Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

På fiskeaffären...

Kategori: Fiske

I början av mitt förhållande med min man, det var innan jag visste att han var en fiskefanatiker. Det var långt innan jag skulle hitta flugbindningsmaterial i varje låda. Det var innan man kunde kliva på en trekrok. Jag och min stora son, som då var tolv år följde med till en fiskebutik, jag trodde att han skulle in och köpa några krokar och bly, så hela affären skulle gå ganska snabbt. Herr M skulle ha andra grejer, tyngre saker för de stora grabbarna. Hans inköp skulle bestå utav en tuppnacke. Samt lite andra fjädrar. (Det var långt innan jag visste att tuppar hade en nacke). Redan då hade älsklingen glest med lugg uppepå.

Att vänta på M när han är i en fiskebutik, det är ingen lek, inte alls några snabba kast som kan vara färdigt på några minuter, nej då detta kan vara i som det känns en hel evighet. Butiksägaren hade några besöksstolar, säkert uttänkt att männens fruar kan sitta där och vänta. Inte fanns det några damtidningar där heller, nej bara tidningar med män bakom flötet. Där satt jag och sonen och bläddrade i några tidningar, plötsligt såg jag en bild av en karl som plaskade runt i nåt bildäck, med ett spö i högsta hugg. Idag vet jag och är väl ofrivilligt "delägare" i en flytring. Då jag såg bilden skrattade jag ljudligt och M kom fram och undrade vad jag hade hittat för fint, då såg han flytringen blev drömsk och  fick små stjärnor i ögonen och sa : " En så´n ska jag ha."  Vad jag tänkte då vill jag inte berätta.

Han gled iväg i drömbutiken ytterligare en lång stund, till slut kom han med en konstig påse med en skalp i, han förklarade att det var en tuppnacke. Sonen som suttit där tålmodigt och tyst en längre stund tittade upp och frågade häpet och med stora ögon : " Vad ska du ha den till? Är det en tupe´?

Ja livet med en fanatiker har inte alltid varit lätt, men man lär sig till slut. Så kvinnor ha tålamod med era äkta män, men passa er så de inte får simhud mellan ögonen då är det kört.

                                                                  
Detta är givetvis ett montage av Herr M och en Indisk tuppnacke, det var väl denna syn sonen fick den dagen i affären.

Detta inlägg är genomläst och godkännt av maken, alltså ingen anmälan till Blogg.se.

Smycken för 124 miljoner stals...

Kategori: Skitsnack

Ja mycket hemskheter händer i Amerikat, närmare bestämt i det däringa Los Angeles. På Oscarsgalan har tjuvar utklädda till poliser tagit sej in i showroom och stulit dessa smycken till en fantasisumma av 124 miljoner kronor.
Idag skriver Aftonbladet om detta elände som händer däröver. Vad/ vem eller vilka vill ha det repotaget? Känns det viktigt för oss arbetare i Sverige att erhålla den informationen.

Det känns som om det kvittar, man snarare hoppas att dessa smycken kan hjälpa någon som har det sämre än filmstjärnorna. Och varför ska det ligga juveler och drälla överallt för? Jag känner att dom får nog skylla sej själva som bjuder in till stöld. Det spekuleras om att det är ett insiderjobb. Ja, so what?

Tjuvarna kom in i det här hålet i väggen:          Om du klickar på hålet blir det större...

Nyhetsvärdet i de försvunna diamanterna är upp till dej själv att bedömma, själv kommer jag att gråta en hink full idag...

Min Svärfar han kan...

Kategori: Politik

Länkar in lite morgongodis i bloggen...

image143


Leif "Jagfunderarlitejussom" Stenlund

På krogen är alla lika mycket värda...

Kategori: Samhälle

Så lyder rubriken på Marcus Birros Kultur/ onsdagssedel i Borlänge Tidning idag. Där beskriver han välkomnandet och värmen som finns på krogen. På krogen är man någon, men när man går ut då befinner man sej i det kalla landet, som det är. Utanför finns det ingen plats för människan. Att man som utslagen inte känner sej delaktig i samhället, där de politiska besluten svävar högt över huvudena. Marcus beskriver utanförskapet som en mögelfläck eller en fuktskada. När krogen eller haket är ett hem för utanförskapet, där människan kan finna värme och gemenskap med likasinnade. De spelar i samma division, de hade drömmar om en framtid, de hade familj och barn, de hade ett jobb att gå till. Nu är det denna gemenskap som de har kvar. De håller lika krampaktigt i vänskapen som i ölglaset, för där finns en gnista hopp om att det ordnar sej.

Ölhaket har blivit ett hem för människor, där de känner sej välkomna. En social inrättning med ingredienser av det dom saknar och det dom hatar, gemenskap och alkohol. Alkoholen som har förstört, men ändå ger lindring.
Jag tror inte krögaren ifrån början startade sin rörelse för att sänka människor, utan det blev så. Det finns nog ett stort hjärta i denne och en humanitet, men det blir likväl så fel. Han förstår att han inte blir miljonär på sin verksamhet, men heller vill han inte inse att den sakta maler ner människor. Han tror att han vill väl. Krökarens pengar är lika värda, tills de sinar.

"Det är en lögn att vi någonsin kom ifrån varandra. Det är en lögn att vi hittade hem. Ingen av oss har hittat hem. På krogarna fick vi liv. Vi blev sedda. Vi fick lov att vara dem vi trodde vi var..." M. Birro

Det handlar om att vi måste värdera alla i vårt samhälle, när människor faller utanför och hamnar i utanförskap så fungerar inte kuggarna i hjulet längre. Maskineriet havererar. Det kostar oss för många miljoner att stå bredvid och titta på förfallet. Drogerna skapar ett samhälle som 15% av befolkningen inte klarar av medan de resterande 85% inte alls förstår varför dessa 15% gör ett val som förstör livet. Det finns idag en bristande kunskap om droger och alkohol. Jag menar inte alls att totalförbjuda Svenssons helgfylla eller von Bräckskinkas fina barskåp. Jag menar att de som klarar droger och alkohol får en syn som hjälper dessa 15% i deras helvetesresa. Det finns ingen alkoholist som vill sitta på en parkbänk utan bostad. Den kvinnan eller killen hade större drömmar än så. Det är inget val de gjort. Det är en fruktansvärd resa tills slutet, där många tårar och familjetragedier kantat deras fall. Det är en sjukdom som går att lindra om det finns bra resurser och duktiga nyktra runtomkring.

Vi kan inte starta en motor om inte alla delar finns med, vi måste hjälpas åt med att smörja maskineriet och underhålla det efter bästa förmåga.

http://www.dt.se/kultur/article284925.ece

                                                                                          

Sopberget i våra hav - En flytande soptipp...

Kategori: Miljö

I början av 80 talet bodde jag i Strömstad. Det ligger i Bohuslän på Västkusten. Varje vår jobbade ett gäng med att sanera stränderna ifrån alla sopor. Vi jobbade ute i skärgården på öar som Koster, Syd Långö mfl. Veckovis samlade vi skräp, plast och olja som drivit in till land. I all denna skit levde sälar och fiskar.

Dessa saneringar gjorde vi inför den kommande turistsäsongen, för att inte sommargästerna skulle mötas av denna hemska syn. Idag undrar jag om vi gjorde "fel", Egentligen skulle de få uppleva sopberget runt våra kuster så som vi fick uppleva det..
http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/inrikes/article1897378.ab 

Idag verkar havet fortfarande som en dold sopstation, inget verkar att ha förändrats till det bättre under åren. Vi är för ynkligt dålig att vårda vårt arv.


