Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Sista April - En fyllehelg för alla...

Kategori: Samhälle

Den här dagen brukar att tendera i en slags vinsinnes ungdomsfylla i vår kommun. Säkert även i andra kommuner i landet också. Men ett sorgligt skimmer finns, då de som är från 12 år fullständigt super skallen av sej, ligger och krälar och spyr och tror att livet är bra när man drogas. Akuten har beredskapsstyrkor för magpumpning och en del föräldrar sitter med sin grogg i goda vänners lag och inte ens funderar var deras barn är i för skick denna kväll.

"Fältarna" manar till ett föräldrar ansvar, de bönar och ber att vuxna ska komma ut och visa sig och ta ansvar för det som sker. Det är ett vuxenproblem, det är vi som ska leda våra barn, det är vi som ska sätta gränser, det är den vuxna som är ytterst ansvarig för att denna fruktansvärda fylla får fortgå. Denna kväll när barnen tycker att det är fullt okey att supa skallen av sej.

Sista April det är då langarna visar sitt rätta jag, de fulaste fiskarna är dock föräldrarna som köper ut för att som dom säjer ha kontroll över mängden barnet dricker, eller att barnet inte ska köpa dåligt hembränt. Finns det överhuvud taget alkohol som är bra för en ungdom, vare sej den är köpt eller kokad?
Alkohol är en drog som är farligare än många sorters narkotika, bara att den är legal.

Det man önskar sej så här på början av dagen är att man slipper läsa om något dödsfall som sker denna kväll. Med att sådant kan ske så förstår man att flera personer dras in i en olycklig sorg. Varför ska vi inte kunna stoppa denna vansinniga fyllehelg? Visst vill vi att våra barn och tonåringar ska ha det tryggare än så här?

Jag personligen tycker inte att det är okey, jag anser att det är oansvarigt av oss vuxna att vi låter ungarna fira denna dag med en dyngfylla. Jag mår dåligt över att vi skiter i hur våra barn mår...
Om du är nykter ikväll, ta en promenad ut på de "hemliga" festplatserna och titta, det finns säkert någon liten unge du kan hjälpa hem till dennes föräldrar.

Hånken- nypremiären blev bra...

Kategori: Musik


Ja man får väl säja att spelningen gick bra, bättre än jag själv trott. Man är ringrostig och behöver få tillbaka rutinen. Men det ska inte vara några större problem, om gud vill mej väl och skorna håller. Det var ett 25 tal i publiken och dom klappade, eller också var det att dom höll på att sätta på ketchup på varmkorven som Lindström kokat.


Sammantaget är jag nöjd med min debut. Mats Höjer och Sölve Olofsson spelade också efter mej ( jag var förband) och dom är i en klass för sej. De bjuder på underbara visor , sång och på sej själv. Det är inte lätt och matcha dessa eminenta män.

Det var roligt att återuppta ett gammalt intresse, denna spelning gjorde att jag fick tillbaka en hel del självförtroende. Åter känns det som om jag har rubbat jantelagen lite åt sidan. Egentligen var jag sugen på att spela flera Dan Andersson visor men det kan bli för dystert. Men som annars glad person så brukar mina visval bli allvarliga och djupa. Med det menar jag att bakom den glättiga ytan finns alltid ett allvar och varje människa känner igen någon stämmning i de visor som borrar sej ner i själen.

Det finns många sånger och visor att lyfta så nog har jag en visskatt att gräva i. Kanske tiden och inspirationen kan komma så att jag kan lägga till några fler egna låtar på spellistan. Återigen har jag haft en bra dag och jag tackar min famillj och mina kamrater för den.

Nu väntar även en anna världspremiär för vänsterpartiet och det är 1:a Maj firandet som i år har lagts på våran fina Gammelgård. Ett beslut som jag anar kan vara rätt och kanske lockande när det bjuds på en miljö i sitt bästa slag. Firandet börjar klockan 12.00 och som talare har vi Stig Henriksson ( Kommunalråd Fagersta), Lena Olssson( riksdagskvinna), Sofia Nyström ( Ung vänster), Ramazan Kizil (ordförande,Dalakurd) och Leif Lindström(Borlänges bästa kommunalråd). Musikunderhållningen står Medwind, Mats Höjer & Sölve Olofsson samt Falak Abdull Majid.

Upp till Kamp...


image247

Då laddar Trubadurix inför den stora spelningen...

Kategori: Musik

Ja det känns som om att man är hundra år och sitter med en sittra och har en hätta på huvudet. Man får in lite av Göingeflickorna stuket, Yo, yo, när man tränar på reportoaren. Vad blir det för låtar då i morgon, tja inte vet jag. Det är konstigt för mitt dagshumör styr låtvalet. Ibland ligger det 15 texter framför mej och jag säjer: "Ole dole doff..."
Men för att lugna alla tilltänkta åhörare så ska jag inte spela så många låtar, jag vill roa inte döda.

Vissa dagar när jag haft det tungt på jobbet då har Dan Anderssons "Svarta Ballader" varit alldeles ypperlig. Tungsinnet har fullständigt stänkt om mej, andra dagar då jag haft en bra dag, då har tjo och tjim varit mitt tuggben.

Okey då, jag har ett antal låtar att välja på, sedan får tid och läge avgöra vilka det blir. I alla fall känns det riktigt roligt att man har spelningar för publik vart 33 år, jag tycker att det känns lagom. Så nästa gång blir när jag är 81 år, och då blir det väl i matsalen på Åkershem.

Som sagt; väl bemött på Vänsterhörnet Vattugatan klockan 18.00 Måndagen 28/4.  Gratis inträde och ingen leg. kontroll. Lindström ska koka körv och servera lättöl.

                                                           image244

"Personalpolitik, så det skvätter om det...!"

Kategori: Arbete

Alla företag har dock sina egna små gränser var personalpolitik är. På mitt jobb där tror de som fördelar att vi enbart är där för glädje och stolthet. Att den egenhändigt "handskrivna" policyn följs tycks inte ligga med i  prioriteringen eller som vanligt folkvett. Det verkar alltid att man gör precis som man vill. Lagar och avtal behövs inte alls, åt helvete med dom.

Våran nya sommarjobbare har börjat sitt jobb med att kastas in i en lejonkula. Sitter i kassan med arbete oavbrutet utan ens en chans till en mikropaus. Helt utan en presentation av sin arbetsplats sätts han i arbete, dock har han fått träna någon dag innan. Han vet inte att man har rast, han har ingen aning om hur länge för det står inte i hans schema. Han har inte blivit arbetsplats introducerad, visste inte var toaletterna fanns eller hur man hittade till personalmatsalen. Någon kod eller passerkort har han ej heller förärats, han kommer och går igenom stora entre´n som en besökare. Hur kan man välkomna en ny medarbetare på ett sådant sätt ? Det är skandal och fruktansvärt skamligt. Jag hittar inte ord. och tyvärr är det väl inte första gången.

Jag avslutar här och hoppas verkligen någon ansvarig ska hitta dessa rader och kanske åtminstone få något mänskligt uppvaknande och förstå hur fel bersonalen behandlas. Sunt jävla bondförnuft och vänlighet har slutat existerat. Nu står folket på parad med kepsen i hand och bockar och bugar när arbete erbjuds. Det är väl på den vägen vår framtid går mot.

                                                                                      

Idiotmycket att göra - hela tiden...

Kategori: Vardag

När ska jag ha tid med allt? Man är som en vandrande service verkstad med jour dygnet runt. Som ordförande i vår bostadsrättsförening så ska lappar skickas ut till alla medlemmar om allt dom inte får göra. Som att inte köra F1 rally inne på gården eller idka långtidsparkering utanför sin egen dörr. Ja sånt tjatar vi ifrån styrelsen om varje år. Ett gräsklipparschema ska till för att allmänningen ska bli klippt. Inte undra på att dom inte älskar mej:-). Allt i vår lilla förening är ett kollektivt ansvar som tyvärr hänger på några få personer och någon tror att när man är ordförande då blir man automatiskt gårdens vaktmästare. Märkligt läge. Jag har tänkt säja upp min ofrivilliga ordförandepost i två år nu, men ingen vill ta över. Ingen attraktiv förtroendepost som ni förstår.

