Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Tankar är ett kretslopp...

Kategori: Funderingar

Glad är jag att jag vaknade upp i morse. Det borde alla vara. Mindre glad att jag dagen innan midsommar och husvagn har fått tillbaka en enträgen urinvägsinfektion. Det var väl också en härlig inledning på ett inlägg.När man är 50+ då cirkulerar åkommor som en vardag i livet. Sjukdomar som drar ner nivån på en själv och inlägg. :)
 
I morse när jag vaknade var klockan 6.00 och allt kändes så underbart. Den meningen blev ju inte ärlig . Nu måste jag hitta balansen igen, och om den inte sitter i öronen så sitter den i huvudet. Det är just det här med att skriva en blogg, att antingen ljuger man eller så är man ärlig och bör skämmas.
 
I morgon är det midsommar (sant) och idag känns som en mellandag (för mig). Dagen är grå och mulen och duvorna kuttrar...hahaha. Jag tror jag ska lägga in ett foto, titta på det och inspireras av det jag ser och skriva utifrån min fotogenetiska tanke. Som vanligt kanske jag far iväg över tangentbordet, någon missuppfattar och några flinar. Ett ögonblick, jag ska bara söka upp en bild, det kan ta en stund.
 
 
Sommar, ja sommaren övervinner urinvägsinfektioner och annat elände såvida inte vädret är som förra sommaren. Jag antar att vi redan har slagit solrekordstimmarna om vi jämför. Sommar är njutning och vatten för mig. Helst ska det vara salt men det går med sötvatten som komplement. Jag är en vattenmänniska som allra mest i livet önskar att jag kunde bo vid havet, geografiskt så finns inget hav här och ekonomiskt är det uteslutet, Då får man fundera ut hur man kompenserar en stuga vid havet i Bohuslän och då kommer man fram till att ha en husvagn vid en sjö. Det är en lösning som jag har köpt och den fungerar utmärkt. Klart att jag saknar västkusten många gånger men jag brukar blunda och låtsas när jag hör måsarna.
 
Denna midsommar blir det husvagnsliv, med sill och färskpotatis, alkoholfri som vanligt. Det räcker att titta sig omkring och att inandas ångorna så förstår man att valet jag gjort är rätt. Lite räkor är gott, godis kan också smaka. Jag hoppas på sol, och en båttur med min familj. På båtturerna finns alltid kameran med. Ibland tror jag att jag redan fotat alla utsikter och allt runtomkring, fast när jag kommer in på detaljnivå så finns mycket kvar att hitta. Hela tiden i livet hittar jag nytt, jag avslöjar nya platser, finner spännande miljöer. Miljöer är oftast mer spännande än många personer. På platser där det funnits folk och idag är öde, brukar viska till mig.
Dom viskar saker som många har glömt. De påminner mej att ta tillvara på tiden och möjligheten som finns i min tid, de påminner mig om att ta dödssynderna i beaktande.
De berättar hemligheter som jag aldrig avslöjar, de sjunger och talar om att livet är ett strategispel där du får vika från stigen för att göra nya upptäckter och är upptäckterna inte bra, då hittar jag tillbaka och går vidare för att senare utforska en ny plats. Det är enkelt att hitta både platser och ord som ger mig nya insikter, det gäller också att kunna förvalta insikten.
 
 
Vad finns under ytan? Ingen ide att fundera, bara att ta reda på. Forska i det som man vill ta reda på. Att ställa frågor är inte fel, inte heller att prova söka svaren först själv. Så många flöten som guppar där ute, i princip är flötet en symbol för nyfikenhet. Att syna ett flöte, timme efter timme kan verka korkat, fast det man lär sig är tålamod och att inte stressa.
 
En solnedgång är samma sol alla gånger men en ny nedgång. Så många foton som jag har på solnedgångar och ingen är den andra lik. Olikheterna i en solnedgång är vacker, varför är inte alla olikheter vackra? För mig är solnedgångens olikheter lika sällsynt vacker som hos människor.  Det finns något som talar i allt, det gäller att upptäcka. Det som krävs är att man tillåter sig själv att våga upptäcka det. Fly från normer och använda den kreativa delen i sitt tänkande. Olik är ett positivt ord för mig.
 