Coca -Älgsås

Kategori: Minnen

För ett antal år sedan var vi bjudna ut till min svärmor och svärfar över helgen och sova över. På Lördageftermiddagen var vi ute och pimplade på isen och hade en otroligt fin vårdag. Efterpå tog vi sparkarna och asade hem till deras hus och åt och hade en festlig kväll. Framåt småtimmarna när vi skulle lägga oss så talade svärmor om för oss att vi inte skulle dricka ur Coca- Cola flaskan som stod i dörren på kylskåpet, för den innehöll spad ifrån älgsteken. Och denna skulle redas dagen därpå till middagen. Denna information gav hon oss några gånger. Vi sade god natt och tystnaden och mörkret lade sig i huset. Svärmor låg nerbäddad i kökssoffan dit hon var förpassad pga platsbrist.

Under natten vaknade min andra hälft och mumlade att han var törstig och var tvungen att smyga upp och dricka något. Han stimmade i köket och jag hörde att svärmor sade något. Maken kom tillbaka och sa att jag inte skulle ta flaskan i dörren på kylen, för det hade han gjort. Jag somnade om för att sedan vakna någon timme senare. Jag var otroligt törstig och även jag smög upp och in i köket, öppnade kylen och tog en flaska och tog en rejäl slurk...det var så äckligt, det var ingen Coca Cola utan det var naturligtvis spadet ifrån älgsteken. Jag spottade och fräste, höll på att spy rätt ut. Till slut när jag hade sansat mej, och fått i mej vatten och läget var stabilt hör man svärmor fräser inifrån mörkret i kökssoffan : " Jävla idioter"...

Trots alla varningar hade vi två idioter druckit spadet. Tänk er själv, att sikta in sej på iskall cola när man är sömndrucken och törstig, och får i sej älgspad. Det kan inte bli ett sämre uppvaknande.

                                                                      

Jag är bra - Jantelagen flytt´ på dej...

Kategori: Hobby

Jag har återupptagit ett gammalt intresse, nej det är inte broderiarbete det intresset varade i 7 stygn, utan att börja att spela gitarr igen. Detta instrument har jag bara sporadiskt greppat vid ett fåtal tillfällen under de senaste 25 åren. Man ska väl inte skylla på barnen, men det gör jag. Den grymme modern fördömmer sina pojkar. Att barnen tagit tid är ingen hemlighet, sedan när den första blev tolv, då fick man den lilla. Så idag är jag fortfarande småbarnsförälder, den yngsta fyller snart tolv. När den store blev i trettonårsåldern då tyckte han att det var ganska pinsamt att ha en morsa som klämde ur sej visor o slikt. Så funkar tonåringar. Min "minsting" idag bryr sej inte vad som kommer ur min mun. Han tål detta på ett enkelt sätt. Han vet att jag är ett Karaoke freak, som sänker mej framför bildskärmen med en mikrofon i näven. Han accepterar mitt "nya" intresse.

Jag har glömt en massa texter, och att lära in dessa igen kan jag bara glömma. Om jag skulle lyckats med det då kan jag lika gärna kandidera till någon slags professor i Lund eller liknande. Alltså omöjligt. Jag tror att Hippus Campus uppe i hjärnan har tänkt om och siktat in sej på "Göingeflickornas" lallalande. Enkelt, uselt och inte banbrytande.

"Jag har köpt en ny halv akustisk gitarr, sen den da´n jag lämna dej."..(Lasse Berghagen). Jag har köpt en begagnad gitarr som är fin och bra, den tränar jag på så ofta jag kan. Den gamla guran är också med, för den är mer lättspelad. Det som jag har reagerat på är att när man går till musikaffären, då har dom höjt priserna något så vansinnigt på dom sista 25 åren. En pryl som jag köpte igår, jag tror det heter capo dastro kostade då en sisådär 30- 40 kronor. Igår sa dom 220 spänn, oj sa jag när kontokvittot kom upp ur maskinapparaten och det stod BABS överst på det. Vidare undrade jag om Alice var med och styrde betalningen, vilken Alice sa biträdet? -Jo Alice Babs sa jag, å då sa han: Jag fattar... Varför står det BABS överst på kontokvittot när man handlar på en affär, nu blir jag nyfiken på det också.

Jag skulle behöva nya strängar, men dom var dyra redan under min aktiva tid, så jag vågade inte ens fråga igår. Då hade dom väl fått burit ut mej och tillkallat ambulans. Ja det kostar att ligga på topp.
Jag har faktiskt varit med och körat på en skiva under min levnad, det är sant. Men det står inte mitt namn på baksidan utan jag finns bara med lite röstmässigt på ett par spår på Sky High:s skiva Humanizer. Det är den plattan Louise Hoffsten sjunger på. Den fins på cd nuförtiden.

Eftersom alla stycken hittils börjat med "Jag" så fortsätter jag på Jantelagsjaget. Inte ska jag spräcka trenden.
Jag ska köpa en vinylspelare(gramofon) nu har jag varit utan en i 13 år och jag riktigt längtar att få ta fram min gamla skivsamling som ligger längst in i skrubben. Dom har en hos Claes i Sjön, dit ska jag ta mej en tur i veckan. Och i den skivspelaren är det så finurligt utformat att man kan spela cd- skivor och något mp3 jox.

Jag kära barn, så mina pojkar nu blir det Rock´n roll i erat barndomshem, morsan ska bli spänngalen. Hon ska ha rena musikverkstan i hemmet, och kastrullerna må få sin rostplatina hur dom vill, nu är det min tur.
Å hörrrö Jantelagen flytta på dej, för jag är faktiskt så bra att jag kan skryta om det. Jag ska göra en låt som heter : Jante och jag....

                        

Dom Vilda Änglarna...

Kategori: Minnen

Ofta sitter man och minns saker som hänt när man var liten, små fragment och bilder kommer tillbaka för att bli den lilla händelsen det var. De händelserna har ett värde och är på ett sätt viktiga. Man har ett roligt minne och man har en händelse att se tillbaka på. Dessa små bilder, händelser blir som goda praliner, man suger och njuter.
Vi på våran gård, var ett vilt gäng. Om våra föräldrar bara har haft en aning om vad vi sysslade med, då hade de gått till någon psykolog och satt oss på utredning. Men inga av alla bokstavssjukdomar och damp var uppfunna på den tiden.

Ibland satt vi på gården och skröt för varandra hur högt våra farsor kunde prutta, och det slutade alltid att Nilssons farsa var värst, för han var störst. Vi tjejer åkte bakpå grabbarnas cyklar och satt lyckliga på TT dynan, och var saliga om vi fick åka med grabben som ägde häftigaste rocketstyret. Jag glömmer aldrig då vi köpte sjömansmössor och vek ner dom, nynnande på låtarna ifrån filmen "Vilda Änglarna" med Peter Fonda. Brorsan hade skivan.Ibland fick vi vara med dom stora på gården, Tommy som var så snygg och Britt Marie med sina långa ögonfransar och svart mascara, deras gäng var häftigt, för dom smygrökte ju. Där satt vi med skitiga munnar och stirrade när dom drog halsbloss till dom storknade.

Varje Söndag gick vi på matine´det var Helan o Halvan, Tarzan med Johnny Weismuller och andra svartvita rullar. Soldat Bom med Nils Poppe tyckte jag var kul, men det var då det. En Söndag stod Blomberg nere på gården och skrek åt oss ungar, han undrade om vi skulle med på bio. Någon gapade tillbaka vilken film som gick och Blomberg ropade tillbaka : "Mång över hängengsta". Vi funderade inte så mycket över det utan åkte ledstång ner och hängde med. När vi kom fram till biografen stod vi därutanför och tittade på filmaffischen där det stod "Moln över Hällestad". Vi fick uppleva en ruskig film, i skräckanda. Än i dag fast jag inte sett den sedan dess minns jag någon som stod vid ett klippstup. Ja det var riktigt ruskigt.