Igår kväll kom jag på att det är vår och sommardäcken måste på nu, ja va bra, och det är jobbhelg. Däcken ligger hos en firma som brukar montera dessa och dom har säkert en hel del att göra idag och om dom har en tid till mej just idag då ska jag kyssa fälgkorset med läppstift. Nu när man är så här gammal som mej känns det som att däcken bara suttit på i 7 veckor, tiden går så snabbt.

Igår var jag till bilverkstaden och fick en tid till måndag morgon, spindelleden måste bytas eller fixas. Jag vet ungefär vad den sitter och jag vet exact vad det kostar. Vi hade precis bytt bromsskivor och sånt för 2.600:- sen åkte jag till besiktningen och dom satt en 2:a på något som man inte ens vet vad det är. Visst ter sej saker och ting lustigt. Besiktningsgubben sa också att positionsljuset fram på vänster sida var trasigt. Så jag gick väl in på statoil i Kvarnsveden och frågade efter en lampa till position fram vänster. Och han skrattade till och frågade om det måste vara just vänster. Jag tror dom vill driva med mej, fast jag inte är blondin längre. Men det märks väl.
Bilar ligger inte i min intresseavdelning, ett nödvändigt ont, som är bra när det fungerar. Nu snart åker moppen fram, den är en härlig kompis. Dricker lite och ger mej en frisk fläkt.

På måndag ska den stora återdebuten ske på vänsterhörnet, med sång och strängaspel. Jag tror att det kommer att funka trots att jag inte har övat flitigt. Nu dessa dagar när jag har varit ledig har som sagt andra måsten legat som prio ett. Sedan har gubben jobbat nattskift så det hade väl inte varit så populärt att sitta här hemma och gala.

Till sist vill jag gratta polisen att dom har fått fast de inbrottstjuvar som har gäckat i vårat kvarter den senaste veckan. Det känns skönt att man kan lämna gubben ensam hemma. För hur det än är så vill jag inte att dom stjäl honom. Han är bra, och kan ta tag i saker mest då när han inte jobbar eller fiskar. Men denna gången ligger däckbyte och spindelleder på mitt ansvar.

Läser idag i BT att jag har vunnit biljetter till huset gungar. Jag skickade in i en tävling att gissa en gammal bild. Och jag visste att det var det gamla andelsslakteriet vid Folkets Park. Jag vann. Priset var två biljetter till huset gungar, det var ju passande för mej som inte orkar gå på krogen, inte kan dansa, gubben säjer likadant. Men tävla ska jag göra...Nåja det är alltid någon av flickorna på jobbet som är intresserade av dom. Jag ska göra ett deal, jag kräver en hundra Harry på V75 och den som är öppen för det förslaget får dansa natten lång.

             image240

               "Skriet: E. Munch"

Vatten- är lätt världens bästa uppfinning...

Kategori: Vardag

Jag tror att jag levde i ett hav innan jag blev människa. Jag är otroligt förälskad i vatten. Jag tycker om det mesta i fiskväg och skaldjur. Hade jag bott bättre geografiskt skulle jag nog helt välja bort kött. Och bara äta fisk, inte rödlistad då, men ändå. När jag var liten tillbringade jag alla sommrar hos farmor och farfar utanför Strömstad. Där stod huvudelen av menyn av fisk. Vi var alltid ute och tog upp middagen utanför bryggan i lilla ekan. Vi bottenmetade med mussla, och efter en stund hade vi en middag bestående av torsk, vittling, sandskädda och rödspätta. Det var tider det, nu om man har tur får man på sin höjd en liten ful simpa. Ja tiderna har tyvärr förändrats. Nu får man fiska makrill om det ska bli någon middag, men det fisket är roligt. Det är en kamp, och det durrar i den grova linan. Havet vid Bohusläns kust och skärgården där är min listetta på smultronställetoppen.

Nu på kvällen gick jag och maken ner till älven, en otroligt fin ledig dag har det varit. Han hade sina sexiga vadarbyxor på och dök ut i plurret med sina jerkar eller vad dom heter. Jag lufsade på i skaplig takt de 4,7 kilometrarna. Sedan sammanstrålade vi och gick hem.

Tidigare idag var vi ute vid husvagnen vid sjön Runn och ställde i ordning alltihop. Nu är det städat ,bäddat. Vill man så kan man bara åka dit och sova över. Vatten är den bästa sinnesro, utan vatten vore vi ingenting.
Kära vänner - Våren är baske i mej här nu...

image234

"Husvagnsmat- Lövbit med briketter eller kroketter, samma smak"


image238

" En Kraftig Svensk kräfta - Stor och vansinnigt goood..."

Stina i saltkråkan sa: Hemma i vårat kvarter...

Kategori: Vardag

Ja hemma i vårat kvarter där råder grannsämja, alla respekterar varandra och ställer upp.  Åker någon bort någon helg, eller far på semester då tittar vi till varandras bostäder så att allt står rätt till. Det är en trygghet.

Det har varit lite oroligt i vårat kvarter "Mystiska skummisar" har gäckat här och arrangerat en klädinsamling. Det har stått om det i lokalpressen. Och dessa ovälkomna gäster som inte ens är värd en kopp Gevalia har även gjort inbrott i Gästrikland. Nu hoppas vi att allt har bedarrat eftersom lokalradion har varnat. Det är olustigt att veta att någon håller span över det som jag äger och förvaltar.

                       

Min minsta kille har inte velat varit ensam hemma efter skolan i rädsla att de skulle dyka upp och ta sej in i huset. Så i några dagar när vi jobbat har vi haft folk här. Faktiskt har polisen sökt sej ner på våra smågator och det har varit skönt att se att dom i realiteten hittar hit.

Enligt husvakten har det varit två hemliga nummer på nummerpresentatören, och de har lagt på när luren har lyfts, sånt får mej att bli riktigt på min vakt.Hemma i våra kvarter där är vi beredda och signalerar när något är galet.

image231

Hänt på jobbet...

Kategori: Humor

En fin dam kom in på jobbet och tittade sig vilset runt, jag och en arbetskamrat stod och språkade om arbete så klart. Damen i dom fina svarta lackskorna med en guldkedja på, fick syn på oss. Hon styrde stegen i en ett bestämt tempo och frågade: - Do you speak english? Arbetskamraten försvann och mumlade att det var mycket att göra. Kvar stod jag med min skolengelska som icke har brukats mer än i yttersta nödläge.

Den fina konservativa damen frågade vidare om vi hade grasscutters, och jag nickade lite och ledde henne till stället där vi hade en lång rad gräsklippare ståendes. "I need some information about them..." sa hon, jag tänkte så det knakade,  vad hetter självgående på engelska, vad heter allt som finns på en maskin på utrikeska. Så jag kunde bara få in en nödläges mening och den blev : I´m sorry but I can´t tell you about the fackterms, my englisch is so bad...Damens haka gled sakta ner mot brösten och hon blev beklämd.

I samma ögonblick dök en annan arbetskamrat upp med goda betyg i språk och räddade det rådande läget. Det som är facktermer i Sverige är dessvärre inte det i England.
Det gäller att katigorisera allting och stoppa in saker i olika fack...

                                             image230

Att jag skulle ha sjuk humor...

Kategori: Humor

Vet ni vad killen sa som nös kraftigt framför TV programmet " Fråga Doktorn" ?

-Nej svarar ni då...

Killen säjer:

-Äntligen har jag fått en snorbilds TV...


Ni behöver inte skratta, det har jag redan gjort...

                                                                                               image229

...som jag planerade...

