Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Körslaget...

Kategori: Musik

Att sjunga är något som jag älskar, överallt var man är eller går så finns alltid en trudelutt liggandes på tungan. Ikväll började ett nytt program i TV, ett program som jag har sett fram emot en hel del. Det är förvisso en tävling men det fanns ingen förnedring eller några hårda omdömmen av de tävlande, så denna musiktävling ser jag som helt okey. Det hela gick ut på att några Svenska artister hade valt en 20- manna kör som körde en sång.

Körsång är en stor folkrörelse i vårt land, det är många som utövar sång på fritiden och i kör. Det som känns lockande i detta är att det finns en glädje och gemenskap när man ser människor sjunga. Dom ger så mycket av sej själv och det finns en glädje som smittar. Jag har själv länge funderat på att börja att sjunga i kör men mina arbetstider är oregelbundna så det passar inte riktigt. Men det finns i min planering inför framtiden att vara med i en sådan sjungande gemenskap. Jag tänker i alla fall följa programmet, och längtar faktiskt till nästa lördag.

Nu går jag ifrån ämnet, så jag hoppar ifrån sång till sömn. Men innan min själ glider in i den dvalan så måste jag ställa fram alla klockor så att det blir sommartid. Jag har jobb i morgonbitti så det är ganska viktigt att man vaknar. Varje år när klockorna ställs om ser man vilsna arbetskamrater som inte kommer i tid för dom har missat det. Man vill ju inte bli en av dessa glömska individer. Jag ser fram emot måndagen då är jag ledig, det är sommartid och förhoppningsvis lyser solen där i min ledighet.

Nu går jag å lägger mej, ingen behöver att sjunga mej till söms, för den kommer alldeles av sej själv...

                                                                                   

Stora matkedjor struntar helt enkelt i avtal...

Kategori: Samhälle

Man slutar aldrig att häpna, en skrämmande verklighet finns alltid runt oss. Den finns överallt och i vår matbutik. Egentligen ska man ställa in sej på att inte bli förvånad, men hur skulle jag kunna göra det. Då kan jag hellre lägga mej ner och skrika: "Jag har gett upp, ingenting är någon ide´. Dårarna och orättvisorna har tagit över, medan kvinnan står vid en kokplatta uppställd på ett varuhus, någonstans i Sverige och rör i en stekpanna med Findus Pytt i Panna.
Idag har jag fått Tidningen Handelsnytt ifrån mitt fack Handels. Där skriver dom att Coop och Ica anlitar underleverantörer som saknar kollektivavtal. Tänker vi någonsin på hur demonstratörernas arbetsförhållanden är när vi är ute och handlar och lockas av en liten tandpetare med någon godbit på. Nej det gör vi inte, vi funderar nog inte alls ens vad det är för person som står där i en köksrutig keps. Kanske någon anställd som dragits fram ur mejeriet eller någon mindre viktig person, som inte kan få ett annat jobb. De anlitas för att Coop eller Ica ska sälja mer varor och öka omsättningen. Själva har dom en "kollektivavtalsbefrielse" en varböld som härjar i ett samhälle år 2008. De anser sej att vara den arbetsgivare de har mest fördel av själv.

"Ingen bryr sej om oss och vi är själva för rädda för att våga ställa krav, säjer Maria" en annan äldre kvinna säjer "Jag har inte så många år kvar till pension. För de yngre är det värre. Arbetsvilkoren är verkligen inte bra, lönen är låg och jag tror inte att arbetsgivaren avsätter pengar till pension". En annan kille har jobbat inom yrket i 5 år, han är glad när han får ihop 4-5 dagars arbetsvecka. Då har han en lön på 110kr/timme och hans arbetsgivare avsätter inte en spänn till pension. Ob tilläggen på helger ligger mellan 20- 40 kr. I 110kr/ timme är semesterersättningen inbakad, det gör att lönen ligger på 98 kr/ timme. De anställda säjer att det är vanligt att arbetsgivaren inkluderar semesterersättningen i lönen. Men semesterlagen säjer att semesterersättningen ska betalas ut årligen och ersättningen ska vara minst 12% av den anställdes årslön under intjänandeåret. Dessutom i lönen ska ob ersättning och övertidsersättning räknas in.

Demonstratörerna är rädda att förlora sina jobb, de vågar inte träda fram med namn. De jobbar ganska ensamt, få är anslutna till facket. De saknar en grund som en en arbetsplats där de kan vädra sina åsikter. Informationsmöten finns inte.

Nästa gång du är och handlar på en affär, och du blir bjuden på en korvsnutt. Säj till personen att våga kämpa för ett kollektivavtal.  Jag ska lägga en lapp i butikens "Tyck Till" låda om att jag tycker att det är fel att de anlitar underleverantörer som inte har ett kollektivavtal. Idag tycker jag att det är ovärdigt av ett företag att suga ur sina anställda värdigheten och utnyttja okunskap eller rädsla till sin egen fördel. I min värld är det en kränkning av största allvar.

                                                            image178

Inte ens tid att skriva blogg...

