Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Resedagbok Kuba 2014 del1/2

Kategori: Kuba Resedagbok 2014

Måndag 8 december Havannaresa del 1/2.

Klockan ringer, den ringer som fan, var är jag, det är mörkt, var är min riktiga säng, den från Östbergs möbler. Ja just ja, det är ju semester och vi ska åka buss till Havanna.  Lovely :)

Hur många år har jag önskat att jag skulle få se Havanna, nu så är den dagen här. Tänk er att vara förälskad i något som du inte har en aning om. Kär i en stad som jag bara sett på bild, och i en guidebok.  Vissa saker sätter sig i själ och hjärta av en anledning, anledningen vet jag inget om...ännu. Men just denna resa, just Havanna, det betyder något. Det är tamejtusan något magiskt i bara namnet "Havanna" "La Habana". Det är poesi, det smakar gott, det finns något i namnet som jag inte kan peka på, men känna.

 

 
Mantanzas, bild tagen från buss. redigerad "tilt-shift". Foto: Mia J
 

 

Apollos buss ska ta oss med till en stad som varit lite av mytisk och mystisk för allmänheten.  Innan hittar vi det dygnsöppna bufféstället på området. Äggröra, bacon, bröd och kaffe, och kaffe. Hade inte riktigt tålamod att använda kaffebryggaren på rummet, då hade jag väl missat bussen också. Sirapsbryggaren med manianamotor.

 

Bistro, mat dygnet runt.
 

Här finns en vägtull på halvön Varandero, en massa kurer där bilarna stannar och ger den som sitter i hytten en peng. Trafiken är inte tät, och där i kuren sitter de och tar betalt. Förr var det förbjudet för kubanerna att vistas på "turisternas" del. Och på 1920-1959 talet så vistades den kubanska noblessen här med president Batista i spetsen. Här fanns sprit att tillgå när USA hade spritransonering, här köpte sig amerikanarna mark och här hade prostitutionen sitt högsäte. Efter revolutionen åkte dom ut. Men detta "vägtullsarbete" är ju för att skapa arbete åt kubanerna. De flesta har ett arbete, sedan vad kollektivavtal beträffar så är Sverige i en klass för sig. På Kuba har man olika färg på registreringsskyltarna, det betyder att man betalar olika taxor i vägspärren. Egna företagare troligen mer än privatpersoner.

Resan går genom Varandero och Varandero by, har lust att ropa, stopp, stanna jag vill fota! Byn har den Kubanska charmen och är Chabby chick som det mesta här. Charmigt och vackert för oss turister, kanske de som lever här är av annan åsikt, troligen. En massa hus i kolonialstil, en del hus som var fallfärdiga. Svårt att fota genom ett bussfönster.

Mantanzas, här ser vi i alla fall två av 17 broar. Fotat från bussen.
 

Efter vägen stod ett otal med Kubaner som skulle till sitt arbete, den inhemska befolkningen liftar med allt och alla, de speciella arbetsbussarna är alltid välfyllda till bristningsgränsen. Efter vägarna står bilar med motorhuvarna öppna och de tålmodiga Kubanerna står hukade över motorn, eller sitter vid vägkanten och väntar på mirakel. Ingen ser arg ut, alla ser bara ut som vanligt. Jag är långt ifrån Sverige, det känns stundom som jag är på en annan planet och jag blir bara så nöjd att det finns ett annat hörn av världen. Vidare i bussen med en riktigt duktig reseledare, som berättar om Kuba, om byarna som berättar allt. Så otroligt mycket intressant information. Alltså historiskt och äkta.

Någon slags industri efter vägen, kanske olja...
 

 

Vi kommer till en annan by som heter Mantanzas  även kallad City of Bridges. Med sina 17 broar så kallas byn/staden i folkmun för Kubas Venedig. Guiden talade om att själva namnet betyder "slakt" om det härrör från då conquistadorerna (spanjorerna) kom dit och slaktade folk eller att staden alltid haft många slaktare visste inte hon. På slutet av 1700talet jobbade det ca 2000 afrikanska slavar med sockerrören.  Liksom på flera ställen på Kuba som haft slavkolonier.

Staden det lilla vi såg hade också den Kubanska charmen. Här hade jag också önskat att få kliva ur och fota, fota, fota.