Kategori: Allmänt

Ja då blev förtältet uppsatt och det är vår och ny säsong...

image225

...så här kunde det blivit...

image226

...men det blev så här...

Nu är det gott att leva...

Kategori: Bilder

Helt otrolig promenad "runt" älven. Jag är varken biolog eller ornitolog, men med bilderna kan jag återskapa mina upplevelser.
När jag kom ner i älvravinen så hördes ett öronbedövande fågelkvitter av alla revirtänkande fåglar, ekorren skuttade över vägen....
                   

image213

"Ekorren är redan borta...vips"


image214

"Matkällaren var tom.."

image215

"Bullerforsens kraftstation..."

image216

"Gölen där lite is klamrar sej fast..."

image217

"...opps tog gubbens bild, syns på vädret, min himmel var klarblå, ursäkta..."

image218

" En katt hade tänkt samma tanke på en älvpromenad..."

image219

"Bävern hade haft käkklåda, skuggan är jag..."

image220

" En populär fågel och dess..."

image221

"...prupp"

image222

"Inte mitt hus..."

image223

"Här kommer bryggorna att passa år 2013.."

image224

" En ekorre raket..."

Det är inte konstigt att man är lyrisk över att få bo 50 meter ifrån detta skådespel. Nu vankas en omelett med Gorgonzolaost och bacon. Ha en bra vårdag...

Här kommer sol - och kirskål, men va bra...

Kategori: Helgdagar

Frågan är om man kan tappa ett intresse? Javisst kan man det. Jag har då gjort det sedan något år tillbaka. Och det är trädgårdsintresset som falnat, eller snarare att gå ut och springa runt med ett redskap i högsta hugg, slita ogräs och ansa rabatter som känns helt omotiverat nuförtiden. Det är borta, det jag planerar nu är att riva upp den igenväxta rabatten och lägga stenplattor där, alltså en avveckling av alla måsten.

Fortfarande tycker jag väl att det är fint med blommor och kollar gärna in andras trädgårdar med dess prakt, men min vill jag inte jävlas med mer. Det finns onda krafter som tagit över och den heter kirskål, jag har ingen lust att kriga mot något som aldrig tänker retirera, jag vill inte få psykbryt i en rabatt för ett eller hundra ogräs skull.

Det finns saker att göra ändå om aktivitetsklådan sätter in. Roligare.

Ta bara en dag som den här. Man vaknar innan 07.00 och ser att solen strålar på utsidan av det skitiga fönstret. Man gör det välbekanta Rönnerdalsskuttet upp ur sängen och kokar en panna kaffe och går igenom en dagsplanering, om den sen håller då är det bra. En promenad runt älven a´la´ rask takt ska det bli när värmen gåt upp mot plusgrader. Det är så otroligt rogivande och meditativt att gå i rask takt och rensa gamla tankar och njuta in ny inspiration i sinnet. Att traska runt där är som att gå igenom ett spa eller ett reningsverk. Jag är lyckligt lottad som bara har 50 meter till denna populära strandpromenad. Det är en trevlig 4,7 kilometers sträcka där man hälsar på varandra, slänger käft med bekanta. Guld för älven, en oas i min industristad.

Jag skulle vilja att man utvecklade platsen med båtbryggor och motorfria ekor, en plats där maskrosbarnen kunde hyra en eka på sommaren för att få känna på vad skönt det är och att naturen finns nära. Oraklet spår att innan 2013 ska det finnas några bryggor och båtar på "Gammelgårdssidan". Det är inget vallöfte, men en god friskvårdside´.

Ja husvagnen ja, min gamla "tattartermos" som är 30 år och i ett ypperligt skick. Den har jag inte glömt. Den står uppställd ute vid Runn/ Ösjön på en liten privat camping. Det stället är också ett andningshål. Ett ställe på lagomt avstånd ifrån stan, dit man åker efter jobbet och fiskar, äter, badar och bara är. Där finns inga måsten man är totalt uppslukad av ingenting eller en bra bok. Jag är en husvagnsidiot och när jag är fanatisk, då är jag det på riktigt.
Idag tänkte vi sätta upp förtältet till den, sedan kan vi börja säsongen när vi vill. Min gubbe jobbar förmiddag, men är han pigg och alert då åker vi ut och "snickrar" upp det. Vips, så är det vår...

Jag tror att den här dagen blir bra, fylld med saker som finns i motivationsområdet, det känns bara roligt.
Andra bloggare kör med dagens citat, då vill man ju inte sno ide´n så jag tänker välja dagens ord och det blir:
"Andas"

P.s Temperaturen har nått 0 gradet klockan 8.00, promenaden är nära... "Ogräset Kirskål - adjö.."

"Och mördar mej i lönndom med sin tunga..."

Kategori: Funderingar

Det finns de som älskar att inta positioner som vet hur de ska ratta in våglängden så fort något dyker upp på bordet. De har till varje pris ett mål att deras åsikt är rätt, och att lyssna in andra är inte alls något som tränats in eller överhuvudtaget kan vara tänkbart i dennes synsätt. Att ta all makt samtidigt som att inte släppa den, även om balansen har ruckats för längesedan, så grips den, och en vägran att släppa och erkänna felet är en omöjlig bit i dennes enkelspåriga tänkande. Den som har låst sitt tänkande och stannat på stopp har låst sej själv i ett läge som förgör och förstör för deras utveckling och kreativitet.


När de tros sej veta vad andra har för tankar, när de vet de andras synsätt, när de likt Orakel sätter sej på kristallkulans topp och ropar ut sej själv som den bästa strateg och den bästa av allt i världen, inte tar hänsyn. Då har deras manöver gått så långt att dens farlighet sprider en samhällsfarlig farsot. Vad händer med personer som alltid tror sej ha rätt, uppträder på ett osympatiskt sätt, inte släpper in andra i sitt revir, ljuger och har tankar som heter "krossa". De sprider ut något som är farligt, ett etter som förgiftar tankar och mående för andra, de börjar att inta diktatorers sätt att se. Det är farliga vindar som kan blåsa till, som övergår i storm, för att sedan ta i och orsaka olycka. Stormen kan inte bedarra förrän den som vill styra och manipulera har gett upp och sett sej själv som en förlorare.


Makt är en farlig sjuka, och i min vänkrets finns ingen som har det sinnet. Jag skulle genast avbryta en vänskap om kamraten skulle ta den positionen. I min värld i min omgivning finns inte tankar om att styra till sin egen fördel, eller skrika efter pengar och strunta i arbetsuppgiften. Jag väljer själv mina vänner och detta gör jag med ett huvud som säjer att personen ska ha fattat det som finns runtomkring, att man arbetar för de som har det sämst och minst förutsättningar i samhället. Att mina kamrater äger en ödmjukhet är en ofantligt stor merit som de ska vara stolta över. De som är svåra att jobba med är de som inte äger den förmågorna och tänker inne i sitt eget huvud, och inte alls tar hänsyn. Dessa människor finns inte i min värld, jag lämnar dom utanför i hopp om att de någongång kan ändra sin tanke till ett positivt synsätt, då vinner de tillbaka det de spelat bort.
Jag kan inte ta maktfullkomlighet i försvar, då förlorar jag energin den positiva som jag så väl behöver för att kunna vara en medmänniska. Det är humana och insiktsfulla vänner som ger kraft.


När vanliga människor vill bli förmer och drar mössan över huvudet för att inte höra domedagsklockan. När de inte vill se längre, när deras egenvilja gått så långt att andra vänder ryggen, då får man hoppas att personen vaknar och rannsakar sitt tänkande. Att inte vara ärlig, rättvis att inte kunna se folket runtomkring. Att "grotta" in sej i elände är förgörande som förgör andra oskyldiga människor.