 
Nu är det lilla, lilla huset med den lilla, lilla gummans hus sålt i Skåne. Moster Lillan är borta. Min moster var helt underbar, hon var ett stort stöd under min barndom, ungdom och uppväxt. Min mor dog 1969 när jag var 9 år och hennes syster ställde upp så gott det gick. Nu är hon ur tiden och den sista länken till min mor har gått i graven. Nu är det jag som är Kalin klanens matriark, kanske inte den egentliga stammodern. Min moster dansade sig genom livet trots alla vedermödor. Hon jobbade som ung med barn och på barnkolonier, senare blev hon förskollärare och detta jobbade hon med till pension. Ungarna älskade henne. Hon introducerade nya idéer på 50 och 60 talet så de andra "fröknarna" stöp, idéerna ansågs väl som kontroversiella och tokiga. Idag används dessa inom pedagogiken, så hon var före sin tid och på rätt spår.
Ett tack att du har gett mig trygghet då, nu och i framtiden. Du finns nära mitt hjärta.
 
 
Livet är bräckligt och skört, det gäller att ta vara på varje stund av den och se det verkliga. Vad skulle jag vara utan mit liv, en omöjlig fråga utan ett svar. Jag finns här och nu och tänker inte slösa...
 
 
 
 
 
Ha en bra midsommar mina vänner
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En spontandikt...

Kategori: högtid

Storfiskar´n skrävlar,
och staden driver korruption,
en amatörfotograf blåser privatpersoner
och vänner på stålar,
samtidigt smygfilmas en bedragare med
att bygga hus och rullstolen står bredvid.
Att blåsa, att vinna, att luras, att såra ingår
tydligen i dagens spel.
 
Att köpa sig en röst är inte konstigare
än att be om kethup på korven.
Landstinget har fest i Gävle, pompa och ståt,
arbetaren får en papperskalender från facket.
Stafettläkarna har sprungit vilse,
och tappat pinnen.
Nästa tåg till Norge och skala banan.
 
Nisse med kepsen har köpt Blåkorn,
han gödslar bort tillvaron,
hans land ser anorlunda ut. Han gråter.
De politiska partierna raggar med löften om
en bättre tillvaro,
utan att veta hur.
Livet i Finnskogarna har blivit basic.
 
Droger legaliseras för att alla ska orka
med sin tillvaro.
Lyckopiller i daglig dos.
Ett glas vitt för att varva ner,
spriträttigheter i korvkiosken.
 
Polisen retirerar, bilar brinner,
projekten haglar.
Sociala expriment och Fas 3.
Lyckan går lättast att finna i en
gammal tom skokartong,
som du får fylla med livets nödtorft.
Låt oss börja om.
 
Mia Jäverling
 
 
 

Rapport på ditt å datt...

Kategori: Allmänt

Flera personer som jag träffat har talat om att de saknar den här bloggen. Tack för att ni berättar det. Jag startade en lösenordsskyddad blogg, men jag har ingen tid över till bloggande just nu i mitt liv. Idag skriver jag ändå en sväng för de som brukar kolla in här och blir allmän, tror jag, eller så far tangenterna iväg igen.
 
I mitt liv just nu är det ett fasligt stängande, jag stänger gamla dörrar till förgånget och unkna, jag smäller igen dom en efter en, så det dånar. Jag bygger livet utifrån mej själv och mina behov och drömmar. Jag kan också börja förverkliga saker. Jag jobbar ute bland ungdomar och använder de lärdommar jag tog till mej i skolan, jag använder inte mina gamla normer eller det som jag trodde mig kunna, jag använder det nya, det friska, det som fungerar.
 
Jag tittar in här och säger hej, jag berättar att allt går som på räls, jag har mina planer och tänker genomföra det som jag kan. Jag är faktiskt lycklig, och olyckan som finns i allas liv den ligger riktigt långt i bakkant. Den kan inte ta över just nu och det är jag stolt över.
 