Vi ungar Uffe, Blomberg, Lars, leffe, Susanne vi hittade på mycket skit, det roligaste vi visste var att reta vaktmästaren. Vi var ruskigt rädda för honom. Han var även vaktis inne i Folkets Park, så fort han såg oss därinne jagade han ut oss. En vinter smög vi oss in och åkte pulka på taket till stora scenen. Ja det var rent livsfarligt, var var allas våra föräldrar? Ja så här idag undrar man ju. En gång när vi åkte tefat där kom "vaktis" och han fick tag i någon unge, kommer inte ihåg vilken unge, men jäklar va stryk han fick. Men inte hindrade det oss att några dagar senare åter äntra scenen.

Vi var ett gäng skitiga och glada ungar som säkert gjort våra föräldrar tårögda om de inte hade trott att vi var deras änglaungar. Idag är vi trots all lössläpphet ganska normala medborgare.

Detta var bara ett axplock utav allt som hände, och den unge som satte eld på gamla huset brevid Eddes kemtvätt det var inte någon på våran gård, han kom ifrån gården bredvid. Då det brann, det var något läskigt tyckte vi.

Det var nog tur att vi fick en någorlunda sträng lärare när vi började ettan, det var nog läraren som räddade våran heder och ära. För jag tycker att föräldrarna var alldeles för lössläppta och hade alltför stor tillit till oss.

Idag betalar jag skatt och TV- licens, sen är jag snäll.

Konsten att vara snäll...

Kategori: Böcker

Emellanåt läser jag  boken "Konsten att vara snäll" skriven av Stefan Einhorn och jag citerar en liten del av texten här under som jag tycker är så bra. Några få meningar säjer så mycket...


- För mej är en snäll människa en individ som lever med etiken i sitt hjärta. En snäll människa bär i sitt medvetande ständigt med sej omtanken om medmänniskan. I mina öron låter detta som i allra högsta grad goda egenskaper. Och den snälla människan är minst av allt dum. Den snälla människan är tvärtom mycket klok, för hon har - medvetet eller omedvetet - förstått vad det faktiskt handlar om : det vi gör för våra medmänniskor gör vi också för oss själva. -


På förstycksbladet på sin bok har han skrivit ett citat av Ralph Waldo Emerson och det lyder :

- Livet är så vist inrättat att ingen på allvar kan försöka 
hjälpa en annan utan att hjälpa sej själv. -

Några kloka ord att ha med dej under dagen...

 

Rent hus...

Kategori: TV

Nu ska en ny (gammal) Tv -"såpa" penetrera sig ut i Sveriges Tv soffor. De ska ut i Svenska hem och studera dess kvalster under lupp. De ska rannsaka i familjers hem, lyfta varenda pinal och leta snusk, lort och damm. I trailern som fyran gör reklam för går städpatrullen runt med tops och hittar snusk i exempelvis kylskåp, sedan sniffar dom på topzen. Mycket intressant...

Vad jag förstår så är det folk som har totalt tappat lustan att hålla rent hemma, de som tappat sitt städkoncept eller aldrig haft något som ska få besök. Någon snäll bekant anmäler väl dom, eller de själva, vad vet jag. Nu ska vi äntligen få se vilka som är skitgrisar, vilka som inte har den självklara torsdagsstädningen, hur dom ser ut, och att få se när de blir förnedrade och avslöjade i media. Mycket intressant...

Hur skulle jag känna om någon vän anmälde mej till "Rent hus" och plötsligt äntrade ett Tv- team och några kritiska bacillkritiska damer med dammvippa och skurmopp mitt hem. Jag vet att jag skulle gå i taket, jag vet att inom fem röda hade jag avslöjat den som anmälde, och jag vet att inom tio minuter skulle den vännen vara en ex. vän, och inom femton minuter är Tv teamet på väg tillbaka till Stockholm eller var de nu kom ifrån. Vilken vansinnig ide´och vilket vansinnigt program. Programide´n är säkert till 100% amerikansk. Mycket intressant...

Vilken är intresserad av hur mycket skit Familjen Karlsson har under spisen, ja säkert är det någon, men absolut inte Karlsson det kan jag garantera. Hur är det i ett läge som det här, på vilket sätt blir familjen hjälpt. Är det genom att förnedra dem inför en miljon tittare som består i släkt och vänner, kompisar och klasskompisar. Dessa blir säkert imponerade och tar till sej budskapet och får en ny idol, "SkitKarlsson". Mycket intressant...

Detta program är lika korkat som hushållsnära tjänster. Lika lite gillar jag den hjälpen. Personligen skulle jag aldrig sjunka så lågt att få in något av detta skit i mitt hus, det luktar sämre än en kompostpåse full av gamla räkskal. Då förstår ni vad jag tycker...

Hemma hos oss trivs familjen, hos oss trivs kvalstren lika bra. Hos oss är vi liksom en hel familj, där vi matar och underhåller dammråttorna  hela tiden. Framåt våren brukar vi skapa ett stort korsdrag och svisch så försvinner en del ut, för att sedan komma in igen. Mycket intressant...

                  image133

Sakta lägger båten ut från land....

Kategori: Allmänt

Idag har facket årsmöte ute på jobbet, klart man ställer upp och går på mötet. Vi ska ställa upp för varandra solidariskt. Det finns en del som inte kan gå och detta är på grund av att avdelningscheferna inte har löst ersättare på arbetsplatserna. Eller har lagt en kurs samtidigt som årsmötet går av stapeln. Då vår arbetsplats har obekväm arbetstid så är det svårt att hålla ett möte utanför arbetstid, i så fall skulle det ske nattetid.


Jag har sagt till de medlemmar som vill gå, att gå, trots att chefen inte ersatt personen på golvet. Cheferna har vetat att mötet ska hållas idag i en månads tid, så informationen har varit glasklar ifrån klubbens sida, men som vanligt svaras det med en noncharlans ifrån arbetsgivaren. Det känns som om vi kvinnor existerar i ett århundrade långt ifrån 2000- talet. Inte bara lönemässigt och arbetsklimatsmässigt blir vi respektlöst behandlade. De vägrar helt enkelt att ta oss på allvar, arbetsgivaren tror att vi är ett gäng trotsiga kärringar som har det taskigt hemma och att vi förhoppningsvis får tillbaka förnuftet i sinom tid.


Den minsta arbetsförbättring som vi kräver, tar en evighet, en ny ergonomisk stol skulle kunna tömma ett stort antal på all energi innan stolen fanns på plats. Det ska helt enkelt vara omöjligt att behandlas med lite värdighet. "Tig och svälj" det är vad vi förväntas göra.


Idag säjer stora delar av fackklubben upp sina uppdrag, troligen löses klubben upp om inga nya visar intresse, det är sorgligt men sant. Jag skulle kunna tänka mej att ställa upp, bara om några andra var villiga att följa med. Ensam skulle jag aldrig orka ta den bördan, men med 6 stycken till då hade det kunnat varit genomförbart. De duktiga tjejerna som inte orkar längre, de har gjort ett bra jobb för det mesta i full motvind, skinnet på näsorna har blivit kvar trots en del hårda förhandlingar. Några är på väg mot utbildningar och har fått nya jobb, en ska vara mammaledig.


Ärligt tror jag inte på att någon är intresserade att gå in i klubben och föra den vidare, så illa är det. Arbetsgivaren har fått oss dit dom ville. De anställda är uppgivna och känner inte att något kan bli bra och att viljan inte finns hos företaget. Det enda dom vill är att vi ska "leverera" och trogna som vi är levererar vi hela tiden, men får sällan något tillbaka. Det är sorgligt och sant.


Ändå åker jag dit med en positiv tanke, och ett litet tal inne i huvudet till mina arbetskamrater att vi måste ställa upp för varandra. Jag ska i alla fall försöka. Det kommer inte att bli lätt att motivera till detta när man svingas mellan förtvivlan och hopp själv för det mesta.