Att skyla sitt eget med maktmissbruk är en metod  som jag inte försvarar, vågar man inte ha rent mjöl i påsen och inte kan spela ett rent spel, då borde man utvisas, man har inget kvar att ge. När makten förblindar och man går över lik för att försvara sitt eget skinn då får man lämna in. Då borde man inse att antingen ändrar jag metod eller också så kan jag lämna arenan och gå vidare till självömkan.
Makt förgör, i min värld har inte ordet makt någon positiv klang. I mitt sätt att tänka är konstruktiviteten och ödmjukhetenen tamperaturmätare som kan ladda en med positiva energier och är guld värd.


                                        

                                                   image211

                                                   " Vilken knapp ska jag trycka på?" 

Fet, fetare, fetast...

Kategori: Skitsnack

Det pågår en liten strid om huru feta Ballerinakakorna är.Göteborgs Kex går till angrepp mot Livsmedelsverket och säjar att kakorna inte alls är så feta, jo säjer Livsmedelsverket dom är fetare. Fet står mot fetare, lika onyttigt kan man tycka.

För mej finns bara fet eller inte fet, "lite feta kakor" säjer man väl inte. När jag stoppar en kaka i munnen, då sänds en signal till hjärnan, inte nyttig. När jag inte äter en fet kaka händer ingenting, ingen signal till hjärnan, ingen kalori i kroppen. då är min fråga: "När blir en kaka fetast?" Är det när man brer smör på den?

Tja prima Ballerina striden om dess fethet lär väl fortgå någon dag, ända tills transfetterna sprutar.

                              image209

Radio och HVB och risbuske...

Kategori: Allmänt

Det gick bra hos Radio Dalarna och Centralen, programmet finns att lyssna på  om man glider in på deras sida och klickar på "Lyssna igen", vidare klickar man på 16 April sedan går ner i tablån och klickar på 10.00-10.30. I spelaren valde jag extern spelare, och det funkade för mej. Först blir det nyheter och musik sedan börjar intervjun som jag tycker blev lättsam och trevlig.

I dagarna som gått har jag hört på nyheterna kritik om HVB hem, dessa har jag kritiserat i många år. De privata behandlingshemmen som tjänar stora pengar på kommunerna i landet , men deras verksamhet är inte helt rumsren. Vi ska inte pumpa in stora pengar i denna typ av lurendrejeri, vi måste hitta lösningar som fungerar för den enskilda personen. Inte fylla kontot för ägaren av hemmet. Jag har haft ett inlägg tidigare om ett av hemmen. Ni kan läsa det här. Jag blir så frustrerad att det ska pumpas in mångmiljon belopp i verksamheter som inte vill ungdomarnas väl. Vi i kommunena måste kräva att få till ett bättre alternativ för våra barn. Jag har krävt en kvalitetssäkring i åtminstone 10 år nu, och under dessa år måste det ha runnit in otroliga pengar från Borlänge kommun in i en tvivelaktig verksamhet.

Dagens risbuske vill jag ge Socialdemokraterna i Borlänge som inte har någon som helst "lust" att fortsätta sitt samarbete med vänstern, utan väljer att ta med allianspartierna. En juridisk strid väntas då man troligen trotsar kommunallagen. Inte har detta arbetarparti väljarnas väl och ve i sitt sikte, utan de tror att de kan överleva utan konsekvenser på att tycka illa om och ta ut hämnd. De har handlat yrt och har tappat all sans och strategi, för dem finns inget "efter". De handlar irrationellt och förlorar i långa loppet stort på detta lappkast.  En kommun som varit styrd av socialdemokraterna under 60 år har tapaat styrningen, skiter i demokrati och framtid är bara så sorgligt. Dessa män och kvinnor kommer förhoppningsvis till insikt och den dagen får man hoppas att det inte gått alldeles över styr och ultrahögern tagit flera mandat än vi önskar. Eller så är det att alla år har förblindat vad de har för uppdrag.

Idag ses solen igen och det ser ut att ytterligare en vårdag kan få  lätta våra sinnen.


image208

Nils Ferlin:

"Du har tappat ditt ord och din papperslapp
du barfota barn i livet.
Nu sitter du åter på handlarns trapp och gråter
så övergivet.
Vad var det för ord, var det långt eller kort,
var det väl eller illa skrivet?
Tänk efter nu innan dom föser dej bort,
du barfota barn i livet."

Oraklet från Sturegatan spådde rätt...

Kategori: Samhälle


Jag skrev i ett tidigare inlägg att  mina aningar om att Bauhause var på väg till staden. Nu ser man att de är intresserade och de kommer att vara en giftig konkurent till min arbetsplats.
Jag anser att marknaden för mat och sällanköpshandeln är överetablerad redan nu.
Nog sa magkänslan rätt när jag tänkte på B.


image207Pensiofadder...

Kategori: Samhälle

I morgon vid 10 tiden åker jag till Falun och pratar lite i Radio Dalarna om en ide´ jag har. Jag tycker som människa med ett någolunda vänligt hjärta måste man väl ändå tycka att det är beklämmande att pensionärerna får sina "fattiga" matlådor ända ifrån Linköping.
Jag vill att en ensam människa vill ha god mat och sällskap under sin måltid. Därför skulle man gå ihop och jobba ideellt och bli en pensiofadder. Den gamla får önska sej en maträtt som han/ hon har längtat efter länge och sedan åker man till den hungriga och lagar maten, äter och språkar lite. Med i detta paket får man matoset med.  I en måltid så ska ju det finnas lukt av mat, inte plast.
Ja ni får väl lyssna...

Centralen onsdag

Är den dyraste juicen också godast? Centralens smakpanel testar apelsinjuicer i olika prisklasser och sätter betyg.

Skulle du kunna tänka dig att bli pensiofadder? Idén kommer från Mia Jäverling efter vårt inslag om pensionärernas matlådor. Hör Mia berätt mer om sin idé.

Dessutom - Billy Opel som tummenuppare och våra jobbarkompisar på förskolan Gullvivan i Karlbo.

Centralens programsida
 

Vackraste skogen heter den med Bok...

Kategori: Miljö

Under en period i mitt liv bodde jag i Småland i en håla som heter Markaryd. Där blev jag kvar i 8 år, sedan blev det Dalom igen. Det finns en enda sak som jag saknar, och det är den fantastiskta våren med Bokskogen som vaknar. För någon som inte har sett en Bokskog om våren är det svårt att förklara. Det är ett magiskt ljus, det finns en trollsk stämmning och den är så vacker. Första gången jag trädde in i en sådan skog trodde jag inte mina ögon. Här i Dalarna finns inga skogar istil med dessa. Men visst har väl vi fina skogar också, men inte i den klassen.
Skogarnas  Rolls Royce heter Bok.

                          image205

                          "Man går in i skogen och i minnet finns man alltid kvar där"

Och tåren rullar på min kind, och tårarna rullar...

Kategori: Allmänt

En kväll som den här går i vemod och en otrolig sorg, ett barn har blivit bragt om sitt liv, funnet nergrävd i en grop. En liten flicka som hade hela livet framför sej, som var ovetande om det onda som finns här runtomkring oss. En familj har blivit bestulna på sitt älskade barn.

Det finns så mycket ont och oförklarligt att jag saknar ord att uttrycka mej med.


En familj i Falun, som sedan åtta år väntat på att få höra vad som hänt sin dotter och syster har idag fått veta vem som mördade henne den där juni kvällen . Det som dom befarat är idag sanning. Men nu kanske sorgen kan gå in i ett annat stadie.


En kväll som denna tänder jag två ljus och lider verkligen med familjerna. Att tycka och anse har jag ingen ork att göra. Jag fylls av en matthet, en maktlöshet en otrolig ilska att människor inte kan lämnas ifred. Att inte vi ska kunna gå på våra gator utan att känna oro och misstänksamhet. Ska vi behöva få den känslan att vi inte kan lita på någon utom de närmaste.