Vidare mot målet, och trots sin "lilla" trafik fanns det saker att titta på genom fönstret. Alla sneda elstolpar, som borde vara en fara mätt med svenska mått och enligt svenska standard kommissionen, trådarna  hängde och slängde. Hur det fungerar vet jag inte, fast stundom det kanske inte fungerade. Några ryska traktorer tuggade sig fram på åkrar och vägar och om vi ska prata blårök så fick den ett ansikte nu.  Magra hästar och förvånade kor stod i vägrenarna och tog för sig av vad som fanns. Oj vi fick visst ett möte av en Seat modell fyrkantig.

 

Ko och en elstolpe. Foto från bussen.
 

Häpna...wow en stor bro, får veta att det är den högsta bron på Kuba med sina 110 metrar, den heter Bacunayaga bridge och den stod färdig 1959 och gränsar provinsen Mantanzas och Mayabeque provinsen. En ravin, en gränslös utsikt. Vi åker upp till ett cafe med en särskild utkiksplats, för att få något att dricka, för att kissa eller för att bara stå där och se lite hänförda ut. Vad fantastiskt vackert det var, verkligheten går inte att sammanfatta i något foto.  Rovfåglar seglade i uppvindarna. Försäljare stod i sina små stånd bredvid caféet och sålde bilar gjorda av tomburkar. Det är deras sätt att återvinna att tillvarata allt och göra något att sälja till oss rika turister. På parkeringen på utsidan stod bilar av amerikanska modeller uppradade, taxibilar, ett av de 181 yrke som regimen tillåter (egen företagare). Kuba har börjat att privatisera. De är tvungna att göra det när ekonomin hänger på en lös lina. I april 2011 beslöt Patido Comunista de Cuba att ge grönt ljus för just privatisering. Totalt lanserades 313 ekonomiska riktlinjer för framtiden, bland dessa fanns just en punkt om att ge invånarna möjlighet att bli egna företagare. Det 181 stycken yrken kan finnas inom jordbruk, restaurang, transport, turism och återförsäljning. Nåväl deflesta av de amerikanska taxibilarna är ombyggda  med dieselmotorer. De gamla V8:orna kostar för mycket för en Kuban.

 
 
Fantastisk vy vid denna ravin. Foto: Mia J
 
 
 
Taxibilar med stil, överallt. Foto: Mia J
 
 
Bilar av "returburkar" Foto: Mia J

 

Resan mot Havanna skumpade vidare på rassliga vägar. Regeringen ser ingen anledning att underhålla vägar med dyra pengar då det knappt finns bilar i Kubanernas ägo.  Efter väggen fanns också skraltiga oljeriggar och oljeraffinaderier vars skorstenar brann. Alla sockerfabriken stod som sönderrostade skelett efter att Sovjet övergivit Kuba. Kubas export är nu hälften av vad de importerar. Antar att exporten består mest av Rom och cigarrer, vet inte riktigt. Hittar ingenting om det på internet.

Lite mer fakta om Kuba innan vi anländer till Havanna

Kubas invånarantal är ca 11 miljoner varav 2,18 miljoner bor i Havanna. Kubanerna har fri sjukvård, tandvård och skola. Spädbarndödligheten var på Kuba innan revolutionen 1959 ca 60%, i början av 2000 talet hade den sjunkit till 5,9% (Sverige hade 2002 3%). Medelåldern för en man är 76 år och kvinnor 80 år.

15% av Kubanska folket tillhör något religiöst samfund, och 15% betecknar sig som ateister.

Folk har i allmänhet gratis eller väldigt billig avgift för kultur. Balett är otroligt populärt bland fattiga och rika, lite av en folksport.

Guiden berättade att staten bjöd Kubanerna på semester på speciella hotell som byggts enkom för detta. Eller när par hade gifts sig så erbjöds de hotellvistelse. Om hur dessa fungerar vet varken jag eller guiden något om.

