Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Fotovandring på "Körrgår´n"...

Kategori: Foto
Sommartid, vintertid, egentid, arbetstid...

Kategori: Ilska / frustration

Vansinnigt mycket olika tider finns, men ändå finns inte det tid för alla dessa förbenade tider. Klockan är ett måste och ett otyg. Sommartid och vintertid är ett skit. De enda folk som jag aldrig hör knorra om sommar-vintertid är den generation som är uppväxt i den som en naturlig del. Många av dom tycker att det är bra. Jag har bett dom tala om varför de tycker den är bra, men de har inget svar. Det är väl bra, bara för att det är så.

Jag vänjer mej aldrig med sommar och vintertid, tänker inte tillåta mej göra det heller för jag tycker att det inte fyller några som helst funktioner. Att manipulera tiden är något onödigt. Och varken jag eller små barn är tillverkade för att kunna ställa om klockan i huvudet. Sommartiden ivrar för att vi ska ha så mycket ljus som möjligt. November är bara mörk och det spelar ingen roll hur mycket vi får ställa om klockor, det är helt enkelt mörkt. Vi bor i ett land som är mörkt då och då. Till jul då sätter vi igång alla slags ljus och lyktor för att få upp lite ljus till norden och för att kunna klara mörkret. I januari efter allt mörker då ser vi framåt och pustar ut, och ljuset återvänder så sakteliga.

Lägg ner sommar och vintertid, lägg hela konceptet i en gammal malpåse. Släng bort hela den tokiga idén. Var nog en idiot som uppfann sommar- vintertiden och han är nog död för längesedan.

Tiden har sin gång, klockan går, människan föds, växer, äter, stressar, medan tiden rusar iväg. Ändå tramsar vi med att manipulera med tiden och ingen gör någon tidsvinst. Min man som jobbade nattskift i natt var inte glad att göra ett 11 timmars skift istället för ett 10 timmars skift. Han och hans gelikar hade nog lust att mörda uppfinnaren av sommar- vinter tid i natt när de fick ställa tillbaka klockan från03.00 till 02.00...

Ett Expresslångkok...

Kategori: Humor

För två år sedan då jag aktivt skrev blogg varje dag, då skrev jag tydligen i förbifarten att jag skulle göra ett långkok med dillkött. Inget ovanligt alls kan tyckas. Ett långkok är faktiskt inte jobbigt, snarare tvärtom, allt sköter sig själv och jag kan göra annat under tiden. Ta en promenad, läsa en bok, koppla av. Bara jag har ställt några reglage på spisen och en äggklocka eller ett larm så är det ju hur lugnt som helst.

Kokningen sköter sig själv. Jag det småputtrar, det sprider alla dofter i huset. Jag tycker att det är enkelt. Men tydligen så tycker media att alla som gör ett långkok är lite "udda", ovanliga. Det ligger en K- märkning över mig, jag är ungefär min egen jägare. Att exempelvis koka högrev är enklare än att flänga ihop en hamburgare. Köttet på en högrev, skjöljer jag bara av i kallt vatten, lägger i en stor kastrull,kokar upp, skummar av, kryddar, och låter puttra i någon timme. Sedan när allt nästan är klart gör jag en pepparrotsås som tar ca 5 minuter att göra och innan har jag självklart råskalat potatis som jag sätter på kokning när det börjar gå mot att allt är klart. Skiiiit enkelt.

Eller är det så att långkok aldrig har lärts ut i dagens snabbmatssamhälle, där halvfabrikatet har en gyllene tid och vi tittar på tv programmet "Landet Brunsås" för att få saker och ting klargjorda för oss. Vi ska vinna tid, tror vi med att äta osunt och snabbt fast vi vet att det är osunt och jag tycker halvfabrikat är riktigt äckligt. Allmänhetens syn är att man inte får kalla mat för "äcklig", då säger jag, jo det får man visst det. Är den halvfabrikat då gills det.

Fisk, det är så gott, fast det tar inte speciellt lång tid att tillreda om man inte gör den i en lergryta. Det kan jag göra ibland, då jag lägger grytan i blöt, slänger i fisk, grönsaker och in i ugnen och allt sköter sig själv. Då kan alla laga fisk, fast tiden kanske inte passar den stressade. Men fatta att det är inte stress när allt sköter sig själv, det handlar bara om en futtig liten planering. Och sådant är vi väl vana med i detta samhälle, eller hur? Där allt ska gå fort på arbetsplatsen så vi glömmer vem vi är.

I går ringde Tidningen Expressen, jag dom ringde och frågade mej om jag ville vara med i Expressen i en artikel där fem kockar berättade om mat och sedan skulle de ha en vanlig svensk som ibland gjorde ett långkok. De hade hittat mitt inlägg i bloggen från 2009, där jag skrev att jag just skulle göra ett längkok. Inte visste jag att jag var unik i Sverige. Sedan tänkte jag när jag pratade med killen från Expressen att dom kanske tänker att vi här uppe i Borlänge har folkdräkten på oss på helgerna och går ut i fäboden och slaktar oss en ko, bereder den och gör ett långkok. Jag i min fantasi kontrar ett långkok med storstaden Stockholm, där man springer ihjäl sig för att inte missa tunnelbanan, och behäva vänta två minuter extra. Eller är det så att folk inte gör ett långkok idag? Har jag blivit så jävla gammelmodig på 50 år? Har långkok hamnat i Kajsa Warg hyllan?