Vi måste pumpa våra barn ifrån de är små att de aldrig ska följa någon okänd, vi vågar inte lämna dem en sekund utan uppsikt. Vem tar sej rätt att skända och döda och ta våra barn ifrån oss. Jag fattar inte att de inte inser hur sjuka de är. Jag fattar inte att de inte ens försöker få vård. Jag fattar inte att de tror att de är fullt friska. Egentligen fattar jag ingenting.


Ljusen får brinna denna kväll den 13 April för just Engla och Pernilla. Jag ger er en tanke.

Till mina egna barn säjer jag  "Jag älskar er mycket, och jag ska skydda er med mitt eget liv".


Nu rullar tåren på kinden...

                           image204

Nyplantering av allen på Alfarvägen...

Kategori: Miljö

Nu har Borlänge Kommun äntligen bestämt sej vilka träd dom ska ersätta den gamla aspalle´n på Alfarvägen med. Det blir ett helt nytt träd som ympats med ingefära och några löf ifrån norr.
Dessa träd heter på latin Marianus nordlövus, och i Borlängemun får det heta Nordlövs knöl.
Återplanteringen äger rum så fort tjälen går ur marken och de aktuella delarna tina upp.
Borlänge Kommun tror att alle´n kommer att dra turister från hela världen. 

                                           image203
                                   
                                            "Marianus Nordlövus, har ympats från ingefära och kvistar från norr,
                                              dessa alle´ träd skall sprida glädje och hundarna har något att 
                                              pinka på"

En lysande ny karriär- på tippen...

Kategori: Humor

Förra Lördagen, berättade jag i ett tidigare inslag att jag var uppe på soptippen och slängde en hel del skräp. Jag glömde att berätta att det hände en rolig grej däruppe.

Varje vår då brukar vi ta fram EU moppen, ett bra fordon som tar en från punkt A till B på ett enkelt och billigt sätt. Vi nästan slåss om vem som ska ha den. Men oftast blir det bra. Men man vill ju gärna synas när man kör för bilisterna är otroligt hänsynslösa och blir irriterade på oss mopedister. Jag var på Jula och köpte en varm och go fleece jacka, den är inte diskret på något vis utan den lyser neongult och den glittrar med reflexer.

Den dagen vi åkte till tippen var en solig dag, och eftersom man skulle kasta skräp och lorta ner sej då tog jag den neonfärgade. När jag väl sprang där mellan conteinrar då började män och kvinnor ropa efter mej, dom kom efter mej och knackade mej på axeln, och frågade mej en massa. Jag har väl aldrig haft så många karlar som sprungit efter mej, inte fruntimmer heller för den delen.

Naturligtvis hade väl de som arbetade på tippen samma färg på kladerna som min fleece jacka och alla trodde att jag jobbade där. Men roligt blev det ."Visst lyser den fint"?

Cigarettrök en pest...

Kategori: Miljö

Idag nu denna tidiga morgon sitter jag åter i stillhet och inväntar att jag ska få åka till jobbet. Jag läser om balkongrökarna i BT, de ställer till det för sina grannar. Röken och lukten slingrar sej igenom ventiler och fläktar in i prång och vrår och skapar irritation hos de drabbade. Det är helt befogat att de drabbade reagerar, det finns väl ingen som tycker att cigarettrök luktar gott, dessutom innehåller de ett femtital cancerframkallande gifter och utöver det en massa annan skit som man inte frivilligt vill dra i sej.

Varför blir rökaren så förbannad när icke rökarna inte vill ha deras rök runtomkring? Är det deras rätt att få göra som dom vill som tippar över och blir känslig. Eftersom rökarna går ut på balkongen då de blir röksugna då måste de väl mena att röken luktar så jäkla illa och är farlig så de vill inte ha den i sitt hem. Jag tycker att rökarna kan gå in i sina lägenheter och stänga dörren med cigaretterna. Det bästa för deras egen skull vore väl att sluta och det går om man vill. Ja det är fruktansvärt svårt, men det går. Jag är ett levande exempel på det. Innan jag slutade för 13 år sedan rökte jag minst 40 cigaretter om dagen. Det var mycket det, men lika farligt som om att suga i sej 10.

Jag förstår fullt att de klagar på cigarettröken som kommer ifrån balkongrökarna och de har sin fullaste rätt att göra det. Den stanken är inte trevlig.
 
Jag ska berätta en skräckhistoria och den utspelade sej på 60 talet, det var då när rökningen inte var farlig och den spred en stjärnglans över den minsta arbetare. Cigaretten var en statuspinne. Ett minne jag har är när vi i familjen skulle åka på semester till Bohuslän. Vi hade en liten hundkoja eller folkabubbla, komforten på bilarna liknade inte alls dagens. Där satt jag och brorsan i baksätet mamma och pappa fram, rutorna stängda. Det var 45 mil till Strömstad och de satt och sträckte cigarett hela tiden, vi tyckte det var olidligt mådde illa och var gröna i ansiktet. Brorsan var ute och spydde och pappa tyckte att han var klen för han blev åksjuk. Flera gånger bönade vi och bad att de skulle släppa in frisk luft till oss stackare där bak men det enda svaret mamma gav oss var:" Nej inte kan vi öppna rutorna heller då drar det och ni kan ju bli sjuka".
 
Jag är glad att man har kommit en bit på väg de sista 50 åren, och forskningen och dödsantalet visar att rökning dödar.
 
Ingen rök - utan eld

                   image201

Så Idag har jag smygpremiär...

Kategori: Musik

Detta är filmat i hemmet med de enklaste hjälpmedel. Håll för öronen och njut..

Kokt med Bröd- Kirschsteger- Annan smörja...

Kategori: Mat

Det är väl en förfärlig lycka att ens bästa väninna inte heter Anna Skipper, ni vet bantargurun i tv programmet "Du är vad du äter" som går på Tv3. Jag måste erkänna att när jag svänger till en frukost i den här klassen då måste man sätta sej på skambänken. Att titta in i kylskåpet en morgon som denna och hitta 3 stycken förskrämda kokkorvar som ber om att bli uppätna, då kan jag inte svika Lithell´s. Ögonen irrar nedåt i hyllan och rätt som det är skymtar jag en burk med Bostongurka, sedan slår jag blicken åt vänster å där som på en divan ligger den starka senapen. Ni förstår väl själva att denna lediga fredagsmorgon är gjord för 3 kokta med bröd.
 
Och vad skulle Anna Skipper kunna göra åt det, inte ett smack. Föresten är min man väldigt smal, lång och reslig han är väldigt förtjust i denna nämnda dam, men det blir nog svårt att etablera en kontakt via bukfettet då det inte finns något hos honom. Jag har varit fetare än jag är nu, det var ett par år sedan, men fick bort 10 kilo på doktorns beordran. Det var när jag fick mediciner för mitt höga blodtryck, och betablockerare som jag inte alls vet varför jag äter. Då sa han att jag skulle göra mej av med bukfettet, det var en ung spoling. Sekunden efter att han sagt ordet "bukfett" då tänkte jag att en ung läkare ska aldrig få säja det ordet till mej igen. Där drog jag doktorn vid näsan och gick ner, samtidigt mår jag bra.

Återfall, ja, nu vill ni att vi ska tala om dom där Lithell´s kokkorvarna igen. Okey jag erkänner att man ska inte äta en frukost som ser ut så, men jag måste få synda som alla andra. Annars är jag ganska duktig och lever sundare än de flesta människor. Jag har en last och det är snuset, men den ligger i motivationslådan för en framtida avveckling. Så i snart kommer staten inte att få in en spänn i drogskatt ifrån mej.
 
I Dagens Nyheter läser jag att "sommartorpet" kommer åter i sommar antar jag. Men barfotabarnet Ernst Kirchsteiger har tydligen fått sparken. Ingen lång gråsprängd gök som hyvlar aapelsinspån och blandar till en sommrig marmelad. Inget pysssel med kvicka och flinka kvinnofingrar. Dom har hittat ett hus utanför Grängesberg utan vatten, el och avlopp. Det har stått tomt i 60 år, det har dom plötsligt hittat. Konstigt att ingen sett det innan. Och långt verkar det att vara också. Då blir nog Ernst ledsen han hade ju kunnat legat raklång där...