Nu kommer vi till förorterna till Kuba, en heter Alamar.  Husen ut mot vägen är inte vackra, grå höghus, betongkolosser, en sliten förort. Det lät inte positivt. Vad beträffar byggnaderna på Kuba så är de inte prioriterade, de är i förfall. I Alamar, där pågår odlingar i kooperativ. Det är ett ekologiskt stadsjordbruk.  Vad jag ville ha sagt är att det är hit till denna förort som Kubaborna i gamla Havanna erbjuds boende då stadsdelen gamla Havanna renoveras av Unesco. Vissa vägrar flytta ur de farliga och fallfärdiga husen i Havanna. När de säjer nej, då fortsätter de med ett annat hus, sedan när det huset är klart går man tillbaka och frågar om de har lust att flytta. Så håller det på. Troligen kommer det sluta med tvångsflytt för de i Gamla Havanna som vägrade innan.

Detta foto är inte tagit vid Alamar, men husen påminde om detta fast var i mycket sämre skick. Foto: Mia J
 

 

(mer om Unescos projekt senare)

...to be continued

Nästa episod då har vi anlänt Havanna.

 

Resdagbok Kuba 2014

Kategori: Kuba Resedagbok 2014

Söndag 7 december

Kuckeliku, öppnar balkongdörren och tittar ut. Solen lyser, fast moln, här och där, det blåser. Upp och hoppa, och ner till den överdimensionerade frukostbuffén. Det fanns tamejfan allt på bufféborden. Tillochmed ett alldeles speciellt bord för tillredning av drinken "Bloody Mary". Nu dricker ju inte jag, fast hade jag druckit så hade jag aldrig valt den till frukost, jag lovar. Efter frukost så lurar jag med min fischerman till stranden och solbad. Tyvärr finns inga bikinibilder på mej, bara makens närbild på mitt veckade magparti. Inget för den kräsne. Vi låg där och njöt med våra jetleggade kroppar, mannen drack Mojitos, jag körde på kaffe och sparkling water, vi gick och käkade vid 14 tiden.

 

Våran gata, till och från allt :) Foto: Mia J
 

Det fanns en del affärer på Hotellet, som förövrigt hette Royal Hicacos, det fanns en cigarrbutik med äkta kubanska cigarrer. Jag hade läst på innan resan om just Kubanska cigarrer och att man skulle köpa de i butik, för på gatorna blir man lurad. Det är gjorda av bananblad, och det verkar ju inte vara en höjdare. Castro, Che och de högre männen hade en gång "ensamrätt" på de finare cigarrerna, de rökte Cohiba. Nu fick "alla" köpa och röka dom, men det var ena dyra satar, så folket har knappast råd till det. Vi köpte, men har inte smakat ännu, det får bli på nyårsaftonen. 

Vi köpte julklapp till storgossen, en orange t-shirt med den klassiska bilden på Ernesto Che Geuvarra, men jag måste få kalla den Che-shirt, jag köpte en till mej själv med cigarrer på. Den berömda bilden togs 5 mars 1960 vid en sorgeceremoni där Che stod tillsammans med Castro. Det var en ögonblicksbild av fotografen Alberto Diaz Gutie´rres, vars artistnamn är Korda. Che var klädd i en bomberjacka av skinn, med dragkedjan uppdragen till halsen. Bilden tog Korda med sin Liecakamera...en ögonblicksbild, precis i stunden innan Che satte sig ner, den bilden blev det mest kända fotot i världen, som nu är ett varumärke. Korda har aldrig fått ett öre för upphovsrätten.  Jag har sett en dokumentär om Korda och han har tagit andra otroliga bilder, som inte rör Kuba.

http://www.expressen.se/nyheter/bortglomda-bilden-av-rebellen-che-blev-varumarket-som-saljer-vad-som-helst/

 

     
En av två bilder i Kordas kamera som blev en ikon. Foto: Alberto Diaz Gutie´rras  "Korda".
 
Filmrullen av Kordas bilder med fotona som togs 5 mars 1960 på ceremonin.
 
Korda framför sitt foto.
 
 
En Che-shirt till grabben.
 
   

Efter sol, bad shopping så blev det en eftermiddagsstund på balkongen. Den galna storken syntes inte till, men andra små gynnare, som Kolibrier (omöjliga att fota) för att vara lite skojig kan jag säja att de var snabbfotade. Där satt vi som man sitter på turisters vis, med solglasögon, mannen med en whiskey och jag med en kopp kaffe. Kaffebryggaren levde ett Kubanskt manianaliv, det tog 40 minuter att få igenom 4 koppar kaffe. Två rödbrända grisar i solbrillor, stirrande ut i palmdjungeln. Fånflin på läpparna och med nordbors totala uppgivenhet att få smälta samman med detta unika äventyr, fast äventyret knappt börjat. Det var en själslig upplevelse i totalt samförstånd, utan ord.

 

Tjockcigarr, ca 200 spänn.
 

På natten var det beach/grillparty med disco på stranden, det hoppade vi. Vi låg där i den Kubanska natten, i mörkret och var glada att vi visste vad semesterordet innebär. När vi vaknar och klockan ringer, då bär det av till Havanna.

 

Klockan ställd på 05.30

...to be continued                            

Resedagbok Kuba 2014

Kategori: Kuba Resedagbok 2014

 
 

Lördag  6 dec

...vaknade, i ett becksvart rum, jag hade ingen aning om hur mycket klockan var, hur länge var det mörkt på morgonen på Kuba? Var jag på Kuba? Lyssnade och hörde "mannen andades bredvid" Fipplade till mej mobiltelefonen och den stod på 4.00. Herre je, smög tyst till toan. Kom ut och då vaknade han till. Sedan låg jag en stund i mörkret och väntade att det skulle bli ljust, men det hände inte. Hörde att mannen var vaken. Så jag viskade, "Hej, jag ska ta kameran och gå ut på en promenad, vill du med?"  Han stönade och vaknade till, sa "Nu, mitt i natten, Vad är klockan?" sedan sade han, "okey låt mej vakna".

 

Klockan 05.00 gick vi ut i den ljumma natten, och vi provade att hitta till stranden, jag hittade dit liksom en krabba så leddes jag av instinkten till var havet låg. Rätt som det var stötte vi på en rökande Kuban i mörkret och jag blev skiträdd. Jag hade inte sett honom. Han var nattvakt och kollade av hotellområdet.

Vi tog oss ner till stranden, och vi välkomnades av en underbart vacker måne som var insvept i skyar som lyste som guld i vattnet. Några bilder blev det men hade inte min extrablixt med så de blev gryniga. Men just då så struntade jag i det för skådespelet fick både mej och mannen att stå och gapa av häpnad, barfota i den varma sanden. Lukten av hav gör mig alltid salig.

 

 
Tidig morgon i Varandero på Kuba. Foto:Mia J
 

Vi gick upp från stranden och började leta på ett ställe där vi kunde få oss en kopp kaffe. Inga hotellgäster såg vi, vi var ensamma. Hittade på ett ställe som var öppet 24 timmar om dygnet, på hotellområdet och Kubanen var jättetrevligt och fixade ett gott morgonkaffe åt oss.

 

Från restaurangen där vi fick kaffe denna tidiga morgon. Foto: Mia.J
 
 
 
Takets lampor Foto :Mia J
 

 

Vid 6.30 började det ljusna, vi gick hem till rummet. Klockan 7 kom regnet, vår första semesterdag, där satt vi på balkongen och tittade ut på det tropiska regnet i palmskogen. Jag fick in lite Hemingwaykänsla, då en katt strök förbi utanför. Ja spöregn, på första jetleg dagen.  Vädret växlade snabbt, efter någon timme var det tropiska regnet borta.

 

 

Efter frukost strandade vi, vi gick en lång promenad, barfota i den mjuka vita sanden. Havet var turkosblått, precis som i en resebroschyr och där fanns vi. Vi hittade ett blötdjur som kanske var en sjöstjärna som såg ut att vara gjuten i betong, det låg pimpsten som måste visa att någon vulkan någon gång spytt ut den, pelikaner simmade ute på vågorna, de var inte snygga, men charmiga. De får mig att tro att de är seriefigurer, med sitt märkliga utseende. Andra märkliga havsdjur fanns ocks i strandkanten. Solen ville inte riktigt komma fram.

 

 
Foto: Mia J
 
 
Fantastiskt hav. Foto: Mia J
 
 
Sjöstjärna i betong? Foto: Mia J
 

På förmiddagen kom personal från resebolaget till hotellet, då bokade vi en resa till Havanna, och den blir på måndag. Vid 11 tiden drog vi oss till stranden, då hade solen vaknat och kommit fram och skingrat alla moln. Vi träffade ett annat par som var med på flyget, de var från Uddevalla/ Lysekil, jag berättade att jag har släkt som kom från trakterna och hon visste vilka mina två kusiner var, men hon kände dom inte. Jag badade med henne och vi pratade ganska otvunget om ditt och datt, en trevlig kvinna. Hennes man ville inte bada, för han kände sig "lite förkyld och min man ville inte heller för han hade kalsonger under badshortsen, så lägligt. Annars brukar det vara jag som är badkruka. Det vär säkert +27 grader i vattnet och jag ville inte gå upp...guppade på vågorna som Ester Williams.

 

 
Mystisk trädgårdskonst, kanske en herrtoalett...Foto: Mia J
 

 

Idag fick jag äntligen tag på svärmor på telefonen, inte var det på resetelefonen, utan det var på min vanliga mobil. Vi hade laddat ett Comviq för utlandssamtal, men den funkade inte alls. I alla fall var det skönt att vi fick kontakt. Att få tala om att vi var framme och att allt var bra, och att få hälsa till yngsta sonen kändes som en lättnad.

 

 
 
 
Palmbladsmönster. Foto: Mia J
 

 

En kubansk humla flög förbi, den var precis lik den svenska, den lät lika, och levde av samma orsak som den svenska humlan. Små kvicka ödlor fanns det också på hotellområdet. Den stora kvicka ödlan det var jag.

Den blå/svarta storken hälsade på när vi satt på balkongen på eftermiddagen och rökte cigarr. Den var cool. Alltid roligt att få se något annan än gråsparv.

 

Herr eller fru Storch? Foto: Mia J
 

 

På kvällen åt vi hummer på den Italienska restaurangen, det var inget dåligt avslut på dagen. Nöjda och mätta gick vi mot rummet. Jag sade till mannen att "Nu får du hänga in finbyxorna i kylskåpet, förlåt jag menar skafferiet..." Självklart menade jag garderoben. Nu var vi trötta.

 

Mannen jag delar min drömresa med. Foto: Mia J
 

Klockan ställs på 8.00

 

...to be continued.

Dagbok Kuba 4-5 dec.2014

Kategori: Kuba Resedagbok 2014

4/12 torsdag
Resan börjar med att ta tåget till Arlanda, för att sova över på Rest & Fly. Vi vågar inte ta tåg samma dag som flyget går. Jag litar inte alls på SJ, jag har inget förtroende alls. Hellre då att resa en dag innan.
På vägen till incheckningen så möter vi lite "ironiskt" Björn Hellberg, ni vet han som tidigare var domare i tv programmet På Spåret. På kvällen gick vi och åt den godaste Hamburgaren vi någonsin ätit, men det var också den dyraste, någonsin.
 
 
 
5/12 fredag
Vi vaknade i Rest & Fly:s lilla skrubb, vi hade då sovit gott. Nu var det bara att ladda, klä sig, borsta tänder för en lång resa låg framför oss. Vi åker 9.10 och är framme i Varandero, Kuba 16.30 (lokal tid) eller 22.30 svensk tid.
 
 
 
Tyvärr hade vi en mellanlandning i Göteborg som tog säkert 2 timmar. Det var drygt.
Flygfärden fortsatte mot Skottland, i hörlurarna hade jag "Mr. Blue Sky med Elo och när vi flög in över Edinburgh var det klart. Där nere såg jag min älsklingsstad och den vackra röda järnvägsbron bron i South Queensferry, Forth Bridge trots att vi låg på över 10.000 meters höjd. Den byggdes mellan 1882-1890. Jag hade ingen kamera vid sätet tillgänglig just då. Vidare tog flyget oss över Glasgow, sedan flög vi över norra Irland. Där utanför på den höga höjden var det mellan -50 till -60 grader. När vi lämnade Irland så återstod det ett "långt hav". Färden skulle gå i många timmar innan vi såg land. Mot Bermuda och den världskända Bermuda triangeln :)
 
Väl vid Bermuda återstod det 6 timmars flygresa, nu är jag ganska trött, och det är ganska tråkigt, ont i kropp och ben och en längtan att vara framme på Kuba. Vi flyger i 852 km/h.
 
 
 
En slags salighet överväldigade mig då jag befann mig mitt uppe bland stackmolnen, då vi var 1,5 timme från Kuba, i hörlurarna spelade Queen (Absolute Greatest) "The show must go on". Jag tittade ner på det gröna havet och moln, ögonen tårades och Freddie Mercury sjöng orden "I can fly my friend". Just i den stunden var jag i himmelen, bokstavligen.
När orden från en annan låt sjungs "Is this just a fantasy...look up to the sky and see"...då myser jag. Och pang en luftgrop väcker mig i mina drömmar.
 
 
 
Snart, snart så landar vi på Kuba...jag tittar på de äldre paret som sitter på andra sidan, de som blivit full, fullare, fullast under resans gång. Stackars människor om blåhåller varandra sovande på flygstolarna. Jag har sett henne mata honom, hållit i drinkarna, fött honom under resan, och på slutet slirade även hon till. Hur ska det gå i säkerhetskontrollen funderar jag, men släpper det.
 
Ett Amerikanskt jaktplan troligen från Miamis kust kommer ut och går oss till "mötes", ganska långt utanför kusten. Kanske en markering i vanlig sed. "Vi vet att ni är här, oh var det bara ni, ja vi har ju era passnummer registrerade redan".
 
Landning, varning för bucklig landningsbana, håll i hatten, fasten seatbelts. Applåd :)
En jäkla lång väntan i passkontrollen, med hundra frågor, och allt från om jag varit i Afrika de senaste två månaderna, fotografering och inga leenden. Tulldeklarationen är ifylld där alla elektroniska ägodelar är listade och deras värde, hur mycket valuta jag för in i landet och om det är dollar eller euro. Väl genom denna kontroll återstår ytterligare en säkerhetskontroll som inte var så avancerad, bara kör väskor genom ett band, kollar så inga vapen förs in i landet.
(Bild)
 
På parkeringen väntade busstransfern som skulle ta oss till hotellet denna varma och tropiska kväll. Varmt mottagande på Royal Hicacos med champange och en fuktad trasa för att torka bort resesvetten.
Det var en mörk kväll som vi avslutade med lite mat och vi lade oss (deras lokala tid) 21.00. Ute var det varm, och på rummet var det iskallt (AC). Den stängde vi av och somnade.
 
Fortsättning följer...
 

Dagen D snart här...

Kategori:

Imorgon eftermiddag (torsdag) tar vi oss mot Arlanda, sover över och på fredag 9.15 då flyger vi iväg till Kuba.
Nedräkningen gick snabbt från att jag beställde resan i september.
Jag tror inte jag får särskild bra tillgång till internet, för den är lite sisådär har jag läst. Inte alls utvecklat. Så jag får helt enkelt skriva en resedagbok och skriva blogg när jag kommer hem. Å andra sidan så vill jag ta till vara på tiden där, och inte sitta vid en data.
Spännande ska det bli i alla fall. Börjar redan spåna på nästa trip, och den kommer nog att landa i Rom/Pompeji/Venedig och med avslut i Rimini.

Svenska Resebokhandeln...

Kategori:

Ser på olika forum när jag Googlar på Svenska Resebokhandeln att det finns mycket kritik. Ett företag som inte kan bjuda sina kunder på en telefonkontakt utan har en mailadress, och när man får felaktiga påminnelser så är inte ens mailet undertecknad av en juridisk person. Jag ser att personer skickat tillbaka böcker och inte fått återbetalning och andra saker också.
 
Jag hade önskat att jag googlat innan jag gjorde beställningen av två böcker. Jag har aldrig förr haft problem med näthandel, fast här körde jag i diket. Jag ser nätföretaget Svenska Resebokhandeln som ett oseriöst företag.
 
Vad har hänt? I början av oktober beställde jag två böcker, om Kuba. Efter över en vecka kom en bok, följt av en följesedel där en bok var med, det var en följesedel där det stod sidan 1, och längst ner stod det att det var en delleverans. Alltså en bok och en sida på en följesedel. Ingen summa, inget konto eller plusgironummer, inget telefonnummer till Svenska Resebokhandeln. Endast ett nummer till Samdistribution som har de böckerna i sitt lager och som inte hade något med Resebokhandeln att göra. När jag pratade med dom förstod jag mellan raderna att de hade fått tacklas med missnöjda kunder innan. Inte ens de hade tillgång till ett telefonnummer till firman utan endast en mailadress.
 