Om jag tror på en framtid för min arbetsplats? Nej inte mycket tro det senaste åren, tyvärr håller skeppet på att sjunka, och många följer med. Detta klimat skulle aldrig förekomma på en manlig arbetsplats. Varför?


Tack alla tjejer som hållt klubben kokande under de senaste åren, ni har varit duktiga och ni får bara ros av mej.image132

Obs! Boken är ledig igen för utlåning...

Detta är musik det, bättre än Carola och smör...

Kategori: Musik

Skidweekend i Hundfjället i slutet av 70- talet....

Kategori: Minnen

Det begav sej på den tiden då fackföreningarna hade stugor för sina medlemmar runt om ute i landet. Nu var det en kompis som jobbade i ett stort bageri i staden som hade fått tag i en stuga i Sälen, en bit ifrån Hundfjället.
Det var ett glatt gäng på fem personer med mej, med oslipade laggar och inte alls utrustade med det senaste inom skidmodet som äntrade fjällvärlden.

När vi hade installerat oss i stugan en bra bit ifrån backen så tog jag och en kompis Saaben V4, med frihjul ner till anläggningen och skulle göra några åk innan fredagskvällen blev mörk. Väl uppe i backen lurade han in mej i den svarta pisten, stålkanterna på skidorna lämnade efter sig en rostfärg, och hade väl aldrig blivit slipade. Det var bara is i backen.
Han skrattade och tog fart, men hur jag kom ner, det har jag ingen aning om. Den episoden är totalt förträngd. Jag antar att det var rövledes jag kom ner. Det blev bara ett åk den helgen...

På Lördagen tog vi oss in till Norge och köpte öl, jag glömmer aldrig namnet på den för den gav oss en massa gaser i magen. Fem pruttande fjällsemestrare, det var rent otroligt. Ölen hette Hammerpils, och har inte sett det märket fler gånger i de Norska butikerna. Sedan på eftermiddagen blev det mest pulkaåkning.
 
Framåt kvällen drog det in en hemsk snöstorm. Det ven runt knutana. Jag ville att vi skulle ta oss ner till Högfjällshotellet några mil därifrån för att ha lite kul på krogen, men ingen annan var sugen att ge sej ut i detta väder. Och det må jag säja att det var klokt. Detta var innan mobiltelefonenas tid, ska säjas. Men jag hade bestämmt mej, så jag klädde mej för en kväll på krogen och travade iväg i mot en telefonkiosk i stugbyn. När jag ringde till taxi vägrade dom att köra pga vädret. Envis som man var tog man sej ner till stora vägen, och biltrafiken var gles. Där stod jag vid vägkanten och hade greppat en vägpinne med reflex för att synas. Till slut kom det en bil som stannade, det var ett Stockholmspar som förbarmande sej över mej och predikade om min dumhet att ge mej ut i detta väder. Visst hade dom rätt.
Men nu hade jag kommit en bit på väg och ville inte ge upp.

Väl nere vid Högfjällshotellet travade jag glatt mot entre´n som hade en svart/ vit affisch med Pierre Isaksson, ja ni vet han ifrån Family Four, som sjöng "Då går jag ner i min källare". Det var han som skulle uppträda på krogen. Besvikelsen var otroligt stor, och jag som hade kämpat mej dit. De timmar jag var där blev pinsamma, det var jag, personalen och ovannämnda artist på hela stället. Det var ingen som ville ge sej ut i denna snöstorm.

Jag gav till slut upp och fick tag i en taxi som körde till avfarten vid stugbyn. Längre ville han inte köra, det gick inte heller. Så där pulsade jag kilometervis i drevsnö, platåskor, tunna kläder. Åh, vad jag frös. När jag äntligen kom hem till stugan då slängde jag mej in, snön yrde rätt in i hallen. Jag kom snabbt i sängen och kröp ner och huttrade som en galning.

Senare på natten blev jag väckt av en kompis, har inte sett honom sen dess*, han stod där med en snöskyffel och ropade att jag skulle komma upp och skotta. Yrvaket försökte jag förstå situationen. men fattade allt klart när jag steg upp i en iskall stuga, med hela hallen full i snö.

Jag hade inte fått igen dörren ordentligt vid hemkomsten, snön hade lagt sej vid tröskeln, och den hade blåst upp och eftersom vinden låg rätt in i dörrhålet, så hade det blivit en ordentlig vall av snö som blockerade toadörren.
Ja det var en natt och resa som man inte glömmer i första taget.

Idag är inte fjällresor min grej, inte heller skidåkning. Men jag tittar gärna på Vasaloppet första söndagen i mars. Det är inte alls så jobbigt.


                                                                            

Så här säjer "Bengan"...

Kategori: Musik

...i Arbetartidningen Aftonbladet om schlagerfestivalen:

 

Dynga


Lägg ner skiten
Av Bengan (idag kl 8:52)  Svara på inlägget(Bild i från dagens aftonblad, den heter när man sparar den "Sannaichock)

Schlageryra i Sverige...

Kategori: Musik

Oh yeah, hjälp, nanana, wow, I love Europe. Vad har det blivit, vad är det som är så bra med denna ambulerande cirkus. Det tävlas i musik eller tävlas det i den artist som är mest orginell eller spektaktulär. Det är en tävling som jag inte förstår, varken musikmässigt eller textmässigt. Om det någon gång skulle vara en låt jag gillar, eller faller min smak då är den borta på en pisskvart.

Nu rullar denna cirkus i veckovis och sänds på Lördagar. Läsk och chipsförsäljningen ökar under dessa lördagar, och familjen dukar till lördagsmys till Christer Sjögräs. Det är fantastiskt vad lite vi behöver för att roas, människan idag kräver ingen kvalitet varken musikmässigt eller i umgängesfantasin. Ja ni säjer - Stäng av, titta inte på det...
Det gör jag också, jag tittar inte på skiten, men om jag vill läsa ett Aftonblad då blir jag bombaderad av denna smörja på flera sidor. Johan Hierta grundaren av arbetartidningen Aftonbladet skulle vända sig i sin grav om han fick uppleva en slik journalistik. Arbetartidningens värderingar är som bortblåsta och ett minne blott, de säljer lösnummer på denna typ av smörja, skvaller och silikonrepotage. Då säjer ni: -Läs inte Aftonbladet då... Nej jag har slutat, och det var inte lika svårt som det var då jag slutade röka.

Det som sker då programmet börjar i kväll är att butiken jag jobbar i blir ödslig och ensam, där kan jag gå i min ensamhet och sjunga CaracaraMia. Öppna en schlagerchipspåse och tugga, bida min tid och vänta tills klockan blir 22.00 då lampor och ventilationen stängs av och showen är slut. Jag får åka hem, till min familj pussa den sovande sonen som ligger skönt i sin säng i ett hav av kuddar. Säja hej till en gubbe som längtat, tvätta av mej fotsvetten ifrån truckskorna, krypa ner, släcka lampan och undra hur många därute som tyckta att fel låt vann...

Samma tjat varje år....
                                                                                          

Hallå jobbet ni glömde ge mej lön...

Kategori: Vardag

Vi på vårat jobb får lönen utbetald den 15: e i varje månad, eller fattighjälp som en del av oss kallar det. Så idag är det löningsdag, men det blev hutlöst glest med pengar.
Då jag under januari arbetat tre veckor  i Ludvika och börjat köra innan 07.00 varje morgon, och kommit åter vid 17.30 tiden. Jag har kört i vinterns värsta väder och äntrat 10 mil varje dag. Vilket gör 50 mil i veckan. Det har varit tufft men allt för att göra företaget till viljes.
När jag sa ja till detta jobbet då blev jag dåligt informerad innan, men blev tillsagd att föra resedagbok och anteckna tiden då jag lämnade hemmet, och när jag kom hem igen. Vidare sas det att jag naturligtvis skulle få betalt för det.