Kategori: Vardag

När man inte ens har tid att blogga då är det för mycket, det var meningen att bloggen skulle vara en avlastning och en avkoppling. Jag vill så gärna ha tid. Men vi går mot bättre tider och då blir det som vanligt igen.
Snart öppnar dörrarna till jobbet och som kvinna under pågående karriär och en låglön så är man ändå på väg med leendet i halsgropen.
Jag har i alla fall börjat spåna på en resa som jag gör när jag fyller "halvjämt" och den får nog gå till Irland, då är det mest för att jag har aldrig kört en högerstyrd bil, och jag ska känna hur dåligt det är att sitta på höger sida och ratta. Det blir en självupplevelse, med tillhörande kaos och kollisionsfara eller koallision..
Vi hörs och syns i kommunfullmäktige ikväll 16.30.

Sören kom dit du också, vi blir ett gäng som ska lyssna ifrån läktaren. Kom dit och upplev verkligheten...image177

Kärlekströjan...

Kategori: Sant eller Falskt?

!984 då bodde jag i Strömstad, jag hade fått mitt första barn och var hemma med honom. Dagarna var fyllda med allt husligt så jag ville göra något kreativt och fick för mej att jag skulle sticka en tröja till fästmannen. Av denna tanke blev det bara en sådan pinsam situation som jag ska berätta.

Jag hittade mönstret till tröjan i Vecko Revyn, det var en ganska häftig skapelse. Modellerna i tidningen var den dåvarnde tennisstjärnan Mats Wilander och hans flickvän Anette. Det stod som rubrik "Sticka Mats och Anettes Kärlekströja" och en romantisk bild på paret med en varsin tröja i olika färger. Bara det där med att ett par har lika tröja signalerar om töntvarning. Jag köpte garn och började att sticka på skapelsen. Den blev snygg, men jag talade aldrig om att det var en "kärlekströja" för då skulle han aldrig sätta på sej den.

Sedan blev det jul och vi skulle fara till Dalarna för att fira den där. Vi flög upp ifrån Göteborg till Arlanda där vi skulle byta plan. Det var någon timme innan det skulle lyfta så vi skulle ta en fika innan. P hade tröjan på sej och vi var på väg in för att köpa kaffe med tilltugg då fick jag se det jag absolut inte för allt i världen inte ville få syn på. Inne där satt Tennisstjärnan Mats Wilander med en sportkommentator och pratade och fikade. Jag fick en vansinnig panik, där stod P med Wilanders "kärlekströja" och Wilander satt där. Ett möte fick inte ske, jag sa till P att "Ta av dej tjöjan"..Och han fattade absolut ingenting. Jag ville heller inte förklara varför jag ville det, för det var riktigt skämmigt.

I alla fall tågade P in på fiket med tröjan på, han sätter sej bredvid Wilander och jag står kvar med röda kinder, och jag tänker att nu är det som det är. Jag går dit och sätter mej och Wilander säjer till P att han har fin tröja och Wilander ler med hela ansiktet. Jag sa till Wilander: "Det här var riktigt pinsamt"...

Det finns gånger som man vill slippa, P undrade varför jag och Wilander pratade. Han funderade om jag hade trampat honom på tårna eller nåt. Nejdå det var bara jag som hade stickat en "kärlekströja" och förnedrat mej inför tennisstjärnan.

Man tänker ibland varför man möter det man inte vill möta. Wilander tyckte säkert det var en rolig grej att få se tröjan på en man i Sverige. Jag tyckte bara det var för löjligt.

Våffeldagen...

Kategori: Mat

Idag är det Maria Bebådelse dagen, jag undrar vem hon var som kom på att det skulle ätas våfflor en dag som denna. Ärligt vet jag inte vad Bebådelse är, vet någon annan?  Det är inte någon våffelsort i alla fall.
Jag kommer inte att göra några våfflor idag, utan det blir ompacketerad köttfärs som donas till en köttfärssås.

Jag minns min farmors våfflor. Jag brukade sitta vid hennes köksbord och titta när hon vispade ihop smeten, och hon hällde i vischy vatten för att få dom så där krispiga. Dom var goda minns jag.

Då jag alltid ska figurera som en motvalsens kärring så blir det köttfärssås idag och våfflor i morgon. Då har jag åtminstone kommit överrens med mitt matglada inre.

Jag klipper in svaret på min fråga så vi slipper fundera över den där bebådelsen, följande kan man få förklarat om det ordet:

" Bebådelsen är inom kristendomen det ögonblick i vilket ärkeängeln Gabriel överlämnar budskapet till Maria att hon skall föda Guds son, Jesus Kristus. Framställningar av bebådelsen är under medeltiden och renässansen ett av de mest utbredda motiven i den västerländska konsten.

Jungfru Marie bebådelsedag firas den 25 mars i samtliga kristna länder och de flesta samfund"

Alltså Gabriel lämnade över receptet på våffelsmet med vischyvatten och rårörd hjortronsylt till Maria, efter det föddes Jesus Kristus. Vilken fin berättelse, något för Mat Tina...


image176

Är refillernas tid förbi...

Kategori: Miljö

I dagens förbrukningssamhälle där vi har plasten runt oss i vardagen i de flesta utformningar och i olika produkter, borde vi kunna fånga in ett enhetssystem. Då menar jag att exempelvis att alla städmedel förpackas i en flaska som är av god kvalitet och att refiller finns att köpa. Jag tycker att refillerna kom som ett någolunda miljöalternativ, men nu ser man dessa mer sällan eller så finns de inte längre.

I dessa tider då oljan sinar borde vi vara mer försiktiga att köpa och slänga plasten. Fanns alternativ då kunde vi välja att bruka refiller. Det flesta hygein- och städartiklar förpackas i plast, då måste vi som konsumenter ställa krav att vi vill ha ett miljövänligare system inom en snar framtid.

Uppe i mitt huvud har varningsklockorna redan klämtat, det skulle de ha gjort för längesedan men bättre sent än aldrig.

Fråga din handlare varför det inte finns bra originalförpackningar och refiller till dessa, om dom inte kan svara direkt får dom ta reda på det.

För övrigt har jag mailat till Coop och frågasatt varför de inte omedelbart tar bort fisken i diskarna som är med på "röda listan", jag har inte fått svar ännu. Jag berättade att jag inte ville köpa något ur deras fisksortiment förrän de utrotningshotade arterna var bortplockade. Jag hörde på ett radioprogram att de var på gång, men det svaret nöjer inte jag mej med. Samt att de skulle ha torsk som var krokfångad i diskarna. Förpackningarna skulle tydligt vara märkta. Jag vill helst inte ens se att det ligger krokfångad fisk som har masspacketerats. Vidare ifrågasatte jag Kalles Kaviar som har rom av utvalda fiskar, och däri ingår torsk. Jag tycker att du också ska maila till dina handlare och markera att du värnar om fiskarnas existens i framtiden.Varför måste lagar skapas för att barnen ska få trygghet...

Kategori: SamhälleVem tänker på barnen för vad dom är, då menar jag globalt. I Sverige har våra barn en status som inte alltid fungerar. Vi har lagstadgat att barn inte får agas och inte får fara illa. Men många faller igenom skyddsnätet.


Barn har i alla tider behandlats illa som lägre stående individer på jorden. Oäktingar, blev mycket illa mottagna. Vi utnyttjar småfolket i barnarbete, jag säjer vi eftersom vi köper varor ifrån exempelvis Kina där barn jobbar i fängelseliknande fabriker, under fruktansvärda förhållanden. Vi bryr oss inte om vilken stackare som sytt våra jeans, vi ifrågasätter inte butiken som säljer varorna heller.


Högt beläget på en klippa på Jerseys kust ligger en byggnad som heter "Haut de la Garenne" ett gammalt barnhem sedan 1867. Det blev ett vandrarhem 1986 och har varit det sedan dess tills för någon månad sedan då de skulle göra vissa renoveringar. Då kröp det fram skelett ur garderoben. Man hittade några barnlik, barn som blivit vuxna som har vistats där kom fram i ljuset och berättade om sin hemska tid på barnhemmet. De hade utnyttjats och misshandlats, de hade spårlöst försvunnit. De hade levt under fruktansvärda förhållanden. De håller fortfarande på att gräva där och hittar igenmurade källarvalv och dolda berättelser.


Det har funnits så många fler barnhem i Europa, och jag kan knappt tänka mej att något har varit mer humant än något annat. Hur många barn har farit illa, och hur många fler måste dagligen få göra det i våran värld. Jag har ingen förståelse för att någon kultur inte ger barnen den status de är värda, jag har ingen förståelse för att något barn ska behöva fara illa. Att barn arbetar det har att göra med fattigdom och att mat behövs för alla. Men att dra en skamlig nytta av fattigdomen är en ond gärning.


Hur många är vi som kämpar för Jordens barn? Vi måste ge dem den status dom är värda att få. Vi vuxna har varken tid eller ork för att engagera oss. Vi är rädda för att räcka ut en hand till de som behöver oss.


Vi måste försöka att se andra, vi är inte ensamma om att ha bekymmer. Vi måste hjälpa varandra fram till ett värdigt liv.


Jag säjer som vanligt att jag vill se varenda unge nöjd- då känns det bra för mej.Mönsterpassning

Kategori: Sant eller Falskt?

Alliansen visar upp den nya skoluniformen...

Detta är ingen reklam...

Kategori: Skitsnack

Jag köpte en toaborste på Coop, de hade en grå modell, som stod i en burk. Det fanns inga andra val och en ny borste var ett måste eftersom den gamla hade gjort sitt i holken. När jag kom till kassan kändes inte köpet tillfredställande, dessutom var den dyrare än dom gamla hederliga borstarna med en liten bonus borste för kanten. Att den var dyr det var för den var designad av någon och den ingick i en städserie. Jaha va spännande tänkte jag.

Nu ska den till tippen, den är (toatalt) värdelös, den gör det randigt nere i holken, man snurrar på den och man försöker och resultatet är uselt.Som tur är sade mej magkänslan att köpet inte kändes bra, så jag slängde aldrig den gamla hederliga trotjänaren. Det är den som fortfarande gör arbetet. Den nya onödiga och värdelösa, designade vill jag inte ha.

Ni behöver inte fråga vem designern är för jag tänker inte vända på skapelsen och kolla under om det står något, för då lär man väl få sej en till kalldusch.

I denna så materiella värld vore det bra om tillverkarna tog sitt ansvar och gjorde funktionella prylar än massproducera skitborstar.

Jag vet att man inte ska blotta sina toabestyr för en hel värld, men som sagt buskablyg har jag väl aldrig varit.

image172

"Den gamla hederliga                                                             "Den nya skitborsten har
modellen"                                                                                    ingen bild"

I dag önskar jag...

Kategori: Helgdagar

Alla barn en Glad Påsk, och hoppas att ni får ha en lugn och trygg helg. Att ni blir överösta med kärlek och omsorg. Att du under helgen kan ha små tindrande ögon, och vänta längtansfullt efter ett påskägg fyllt med godis.Jag önskar att du får precis den Påsken som du önskat i dina drömmar. Den du vet när alla är glada och visar att det är du som är den  viktigaste lilla människan i livet...

Lägg ner "Rent Hus" i Tv 4...

Kategori: TV

I ett tidigare inlägg har jag skrivit lite om Tv 4  nya satsning "rent hus" ett program där de åker hem till människor med lupp och mikroskop, tops och städutrustning. De förnedrar den som bor där genom att visa hur skitit dom har det in i minsta mikrob. Lägg ner skiten, sluta att titta. Det är inte ett värdigt program, dessutom skapar det dåliga konsekvenser för de medverkande. Tjejen som deltog sist har fått sparken ifrån sitt arbete efter hon har medverkat i programmet.

Vilken hänsynslös och elak människa anmäler någon i sin omgivning till denna typ av förnedrings TV?
Lägg ner...

Skär Torsdag, Lång Fredag, Fet Lördag, Kort Söndag,Blå Måndag....

Kategori: Mat

Nu är det påsk igen, nu ska vi fira jesus död, nu ska vi gynna handlarna, nu ska vi äta tonvis med godis till tandläkarnas förtret, nu ska ännu en överdimensionerad helg ta sin början. Nu börjar festen för vem?
Att en ledighet för många känns skön, det förstår man, men all krängning av mat och godis är en sed som våra handlare har sett som en chans att öka försäljningen. Vi inom handeln vi är inte lediga, våra arbetstider är till 22.00 alla dagar, de handelsanställdas små barn är utplacerade hos barnvakter ifall båda föräldrarna jobbar.
Jag personligen tycker att storhelgernas vansinnes rusning i butiker är ett sjukt försäljarknep som kunden köper rakt av.
Jag själv ska sälja påskbrädor, påskskruv och påskvitvaror. Det behövs lite specialvaror hos folk och fä nu när det är påsk. Vi får nog en hel del att göra fast vi inte säljer mat. Folk vill väl olja altaner i snöstorm, de ska så ett frö till våren.

Jag hade hellre önskat att få vara ledig och ta kvasten till Blåkulla, där samlas häxorna får sitt årliga samkväm. Jag vet var det ligger, jag har varit där. Det ligger utanför Mellbystrand i Halland. Där är påsken lugn fastän det har samlats så många häxor, där är det gemenskap och kokning av soppor som står på programmet.

Nu skapar vi oss en anledning att äta, vi tar storhelgerna som en ursäkt att få proppa i oss fet mat och godis. Jul, påsk, midsommar, pingst, Kristi Himmelfärdsdag, Fettisdag och Alla Helgonsdag. Kanske lite tårta på Nationaldagen 6 Juni. Vidare kanske vi ska ha en storfest på Börjes namnsdag. Sverige har också anammat Tyskarnas Oktoberfest, då vi ska dricka öl. Undrar vilken nästa mathelg kommer att bli?

                         image169

Nya Vindar- Ger ny kraft...

Kategori: Politik

Varje vecka brukar jag med stort nöje läsa Marcus Birros "Onsdagssedel" i BT. Där ventilerar han sina tankar,  ideér, funderingar och åsikter. Jag känner att när jag läser hans krönikor så delar jag så många åsikter och tankar med honom. Han är en spännande person som vågar att ta steget utanför de givna ramarna, han vågar tänka i nya banor utan att sväva i det blå. Han tänker enkelt, det är den bästa metoden. Man ska inte krångla till allt.

Idag funderar Birro varför leden i arbetsrörelsen tunnas ut?  Han menar att politiker pratar ett förgånget språk, ett språk som inte matchar dagens samhälle. Jag håller fullständigt med honom. Just inom politiken används ett "språkbruk" som är urtrist. Det är ett svårt och "komplicerat" tal, och man vänder ord och meningar på ett sätt så inte en vanlig ungdom eller människa förstår vad som sagts. Detta språk används som ett vapen, en duell i att kollra bort varandra språkligt istället för att hålla sej till sakfrågan. Hur många gånger har inte jag undrat vad som sagts i en riksdagsdebatt. Man varken svarar eller pratar man bara kränger ur sej haranger, ju finare ord ju bättre tror de att det är. Att inte kunna häva sej med ett krångligt språk ses som en svaghet inom politiken.

På det politiska mötet har jag vid flera tillfällen tagit upp det här med språket som används inom politiken. Det är ett språk som gör att den vanliga människan inte känner sej delaktig eftersom hon/ han inte begriper vad som sägs. Det skapar en förvirring och osäkerhet att man inte passar in eller duger. Då blir ju språket en nackdel om ingen förstår vad som säjs. Jag beundrar alla talare som med en enkel och lättbegriplig text kan genomföra ett tal som vänder sej till alla. Inte bara några få i massan som har en god utbildning. Ändrar inte politikerna och talarna språket är jag övertygad att nyrekryteringen av unga och nya medlemmar avstannar helt. Man måste våga förändra gamla förlegade vanor, massan upplever det som ointressant eftersom en stor del inte förstår vad som säjs.

Jag är inte purung, men hur många gånger har inte jag suttit och sett ut som en fågelholk under ett tal, jag har inte förstått meningarna, ordvändorna. Jag har trott att jag varit okoncentrerad med jag har helt enkelt inte förstått språket. Inte är jag någon större idiot för det, det är så att jag är en vanlig arbetarunge med 9 år i skolan, som alltid försökt att stå med båda fötterna på jorden. Jag placerar mej inte på åhörarsätet med ett lexikon i handen för att förstå, då skiter jag hellre i det. Så fungerar det för mej och för många andra.

En mening, och jag betackar mej för någon ordpolis nu:

"Slutsatsen av allt blev att det ni gjorde blev ett bra arbete"

"Kontentan av det hela blev att slutprodukten genererade i ett gott resultat":-)

Den första meningen förstår de allra flesta, den andra är hieroglyfiska för många.

Marcus skriver: "Jag tror att arbetarrörelsen bör släppa allt man har för händerna och lämna museet man byggt åt sej själv. Det liknar en kyrkogård."
Ja, stenstoderna står radade och fastgjutna på sina bestämda platser, linjen är för längesedan dragen och nåde den som trampar snett. Rädslan för att tänka i de nya banorna är större än hela EU. Man får absolut inte lämna givna ramar.

Vad är det för fel att ett politiskt möte är roligt? Det är inget fel, om man inte tycker att politik är intressant och roligt vad har man då där att göra. Visst finns det ett stort allvar i politik. Men vi ska inte sitta på möten och vara gravallvarliga, och tycka världen liknar skit. Vi vill väl förändra något med vår politik, då måste vi kanske förändra vår tanke först innan vi kan göra revolution. Alla  måste vara delaktiga och jobba i ett sken som leder rörelsen framåt. Inte ett steg fram och två tillbaka, då får vi harva i jordkällaren till sist. Det är inte den med höga betyg och bäst utbildning som kan bäst, det är vi tillsammans med vår erfarenhet och vilja.

Vi måste våga, och när jag skriver våga då menar jag våga, få med medborgare från alla åldrar och visa dom att det inte är ett fossilt läger där sura gubbar och kärringar råder. Lev och Le med politiken, Rädda en säl, gör vafan som helst bara det blir roligt. Vi måste våga att släppa in nya människor i en ny rörelse där alla får känna sej delaktiga och betydelsefulla. Det finns ingen som är bättre än någon annan - allas arbete är lika värt. Högmod är inget som passar i vänstern.

Om vi vore ett företag som skulle löna personal och vi gjorde dåliga resultat år efter år. Innan hade vi varit ett vinstgivande och lönsamt företag, som plötsligt börjat att dala i försäljningssiffror. Är varan omodern behöver den en ommodifiering. Vi sätter oss ner och gör en analys, tar nya tag. Vi säljer påsar med grillkol, vi måste sälja fler annars går fabriken i konkurs. Då kommer jag på under ett analysmöte på att vi sätter handtag på kolsäcken så kunden lättare kan ta med sej den. En enkel billig lösning. Vi når ett vinstgivande resultat igen. Då har vi gjort en enkel lösning på ett stort problem.

I vår förening finns ett nytänk med vårat succeomsusade bokcafe´, det är ett grepp som Lindström tagit och det ska han ha en stor ära för. Trots en del motstånd så har han genomfört sitt beslut och handlat. Jag hoppas att vi ska fortsätta i de nya banorna så att vänster kan bli ett intressant alternativ till alla avhoppande sossar.
Jag ser mycket positivt på framtiden och skapandet av nya friska tag.

                       image168

Oljekulmen- resurserna sinar...

Kategori: Miljö

Jag lägger in fyra länkar från Miljömagasinet om atiklar som rör resurserna för jordens olja. Den är inte rolig , men ändå får man tänka efter båd en två gånger när man läser dem.
Ta dej tid och läs igenom artiklarna, jag blev åtminstone ganska tyst länge efteråt...

Läs del 1 - 4

  http://www.miljomagasinet.se/artiklar/070919_resurserna1.html  

  http://www.miljomagasinet.se/artiklar/070926_resurserna2.html


http://www.miljomagasinet.se/artiklar/071003_resurserna3.html


http://www.miljomagasinet.se/artiklar/071017_resurserna4.html

                      image167

Gammal och ringrostig förälder...

Kategori: Barn

Att jag har varit "småbarnsförälder" nu i 25 år är en lång erfarenhet. Jag har tolv år mellan mina pojkar. Den stora är nu 25 år och utflugen, den lilla han blir 12 år till hösten, han har 6 år kvar till myndig ålder. Så jag kommer att vara en förälder till barn under 18 i hela 31 år. Om inte pesten tar mej.

Det är många olika trender i barnvärlden man kastats mellan. Det har varit He-Man, Turteles, lego med riddare, polis, katter och rymden. Det har varit Star Wars i två omgångar. Bollibompa har tagit kål på mej många gånger, gud va mycket skit man får utstå som förälder. Jag undrar i hur många timmar man har suttit i föräldrarsamtal och kvartar. Hur mycket tid har man inte lagt på att planera skolresor. Och nu ikväll är det dags igen.

I afton ska vi föräldrar i klassen samlas för att ta ett avgörande i skolresemålet. Jag känner mej totalt omotiverad, det känns som om jag är alldeles för gammal för det här. Jag vill inte stå utanför Konsum och sälja tubsockor och hembakat. Jag klarar inte ens av att baka, allt blir "dödbakt", det rasar ihop till en kompakt massa och risken är stor att plomber och lagningar ska åka ut på de stackarna som sätter tänderna i mina bakverk.

Jag kan berätta om en gång då min bror och svägerska skulle komma förbi och fika. Min tanke var att svänga ihop en sockerkaka, för det kan ju alla. Jag vispade ner alla ingredienser och "skjuts in i ugnen", efter 40 minuter började jag att fundera varför inget hände med kakan. Efter en timme låg den platt å dan. Då tog maken fram burken med bakpulver och konstaterade att den var 18 år gammal och all jäskraft var borta sedan länge. Vad jag minns så var burken i plåt, så burken var ett objekt för antikrundan. Nåväl maken åkte och köpte en ny burk med bakpulver och vips hade jag en kaka att bjuda på. Så ni ser att bakning är inte min grej, och intresset finns inte heller.

Ja vi får väl se vad kvällens möte säjer, jag ser framför mej hur det diskuteras fram och tillbaka om olika platser, hur de unga föräldrarna (om man jämför mot mej) har ideér och lösningar. Där sitter jag mitt i kulan som mitt under en pågående tennismatch och håller tyst och hoppas att ingen ska se mej eller ta någon notis om att jag överhuvudtaget inte existerar.

En gång när jag skulle hämta sonen då han gick i första klass, satt det en liten tjej utanför klassrummet och hon frågade: "Vem är du"? Jag förklarade att jag var V´s mamma. Hon fyllde i: "Jaha har han en så´n gammal mamma, jag trodde du var en mormor eller nåt". Jag hoppas att föräldrarna till barnen i sonens klass tror att jag bara är en klassmormor som sitter där och lyssnar. Jag säjer som alla äldre: "Jag tycker att de yngre kan ta vid, jag har gjort mitt, nu lämnar jag över."

"Baka, baka kaka vem ska kakan smaka?"

                      

Bråk vid demonstration i Norrköping...

Kategori: Samhälle

(Utdrag Från Dagens nyheter)


Nazisterna har samlats på torget i Nyköping på lördagarna under en längre tid. För några veckor sedan startade en folklig protest mot de återkommande demonstrationerna. Nyköpingsborna började visa sitt missnöje mot nazisterna genom att skramla sina nycklar när de går över torget.
 I samband med lördagens demonstration uppträdde nazisterna aggressivt och då reagerade folkmassan med mer nyckelskrammel och rop om att gruppen skulle lämna torget. Vid 12.40 lämnade den högerextrema gruppen torget, vilket möttes med jubel och applåder från demonstranterna.

Jag håller på Nordman...

Kategori: komik

Ikväll håller jag självklart på Nordman...

Jakten på Vänsterälgen...

Kategori: SatirBORLÄNGE

Att jaga vänsterälg var nog inte riktigt så enkelt som socialdemokraterna i Borlänge tänkt sig, framhåller Jaktkontrollanten.  Foto: Okänd 

Måndagen den 3 mars upphörde socialdemokraterna i Borlänge att vara ett politiskt parti med ansvar. Man förvandlades till ett jaktlag.

Kommunstyrelsens ordförande Nils Persson blev jaktledare, Kenneth Persson blev drevkarl och Åsa Fritiofsson blev hundförare.

I slakthuset slipade Peter Hultqvist sina knivar. I jaktstugan (Folkets hus) hetsades jaktlaget så till den milda grad att någon på fullt allvar påstod att den ilskna drevern, som lystrar till namnet Mariann, kan bli snäll om man matar den med miljöpartister.

Jakten pågick under flera dygn och både det tänkta bytet (Leif Lindström) och Borlängeborna förundrades över spektaklet.

Efter några veckor blåstes jakten av och ett sargat lag samlades för att summera jaktlyckan.

Jaktledaren var försvunnen, en hund saknades och övriga var djupt oense om den procentuella tilldelningen ur köttgrytan.

Mitt i detta tumult dyker jaktlagets charkuterist Hultqvist upp. Han meddelar att om någon har avvikande mening om hur jakten bedrivits, så dras dissidentens jaktlicens in med omedelbar verkan.

Mötet bestämmer därefter enhälligt att allt i köttgrytan fördelas av jaktledaren.

Jaktkontrollanten


image165
 

En dagsedel


DAGENS DIKT

Vad är det för väsen i huset?

Vad ljuder i salar för skrin?

Det är bara Persson och Persson

som hurrar för socialdemokratin.

Vad är det för tissel och tassel

i husets vinklar och vrår?

Jo, Lindström är opålitlig.

Jo, han är rent ut sagt illvilligt svår!

Här ska vara rättning i leden!

Lindström ska tiga och tycka som vi!

Skäms för slik uppstudsighet!

Skäms för att ifrågasätta ofelbar socialdemokrati!

Ewa


 

Jag tycker att Sjökor är fina...

Kategori: Skitsnack

                                                                    image164

Jag kan minsann göra en höna av en fjäder...

Kategori: Humor

Det är inga som helst problem för mej att göra en höna av en fjäder. Jag behöver bara lyfta på en telefon lur sedan vänder jag upp och ner på halva massmedia. Ibland blir jag tokig på mej själv, fast det är tur att jag har vant mej vid mina fadäser. Jag kan lyckas med det mest heltokiga saker och knöla till det. Det startar liksom en kemisk eldsvåda i huvudet.

Allt började i går morse, då satt jag och läste morgontidningen där M. Birro hade skrivit sin onsdagssedel om att Ludvika kommun hade backat i bokningen som 1 maj talare. Då börjar det snurra uppe i huvudet på mej, tänk att få hit honom till vår stad i stället. Så jag ringer runt till några partikamrater och sonderar terängen. Jag trodde inte att det var klart med en talare så jag såg chansen att få hit en kille som är i ropet och som har kämpat för orättvist behandlade sjuklingar. Han har fullständigt pepprat Försäkringskassan med ris och kritik.

Någon kamrat sa att ring honom i alla fall och hör vad han skulle ta för att komma. Sagt och gjort, jag ringde upp honom och snackade lite och berättade att allt måste naturligtvis förankras i styrelsen och jag skulle återkomma dagen efter.  Fick reda på en del sedan att det är en gammal sed att 1 maj talare brukar komma och prata utan arvode, samt att redan en talare var tillfrågad.

I morse när jag slog upp tidningen stod det att M. Birro hade fått erbjudande både ifrån Borlänge och Ludvika. "Fan" skrek jag och gubben trodde att jag hade brännt mej på kaffepanna eller något liknande. Sen fick jag maila runt och förklara att jag bara hade ringt och lyssnat vad priset var och att jag måste snacka med kamraterna. Jag ringde upp Marcus på förmiddagen och förklarade läget, och han var minst lika trevlig som dagen innan och berättade att han hade fått klart ifrån Ludvika. Jag sa "Puh" och marcus sa : "Nu måste jag hoppa på en spårvagn" själv kände jag mej absolut överkörd av en. Allt var löst han fick sitt jobb, och det var bra.

Senare skulle jag till jobbet och satte på Radio Dalarna i bilen. Då sa dom på nyheterna att Marcus var tilltfrågad som talare i Borlänge. Det var nära att jag körde åt fel håll i en av 34 rondeller i stan.
Det verkar vara nyhetstorka i våran lugna stad, och just som det är det då ska jag mitt klantarsel sätta igång jordens karusell. Det är fan att man aldrig kan hålla fred på sej.

En sak kan jag med säkerhet säja är att hade vi haft en sådan talare som Birro på vårat första Maj då hade det dragit mycket folk, främst då lite av den yngre generationen. Han är en human revolutionär som kämpar för den svaga människan. Samtidigt tycker jag att det är roligt att han får tala i Ludvika, för han fick sitt Dan Andersson pris av Ludvika Kommun och han hade helst vilja vara där han fick vara.

Nu blir säkert våra talare alldeles utmärkta också, men det var "nära" att han var hos oss. Jag hoppas att han kan komma och dela med sej av sej och sin poesi och värme någon annan gång.

Om någon vill önska en nyhet på radion i morgon eller en blänkare i lokalpressen då är det bara att ringa mej så fixar jag det i en handvändning."Jäverling blir tilldelad
veckans dumstrut"

Sluta att köp utrotningshotad fisk...

Kategori: Miljö

Vi måste sluta att köpa fisk som finns med på "Röda listan". Den utrotningshotade fisken borde bli fredad och ett fiskeförbud måste till. Jag vill kunna visa mina barn barn hur rika våra hav och sjöar är på liv och fisk. Vi människor måste skärpa till oss och ta en ansvar för de kommande generationerna.

Greenpeace går ut och låser fiskdiskarna...

Älskar vi att äta fisk, då finns det alternativ - Älskar vi fisk då undviker vi de utrotningshotade arterna.

Men som alltid då jag ska analysera allt till minsta romkorn, då borde vi bojkotta exempelvis Kalles Kaviar, på tuben står det att den innehåller utvald fiskrom. Vad innebär det? Är det någon som vet?
De här fiskarna ska du inte äta.


"Kvastfening"

Bromskloss...

Kategori: Vardag

Nu på morgonen skriver jag bara några meningar i bloggen. Jag vill även utse dagens ord: BROMSKLOSS.
Att inte någon begriper detta inlägg det förstår jag.
Bromskloss för mej betyder att med den är det svårt att gå vidare och läget är låst.
Denna morgon blev en bromsklossmorgon...


image161"Bromskloss"

Jonas - Min Hjälte - En ung man med åsikt...

Kategori: Samhälle

Du pch ditt engagemang tillsammans med Borlängebor mot rasism gör mej varm inombords. Jag värderar dina medmänskliga insatser högt. Jag beundrar dej för att du vågar visa ditt mod, trots att du fruktar och är rädd många gånger. Jag ser upp till dej som vågar stå för dina humana åsikter och kämpar mot de destruktiva krafter som finns i samhället, du strider mot nasismen som oroar som en varböld i landet. Du är en ung och modig man, du följer det som är rätt, du viker dej inte en tum för det som är ont. Du vågar kämpa. Tack för att sådana som du finns, du stärker och ger kraft.

Du står gjuten kvar och försvarar dina åsikter trots grova hot och påhopp. Du visar det som vi alla måste stå bakom att bekämpa främlingsfientligheten och alla människors lika värde. Du suddar ut fientligt klotter, du rycker ner fientliga skyltar. Jonas, världen vore snål utan dej.

I vintras var jag på ett 5 i 12 möte där du talade, runt mötet virvlade de onda krafterna, det var ett hotfullt inslag på denna fredliga demonstration. De fotograferade dej, du vände dej mot dem och sträckte ut armarna och visade vad du stod för. Dessa vilsna män som var hotfulla gav mej rysningar i kroppen, samtidigt tänkte jag att dom har en familj som älskar dom.

Idag har Borlänge Tidning ett repotage om dej och ditt mod där berättar du att genom att sprida kunskap och information kan vi få bukt på nya medlemmar till dessa destruktiva rörelser. Vi måste bekämpa tillväxten så inte dessa tistlar slår rot på fler ställen. Jonas du är en klok ung man, du berör i mitt hjärta.

                                 image160

Förbud mot Pungkli...

Kategori: Funderingar

Det är inte bara i Sverige som vi har en massa förbud mot olika saker. I Italien har kvinnor och folket fått nog av att männen ofta är nere under bältet och krafsar. Mer om detta kan du läsa här. 

Jag vet inte om ett förbud gör att det kliar mindre där nere. Hur som helst så är det väl inte trevligt med alla karlar som har pungkli, dom verkar heller inte generade över att krafsa loss på ställen där man inte tycker att det passar sej. Hur roligt är det att sitta och äta på en restaurang och man får syn på någon som tar sej i skrevet eller kliar sej i baken.

Tja ett förbud är väl ingen lösning, för det kliar väl lik förbannat. Men en bra salva kanske eller pungpuder. Jag är ingen expert på scrotum, men en liten pungpåse med pungpuder kanske kunde lösa en del av problemet. Men tänk om pungsvetten blandar sej med pudret , vad blir det då? Jo en sås...

Det finns nog ingen (ut) lösning på detta...


         
                    
" Klicka på den
om du vill ha den större "...

Den kom med...

Kategori: Politik

Jag kopierar in insändaren ifrån dagens Dalademokrat:

DalaDemokraten   Soppa på en spik [Dalfolk]  3/11/2008 5:50:00 AM

Det går inte att koka (s)oppa på en spik, det spelar ingen roll hur länge den får sjuda, den blir ändå tunn och smaklös.
För att få den smakfull måste man tillföra en del ingredienser annars blir dekokten fattig och fadd.


Nu sitter sossarna i kommunhuset med en gryta, fylld med vatten och en spik, ingrediensen Vänsterpartiet har kastats ut på komposten av skräckslagna sossar.
Vad dom inte vet är att Vänsterpartiet bildar ny jord där starka frön växer upp.
Fröet växer med en demokratisk utveckling, spirar och blir stark.
De skräckslagna sossarna undrar varför inte soppan inte kan redas. Ska man våga bjuda Borlängeborna på denna vattniga smörja?
Borlängebon kan inte luras så lätt hon/ han inser att det inte går att umgås runt denna gryta, utan näring får inte folket den kraft som behövs.
Demokrati, öppenhet, dialog och mötesplatser är en viktig ingrediens, det är något som sossarna anser hota en gammal (s)truktur.
Vänsterpartiet i Borlänge är dom nya folkbildarna i Borlänge, vi har öppnat dörren för allmänheten. Vi vågar lyssna på människan, och vill bjuda på ett mänskligt mottagande.
Det är inte med maktspel och intriger man bygger upp förtroenden, dessa rötor tar vi avstånd ifrån. Utvecklingen som sossarna står för här i staden är tragisk inte minst för deras egen skull.
Vi i Vänsterpartiet är stolta och tar avstånd, vi vill förändra saker tillsammans med Borlängeborna. Vi fyller våran gryta med det som är viktigt och med det Borlängeborna vill att den ska fyllas med.

Mia Jäverling(v)

Det finns bra möten - dom dåliga minns man inte...

Kategori: Politik

Ikväll hade vi ett bra möte på vårat Vänsterhörn. Vad är då ett bra möte? Ett bra sådant är när man är överens och går framåt mot ett gemensamt mål. När alla har åsikter, synpunkter och det finns en ventilerande fläkt som susar runt i luften. Plötsligt fylls lokalen av ett skratt som lyfter stämmningen högre, samtidigt vet man att allvaret och den gemensamma nämnaren ligger en varmt om hjärtat och den nämnaren är en rumsren politik. En politik som man jobbar för och alla vill spela ett rent spel. Ett Fair play, utan baktankar och konspitatoriska lösningar. Där maktpositionen ses som något onödigt och förödande.

Vi vill verka för våra väljare, vi vill jobba för det vi tror på. Hålla dörrar och fönster på vid gavel och inte låta någon stå utanför, alla som vill får komma in måste släppas in och få ha en åsikt. Människan ska alltid stå i fokus, liten som stor, fattig eller svag. Jag vill att mitt samhälle blir rättvist och att demokratin alltid får råda. Alla måste få ge sin mening och kräva att det blir ett resultat. Man måste kämpa för allt och alla tills den sista blodsdroppen runnit ut. Då kommer någon och säjer "Det går inte..." Jo visst fan går det, det är bara att ta ut riktningen och tro på det man gör. Kompassen håller riktningen liksom viljan.

En sak är jag säker på och det är att man får aldrig ge upp. Då är det kört, hoppet är en underbar livskamrat och hoppet ska man hålla hårt i. