Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Ge inte upp...

Kategori: Allmänt

Jag har en hel del att stå i och jag ska tala om att det är en sjuhelsikes saker som också blir gjorda. Här stryks roliga och tråkiga göromål ifrån listan i en rasande fart. Ska säjas att det är skönt som tusan.
Jag har blivit så himla ordentlig sedan jag blev stor. Det fungerar riktigt bra. Själv så är jag väl mest snopen över att mirakel och under står på kö för att komma in. Visst är det konstigt?

Det har blivit så illa att jag nästan tycker att det blivit roligt att betala räkningar. Eller så är det känslan att när jag släpper ifrån mej det sista öret, sprids en tillfredshetskänsla att det äntligen är gjort. Att jag får skaka av mej frustrationen över att alla tusenlappar har flygit sin kos.

Julen har varit lugn och skön, jag har firat tillsammans med familjen, sonens flickvän och hennes mor. Riktigt trevligt hade vi det. Vi åt det vi åt och det som fanns, det var inget krångel. Vi hade en liten paketutdelning och jag fick ett presentkort på skönhetsmedel. Okey jag hade önskat mej det. Det var inte gubben som tyckte att jag hade blivit ful, han har då i alla fall inte sagt något. Nä jag tycker att han har fått ett grannt fruntimmer, som är ganska speciell. Ett fruntimmer med olater och later, med egenskaper som mest är positiva. Han har haft tur.:)
Fast det har jag också. Min gubbe är bara bäst. Klart att andra tycker lika om sina gubbar, men det är för att dom aldrig har haft min. En sådan diamant som Micke släpper jag inte i första taget, så det är ju bäst jag sköter mej och är det där speciella fruntimmret. Jag har fått för mej att jag är snygg också. Det är roligt när jag får en sådan uppenbarelse av mej själv efter 50 år. Ja undrens tid är inte förbi.
Först var det Moses i vassen, sen blev det jag.
Nu kom jag lite ifrån julklappsutdelningen, jag gav gubben en lukta gott upplevelse med namnet "Bruno Banani", ja det klingar skönt i öronen och det sätter fart på sinnet i näsan. Han luktar som en marsipantårta med krydda.

Biobiljetter fick vi av sonen och hans flickvän, så nu framöver blir det Änglagård 3. Änglagårdsfilmerna i alla fall ettan o tvåan tillhör mina favoriter. Varje år eller en gång om året har jag en liten filmfestival för mej själv. Då ser jag Änglagårdsfilmerna och så har jag en dag då jag gottar mej med Ice Age filmerna. Sånt är mysigt. Jag ser fram emot Änglagård 3, det blir liksom ett avslut. Jag skiter fullständigt i vad recencenterna skrivit om den. Jag vet att den är så bra som jag vill att den ska vara.

Nyår firas också i godan ro, och på Nyår är gubben min ledig. Då blir det något gott på tallriken och Pommac i glasen. Det är så skönt att livet har blivit alkoholfritt. Jag har faktiskt mycket roligare utan sprit än med. Dessutom så lider jag aldrig av en baksmälla. Det är en bonus som heter duga.

...ja det blir väll att jag säjer till er alla...Ett gott slut och ett bra nytt år...


P.s Kommer igen med full kraft när tiden känns långsam.

Här är det lugnt...

Kategori: högtid

Jag har absolut ingen julstress, allt är bara så himla lugnt. Jag fattar inte att fölk springer benen av sig för att det är jul, nej jag fattar det inte.
Hur grundlurade är inte människor av etablisamanget och affärsidkare som ropar att alla ska köpa. Vad liknar det?
Inget alls, folk spenderar pengar så det går hål i plånböcker och kronofogden knackar på till sommaren. Nej här firar vi i lugn och ro, äter det som vi äter, gör i ordning så att det räcker en dag, sedan återställs ordningen och husmanskosten står på bordet igen.