                               

Annars väntar jag tålmodigt på att en riktig skön vårdag ska infinna sej, man är sugen att börja stöka ute i trädgården. Inte så mycket för att dra ogräs, bara för att få stå där ute och låtsas inför grannar. Det är snart dax att åka ut till Sunnanö och sätta upp förtältet till husvagnen, så man kan vara där och njuta av Runn och Ösjön och att få vara ifred. Ja gubben han finns mest runt det blöta vattnet, hans bästa kompisar heter fiskarna. Han kan faktiskt prata med dom, jag tror att han vet hur dom tänker. Han får väl starta någon ny serie som heter " Mannen som kunde tala med fiskar".

Jag sätter ut en bild på min superfrukost, receptet hittar ni på sidan 8.

                  image200

Og nu lit Dansk...

Kategori: komik

Lille du, Kim Larsens kom väl med den runt -75. Jag minns att den vinylskivan gick hem hos oss 15 åringar. De var väl populära i några år sedan dalade stjärnglansen. Gitarristen var väl inte så hävlig, han hade samma stuk på sitt solo i varje låt. Jag såg dom som förband på Rolling Stones konserten på Ullevi -82, men då var det enbart pinsamt. Men denna version tycker jag att Mr. Gustavsson sätter klockrent..

En rysare med Frida Öhrn...

Kategori: Musik

Den här låten behöver inte presenteras den säljer sej själv, och säkert en och annan Saab...


Familjen fåntratt ska uppträda...

Kategori: Musik

Idag är jag ledig och planerar min spelning som jag ska göra i slutet av April. Det känns roligt att man har kommit igång efter så många år att få spela sjunga igen. Visst tusan är man ringrostig, men det är som att cykla, man får väl resa sej igen om man ramlar av. Bara att börja om. Nåja, så illa är det inte.

Jag är född i en familj som anammat musik, min mamma var en duktig solist som sjöng med i olika orkestrar i Borlänge på 40 talet eller 50 talet, hon spelade med i flera revyer med sin fästman Sven- Erik Wikström den avlidne svenska operakillen ifrån Kvarnsveden. Min pappa (inte Wikström) är en flink man med pennan, han har skrivit många fina dikter, en av de bästa dikterna är tonsatt av min bror T som är en av grundarna av calypsobandet Apopocalyps som härjade vilt i staden under några år. Sen har vi mej då, "Lilla Vicke Vire som stjäl den färdiga productionen och sjunger och spelar. Jag har spelat sedan jag var 6 år, med avbrott under en lång period då mina barn absolut inte ville höra en ylande morsa.

Nu har barnen blivit stora, nåja den minsta är snart tolv, men han upplever inte att det är fullt så pinsamt att jag klämmer av någon låt då och då på gitarren. Så nu ska jag inför en publik (förhoppningsvis) göra en enkel spelning med ett viktigt budskap. För mej betyder texter mycket, jag vill att det ska finnas ett budskap i dem. Då kan ni åtminstone börja ana att jag avskyr Christer Sjögrens låt "I love Europe", själv har jag skrivit en ny punklåt som heter " I hate EU"...nejdå det har jag inte, men jag kanske ska.*s*

Så govänner den 28 April då blir det ett uppträdande på Vänsterhörnet klockan 18.00, det som ska bli extra roligt för mej är att den stora sonen J också ska spela några låtar. Han är en duktig kille som spelar grunch.
Jag ser verkligen fram emot den tomatfria spelningen och är laddad in till benet. Sen haglar väl anbuden in från pensionärshemmen, och man får en stjärnglans på gamla da´r. De feta rubrikerna i lokalpressen lyser på första sidan. Ja visst är det roligt och härligt att kunna drömma och tycka att det är skitkul.

                                                           image198

Alla fåglarna kom av sej...

Kategori: Vardag

"En morgon när jag vakna var hela världen vit
och vi förstod att vintern har kommit hit"

Så sjöng jag i morse när rullgardinen rullade upp och ljuset bländade mina sömniga ögon. Man tänker att det är Aprilväder. Och Aprilväder ska betyda varannandagsväder. Ja visst tjatar vi om vädret titt som tätt och oftast. När man som jag jobbar i affär då får man kontinuerligt rapporter från kunder. Det handlar om olika prognoser på samma dag. Och nu köpes fågelfrö som bara den, med motiveringen att "Nu är dom hungriga". Det finns fler än småfåglarna som är hungriga i denna värld. Men dessa räknas inte in i välfärdsmänniskans budget. Jag kommer inte ihåg siffran som gavs när dom berättade om hur mycket svensken köper frön för under ett år. Som sagt alla gör sina egna val och lägger pengarna på det dom anser viktigt.

Hur som helst kan jag gå vidare med att inte mycket händer förutom att det mesta är trasigt på jobbet, och på någotvis verkar inte motivation att åtgärda fel och brister ligga inom prioriteringsområdet. Vi är mest glada att ha ett lågavlönat jobb, vi är lärda att le på skoj. För mej känns det just nu ingenting, man har kommit in i ett lamt läge tillsammans med ett stort antal arbetskamrater. Ingenting förvånar oss längre, och vi vill inte lägga energin på att uppröras för då orkar man inte. Vilka som går ut som förlorare det får vi se, troligtvis allihopa.

En solskenshistoria upplevde jag häromdagen. Det kom en liten pojke ungefär 5 år och visade mej sina nya skor han fått av sin snälla pappa.
"Spindelmannen" sa han.
Jag sa att jag tyckte dom var jättefina och då berättade han att han hade fler spindelmannensaker. "Jag har fräna tröjor, lakan och många leksaker med Spindelmannen".
Jag frågade honom: " Och så kan du säkert klättra på väggarna också".
 Han svarade mej med en viss eftrtänksamhet
" Ja det kan jag faktiskt för min mamma och pappa brukar jämt säja att jag ska sluta att klättra efter väggarna. Det måste man väl få göra om man är Spindelmannen".
Jag svarade: " Ja det är väl klart, vi stora fattar ju ingenting om Spindelmannen". 
Slutklämmen ifrån 5 åringen: " Nej just det ni stora fattar ju ingenting"

Man förstår i sådana lägen varför man älskar ungar...


                                              image197

Kina var det enda jävla alternativet...

Kategori: Politik

Jag tycker att Kinas diktatur är värd alla protester av OS. Hur kan man välja ett land som kränker de mänskliga rättigheterna ? Jag tror att alla protester som görs nu är början på ett stort kaos.
Tjurskallig och ståndaktig som jag är så tänker jag bojkotta all OS. Inte en minut kommer jag att ge Kina.

Jag länkar dagens ledare av min "tvillingbror" ( se ett tidigare inlägg) Göran Greider, så här är hans tankar i DalaDemokraten och fler lär nog säkert följa. Han ser fram emot en olympiad trots allt. Ja folk får faktiskt ha sina egna ståndpunkter om detta spel. Jag vet hur jag gör. Du vet hur du gör.

En politisk bojkott vore på sin plats, Polen har redan sagt att de inte kommer att deltaga i invigningen.

Hur kan man vara så dum att lägga ett OS i Kina, vilken sprängd hjärnhalva brukas när en sådan ide´ föds och förverkligas. Vi har alltför lätt att glömma, och allt för svårt att minnas...
                                      image195

                                         "En modig ...

                                       

                                          ...ung man vid Himmelska Fridens Torg"

Det känns olustigt och oroande...

Kategori: Ilska / frustration

Jag tappar liksom greppet ibland och all inspiration flyr sin kos. Jag blir bedrövad och orolig när händelser av barns försvinnande blir verklighet. Det är lilla Engla i Hedemora som försvann 500 meter ifrån sitt hem. Hennes cykel låg övertäckt i diket och flickan har varit borta i flera dagar. De frivilliga skallgångskedjorna har inte resulterat i något än så länge.