Januari perioden genererade över 100 timmar med körningen, jag ligger ute med bensinpengar. Sedan har jag resten av tiden i Januari arbetat i Borlänge. Dessa timmar är 45 timmar. Under min tid i Ludvika har jag inte jobbat helger och blivit av med ob- tilläggen. När jag får lönespecen står det att jag ska få 8300:- och då har dom dragit av 12:- för motorvärmaren. Visst är det toppen, visst är det fel.

Jag ringde och påtalade felet i Onsdags, då ville de inte ge mej för restiden heller, mer än 73 kronor minus skatt, ville också att jag skulle få pengarna till min lönedag, men nu är det fredag och kontot ser inte ut att ha reglerats. Jag blir så jävla trött.

Att min chef sålt sin själ till företaget, det kan stå för henne, men jag bedriver inget volontärarbete. Jag arbetar för att få pengar till räkningar och mätta mina barns munnar, sen om företaget hade lust och skapa bra arbetsförhållanden då har dom gått ett steg i rätt riktning. Det är tur att man har goda arbetskamrater i denna smet.

Idag blir det att jag måste krångla och strida för rätten till mina pengar, och hävda ett muntligt avtal. Annars blir det att ringa facket, där jag har fler "ärenden" inne.
Jag tycker att det är fan att man inte kan få ha arbetsro på jobbet, alltid ska det hända saker som stör rytmen.

Efter att ha trilskats med Försäkringskassan hela hösten om rätten till sjukförsäkring, då det skrivits ömprövningsbeslut och allt vad det heter, och kampen fortsätter. Då börjar en ny strid på jobbet om att få den lönen man har blivit lovad och har rätt till. Förstår inte företagen varför man jobbar, sen om trivsel fanns med som bonus då jobbade man effektivare, fast fortfarande med lön..

Tror ni jag är gjord av pengar? 

Samtidigt kan jag få undra om någon har ett jobb ledigt, jag jobbar inte gratis...

                     image128

Barnporrbrott...

Kategori: Samhälle

En polis i Dalarna har haft turen att blivit ertappad för barnpornografibrott. Ett ytterst allvarligt brott, där jag har får arga tankar när jag läser om det. Alla oskyldiga som inte kan försvara sej ska inte utsättas för detta grova brott.  Att mannen var polis är ju ännu värre. Det är ett kall som ska bekämpa denna typ av brott.

Polismannen som har sagt upp sej ifrån sitt arbete hade under flera år laddat ner mängder med barnpornografiska bilder. Det är en stor verksamhet som tydligen fungerar för pedofilerna. Den är tyvärr svår att komma åt. Dessa pedofiler måste stoppas på något sätt, att sätta dom i fängelse och låta dem bli ihjälslagna, ser inte jag som den första humana lösningen. Men en ide´ är att bötfälla dessa upp över öronen.

Kommuner eller Lanstingen skulle ha en enhet som enbart behandlade dessa typer, under lång tid. Pedofilerna själv skulle betala behandlingen själv, då skulle deras höga bötesbelopp gå in och finansiera behandlingen.
Detta skulle vara ett tvång med en vård under en längre tid, inget val.

Det finns många anställda poliser som arbetar med barnpornografi på nätet, men det är ett svårt arbete för dom att hitta dessa förövare. Även inom det egna ledet. Ett stort problem som är globalt. Det är ett brott som jag verkligen känner att jag inte alls har något till övers för. Jag kan inte vara ett uns ödmjuk inför deras handlande. Men att de behöver proffisionell hjälp i sluten miljö en längre tid, där boten skall finansiera vården för dessa brottslingar.
Våra barn behöver trygga vuxna att växa upp med, våra barn har rätt till ett pedofilfritt samhälle.

                                                                             

Sossarnas nya medlemsvärvarfilm...

Kategori: Politik

"Röjsågen" får 5 överkörda ekorrar:
Ja vad säjer man, inte har dom några problem att skriva manus heller. Enklast är bäst, eller?
Det som glädjer mej mest är att jag kommer att hitta kostymprydda herrar ute i skogen nästa gång jag ska plocka svamp. Det kan vara en känd riksdagsman som delar ut flygblad. Utvecklingen går framåt.


Från Aftonbladet 2008-02-12, från TT...

Kategori: Samhälle

Ohly avvisar röd-
grön valplattform

Vänsterpartiets ordförande Lars Ohly säger nej till en röd-grön valplattform. I stället vill han att partiet ska möta väljarna som "ett tydligt vänsteralternativ".

V-ledaren avvisar alla förhandlingar och kompromisser med s och mp före valet.

- Det skulle innebära att vi suddar ut vår profil. Kompromisser och överenskommelser är nödvändiga för att vi ska kunna påverka verkligheten, men det gör vi när vi väl sitter vid makten och ska samarbeta med andra. Inte inför ett val, säger Lars Ohly till Svenska Dagbladet inför att vänsterpartiet i helgen ska enas om strategin.

Ohly försäkrar dock att samtalen med socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin och miljöpartiets båda språkrör fortsätter. Han ser också gärna att oppositionen gör gemensam sak i riksdagen. Men i nästa valrörelse ska vänsterpartiet, enligt Ohly, möta väljarna som "ett tydligt vänsteralternativ".

- Ett skäl till att människor inte i tillräckligt stor utsträckning har tilltro till oss är att vi inte i tillräckligt stor utsträckning skiljer oss från andra partiet. Vi är på väg att inse att vi inte har någonting att vinna på att bli mindre tydliga i vår vänsterpolitik, att vara mindre av ett feministiskt och socialistiskt parti, säger Ohly till SvD.

I lördags krävde miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand att vänsterpartisterna ska ge besked om "de vill vara med eller inte".                                                            

Hur tänker vi här Lindström?

Stora Enso säljer sej...

Kategori: PolitikStora Enso har etablerar sej i sydamerika närmare bestämt i Brasilien, med statliga pengar.

Jag tittar på Kalla Fakta i Tv4 på söndagen, där gör dom en djupdykning i Ensos bedrövliga flytt.


Norrsundets massafabrik läggs ner, fackklubben reser 325 kors utanför fabriken. Ett kors för varje arbetare som förlorat sitt jobb. En bygd stryps, en by förlorar allt dom har trots fabriken har genererat en vinst på 200 miljoner om året, stolta arbetare har trott deras framtid har varit säker. Skogen växer för sakta i Sverige, i Brasilien tar det bara 8 år för ett eukalyptusträd att skjuta i höjden. Där sitter en familj runt köksbordet i villan, hela släkten har arbetat på massafabriken, den gamla kvinnan som är mamma till villaägaren, tar dej en sipp av kaffet och oroar sej även över Konsumbutikens framtid. Det här är är verkliga känslor, detta är när verkligheten är som mest gripande. Det är fan i mej synd och skam.


Borta i Brasilien står den stolta Chefen i Latinamerika Nils Grafström  och stolt visar upp fabrikskomplexet som byggts på 17 månader, och dom har asfalterat några vägar, men i slumkvarteren var det ingen ide´. En fabrik som kan svälja 10.000 kubik 0m dagen. Stora tar ner regnskogen och planterar nya snabba träd, de sprutar ut bekämpningsmedel som är farliga. Inget annat växer i denna gröna öken. Dom skickar ut 194 ton farligt gift om året. Grafström poängterar att dessa inte är olagliga där. Men det kan vi räkna ut här vad det är för etter Enso laddar ur, sedan blir jorden obrukbar inom en framtid. De har gjort utsläpp av medlet även i ett naturreservat. Där pågår en process, Brasilianska myndigheter har överklagat och håller Enso ansvariga för detta verk.


Veracel som fabriken heter har retat de Brasilianska miljöaktivisterna som inte alls går på att fabriken gör något gott till Landet. Den inhemska befolkningen, fattiga människor trodde på arbete när anläggningen skulle byggas. Men det gick självklart till de högutbildade. De går som förr och samlar ved för att laga sin mat, men blir mötta av beväpnade vakter som riktar sina vapen mot dem. De menar att denna satsning inte har gett dem någonting, mer än elände.