Städa ihjäl sig, nej det skulle inte falla mig in. Ska jag dö så blir det inte med en dammsugarslang i handen. Nej då blir det som Jessie James, med stövlarna på.:) Tänk hur mycket miljöfarligt Cillit Bang och Ajax som säljs i jul och hälls ut i avlopp bara för att folk tror att lort Sverige bor i deras hus.
Jag förstår att folk höll på förr i tiden med att stoppa korv, luta fisk och sånt. Nu finns det färdigförpackat och risgrynsgröten serveras från en "plastkorv". Tjusigt värre. Skinkan är numer färdigkokt endast en grillijering på 10 minuter krävs. Sillburkar köps färdiga. Den moderna människan firar jul med andan i halsen och köper en massa onödigt och färdigt.

Jag skrattar, jag spyr, jag sitter här i godan ro. Äter en färdigköpt pepperkaka dricker en kopp kokkaffe, med en skvätt pastoriserad mjölk i. Jag gör ett inlägg och sillen är faktiskt inlagd, är det något jag alltid vill ha så är det min egna inlagda sill, så jäkla god, utan skryt.

Julgranen då, ja en liten miniatyrgran i plast, med silver- och svarta kulor i, ja ganska söt om jag får säja det själv. Hur fixar jag doften i huset då? Ni vet den där juldoften, helt enkelt med värmeljus med kanelarom framställt på något kemiskt sätt.
Tja nog har fölk blivit alldeles galna och far som vildar rätt in i en hysteri som skapas av köpmän. Ja nog är vi lättlurade vi moderna människor och stirrar oss blinda rätt in i den energikrävande 52 " tums tv:n.

Till alla mina vänner och bloggläsare vill jag önska en God Jul och ett Gott nytt år. Ett nytt år för mig med mer spännande utmaningar, skolan är det som jag satsar på och det blir bra. Jag tycker det är kul att så pass många vill läsa min blogg och vet att många följer den. Det skulle vara kul om ni gick in i kommentarsfältet och också önskade mej en god fortsättning på det nya året. Det skulle ge mej en riktig skjuts framåt.
Veckan...

Kategori: Allmänt

Nästa vecka blir en fullspäckad vecka. På måndag är det "innevecka" på skolan (Brunnsvik). Detta innebär att det blir hårdröj från morgon till sena natten. Denna period har jag beslutat att sova över två nätter på skolan och få in lite folkhögskola känsla och det blir skönt att slippa resan hem efter en lång dag i plugget. Jag ser fram emot gemenskapen, dels i klassen och på kvällen när vi sitter i vårt hus och pratar och dricker te.

Denna period har vi skola från måndag till onsdag, sedan har jag ett jullov. Gud va jag njuter av att få ha skollov i alla dess olika former, jag är alldeles stolt över att det kan gå att få lov när man har hamnat på 50 plussidan.
På torsdag blir det en heldag med kommunfullmäktige, och det är 50 punkter på dagordningen så starten sker vid 9.00 och pågår även där till sena natta, och blir vi inte klar så fortsätter den på fredag morgon. Bara att ladda för en intensiv före julvecka.

I år, för första gången på länge så ska vi fira vår jul på hemmaplan i vår bostad med oss i familjen. Inget farande och ingen stress. Kan inte annat säja att jag tycker det är härligt. Jag gillar visst julens mys, jag gillar att vara hemma och jag tycker att vi också ska få umgås under totalt slappa former. Jul är jul, och de jular jag har med mig som liten syns inget alls av i mitt hem, men eller fast med tvekan så kan jag ändå inte tycka att julen borde få vara  för barnen och att alla barn kunde få en drogfri julafton, slippa se sina föräldrar arga, fulla, elaka eller i en misär. Jag är ledsen för deras skull. Jag ska skänka alla barn en tanke denna jul, att dom får det bra.