Man får hoppas att hon kommer till rätta och att allt bara är något ovanligt som hänt. Jag orkar inte eller vill spekulera. Det enda jag önskar är att Engla har gått vilse och att hon kommer hem till sin mamma och pappa och allt blir som förut.

                                                                                   

Carpe Diem - Fånga dagen...(Dag II)

Kategori: Helgdagar

Igår strålade en sol när jag vaknade. Det spratt i kroppen likt Rönnerdahls maner. Det blev två vändor till stadens soptipp och gissa om det var folkstorm däruppe. Alla hade haft samma ingång på dagen som jag och lagt städning av skit som prio 1. Köerna var långa ända ner till staketet och kuren för den som känner till den.

Idag är det mulet men min frenesi (energiska handling) ska även storverk ske denna dag. I dessa övningar behöver jag inte makens armkraft som han har blivit uppskickad på den ruttna och dåliga isen på Siljan, för att ta några regnbågar. Till veckan blir det Regnbåge och Skarpsås, till detta köper jag djupfryst färskpotatis, som man kan hitta i välsorterade matbutiker, som det så fint låter. Det låter tramsigt med "djupfryst potatis" men jag lovar er att den potatisen"äger".  Jaha då var man inne på mat igen, det är lätt att halka in på den varan, men åter till det ursprungliga ämnet.

Jo idag då blir det finputs på altanröjet, alla gamla tafsar och fiskeprylar läggs tillbaka i en stor låda som sedan "han" får sortera. Fönstren skall putsas ifrån all flugskit, döda flugor och getingar kokar jag en soppa på. Nog kan jag aktivera mej, Jag har pelargoner (kärringvarning hörs det som) som ska upp ifrån kallförvaringen och det skulle dessa ha varit för längesedan, men VI har glömt det (snodde makens uttryck). Pelargonerna har följt mej under många år och dom är hemodlade och blir så jäkla granna så man stoltserar mellan de kraftiga växtena ute på husvagnscampingen på Sunnanö.

Nu har jag druckit morgonkaffe och elräkningen har blivit betald, det är alltid lika roligt att få en tung fullmatad räkning, det skönaste är ändock när man har genomfört det sista knapptrycket på Internet och man vet att alla siffror flyger iväg till Elverket. Man tänker nu var det gjort, och skorporna åker fram. Ibland får man ta fram skorpmjölet och tugga på det. Ett tips om skorporna är slut.
En näve skorpmjöl i munnen sen försöker man säja kvistfritt kvastskaft och den man pratar med liknar en panerad fisk.

Föresten alla ni som "mobbar" mej för att jag tycker att den nya Lördagsunderhållningen "Körslaget" är bra. Ni är bra dumma ni. Säkert sjunger ni som krattor och spyr ut eran frustration  på mej. :-))))
Äntligen en Såpa för mej...

                                                                                

Ett gott skratt förlänger livet...

Kategori: Humor

Man önskar att man kunde skratta så gott varje dag när man läser nyhetrna...


Spaden står kvar...

Kategori: Hobby

Nu har tjälen gått och spaden får jag nog upp om jag orkar prova.
Den har ju stått sedan i höstas och varit uppe för ett blogginlägg 2007.

" Så bara så du vet Sören, spaden står kvar"..

Nu kommer ett nytaget foto, den har säkert slagit rot..                  image191

                                      

Carpe Diem - Fånga dagen...

Kategori: Helgdagar

Det känns inte alls som om att det finns några hinder att fånga den här dagen. Jag vaknar upp och har en ledig Lördag och konstaterar att himlen är blå och solen lyser i sin fullaste kraft. Allt motstånd till röjning och aktivitet känns som den lämnat min kropp och motivationsväxeln har gått i rätt spår. Det var inte igår jag var ledig och  fick uppleva att vädret artade sig till en strålande dag. Det var flera månader sedan. Gubben är inte ute och pimlar på Siljans isen, honom har jag förhandlat med om att hans kropp och muskelkraft behövs här hemma för en röjning av altan och gård. Det är inte något kvinnogöra, för hälften av soporna är hans.

Idag ska vi röja ute på våran altan, den har en förmåga att bli ett magasin, ett förråd, ett 18 kvadratmeters soprum under höst och vinter. Det står glasflaskor, tomburkar, kartonger och fiskeattribut där ute så dörren knappt går upp. Den stannar på hälften. Det är skönt att kunna sitta och avnjuta en fika på den inglasade altanen då vårsolen börjar att värma. Man kommer i ute/ inne läge som inte går att förklara. Men under sommarmånaderna så förvandlas denna ljuva altan till den kuvös som får ett stearinljus att krokna på nolltid. Termometern slår i topp och kvicksilvret får sej en chock.

Jag har räknat ut att det blir minst två resor till tippen idag. Och antagligen knökat med folk på Fågelmyren. Det är som att hamna uti en nostalgitripp när man gör den resan. Man träffar så många gamla bekanta och människor man aldrig ser annars. Det vore en ide´att öppna ett helgfik där uppe på höjden. Kanske döpa det till "TippTopp´s Återvinning". Gubben vid Rämen gav mej en Tipp Topp kommentar till ett av sina inlägg. I det inlägget där hans biltidningar var överflödiga efter många år. Men han är Smålänning. Jag har också bott i Småland, Markaryd, men där var dom inte snåla bara ekonomiska sa dom...

Hur som helst läser jag i dagens Borlänge Tidning att sossarna inte alls har friat till en ledarmot i Vänsterpartiet för att få majoritet. Nu säjer K. Persson att Lindström far med osanningar igen. Jag kan säja ärligt och fullt fast att jag är otroligt stolt att jag aldrig har lagt min röst på Socialdemokraterna, varken i det ena eller andra valet. Att en så stor del av sossarna i Borlänge är så falska och urbota okunniga hade jag aldrig ens kunnat drömma om under den tid jag inte hade insyn och jobbade politiskt. Hur dom måste ha rumsterat och tagit idiotiska beslut när dom satt själv vid makten i kommunen vill jag helst inte veta, säkert ingen annan Borlänge bo heller. Dessa demokrater har tappat sin människosyn, sin förmåga att leda en kommun utan att spela ett fulspel. Att jobba politisk måste väl ändå menas med att man jobbar för det som gynnar borlängebon inte att vara maktgalen och dum.

Idag ska jag vara glad och inte reta upp mej på de som "dummar" sej i maktens boning, för de veta icke vad de göra. Jag ska be en bön för dessa vilsna själar. Jag kan falla på knä uppe på soptippen och be att Gud tar emot dom och förlåter dom för deras synder.

Idag blir en härlig dag...


                                                                         

Varje morgon känner jag mej som chefsredaktör...

Kategori: Kultur

Varje gryning vinter, vår sommar, höst och vinter knatar man ut till brevlådan för att hämta sin morgontidning. Vädret växlar efter årstiderna även frisyr och morgonhumör. Det finns gånger man skäms att hälsa på grannen för frisyren har ett vilt utseende och klädstilen är den som man för stunden har tillgänglig. De sista man vill träffa är grannarna när man har  denna mundering.

Varje morgon ser jag ut och känner mej som Göran Greider (Chefsredaktor på Dala Demokraten) i all min prakt. Håret står på ända, rätt ut, pekar rakt upp, joggingbyxor med "knän" på, sedan lånar jag gubbens x-large rutiga skjorta med varmt ludd i och på fötterna hans stora kängor. Jag har inte kroppsbyggnad som Greider men resten är likt. När tidningen är hämtad och kaffet är islaget i sin kopp då sätter jag mej vid datan och läser tidningar och värker fram ett blogginlägg. Greider brukar göra en kattdikt eller något sådant, men jag har inte det intresset.

Det finns ingen bild ännu på mitt lookalike liv, och det finns heller ingen helbild på Greider i sin prakt men ni får tro på mitt ord. 