Grafström säjer att miljön håller hög standard, ändå har en stor silo med svartlut exploderat, men den var absolut inte någon fara. Trots att byborna klagar över klåda och bränneffekter.

Kalla fakta kollar upp om någon liknande olycka hänt i Sverige under senare tid, men det var längesedan. Arbetsmiljön har varit kontrollerad, hur är det ställt på den nya Veracelfabriken. Finns skyddsombud? Nej knappast.


Jag anser att denna fabrik är en nutida, framtida katastrof, och att Stora Enso etablerar sej på detta sätt är så lågt att man inte knappt tror på det. Det är så att man riktigt skäms att man är  medborgare ifrån ett  i-land.


Ja säjer ni, så här gör väl många företag som flyttar utomlands, men det är absolut inget försvar. Åter tar Goliat kommandot och stjälper den vanliga människan.


De sitter i Norrsundet och mår dåligt och har mist sina jobb, medan Brasilianarna har fått en fabrik som inte ger dem näring eller något gott, miljön förstörs, det finns inte ved längre att värma sin soppa med. Medan det bara finns en vinnare i detta och det är Stora Enso.


Det är fan så sorgligt att man vill gråta en skvätt.


                                                                   image125

Yr i huvudet av att dricka cirkelkaffe och köra rondell...

Kategori: Vardag

Man undrar över rondellhundens vara eller inte vara. Det dyker faktiskt upp någon då och då. Jag tycker dom är trevliga inslag. I min stad lilla Borlänge, ser man dom för sällan, trots att stan fullständigt kryllar av rondeller. Politikerna som klubbat dessa rondeller måste ha halsat cirkelkaffe. Man skulle kunna ha kommunala rastgårdar i dessa rondeller, då blev dom mer levande. Man önskar att rondellhunden är här för att stanna, och att den aldrig dör ut.

                                                                               image124

Övertygad om en ny aktiv vänsterrörelse...

Kategori: Politik

Jag tror att många i mitt och ditt samhälle har kommit till en tid då stilla sittande och ordlöshet eller åsiktstystnad inte håller. Jag känner sakta en våg av en aktiv vänsterrörelse börjar att sjönjas. Det finns klara signaler ibland 80 talisterna att vår tids sätt att leva eller att föra ut den nuvarande politik inte längre håller. Trots ordnad ekonomi för ett stort antal unga så ser man att de aktivt reagerar på att jordens resurser och reserver håller på att sina, de ser att konsumtionen i samhället har nått oanade höjder. De går tillbaka till conteinerletande och återanvänder användbara prylar. Detta är ett underbart grepp dom tar, och dom har verkligen anammat allvaret i det som händer på vår jord.

Många av dessa unga som växt upp med en trygghet som barnbidrag, dagis, och sett att saker komma men aldrig egentligen funderat om det har varit sossarna eller tomten som levererat detta. Bara sett saker och ting komma och inte alls fått vara med och påverka under uppväxten har begripit allt det här. För att inte fastna i konsumtionsfällan med elektronik, och värdelösa prylar väljer de istället att göra djupdykningar i conteinervärlden. Eller har sina tankar på andra miljöfrämjande åtgärder. Jag tror verkligen på en framtid tillsammans med dessa kloka och jordnära unga.

Jag själv har också fått nog av att sitta stilla och svälja allt elände som serveras eller om trygghet skall tas ifrån en. Försäkringskassan har stängt sina portar för svaga och sjuka männsikor, dom har bara gett sej fan på att ingen ska vinna över sina rättigheter utan att få kämpa livet ur sej. De svaga ska jävlaranamma få vad de tål, och öppnar dom käften då jävlar. Denna skit tar inte flertalet av oss vanliga och ödmjuka människor. Vi har fått nog att någon försöker pränta in att vi fuskar oss fram i dagens Sverige, att vi misstros av personer som måste må dåligt även i sina kall. Eller också har de placerat empatilösa personer på Försäkringskassans stolar i deras mörka djävulskorridorer.

Nu tror jag att en aktiv vänsterrörelse bubblar ute i stugorna, jag är övertygad att denna tid som serverats oss under de sista åren har fått igång tankarna hos många. Många kommer fram till mej och säjer:- Vad ska vi göra åt eländet? Det enda jag förstår är att vi måste göra en ny start på en rörelse där vi säjer ifrån i de mest elementära och viktiga frågor som gör försämringar för fattiga, lågavlönade, handikappade, arbetslösa, sjuka och utslagna.
Ska vi vara med och bygga ett samhälle där kriminalitet och droger är ledande. Ska vi behöva gå ut och mötas utav tiggare. Ska facket bli nedrustat så vi ska återgå till att människor daglönas. Ska socialtjänsten bli den nya A-kassan och Försäkringskassan.
 
Jag tänker inte sitta och titta på det i en fotölj med partiprogrammet framför mej. Nej jag ska aktivt deltaga med all min skröplighet. Jag ställer mej till de unga och kampen är vår tillsammans. Upp trälar uti alla stater, nu tar vi tillbaka den makt som gått förlorad, vi är flera än dom. Vi vet var vi står men vi måste börja att agera, dom däruppe har fått trampa på oss tillräckligt länge nu, och det är hög tid att riktigt sparka tillbaka. Att stå lamslagna inför en nedrustning det håller inte. Då står vi som det verkligt stora förlorarna och de har fått som de ville.

Vi bjuder inte in till fortsatt förnedring av oss- Utan vi tar våran kamp stolta och raka.

                          image123

En av de få schlagerlåtar jag gillat...

Kategori: Musik

Lärarinnan från Munkedal i Bohuslän, en helt underbar låt och sångerska...

Dagen till ära...

Kategori: Musik

Visar jag en verklig schlagerlåt...Doing the omoralisk schlagerfestival

Våren närmar sej med långsamma steg, molnen spricker...

Kategori: Vardag

Nej det är inga moln som spricker upp idag inte, en gråmulen dag och snorhalt här ute på gården. Tänk att is kan bli så halt, jag vinkade åt tidningsbudet när jag hämtade tidningen. Jag undrar fortfarande varför han låg där och ojade sej, han har väl varit ute igen och festat igen...Nej han vilade väl lite det är ett stort utdelningsområde som ska ha morgontidning. Fast benet såg konstigt ut...Nej det var säkert inget.
 
Nu har mitt arbete fått ett slut, det har varit ganska bra, men som jag i tidigare inlägg berättat har resandet på 10 mil om dagen inte varit någon höjdare. Så jag vill ytterligare en gång beundra alla människor som är tvugna att arbetspendla år ut och år in. Ni är duktiga. Nu när man har legat ute på jobb, det lät nästan rallaraktigt, då kylskåpet har kommit i ofas, endast en liten mus sitter där inne och vrålar missnöjt. Då toapapperet på bal sinat och man åter har tagit fram ett gammalt sedbruk som den klassiska gamla rövsleven, ni vet den man skrapade sej ren med långt innan Stora Enso gjorde papper. Det var bättre förr* Idag kära familj ska allt bli som vanligt igen. Vi ska vinna på trav och lotto.

Visst har väl alla en servis, en sådan som man äter på. Så har även jag. Fast jag ska hämta en till idag, ett arvegods som man inte vill göra sej av med. Fast med 96 delar kan det bli tufft vill jag lova. Ute i boa där står gubbens alla fiskeatteraljer. Vadarstövlar, flytring, angeldon och hundratals smällkorkar. Det är linor och spön, draglådor och isborrar i olika storlekar, inte vill han ha en servis därute ibland allt sitt fina. En servis med guldkant, det ni. Jag kan nog inte fatta hur mycket porslin det blir, klart att gubben har så dåligt med kläder i sin garderob att kanske jag får hyra in mej på några hyllor.Detta har fått sin lösning innan dagen tagit slut.
 