Denna söndag tittar jag ut, ser samma gamla trygga Björk stå här utanför, nerifrån köket hör jag gubbens plock med alla sina fiskeprylar. Han ska ut och pimpla med en nyfunnen fiskekompis från Bjurs, dom träffades på nätet (nätfiske). Och från grabbens rum hör jag knatter från tangentbordet och några suckar, troligen något i spelet som går åt pipan. Allt är normalt hemma hos familjen fåntratt, samma sysslor, ännu en söndag, tanke på middag, diskmaskinen kommer att braka igång, diskmaskinen som i januari firar sin 20 års dag. Same old song.

Jag borde gå ut och fotografera lite, denna gnistrande söndagsmorgon. Men jag har ingen hund som ska rastas, och termometern ligger nere på minus 15 och värmen i huset känns mer lockande än kylan därute. Sett ifrån mina smutsiga rutor är det en fin dag, fast jag kan nog njuta här hemma med en bok och den dyra värmen också. Alltså inga tvång.

I morgon är det Lucia, kärringen ska inte beklä och spöka ut sig i någon särk, det lovar jag. Det fanns en tid då lintottem Mia eller "Hutta- Hutta" som jag kallade mig själv, ville vara Lucia. När jag tittar på det gamla fotografiet från ca 1964 gör jag det med ett litet leende och tycker att jag är så gullig. Tänk att den lilla flickan blev så stor.


Jag, du, vi...

Kategori: Helgdagar

Så snareliga gnisslar det mot jul, som en rostig hovtång i öppningsskedet, då det går tungt och rosflagorna singlar ner känner jag mej inför den stora glädjens helg. Vad vore en jul utan en bal på slottet, jag har aldrig varit på bal, kommer aldrig att bli bjuden, jag kan inte ens dansa. Ungarna viker sig i gapskratt om jag ens skulle prova på några fjäderlätta danssteg. Julen kommer och den går, och för mej är det bara en helg som alla andra fast mycket dyrare. Nej jag är ingen antijul Mia, jag gillar julen, bara jag själv får styra den som jag och familjen vill. I år ser jag fram emot den då vi ska fira den hemma, med bara familjen. Inga resor, inga åka runt äventyr utan vi ska vänta in våran "pappa Micke" som kommer hem från sitt förmiddagsskift klockan 15.00, då ska vi äta god mat och dricka julmust, proppa i oss godis och ge ungarna pengar.

Jag behöver inte önska mej snälla barn, för det har jag redan. Mina pojkar är det finaste jag har, trevliga, envisa och lika hormonstinna som sin mor.:) Nässkinns familjen, kämparfamiljen, familjen fåntratt som är mindre dysfunktionell än många andra. Vi kör vårat race, vi har våra ryggsäckar med oss, vi är öppna för alla slags diskussioner, även om det är julafton.

Livet har blivit bra, livet har artat sig, livet känns tryggt och spåren går mot framtiden för oss alla. Vi älskar faktiskt varandras egenskaper, de goda. De dåliga tar vi tag i, för de dyker också upp och de stormar in och provar göra sig hörda. De goda egenskaper vi har för oss fram.

Snön får singla hur mycket den vill därute, termometern får explodera om den vill, jag står härinne och värmen finns här. Jag behöver inte reparerera något för att den skall spridas i min kropp och skapa glädje. Ändå är vi långtifrån färdiga i livet, under resan pågår ständiga utvecklingar.
Överaskningen finns varje dag, jag behöver inga paket för att finna någon tillfredställelse, jag behöver min familj min trygghet och den kreativa friheten och inte hindras i min personliga utveckling. Jag är en kreatör en tänkare, kanske en slags filosof vars tankar inte alltid landar hos andra eller att de förstår dom. Några år går och de filosofiska tankarna har hunnit fram. Jag har en magkänsla som jag varje dag litar på mer och mer, och den är ett otroligt verktyg. Det har jag fattat. Om inte andra känner mig eller vet något om mig är för mig just nu ganska oviktigt, jag finns inte här för att förklara det. Det jag ska bli, det jag jobbar med är att lära känna mej själv. Det är ett viktigt jobb som väldigt många fler borde ägna sig åt.

