla fall potatiskalning. Och sen så kan han ju så mycket annat, som att fiska upp mat.Ja den där Lindström...

Kategori: Politik

Vänsterpartiet i Borlänge brukar utav vissa politiska kretsar bara förknippas med en enda person och det är Lindström. Han och vi är inte dummare än att vi förstår att vi är fler medlemmar än så. Föresten ni vet väl, den där Lindström som åkte ut ur kommunhuset våren 2008. Var det Lindström eller var det vänsterpartiet? Begreppen kan vara svåra att hålla isär för en del.


Varför ? Han eller vi gjorde inte som den rådande struktur talte om hur han eller vi skulle göra. Vårt parti skulle inte vara ett eget parti, utan skulle vi vara med i spelet så skulle vissa dolda budskap följas. Nu är det så här att vänsterpartiet är mer än bara Lindström, och självklart vet han och vi det. Våran partiförening har växt sej stor det senaste året, alla är lika värda. Den där Lindström styr inte över våra viljor utan han släpper fram alla på ett demokratiskt och metodiskt sätt. Den där Lindström låter folk växa och vara den resurs de verkligen är. Alla har inflytande. Det är precis så som det ska vara, eller hur. Jag tycker att smutsig ryktesspridning om honom borde upphöra omedelbart. För förtal av medmänniskor är ett taskspel.


Till de styrande i Borlänge vill jag tala om, om någon har lust att hörsamma vad en sådan som jag har att förtälja. I vår förening råder en enighet och en demokrati. Vad menar "hon" nu då? De väljare som väljer att rösta på (V), blir väldigt besvikna då deras röst inte på ett korrekt och demokratiskt vis vägs in i styret. Däremot släpper man in borgerligheten, den "samarbetar" man med, samt (mp) som har två mandat och en kommunalrådspost, ja hur många sådana poster har kommunen, är det fem eller rent av sex?

 

De styrande vågar inte och vägrar,  släppa in ett litet parti som inte vill "jamsa" med utan väljer att föra den politik som väljarna vet att vi står för. Ute i landet har V, mp och socialdemokraterna bildat en röd/ grön allians. Men här väljer man borgarna. Vad liknar det här? Det är en aningslös hämnd som riktar sej till sin egenvilja. Vänta bara, det kommer en dag då ni får sticka huvudet i sanden. Då kan inte Ikea rädda er. Jag anser att det är riktigt dåligt.


Idag i lokalpressen läser vi, och Lindström, hur ni fortfarande inte tänker släppa in vårt parti, eller menar ni Lindström. Jag hoppas att de väljare vi har kommer att reagera över att ni valt att inte på några vilkors vis vill samarbeta. Sossarna är så säkra på och anser sig sitta år ut och år in på gamla meriter som snart är ett minne blott. De stryker oss ur sina planer, precis som vi och Lindström förstått. De släpper fram ett parti som är främlingsfientligt i det här läget. De gynnar ett parti som troligen kommer att ta 4-6 mandat. Jag har hört en hel del kusligt från era trogna nu på slutet och det skrämmer mej. En förnyelse och en rannsakan vore verkligen på sin plats. Kanske en återgång till det partiet som ni en gång var. Det är bara en ide´om lösning som skulle kunna fungera.


Det snackas även om Lindström och hans "anhang" är förnärmade över sossarnas kick. Det som jag har lärt mej under dessa tre år är att politiken i denna kommun inte är ren och det handlar inte om "fair play". Rädslan för V måste vara ganska stor. Nej vi är ett parti i Borlänge på uppgång och har en framtridstro. Vi sitter inte och nickar med i beslut vi inte tror på eller delar. När arbetarpartiet för en borgelig politik, då kan vi inte gå som nickedockor i hälarna och jamsa med. Det vore att svika våra väljare.


Ibland måste även jag få reagera, vem vet vilket snack det går om mej. Det skiter jag fullständigt i, för jag vet att jag har rent mjöl i påsen. Den dagen då  jag inte längre kan se människor i ögonen då lägger jag av.

Mitt i prick...

Kategori: Humor

...mycket nu...