Nu när jag åter är i fas och hemma i min stad dygnet runt, så blir det förhoppningsvis ordning på mitt bloggande. Det har varit dåligt med den saken.

Jag klipper in vad ordet betyder här nedan så jag verkligen vet vad jag har och ska ´göra idag:
 
Servis (uttalas med betoning på sista stavelsen) är en uppsättning sammanhörande matporslin. Den kan bestå av olika antal delar, från ett fåtal till hundratals; de olika delarna kan utgöras av exempelvis tallrikar, koppar, uppläggningsfat och terriner. Serviser finns i många olika utföranden och därmed också prisklasser, allt ifrån enkla vardagliga, till mycket exklusiva och därmed mycket dyra. Ett exempel på en exklusiv servis är den särskilt utformade nobelservisen som används i samband med de årliga nobelfestligheterna. 

                                                                                         

Öring & Skarpsås...

Kategori: Mat

Igår åt jag något så sagolikt gott att ord inte finns, och snålvattnet har vikit hädan för en tid. Jag blir fullständigt euforisk när jag får smaka något så läckert.

I förrgår var min gubbe ute och pimplade på isen vid Rämen, där tog han rätt på ett par fina fiskar. Dessa juveler ligger nu  i min mage, en stund till . Förut läste jag Gubben vid Rämens blogg, att han ätit öring med skarpsås och jag blev otroligt nyfiken på denna skarpsås, som jag aldrig hört talas om och naturligtvis då aldrig ens smakat på. Han gav mej namnen på ingriedienserna, så idag har vi verkligen njutit. Fisk är min favoritföda, eller allt som kommer från hav eller sjö, och som grädde på moset få en god sås till.

Denna gastronomiska upplevelse ska jag ånyo få åtnjuta idag då jag öppnar min matlåda.
Så nu Gubben i Rämen, ladda bössan och vakta sjön annars kanske M tömmer den på fisk.

Tack för tipset "Gubben"...

                      image121

Inte svårt att finna fem fel...

Kategori: Vardag

I den lokala morgontidningen läser jag att sossarna har anlitat en reklamfirma under några år. Firman har inget tecknat kollektivavtal, men VD meddelar att dom ska precis göra det. En sosse säjer att detta hade man ingen aning om.

Som sagt inte svårt att finna fem fel på det partiet heller, man behöver inte ens leta.


                                                                               

Det kan inte bli bättre...

Kategori: Politik

Det finns saker som ger en hopp, även då det känns som tyngst. När man får den tron då skingras de dystra tankarna för en stund. När man en gång i veckan har den stora lyckan att få gå till ett Vänstermöte och prata politik, skratta, vara allvarsam, eller skvallra som Lindström kallar det. Det är då det känns som allra bäst.

I livet möter man en massa människor som man inte alls kommer överens med, personer som man tvingas möta och heller inte har någon möjlighet att välja bort.  Och många gånger i ens livstid, då träffar man vänner  eller en livskamrat som man delar väldigt mycket med. Det kan skilja sej i intressen eller en del åsikter, men man är ändå sammanbundna.

Plötsligt då man i ett helt liv har formats till den människan man är, med ens ideologi, med tankar om hur man vill förändra, då man önskar att vara en del av en gemenskap, där man blir väl bemött, då har livet blivit hoppfullt. Att då börja att engagera sej politiskt och dessutom bli förärad att hitta ett parti som står precis där mina tankar finns och där jag vill vara då känns det som man hittat fram. Det enda man undrar då är varför man inte hittat gemenskapen tidigare. Fast det är nog som en gammal och klok medlem i partiet sa, att det är nog så att din tid är mogen nu, det är nog nu du ska hitta fram. Allting måste mogna för att det ska kunna bli perfekt, och njutbart.

Att få vara med och få ett förtroende att deltaga i denna gemenskap är en ära och jag känner mej stolt över .  Det är en känsla som är abstrakt och verklig samtidigt. Ja jag vet då sjutton hur det går till men så är det.

Kamrater jag är otroligt lycklig över att ni finns, och det ger den kraft jag behöver. Tack för ett bra möte. Och ära till gruppledare Lindström, nu är det bara att rida på vågen. För medvinden är med oss.

image119

Inte ger man fan i att man är kvinna...(fristående del 2)

Kategori: Vardag

Jag skrev ett inlägg den 3 Februari vars rubrik var "Inte ger man fan i att man är kvinna". Om du skrollar ner lite hittar du den. Jag skulle vilja spinna vidare på det, sen vilka svängar den får bestämmer jag under skrivandets gång. Det känns som om att det liksom ha börjat koka i mitt progghjärta. Och jag efterlyser främst alla som verkligen vill förändra situationen.

Jag har varit på arbetsplatser som dominerats av män, och "ve och förbannelse" över att behöva säja så här och det är att jag har nästan bara haft manliga chefer. Dessa manliga chefer har varit bättre än de få kvinnliga jag har haft. Det har varit rakare rör, det har varit rakare besked, det har inte funnits någonsomhelst skitsnack. Det känns jäkligt besvärligt att erkänna det. Men så ärlig som jag är gör jag det utan att blunda. Jag har som kvinna på en arbetsplats, först blivit prövad, sedan accepterad. Har det funnits orättvisor i det som rör arbetsplatsen och något som ska förbättras, då har männen rakryggat ställt krav och inte varit rädda. Det har funnits en annan anda att stå upp för sina krav.

Vad är det som gör oss kvinnor så rädda för att ställa upp för varandra i vardagen och i arbetslivet? Är det rädslor, är det orken, är det ovilja eller är allt bra som det är? Nej inte tycker vi att allt är bra när ett missnöje frodas, och det tisslas och tasslas i korridorer och omklädningsrum. När man ser att kvinnorna gråter över de orättvisa arbetstider de tilldelats, när ni undrar hur ni som ensamstående ska lösa barnvaktsfrågan. Då ni vet att lönen inte på långa vägar räcker till era räkningar. Jag vet att ni inte alls är tillfreds, att ni är förbannade över att svälja försämringar hela tiden, att ni inte känner er behövda på arbetsplatsen. Varför finns rädslan att tala ut på ett medarbetarsamtal, jo den finns, för säjer man något som inte passar vad lyssnaren vill höra, då kan man förpassas till en annan avdelning, andra sämre arbetstider. Att hugga kniven i medarbetaren görs dagligen, utan att den som håller kniven har en tanke på offret. Hur kan en arbetsgivare då begära att man ska trivas och resultera ett vinstgivande resultat?
Det här konceptet är obegripligt, det är slut på rim och reson för längesedan.

Det är så många kvinnor som har gått in i ett passivt läge och säjer att: -Nu orkar jag inte mer.. Det handlar om en äkta uppgivenhet, situationen är i det närmsta outhärdlig. När kvinnor har gett upp, när arbetsmarknaden inte vill ha en 52- åring med utslitna axlar. En tid då alla bara önskar att dom ska kamma hem en miljonvinst eller att något under ska ske, för att sedan bara gå därifrån utan att vända sej om och aldrig komma tillbaka. Då finns inte längre självkänslan kvar. Att många av oss inte längre känner något attraktionsvärde.

Tänk om vi kunde samla våran erfarenhet, och vårat mod och förändra det. Tänk om vi starka individer vägrade att bli offer, då skulle den nya tiden få en omstart.

Varför har vi som är så stolta och modiga inte rest oss, och hallå var finns våran fackförening (avdelningen med ombudsmän) i all den här oredan. Vi kanske hittar er när vi har inventering längst in i någon städskrubb...

Jag förstår att vi kvinnor inte orkar, att vi är ledsna, att vi håller på att ge upp. Men tala om när ni är redo, för då vaknar jag också upp ur dvalan och skakar av mej rädslan. Tillsammans kan vi göra något, men ensamma är vi små och sårbara.