Det jag undrar idag är hur personer kan springa sig igenom livet och försöka skapa underverk för att tillfredställa sig själva och sin egen karriär. Den karriären fixar jag så mycket lättare på ett personligt plan, dels genom att vara på god väg med min egen identitet, sedan starta att verka och då sker det mesta med automatik. Allt ger sig själv.
Som politiker tror jag att det är en egenskap som fler borde anamma. Jag tror att inom politiken och dess människor så finns det folk som absolut inte ens börjat att snudda på sin egen livsresa, utan ska försöka ställa iordning och ta dumma beslut åt andra. Nej det funkar inte utan kunskap om sin egen person. Mycket får jag lov att "offra" av min egen egoism för att överhuvudtaget ta mej ett litet kliv framåt. Idag sväljer jag stoltheten oftare än min dagliga hjärtmedicin. Åsikter jag har är föränderliga, jag kan inte hålla fast i dumheter, genom livsresan så uppenbarar sig dom dumheterna och jag måste ta tag i dom.
Klart som tusan att jag börjar fundera hur jag är som människa när folk visar rädsla för mig. Då kommer de genetiskt dåliga egenskaperna fram och tär i mitt sinne och tar över. Krypa undan och gömma sig, inte se sin rival i ögonen och ta striden handlar om mod. Modet är det som skall plockas fram, moden ligger och skvalpar i bakvattnet och plockas inte bara fram, utan en vilja och tanke. Det är många rädslor hos personer som är aktiverade på heltid, rädslor och domäninmutningar. Rädslor ställer till väldiga kaos, då talar jag inte om rädslan för att vara rädd för en haj eller en orm, utan de rädslor vi fått inmutade under vår uppväxt och de händelser som gör oss till otrevliga personer, egoister och som bara strider för vår egen vinning och som skapar fördommar.

Mina rädslor flyger bort en efter en, därför att jag vågar erkänna vem jag är för andra och för mej själv. Att låsa in mej i en bur och vägra konfronteras är ingen lösning. Att vara ärlig må vara ett kraftprov för många av oss, men den vinst som hägrar nås endast genom att vara just ärlig.
Jag ser fram emot varje dags process, även om det handlar om flugskitar. Jag funderar bara över dem som låst in sig själv och klagar. De klagar över sitt arbete som är trist, de är inte nöjda och springer genom livet och missar varenda viktig sak som kan ge den mening som vi så förtvivlat letar efter. Gör upp med dej själv och hitta ditt liv, ingen annan gör det åt dej. Hamna inte i gnällfällan, utan utveckla din tanke och bygg den till det som är realistiskt. Så länge den där pengapåsen hägrar eller är med som hinder, händer inte just mycket. Jag som person måste se över mitt liv och fundera på vad det egentligen är vad jag behöver. Måste alla dessa tingestar fylla tillvaron som ett mur och hindra mej från att komma vidare. Jag måste släppa på det habegär och se att jag kan klara mej utan det, jag måste låsa upp för en utveckling. Detta gör jag med tålamod, planering och magkänsla.

När jag har anammat och funnit delar i livsresan då inser jag att trots en del hinder och motgångar så var det ganska enkelt ändå. Det som krävs är tålamod. Tålamod är en ny egenskap som jag efter 50 år just precis lärt mej, och den är guld värd. Idag irriterar jag mej på uppstressade personer som säjer sig inte veta varför de är uppstressade, de har inte svare på det. Men det har jag, och svaret är enkelt, stressen skapar du själv genom att inte följa de som du ska följa, du blundar och ser inte anledningen. Vakna min vän, jag lovar att det uppvaknandet kan du lätt uppskatta....