Kategori: Skitsnack

Tiden för bloggande är knal, läsandet av andras bloggar är även den knal. Tiden räcker inte till, inte orken heller. Även om jag har hamnat på en praktikplats inom kommunen så är det för min del fullt ös.

Det som jag hjälper till med är att bygga upp ett ungdomscafe i de befintliga lokaler som finns. Ett cafe som ska kännas välkomnande och inbjudande för ungdomar. Som det ser ut nu, mörkt med kalla färger och sterilt möbelemang, är inte mysigt. Just nu målar jag ett tak som är 80 kvadrat, minst. Fran kolsvart till vitt, vi har hittat en fondtapet som är läcker, in ska också ett möbelemang som inbjuder till fikastunder. Vi skapar ett helt nytt rum. När det är klart och chefen godkännt budgeten då kör vi.

Jag är helt inne i det här nu, samtidigt som hösten står för dörren med regn, rusk och kyla. Vintern slickar vägbanorna me sin förädiska blixthalka. Snart är det dags att skifta däcken också. Visst snurrar det på och runt, samtidigt som butikerna sätter upp adventstakar på sina bästa försäljningsytor. Inte konstigt att det känns som ett kaos uppe i skallen.

Fast jag är nöjd, med tillvaron. Livet är tusen resor bättre nu än då. Det finns ett liv, efter Coop.

Det är kusligt längesedan...

Kategori: Minnen

Jag har bläddrat i lite bilder som fanns hos pappa, sådana jag tog med mej när jag rensade ut hans lägenhet. Kort på mej och storebror när vi var små. Då var det inte alls vanligt att det var fotografering, så som det är idag i digitalkamerans tidevarv. Först skulle familjen vara ägare av kamera, sedan skulle filmen framkallas och vice versa. Jag vet inte om det var dyrt att framkalla, men har fått för mej att det var lite lyxigt.

Det här kortet är taget hos en fotograf, men jag blir så "förtvivlad" på hur jag var klippt. Ibland undrar jag om mamma eller pappa gjort det själv. Förklaringen jag fått är att mitt hår var så tunnt och halkigt att det gled ur saxen hos frisören. Hur som helst så var brorsan stilig och jag ganska söt. Ja längesedan är det...

SIFO har räddat min dag...

Kategori: Politik

Det är mindre än ett år fram till valet. Och personligen längtar jag till valdagen och hoppas på att Sveriges arbetare och vanligt folk röstar bort den varböld som har angripit oss. Under tre år har tryggheten varit ute på irrfärder, sjuka och arbetslösa mår dåligt över att vara en del av alliansens "fula" medborgare.

Maken till kränkning som Försäkringskassorna har jag aldrig upplevt. Jag har själv fått kämpa med överklaganden till Försäkringskassan och Länsrätten, där jag efter nio månaders kamp fick rätt. Sjuka människor måste strida för sina rättigheter. Just nu är jag arbetslös, och har varit på Arbetsförmedlingen på informationsträffar. Jag förstår att de anställda har fått mycket skäll av arbetslösa, en arbetsuppgift som för dom är styrt av alliansens regelverk. Regeringen har köpt in personliga coacher som trippar runt på AF med kostym och en timlön på 400 kr/ timme.

Med den här regeringen som kommer vanligt folk aldrig att få ett tryggt liv, med allinsens människosyn så kommer vi att tippa över kanten. Inte en och en utan det är ett kollektivt massmord som de är utförare av.

Jag läser i Expressen att om det skulle vara val idag då hade de röd/gröna vunnit med en nätt marginal Väl känns det och det inger ett hopp fram till valet. Men ändå kan jag inte förstå att någon i arbetarklassen, arbetslösheten eller i de sjukskrivnas gäng kan lägga en röst på den borgerliga regeringen. Kanske har de som fortfarande har ett fast arbete inte förstått varför a-kassan höjts, och tror att det är facket som skinnar sina medlemmar.

Efter att ha vaknat och läst i tidningarna att de röd/gröna har en framgång så känns dagen lättare och jag får en kraft inför den kamp jag står inför. Att i framtiden återställa samhället från den galenskap regeringen ställt till med.