Jag älskar er mina arbetskamrater det är det enda jag kan göra för er...

(Skrivet i farten utan rättelser, säkert stavfel och annat trams.)

En låt medan inspirationen tills ett nytt inlägg skapas...

Kategori: Musik

Svarta gänget...

Kategori: Samhälle

Deras feta nackar...

Kategori: Samhälle

Inte ger man fan i att man är kvinna...

Kategori: Samhälle

Jag berättade i tidigare inlägg att jag har varit på "Jobb- Coaching" i Stockholm, mycket funderingar har susat i huvudet sedan dess. En massa tankar om att det ska hjärntvättas, smörjas och vi blir behandlade som om vi egentligen inte fattar något. Att deras "ha roligt på jobbet som resulterar resultat" menas att vi ska göra som vi blir tillsagda, vara glada och inte ställa till problem, är vi inte positiva och finner oss i detta då kan vi dra.

Inom handeln idag jobbar många kvinnor. Det är unga, gamla, ensamstående och en stor del har arbetsförslitningar. För att få jobb krävs ingenting egentligen, en yrkesutbildning eller högskola, alla kan i stort sett få äran att jobba. Lönen är inte heller hävlig, det som genererar lite pengar i kuvertet  är att ha "turen" att få jobba helg där det finns påslag i form av OB- tillägg. Om du som kvinna har lyckan att få en heltidstjänst ska du rita ett kors i taket, för dessa tjänster dom tilldelas ofta det motsatta könet. Den gång en karl kikar in då serveras det heltid, löneförhandling och knäböj. Det finns orättvisor som inte syns utåt, och många kvinnor varken orkar, vill eller vågar protestera eller organisera sej fackligt, eller säja något som kan vara till deras nackdel.

Vi kvinnor får även finna oss i att öppettiderna helst ska vara dygnet runt, många butiker stänger 22.00 och kunderna vill ofta inte gå hem då heller. Kunder tror att de anställda får betalt för tiden efter 22.00. Nej då, stå ni där och sinka kassapersonalen med erat oviktiga. Varför ska handeln behöva att ha öppet alla dagar?  Om ni bara visste hur många det är som tycker att det är jävligt att behöva arbeta en julafton, för att inte sunt bondförnuft säjer att göra sina inköp kan man göra närsomhelst annars. Aldrig att jag skulle sätta min fot i en butik på julafton inte heller juldagen då alla vill vara med sina familjer. Idag när vi har kyl och frys, ska butikerna behöva ha öppet tolv timmar om dygnet?

Den nya tidens hallelulia rörelse har skapats av arbetsgivaren, de har förstått att personalen måste ha coaching så de glömmer att vara missnöjda. Plåster på såren, lite ballonger, middag, godisskålar och en proffsig utformning av det hela. En Coach som jobbat med stora idrottstalanger som nått framgång. Han ska få oss positiva och vi ska bli stolta över vårt jobb. Det är klart att han inte har någon insyn i hur arbetsplatsens organisation fungerar, han vet inte alls hur cheferna behandlar personalen, han vet inte alls hur personalens arbetssituation ser ut. Han har bara blivit köpt för att förändra och få oss att vara stolta. Vad han inte vet är att det är andra orsaker till en del missnöjen finns på arbetsplatser.

Dåliga chefer finns det gott om, en del psykopatiska chefer, det är de ledarna man absolut inte vill drabbas av. Att en organisation inte förstår att de börjar att jobba totalt i fel ände. Det är ledningen som ska coachas och när de blir duktiga då kan de bli en chef som kan leda gruppen. Om gruppen trivs så resulterar den vinst och arbetsgladje. Solklart tycker jag. Men att börja i andra ändan och ranka personalens arbetsinsats sist på listan betyder att organisationen är sjuk.

Ett årtal som är viktigt är 1842, vet ni varför? Då fick Sverige folkskolan. Då hade man ämnet Retorik med på schemat, och retorik är konsten att göra sej förstådd. Är man duktig på retorik, då får vi makten över oss själva. Det ämnet togs bort, jag vet inte när. Förslaget att ta in det igen har funnits uppe, men har blivit nerröstat. Anna Lind har sagt nej, den tid hon var skolminister. Det är klart att Sverige och regering säjer nej till Retorik, inte ens kan de gynna oss att vi har makten över oss själva.

Hur ska många inom handels känna sig stolta och göra ett vinstgivande resultat, när vi bara är brickor i ett spel. Yngre, billigare arbetskraft får OB tider, och många ska kunna försörja sig på 25 timmars vecka med en vacklande A- kassa eller socialbidrag som komplement. Hur ska den ensamstående kvinnan med tre små barn, anställd på 25 timmar och får inte mer tid, har stämplat ut och har socialbidrag. Hur i hela världen ska hon kunna vara stolt och ha en motivation att generera in pengar till företagets kassa. När hon går hem för kvällen då står hennes kollegor med kepsen i handen och tigger om  fler arbetstimmar.

Kan någon klok människa förklara för mej varför eller hur vi ska kunna vara stolta? Vari ligger och finns värdegrunden?


Tillägg § klokhet:

Vi inom handels kan visst vända en trend om vi ges de förutsättningar som vi borde ha och få. Då kommer kunderna tillbaka om de ser att personalen trivs. Det ligger en skillnad i att trivas på sitt jobb eller trivas med jobbet. Om vi har rätt till heltid, en bra och rättvis ledare, att organisationen är frisk. Att kvinnor inom handeln behandlas med den respekt och det värde de är berättigade till då sker något. Men att inte ha något som helst värde eller inflytande och får rollen som marionetter skapar ingen trygghet eller vinst för någon av parterna. Vi är inte alls några negativa, oresonliga människor. Jag ser om jag går in i en butik som är "sjuk", inte kan jag vänta mej allt det där av personalen som toppen begär, hur ska jag ens kunna begära det.?

Vi kvinnor kräver att ha bra arbetsredskap i vårt kök- Vi kan inte vispa en god och fin sås med en gaffel!

                                                                            
                                                                               

Det var som katten...

Kategori: Vardag


Idag är det ett riktigt hundväder....


image117

Min arbetskamrat Stefan...

Kategori: Allmänt

Även denna vecka har jag pendlat mellan Ludvika och Borlänge, men nu är jag ledig i helgen och det känns skönt. Nästa vecka gör jag den sista veckan där nere och även om det har varit roligt, så har resandet varit jobbigt. Vädret under min pendlingstid har varit det sämsta under vintern. Denna vecka har min eminenta arbetskamrat Stefan kört.

I alla fall har jag haft alla väder under denna period, Snö, regn, snöstorm, storm nederbörden har kommit uppifrån och nerifrån, den har överaskat från sidan och från backen. Det har också varit halt med stora inslag av snömodd. Vi svenskar ska då alltid prata om väder. Det drabbar oss varje dag.

Min kollega Stefan berättade att han brukar läsa min blogg ibland, men han tyckte att jag skrev för lite om honom. Så jag tänker omnämna denna trevliga Gustafsbo nu. Han och jag kan föra ett samtal som flyter på, vi snackar om samhälle och om familjen. Vi berättar roliga episoder ur våra ungars liv. Ja Stefan är en lättsam kille att ha att göra med, han är alltid glad och trevlig. Stefan är även väldigt vetgirig, och kan en hel del. Men att värva honom till partiet har inte gått så bra. Jag undrar om han ändå inte är lite sugen att en dag få äntra talarstolen i kommunfullmäktige.*s* Det var synd att jag inte hade något kort på honom utan jag sätter in en bild på en karta av Dalarna.

Om Stefan vill kommentera nu så går det bra. Det går ypperligt att han kompletterar inlägget med att sjunga ut.
Du Stefan kör försiktigt nu när du ska köra till Stockholm. Du är bäst...