Minns ni min släkting, Johan Martin Emanuelsson 1877-1934 (skrivet om innan här i bloggen under kategori "släkten"), han som for till Amerika, honom jag sökte efter som vi inte visste något om, han som jag hittade i Minnesota, Bemidji, då volontärer hjälpte mig hitta hans grav? Nog minns ni? Volontären hittade graven på Nymore Cementery där den bara vara utmärkt, alltså ingen gravplakett eller namn. Sedan 1934 har Martin legat där och varit glömd för oss släktingar. Nu försöker jag på allvar söka stånd att få placera en minnesplakett på hans grav, ska kontakta myndigheter framöver, och troligen blir det att familjen åker dit och har en ceremoni, det är vår plan.
Jag ska under resans gång försöka göra en reportagelik berättelse med foton som jag ska försöka få publicerade i de lokala tidningarna i Bohuslän. När detta händer tidsmässigt vet jag inte riktigt. Men ändå en spännande grej. Min gubbe ska självklart fiska, när vi ändå är i Minnesota :)
 
 
Johan Martins grav i Minnesota, markerad med röd plutt.
 
 
Peace & Love har gått i graven, till mångas olycka och lycka, själv känner jag inget sådär, utan epoker kommer och dom går. Jag har varit på några festivaler för att lyssna på de band jag gärna ville se, i år löste jag ingen biljett, för det fanns inget som lockade mig. Många bekanta som jag pratat med, säjer detsamma. Istället för P&L åker jag och grabben till Göteborg i august och tittar på Neil Young & Crazy Horse. Det är det sista namnet på min konsertönskelista, sedan har jag betat igen den. Klart att det finns fler önskningar, men de är inte i livet och är omöjliga att genomföra. Se Neil Young, sedan dö.
 
 
Politiken, ja, den politiken. Det är bara att kämpa mot dumheten. Aldrig ge upp, aldrig låta dumma beslut tas utan att säja ifrån. Jag fortsätter, byter inte parti, för det finns inget parti att byta med. Om mitt parti lade ner, då skulle jag bli blank. Hur har det blivit?
Vi campar vidare, med vår husvagn, vi gör det som känns bra. Förtält upp på våren, förtält ner på hösten...Upp och ner, precis som livet är. Riva och resa, vårda och avveckla. Som livets hjul. Kanske vi utvecklar campinglivet, gör det bekvämmare. Vem vet? Inte då vi...Trädgården får sig också ett omtag, förr var det en fin trädgård som krävde hutlöst med arbete, sedan sket jag bara i den, för jag orkade inte. Jag avvecklade planteringar och buskar och skit bara växte till en djungel. Nu har jag tagit ett krafttag och rensat ur all möjlig dynga, kornellerna ligger på tippen, dessa stora as, sedan har jag fixat till så den ser ren ut, och blivit lättskött, och satt ett litet träd som heter Rosenmandel som ska påminna mig om livet, hopp och att allt blommar om. Att bygga tillvaron symboliskt har blivit lite av mitt signum, det fungerar för mej.
 
Jag sitter här på min inglasade altan, det är försommar, fåglarna för väsen, min trädgårdsstaty Shiva ger utsikten från altanen ett otroligt lugn, jag tänker att det är bara vatten som saknas, men det har dom lovat ska komma uppifrån. Det är inte så att jag sitter och väntar, utan saker och ting kommer när dom kommer. Det är väl en slags sidovinst vi i Sverige har, det är att få regn, det finns länder där det aldrig regnar.Det beror på hur vi ser det.
 
 
Kokkaffet smakade bra idag, också, syrenerna blommar och livet blev än så länge mer än vad jag trodde. Problem? Nej, isåfall kan jag inte lösa dom, jag löser mina egna. Jag förverkligar mina drömmar. Jag är glad när andra har det bra, inklusive mig själv.
 
 
Glad Sommar...