Flickan som tystade en hel värld...

Kategori: Miljö

Envägskommunikation har aldrig funkat...

Kategori: Politik

Ja vi har det roligt på våra möten. En otrolig sammanhållning och alla kämpar mot samma mål. Ett mål som vi är eniga om för att människor som knappt har något ska få ha det drägligt. Som idag så har regeringen åtsidosatt så många svenskar och folk som förr hade något står rådlösa och medellösa, utan något. Det är så vår regering vill att vi fattiga skitar ska ha det. (En liten parantes efter första meningen.)
Nå våra möten är ingen samling dysterkvistar som vrider sina pannor så pormaskarna ser dagens ljus. Utan de består av vettiga människor som andas humanism, konstriktivitet och ärlighet. På våra möten kommer alla till tals, och fungerar som en kugge i hjulet. Ingen är mindre värd än någon annan och alla beslut som tas är förankrat hos hela partigruppen. Det är väl så rågången ska vara?

Våran lokala partigrupp andas framgång, och medlemsantalet växer i en bra takt. Folk söker sej till vårat parti. Tyvärr är situationen i Borlänge mellan de röda partierna infekterad. Och kanske inte rätt belyst. Det borde finnas ett mer vuxet förhållningsätt mot varandra  Då i ett läge då vi egentligen är beroende av varandra för att skörda den framgång som vi vill nå, vi vill ju återta vår position i politiken. Vi vill vinna valet.  Alla vill att den sittande regeringen får backa och lämna över till den röda/ gröna alliansen.

Vi lär våra barn att visa hänsyn och att god ton tillhör grundbegreppen och att uppföra sej. Att ha ett korrekt förhållningsätt mot sin syster/ broder. Hur i hela fridens namn ska detta gå till när vuxna människor inte kan klara detta. Ett samarbete är faktiskt viktigare än något annat just nu. Det är förhållningsättet mot varandra som kan avgöra det så viktiga valet.

Samarbete för mej är att alla i en demokratisk ordning säjer sitt och varje partis företrädares åsikt är lika värd. Och kan inte en överenskommelse nås då får man jobba för att nå en lösning, genom en godtagbar kompromiss. Ett samarbete kan aldrig vara en envägs kommunikation. Då kan det inte kallas samarbete. Om kommande riksdagsval skulle säja att socialdemokraterna fick 35% Vänsterpartiet 10% och Miljöpartiet fick 10%, skulle då socialdemokraterna bestämma mest eftersom de fick flest röster. Det skulle aldrig fungera, att i ett samarbete kunna fatta ett demokratisk beslut för att någon fått fler procent.

I det här läget så finns det ingen annan lösning än att sansa sej. Ta sej en ordentlig funderare på hur vi vill att vår framtid ska se ut. Vill vi släppa fram krafter som inte har i vårt samhälle att göra. Vi borde nu tänka väldigt mycket längre än var vår näsa räcker. Inte från ett håll, utan även från det andra och det tredje.

Det är väl aldrig försent att svälja stoltheten och knöla ihop hatten, sadla av den alltför höga hästen och placera den i stallet när den bli trött. När den vilat en dag, då ger vi den lite havre, så där lagom.  Då den blir just så pigg och alert som vi vill att den ska bli. Inte för mycket så den stegrar sej och vilt ger sej av med skygglapparna  i vilt sken.

Varför ska det vara en omöjlighet, vill man nå en lösning och lösa en konflikt, då finns det sätt. Att samarbeta är en lösning, men helst då med ett parti som ligger i samma färgskala. Vi vill alla åt vänster vinna valet mot alliansen. Men lokalt väljer man att samarbeta med borgerligheten. Däri finner jag ingen logik eller förståelse. Det som vi måste inse är att ingen av oss blir någon herre på täppan av egen kraft, därför behövs vi alla. För att få bort de vid makten som inte för den politik som gynnar arbetstagare, sjuka, arbetslösa och gamla. Det är ingen nyhet.

Varje dag spinns tankar och ideér...

Kategori: Miljö


I måndags började jag på min arbetspraktik. Ett helt anorlunda arbete mot vad jag har gjort innan. Att komma ifrån en affär där jag sålt plank, spik och skruv till en ungdomsverksamhet är ett stort lyft för mej både själsligt och motivationsmässigt. Jag har en hel del erfarenhet av "en strulig" unge sedan tidigare, så jag är inte fel man på den här platsen. Jag känner mej väldigt hemmastadd.

Att få komma in i den här verksamhetens arbetssätt är helt enkelt bra för mej, då jag kan lägga till det på meritlistan för mitt försök till skolsök. Mitt förra skolsök nådde inte ända fram så jag provar självklart till våren igen.

Det jag har pysslat med är att tillsammans med några arbetskamrater planera en cafe´ verksamhet på kvällstid. Med en dag i veckan då ungdomsrådet står för en musikkväll. Igår var vi inne på kulturhuset Arena i Falun och kikade på deras goda räk- och köttbulls mackor. Jag erkänner att en skumraket åkte ner i min mage. Den var lockande och farligt god.
Vi frågade nyfiket om deras rutiner, och tillvägagångssätt. Hur verksamheten funkade. Cafe´t var ganska litet, men mysigt. Fina röda soffor, sköna fotöljer. En tv på väggen och ett Internet cafe´.
En hylla med olika tidningar och en lokal morgontidning.

I vårat cafe har vi en stor fördel av att vi har en större yta att jobba med, samt vi har en scen i samma lokal. Jag är övertygad att detta kan bli en bra grej.

Äntligen har jag kommit igång, och jag känner att jag är en tillgång, jag känner mej välkommen och behövd på platsen. Det ger mej en stor kick inför det som jag vill och ska satsa på. Att vara ett stöd för ungdomar som behöver det. Att gå tillbaka i en butik och bli illa behandlad och utsättas för diverse nervärderande handlingar är just idag så lång borta från all rim och reson.

Här är jag nu, och inget får mej att backa och ta ett steg tillbaka...

En stad bortom ansvar...

Kategori: Samhälle

Jag måste få skriva, jag måste få ut vad jag känner, även ibland frågasätta mina egna visioner om jag idag är bortom rim och reson. Har jag med mina känslor för mina medmänniskor valt fel, och bara har en dröm som aldrig någonsin kan besannas?
Är jag på något sätt ovanlig som undrar varthän detta samhälle barkar?

I min stad bor det ca 48.000 innevånare, som måste ha någonstans att bo, gå i skola, arbeta. Det måste finnas daghem, äldreomsorg, lokaltrafik, sjukvård och missbruksvård. Imin vision där finns det en trygghet. Alla måste få det som ett samhälle ska erbjuda.

I min stad är det dagiskö, som gör att inte människor kan ta de jobb som eventuellt kan erbjudas, i min stad bor människor under broar. 
I min stad rustar kommunen ner, drar ner på personal, i äldreomsorgen gråter de som fortfarande arbetar kvar för att det inte finns tid för de gamla och sjuka. Skolorna förfaller, liksom andra kommunala byggnader. Upphandlingen av färdtjänsterna blev en mångmiljonflopp. De som skulle eller har rest inte kommit till sin destination eller de har kommit till fel ställe.  Skolbarn varit tvingade att dela färd med en påverkad missbrukare. I min stad flyr mångåriga kommunala medarbetare sina tjänster inom missbruksvården för att kommunen visar upp fin statistik att de har sparat en viss summa miljoner, och missbruksvården blir sämre och det som en gång byggts upp raserar hastigt.

I min stad där ger man kommunal borgen på löpande band, i vissa fall så tar de även på sej att gå in och betala driften. Jag vet inte hur många sådana åtaganden det finns. I stan byggs det rondeller på löpande band. Vi har fått ett jättelikt privatägt köpcentra som har fyllts på med attraktioner, Jula, Biltema, Rusta. Jag vet inte antalet butiker som Kupolen med omnejd innehåller men chansar på ett 50 tal. Nu idag beslutades i kommunfullmäktige att Ikea kommer, och även Ikea retail(vet ej hur det stavas). Kommunen köper upp mark för ca 350 miljoner kronor och säljer den till Ikea för 53 miljoner. Sedan sladdar väl Bauhause in från Autobahn och gör en bredsladd, kanske ett Coop Extra (som inte var någon hemlighet sa ett av alla kommunalråd i pressen i våras). Sedan händer mer än vad vi någonsin kan ana.


I den redan så hårt skuldsatta kommunen görs detta. De senaste 10 åren har kommunen gått med förlust. Samtidigt har det bara byggts och byggts. I kommunfullmäktige finns bara glädje hos de flesta partier. En glädje över att man slipper åka ända till Gävle för att köpa bokhyllan Billy, eller för att ett utav kommunalråden blir nostalgisk över att pappa köpte en säng för 40 år sedan och hela den borgerliga familjen skrattade av glädje när fadern petat i de skruvar som höll ihop lyckan. Att yvas över det när kommunen blöder.


Staden satsar, min kommun satsar på en köpfest medan innevånarna gläds över att Ikea kommer. Att varje medborgare i princip blir skuldsatt med ca 7000 kronor, varken tänker de på eller har insikt om. Bara värmeljusen kan fylla staken är allt toppen. När pilgrimsresan till Borlänge/Köpstaden är slut möts de av en skylt som hälsar dem välkomna med att : "Borlänge Kommun rekommenderar 6-8 värmeljus från Ikea om dagen."
Medborgarna i Borlänge har hamnat i något värre än Ullared någonsin kan bli. Och vem fan vill bo i Ullared. Dit åker man också bara för att handla.
Jag tycker att det här är en sjuk utveckling, jag har svårt att på något sätt glädjas åt detta spektakel. Där människor blir tvingade att köpa detta koncept mot en trygghet

Jag kan inte kalla det här för politik, eller så har jag ingen som helst aning om vad politik är. Eller har en kommuns ansvar suddats ut medans jag sov. Eller har jag missat poängen?
I min vison om hur politik ska drivas så sätter jag människorna främst, inte köptempel. Hur är det egentligen fatt med mej som inte förstår det här? Är det jag som borde gräva ner mej?

Hur är det egentligen med er Borlängebor som jublar åt detta? Är det det här som gör att livet blir tillfredställande? Är det monumenten i cement som blir ett bot i den sociala misär som nu börjar synas. Jag är allvarligt oroad över den totala okunnskap som finns, eller att livet är detta.

Jag undrar om mina visioner är gammalmodiga, och att jag är korkad som överhuvud taget står på den linje där jag vill ha en kommunal service och en trygghet för mej, mina barn och för medborgaren.
Om trygghet är att handla ihäl sej, då ber jag om ursäkt att jag ifrågasatt detta för mej pågående spektakel.


Om Kampfrad är Gud - Då är jag Morfar Ginko...


Ingen rök - utan eld...

Kategori: Samhälle

Det här inlägget ska absolut inte ses som något hat mot cigerettrökare. Så är det inte. Jag har själv varit en förgulnad nikotinslav från 13 års ålder tills för 12 år sedan då jag slutade. Då var min hälsa inte alls på topp, jag drog i mej 40 cigaretter om dagen. i ren panik för att jag "skulle dö". En rädsla triggade igång mej och jag bara rökte mer och mer. Jag fick andningsuppehåll och lungkapaciteten var inget som företagshälsan jublade över. Att gå upp för en trapp, en våning var ett företag som krävde en vila under halva uppgången. Det var illa. Jag slutade av hälsoskäl, och med en envis motivation att klara det.
Den första Augusti för 12 år sedan tog jag mitt sista bloss.


Att vara beroende av något är ett helvete, det krävs en vilja och ibland hjälp för att ta steget eller för att motiveras. Ett förbud motiverar inte en missbrukare, inte hade det hjälp för mej. Utan det är att locka fram en vilja på ett bra sätt som eventuellt kan rädda någon.
Däremot en vettig motivation från företaget kanske en cykel på köpet. Ett förbud löser inget missbruk.