Ps: Jag har hår på hela huvudet som virvlar ut...

                                                                            "Klicka på Göran för större bild"

Man får köra bil när man är nykter...

Kategori: Samhälle

Ett tiotal personer har blivit anklagade i Dalarna från december till Mars för misstanke om rattfylla. Polisens alkomätare har flippat ut och har inte fungerat som den skulle. Så en hel del har automatiskt blivit fulla efter att ha blåst i den trasiga lådan. Det är väl ett läge som man som nykter bilförare inte vill höra att man är full...Helst då om man vet att det omöjligtvis kan finnas alkohol i kroppen.

I dagsläget tror man att 11 personer har utpekats som rattfyllerister av polisen och de utreder fler fall. Nu ska polisen kontakta de drabbade personerna som felaktigt blivit delgivna misstanke. Man undrar hur ödmjuk statsmakten kommer att vara i sina samtal, hoppas att någon drabbad spelar in så man får höra om de ser allvarligt på att oskyldiga har blivit drabbade. Eller om de bara med ett kort samtal drar ett streck över det inträffande, och glömmer en stor ursäkt.

Polisen borde väl se över sina mätinstrument oftare för att undvika att oskyldiga människor kommer i kläm och känner skam anklagelserna.

Man kan höra samtalen ute på Dalavägarna:

"Har du druckit något idag?"
"Nej?"
"Jo det har du ..."
"Nej...."
Vad har man att säja emot när en polis har bestämt sej att man är onykter fast man inte druckit...


image186                                                   


Den enes bröd är den andres död...

Kategori: Samhälle

Det finns yrkesgrupper och uppdrag som betyder ett stort mänskligt ansvar, samtidigt som det betyder att den som utför det besitter och äger en makt som inte kan rubbas. Om en yrkeskår eller en förtroendevald missbrukar den positionen då kan det få förödande konsekvenser för den utpekade eller den drabbade. Just nu i Dalarna kan man lugnt påstå att en stor rättsskandal har avslöjats, men går det att få ett slut på den, då man så enkelt bara har förstört alla papper med förhör med dessa personer. Det har inte varit så stora reaktioner efter " Dokumen inifrån" som sändes den 30/3 2008. Hannes Råström hade gjort en grundlig undersökning och ett repotage av pyromandåden som härjade i Falun/ Borlänge i mitten av 70- talet. Då åkte 8 ungdomar fast för dessa dåd. De var runt 15 års åldern och den yngsta var 13 år. Varför Rådström beslutade sej för att borra sej ner i denna händelse var att en man ringde anonymt till honom och tog på sej dessa dåd, den anonyme lade fram tillvägagångssätt hur han tänt på och la fram saker som inte en ovetande hade kunnat veta. Då ville  Hanne gå vidare och det har han gjort med besked. Han har lagt fram en skrämmande utredning av dessa ungdomar. Han har gjort intervjuer med ett gäng pensionerade poliser med självgod min, och en förklaring av bevis och förhörsformer som verkar vara under all kritik. Jag skulle tro att locket måste på i den här utredningen annars kan den likna en rättsskandal. Varför erkände ungdomarna de här bskyllningarna?

 "Till slut hade åtta ungdomar erkänt. Äntligen verkade polisen ha hittat pyromanerna som så länge plågat Dalarna. Men greps rätt personer eller var utredningen ett enda stort rättsövergrepp? Kan de ha erkänt utan att vara skyldiga? Dokument inifråns Hannes Råstam söker svaret."

En trettonårig flicka låstes in i häktet under 3 dagar utan att få träffa sina föräldrar, polisen sade till henne att hon skulle få "ruttna där" om hon inte erkände.
Det enda hon ville var att komma hem. Bara det säjer en hel del om hur illa det skötts. Utredningen slutade med att 8 ungdomar erkände mer än femton bränder och de blev placerade i fosterhem eller dömdes till rättpsykiatrisk vård.

Under programmets gång intervjuades de poliser som hållit i förhören, och man hörde som vanlig lekman att det fanns så mycket i föhören som inte alls gick ihop. Många vilda chansningar och ett krav att bränderna skulle få ett slut. Och poliserna trodde att bränderna skulle falna med barnens bekännelser. Men dessa fortsatte tyvärr, även fast ungdomarna hade placeras. Flera av barnen kände inte varandra, de visste heller inte för vilka bränder de var anklagade. de kände sej tvingade att erkänna.

En kille som idag är vuxen sa i programmet att allt man ville var att komma hem, han kände sej tvingade att erkänna. Två ungdomar hade nekat till att de var med om bränderna och hade friats i brist på bevis. uppenbarligen hade nog alla friats om de inte pressats till ett erkännande, för bevisen finns inte.

Idag kan nog ingen utav dem få någonsomhelst upprättelse eftersom polisen varit duktig och kört alla föhör och dokument i sina förstörare. Det är ju alldeles åt helvete. hur behandlar man barn och unga, är det konstigt att det finns hat emot polismakten som missbrukar sin position mot barn som inte kan se konsekvenserna av ett erkännande.

Jag har vetskap om en av personerna i den här härvan, och vet ni, jag trodde aldrig att hon hade varit delaktig i pyromandåden.

Jag ber den mannen som ringde till reporten Hannes Råström och berättade om pyromandåden i Falun/ borlänge under 70 talet ger sej till känna för att ge dessa människor ett värdigt slut på en lång och hemsk uppväxt som har varit fylld med ångest och en jävla behandling. Det går inte att sätta ord på vilken plåga dom måste ha genomlevt.
Erkänn och berätta din historia, du måste gottgöra dina fel. Även för din egen skull.

Repriser:
SVT2 Torsdag 3 apr 2008 kl 15.55
SVT2 Lördag 5 apr 2008 kl 14.10
SVT24 Lördag 5 apr 2008 kl 21.00

image182                          

M har fått en ny T-shirt...

Kategori: Mode

M har äntligen fått den t- shirt som han har önskat sej. Han blev jätteglad... 
                     image180

Våren närmar sej med långsamma steg...8 kilometer...

Kategori: Allmänt

Nu var bloggen igång efter som det känns en hel evighet. Dom har administrerat och härjat för att förbättra prestandan, dom skulle byta "verktyg" och fixa servrar och allt vad det heter. En förbättring som skulle ta ett dygn, men slutade med flera dagar. Efter ett halvårs bloggande med ungefär ett inlägg om dagen så har man skapat ett visst beroende och behov att få skriva av sej och ventilera allsköns tok och skit. Under dessa dagar man inte kunnat skriva i bloggen har man haft de mest fantastiska berättelser och inlägg, som kom av sej. Man tror att man har tappat de storsta Scoopen under dessa dagar. Men så är det naturligtvis inte. Nu vet man att man kan plocka fram den kreativitet man besitter närsomhelst*s*.

Ja bilen ja, den är på verkstad, närmare bestämt hos bromsservice. Dom kallar gubben för "Tvärniten" man kan undra varför. Innan besiktningen är bilen i ett stort behov av nya bromsskivor och bromsslangar. Den lämnades i morse och skulle vara klar på eftermiddagen, men så blev det inte då tvärniten hade fått fel bromsskivor. Lite suck och stön kändes det. När jag slutade jobbet 19.00, då var det bara att vandra hemåt i det fina vädret, de ca 8 kilometrarna brände man på drygt en timme och svetten sprutande ur pannan. Efter en dag med spring på jobbet var väl inte motivationen för en sån lång promenix riktigt vad man längtade efter. Ett tag blundade och hörde att vårfåglarna hade börjat att gallskrika och gässen flög i sträck och tutade. Ja nu är det gjort, och våren är nog här just idag . I morgon kan det vara en meter snö, men då är bilen säkert klar.

Eftersom dagen har varit fylld med jobb och aktivitet, så nöjer jag mej åtminstone med att värma upp bloggandet med ett enkelt inlägg som detta efter dagar i stillhet.