I alla fall skulle Expressen kika förbi och ta en bild i helgen/ veckan och ta en bild. En bild på en helt vanlig k- märkt kvinna som har fyllt 51 år och ägnar mig åt den kriminella handlingen att göra ett långkok då och då.
Ja ganska roligt är det i alla fall. Jag tänker att antingen vill media och kockar få folket att göra sin högrev, eller så vill man visa en bild av en svunnen tid, eller så har den borgerilga pressen nyhetstorka.

Mitt gamla inlägg från 2009:
 http://miajaverling.blogg.se/2009/october/draft-okt-25-2009.html#comment


Från det ena till det andra så måste jag tillägga att jag var iväg och köpte nya utetermometrar. En digital för den gamla hade gjort sitt, och en sådan där "manuell" gammal som man skruvar upp på utsidan och ser ut som en kolv. Den var så fiffig så det fanns en rörlig bygel, så den kunde placeras på vilken sida man vill. Resultatet blev ganska tydligt när jag på kvällen skulle titta hur kallt det blivit. Jag höll på att fullständigt brisera och kväva mej själv av skratt. Fan va jag hade roligt.

Idag blir det inget långkok. Jag vet faktiskt inte alls vad det kan bli. Jag har aldrig provat one- line pizza...

Folkets Park i Borlänge - En skam för...

Kategori: Samhälle

Borlänge Folkets Park var en bland dom finaste folkparkerna i Sverige. Den var otroligt vacker med mycket blommor, och många uppträdanden. Det var ett folkliv. Många storheter har spelat där. Jag tänker inte rada upp dom, utan kanske kan återkomma till det framöver, om den där tiden tillåter. Okey, tillbaka till texten, varför skriver jag nu då om Folkets Park? Jo för att det är skandal, sedan branden i slutet av 70 talet så har allt bara fått förfalla.

Jag tog mej en runda för ett tag sedan, fotograferade och dokumenterade folkparken, jag och många fler ser att Borlänge Kommun fullständigt skiter i den, liksom de struntar i en hel del annat i den här kommunen. Alla skattekronor går till att bygga upp en köpstad. Här byggs inte ett samhälle för människan, utanför företagandet, där man tror att allt som byggs ska generera oförskämt mycket arbetstillfällen. Vi har en stadskärna som snart står tom, den är död och liknar en spökstad. Många fackhandlare kämpar för sin existens och vill inte flytta till Kupolenområdet, de vill helst vara kvar i stan. Vad är det som händer, varför får de kommunala byggnaderna förfalla, varför får vår folkpark förfalla?

Jag tror att tomten till parken är illa ute, jag har en magkänsla att kommunen inte vill ha ansvar för "skiten". De vill riva det lilla som finns kvar, de demonterar bit för bit. Försäljning av en lokal har redan skett till Banhoff, en lokal som var lovad till några andra föreningar, sedan kom en kovändning. Försäljningen var ett faktum.Här ovan är den gamla kiosken, som är absolut så förfallen som en byggnad kan bli, dörrar är borta och den är en fara. Det finns tydligen ett rivningsbeslut på kiosken nu, men det beslutet har jag överklagat hos Miljö& Byggnadsnämnden. Jag anser att byggnaderna som finns kvar ska renoverar upp och nyttjas, hur dom ska nyttjas det får bli en framtidsfråga, men det finns flera projektliknade saker som kommunen kan få igång i parken. Idéerna finns och dom kommer att presenteras framledes.

Jag och en kompanjon har startat upp en facebooksida som heter "Vi som vill ha ett nytt Folkets Park i Borlänge- Byggt efter de gamla ritningarna". I den gruppen är vi idag efter ca 1 månad 120 stycken, och vi har planerat ett första arbetsmöte. Det har bildats en opinion som verkligen är med och bidrar på den sidan. Jag tror att denna grupp kommer att öka framöver och att det blir ett engagemang i folkparksfrågan. I Borlänge får inget bli äldre än 50 år, då rivs det eller så får det förfalla så att ingen räddning finns. Det är irriterande för mej som skattebetalare att se på, när saker runt mej rivs, förfaller och raseras. Medan Kapfrad knäpper med fingrarna och får en stor tomt för en spottstyver. Att riva gamla byggnader där, och bereda en tomt kommer inte att stanna på 500 miljoner, nej, nej...sista kronan är inte betald än. Vi Borlängebor, vi alla kommer att bli skuldsatta över öronen.Foto av den gamla utescenen, där rutorna är krossade. Lagade med plxiglas
detta är inte helt olikt det gamla Östtyskland.Folkets Park i Borlänge är en skam, det är ett svek mot oss Borlängebor, att lämna alltihop i ett förfall utan dess like. Parken är inte ensam om att få förfalla, många av kommunens byggnader är dåligt underhållna.
Vad vill vi med facebookgruppen, jo vi vill bevara Folkets Park i Borlänge vi vill inte vänta längre och se förfallet, vi vill få upp ögonen på ansvariga politiker och vill att de ska ta sitt förnuft till fånga. Vara öppna för en debatt, en framtid för parken. Det är hög tid nu.Här är den gamla ståtliga entrén på Parkgatan, revs någongång på 60 talet. Där den gamla entrén stod ser det nu  ut som skit, innanför till höger ligger en stor grusplan med stora hål i, en parkering för hotellet och restaurangens gäster. Pinsamt.En svunnen tid som är värd att kämpa för...kom igen visa ditt engagemang.