Cigarettrök luktar skit. Det är inget snack om den saken. Jag känner den som ickerökare, men när jag var en aktiv rökare varken kände jag stanken eller ens brydde mej om att det luktade. Alla som hade synpunkter var i stort sett gnällspikar. Men jag tycker att det luktar illa.


I våras beslutade Borlänge Kommun rökförbud runt Kommunens byggnader och på arbetstid. Egentligen tror jag att kommunen föreställer sej att rökare är smitare och kostar tusentals kronor för arbetsgivaren i arbetsbortfall. Jag anser att det är fel att arbetsgivaren går in och förmyndar och förbjuder. Hur kommer detta ätt fungera. Ska kommunen ha rökpoliser och tjallare som går och kollar de anställda? Ett förbud kommer inte att få slut på cigarettrökarna. Efter nyår så kommer vuxna att "tjuvröka" på gömda platser, de kommer att smita iväg för att få i sej sitt behov. Vilket straff ska utdelas till dem, gult kort? Eller rött kort, kan de få sparken?


Jag kikar runt i fantasin i olika verksamheter, ta ungdomsverksamheter, där killar och tjejer arbetár inom kommun för att få ett socialbidrag. En del av dem har varit vilsna och hamnat i olika myndigheters register, för att de inte hållit sej inom lagens råmärken. Skulle de ta ett rökförbud och svälja det? Nej jag skulle knappast tro det. Det blir ganska intressant att se vad som händer med ett beslut som detta, där åsikterna är delade.


Om jag skulle jobba inom den kommunala servicen, skulle jag som anställd vara tvingad att göra ett arbetspass hos en brukare som röker? Jag som inte röker, skulle jag behöva ta den uppgiften?
Om jag säjer nej, arbetsvägrar jag då?
Hur många tårar ska få trilla...

Kategori: Samhälle

Att säja god natt till sitt barn som har rödgråtna ögon kväll efter kväll är ledsamt. Då anledningen är att han under dagen gått till skolan och vissa barn med översittarfasoner har bestämt att Edvin åter ska få bli slagpåsen vara en spinkig  jävla glasögonorm som dessutom är en apa. Att varje dag ta mod till sej för att våga gå till skolan och fullgöra den plikt han har, och bli slagen, kränkt, misshandlad och utstå okvädesord för att några vill bestämma att han inte är välkommen. En stolt duktig, verbal och i allmänhetens ögon trevlig och rolig kille måste möta sina mobbare varje dag, då krävs det väldigt mycket mod. Han går mot en dag då han inte ens kan ana vad som ska hända, kommar han att få vara ifred, vad ska de hitta på för att få honom liten,och obetydlig?


Är det så här våra skolor ska få se ut? Ska förtryckarfasoner få fortgå tills våra barn är så nedtryckta att de inte orkar längre? Jag vet att flertalet av alla föräldrar inte skriver under på att skolorna ska bli ett tilhåll för denna typ av förnedringsmetoder. Jag vet även att en hel del inte har en aning om vad som sker i skolorna.


Men ni föräldrar till de barnen som ständigt får samtal ifrån lärare om att erat barn utsatt någon annan för kränkningar. Några av er må väl reagera, men det finns en del som inte svarar alls. Det finns ingen respons ifrån er. Var finns ni?  Har ni fullständigt fullt med era egna liv, eller orkar ni inte längre? Hur tycker ni att det som sker i skolorna ska lösas? Tycker ni något alls?  Inte kan jag tro att ni helt och hållet struntar i det, ni måste väl ändå ha någon åsikt. Annars måste jag komma och ruska liv i er, få er att öppna ögonen eller hjälpa er att se.
Problemet är nog mer utbrett än vad du och jag anar. 


När attityderna hos mellanstadieelever har nått en sådan låg nivå, och när lärarna för längesedan inte har fler ord att mässa, hur ska detta lösas. När elevernas språk inte är rumsrent, då "kåkenattityder" framträder och ord som tjallare används när någon elev anmäler att den har blivit bunden med ett hopprep och blivit illa slagen i magen, då är ändå situationen alarmerande. 


Allt som så nätt kallas ”mobbning” idag, är kriminella handlingar om barnet hade varit 18 år. I skolan kallas det kort och gott för ”mobbning” vilket inte leder till några större konsekvenser för utövaren, ej heller några reflektioner hos föräldrar, utan fortgår år ut och år in. Detta signalerar att det är helt okey, eller? Jag är djupt fundersam och otroligt oroad att några ska behöva att utsättas för kränkningar och misshandel på våra skolor. Det är ett problem som har ett mörkertal, och vad det verkar så är viljan och resurser att åtgärda problemet näst intill obefintligt. Eller är det omöjligt?


Ska barn verkligen behöva gå till en skola som är hotfull och ger ångest? Hur ska vi föräldrar till misshandlade barn, våra barn som vi älskar och värnar om allra mest. Mitt barn som jag lovat att alltid skydda, hur länge ska vi behöva lida med våra barn innan ansvariga föräldrar tar sitt föräldraransvar på fullaste allvar. Ska vi behöva böna om nåd framför era fötter för våra bans skull, för att era barn ska lämna dem ifred.


Som medmänniska har jag en stor empati för de barn som hamnar i situationen som ”mobbare” därför att jag kan tänka mej vad dålig självkänsla och ett uselt självförtroende och en stor rädsla som döljer sej inunder allt det hårda bittra skalet. I detta blir tyvärr ingen vinst utan kvar finns bara offrer. Något måste ske, för allas skull.


 Jag som förälder tänker inte bita ihop längre utan börjar från och med idag en kamp för barnen som far illa av utsatthet på våra skolor, jag önskade att jag hade ork att stödja mobbarna men i stunden måste min energi gå till dem som ligger. Jag skulle glädjas om det fanns flera föräldrar i samma situation som orkar resa sej upp och stödja. I min tanke ska det inte vara en grupp som sitter och ältar problemen utan att vi syns och finns för våra barn ute på våra skolor och vara trygga vuxna. Jag är övertygad om att vi tilsammans kunde bidra till att skapa någon trygghet hos de som blir utsatta. När inte Kommunen har resurser, föräldrar tappat sin föräldrarroll och barn kränks och misshandlas, då måste vi orka och stå upp för vår kommande generation. För nog vill vi väl ändå att alla barn ska få må bra?

Att säja godnatt kväll efter kväll till ett barn som gråter...


Soppinlägg - blandade ingredienser...

Kategori: Allmänt

Den här veckan susade iväg som alla de andra veckorna i år. Och som vanligt har det varit något att passa varje dag. I måndags var jag på (v) möte, där vi diskuterade Ikeas ankomst till staden och vad det innebär. Som sagt var så är inte det huset helt gratis för Borlängebon, många pengar från våra skatter kommer att läggas i infrastrukturen.
Och då kommer jag snabbt in på det som jag varit på nu och alldeles nyss hemkommen. Jag har varit med T. Meijer från Matupproret-Borlänge på Tjärna Skolan och tillsammans med barnen gjort en enkät undersökning om vad barnen tycker om skolmaten. Skolköken läggs ner, och maten ska transporteras o en vag tro att det ska bli billigare. Ungefär att: " Det är skit samma hur nyttig eller vad maten smakar, bara den är billig."
Det är inga problem att hosta upp pengar till Ikea och dess krav, medan barnen ska äta dålig mat. Det rimmar så jäkla dåligt.
Jag fick reda på utav en personal att på en skola i Kvarnsveden, som nu är under renovering. Där fick eleverna stå och äta maten, den räckte inte till alla och den smakade väldigt illa. Men hur är det ställt egentligen. Varför tillåts detta, varför uppmärksammas det inte. Varför reagerar inte alla föräldrar och kräver en ändring.
Det har gått tv program "Matakuten" som belyste problemet som är "unikt" i hela Sverige. Tänk att det serveras dålig mat från norr till söder, med undantag. Jag tycker nästan att det är en "bedrift" att kunna misslyckas så fatalt. I matakuten bevisade de att det går att laga bra och nyttig mat i ett eget kök för en billig peng.

Som vanligt så jämför jag månresan 1969, det gick att åka med en raket till månen, det fungerade utmärkt för Aldrin och grabbarna att kliva ur farkosten och gå på månen, för att sedan åka tillbaka till jorden. Det var en bedrift.
Att laga mat med rätt råvaror och med resurser och motivation, det ska även det fungera. Om man nu ställer resan till månen och kokkonsten/ organiseringen mot varandra, vilket kan vara svårast.

I veckan ordnade jag en praktikplats, i en ungdomsverksamhet och där börjar jag på Måndag. Jag söker jobb under tiden, men känslan av att inte bli jagad med blåslampa av Arbetsförmedlingen känns lugnare. Jag är i en aktivitet nu och kanske är jag raderad ur den öppna arbetslösheten. Regeringen har gett pengar, som utbetalas av Försäkringskassan ( mitt favorit ställe:), så vi får se om jag hinner få pengarna tills jag slutar om ett halvår. Nåväl, nuförtiden när man har arbetspraktik så tickar ändå A- kasse dagarna iväg, alltså inte som förr att man sparade dem. Det var bättre förr...

Som ni ser har jag fått en ny design på min blogg. Jag gillar den. Under lång tid har jag önskat att få hottat till den, men jag själv kan inte det. Plötsligt dök Penny upp och hjälpte mej, på sitt sätt. Och hon fångade in mej och satt mej i en blogg som jag kommer att trivas i. Jätte tack Penny min bloggängel.

Helgen är i antågande, vi får väl se vad som kan dyka upp...

Nu på morgonen föddes den...

Kategori: högtid

Äntligen har jag fått en ny design på min blogg. Som jag har längtat. När jag inte kan sådant själv, då är det inte lätt. Men så dök en bloggängel upp, och hjälpte mej. En härlig tjej, som smider medan järnet är varmt i alla lägen.
Penny Meijer, tack. Du är värlsbäst, alltid.

Jag är med blogg...

Kategori: högtid

Äntligen, snart inom kort så kommer jag att få en ny liten ...

Visst väntar vi med spänning vad det ska bli....

Gunnarsson och dumstruten...

Kategori: Politik

Inget förvånar mej längre, folks dumhet vet inga gränser. Moral och etik sätts åt sidan för några bjudsnittar, femrätters middag och lockelser om lyxresor. De rika vill ha mer, och slukar allt med hull och "horn".
Rolf Gunnarsson, "Nya Moderaternas" man på dalabänken i riksdagen i Stockholm har nu hamnat på löpsedlar, i lokalpress och är med i media för sin girighets skull. Nu kanske han kan tona ner sina insändare där han intet annat kan än att gapa om kommunister hit och dit, utan att själv ha en aning vad deras eget parti och likställda ställt till för folk genom tiderna. År 1921 och 1923 röstade de:  Nej till avskaffandet av dödsstraff i Sverige. Och 1960-talet: Ja till apartheid. Samt 2003: Ja till Irakkriget.
 Nu ska han stå där med dumstruten, men att skämmas har han inget förstånd till.

Robert Aschberg, du är och förblir en favorit för mej. Dina avslöjanden och metoder ger verkligen svar på hur korkat en del bukar beter sej. Rolf gick totalt i bet inför Aschbergs moraltest.

Hur kan man som förtroendevald riksdagsman ens anmäla sej till något liknande? Hur kan man som riksdagsman kryssa i sina drömresor? Nu förstår jag att förståndet inte riktigt klickar.
Rolf Gunnarsson kommenterar det hela med:

- Jag vill nog påstå att blåsningen var ett lågvattenmärke.
-Jag kände att det inte stämde långt innan. Men jag tar ganska lugnt på det här.

Varför om han nu kände att det inte stämde, varför gick han inte då därifrån?

Nu står Rolf där med dumstruten på huvudet och inser att hans agerande endast är ett lågvattenmärke för honom själv.
Om Gunnarssons resa ska gå mot Maldiverna, Dubai eller Aruba, då får han betala den med sin riksdagslön.

Tack Aschberg...