Den 18 november får jag detta mail, alltså ingen påminnelse /brev utan ett mail. Men det som var bra är att jag fick ett kontonummer och ett pris. Snabbt så betalade jag det och trodde att detta skulle vara ur världen.
Skrev några missnöjessvar att jag tyckte de var oseriösa att de inte skickat en 1:a faktura, och då skyllde de på att "det var postens fel".
 
 
Bäste Maria
2014-09-28 11:57:32 handlade du följande produkter av oss:
1st - Kuba Första Klass Reseguider - 9789174250527
1st - Kuba - Fyris Reseguide - 978-918557924-2


Enligt våra noteringar har din faktura med ordernummer 47173 förfallit till betalning.
Vi vill gärna se betalning på gällande skuldbelopp 526:- inom 5 dagar, annars tvingas vi skicka ny faktura till dig med pålagd administrations- och påminnelseavgift. Betalning sker till vårt plusgiro konto 1092824-0. Glöm inte att ange ordernumret 47173 eller ert namn i samband med betalningen. Logga in på ditt konto i butiken för mer information.
Har du frågor går det även bra att svara på detta mail.
mvh
Kundtjänst
------------------------------
Svenska Resebokhandeln
[email protected]
Org.nr 969698-5291
Plusgiro 1092824-0
 
 
 
Så här såg Följesedelsdelen ut som de skickade ut tillsammans med bok 1, i bok 2 var kartongen helt tom.
 
 
 
 
Ett kvitto där banken har registrerat min betalning och plusgirokonto och allt stämmer, liksom summan.
 
Där tror vi väl alla att det är frid och fröjd på jorden och hos Svenska Resebokhandeln, eller hur. Nu trodde väl jag i min enfald att den hemlige juridiske personen för detta Handelsbolag var nöjd, men inte då. Söndagen 20141130 får jag två Hotmail till, de ser likadana ut så den juridiske personen hade kanske druckit glögg och tryckt på skicka knappen två gånger. Här får ni se vad jag fick:
 
PÅMINNELSEFAKTURA SKICKAD

Bäste Maria Jäverling
2014-09-28 11:57:32 handlade du följande produkter av oss:
1st - Kuba Första Klass Reseguider - 9789174250527
1st - Kuba - Fyris Reseguide - 978-918557924-2
 

Vi har fortfarande inte erhållit någon betalning för denna leverans från dig, trots påminnelse per email. Summan som förfallit är 526:- + påminnelseavgift 95:-, dvs totalt 621:-. Vi har nu skickat en ny faktura till dig med pålagd påminnelseavgift, dels som bifogad pdf fil i detta dokument men också som vanligt brev. Förfallodatum på denna påminnelsefaktura är 20141207. Fakturan skall betalas till vårt plusgiro konto 1092824-0 och i samband med betalning skall också fakturanummer 47173 anges

Om betalning inte är oss till handa innan 20141207 kommer vi att lämna vidare ärendet till inkasso följt av kronofogdemyndigheten

Mvh Kundtjänst
resebokhandeln.com
 
Nu precis innan jag sticker på semester hotar man med KRONOFOGDEN! Jag kan inte nå firman, mer än på mail, och de är inte snabba att svara. Hur kan sådana här oseriösa firmor få förekomma. Så här efterhand tycker jag det är märkligt att jag ens fick böckerna. Jag brukar betala mina räkningar i tid, helst då när jag får en räkning, men svårt att betala in om man varken har räkning eller plusgirokonto eller summan. Att man skickar ut påminnelse med mail och inte brev är för mig en gåta. Men den 19/11 betalade jag efter första mailpåminnelsen, och detta pågår ännu.
 
Mina kära vänner, välj en annan firma om ni ska ha resehandböcker, det här var inte mycket att hänga i julgranen. Så jävla illa.
Det är värt att hamna här på bloggen, och jag skickar en länk till bloggen också till ansvarig på Svenska Resebokhandeln, vem det än är. Ska man ha en firma, då ska man banne mej sköta den klanderfritt. Eller hur alla ni som drabbats?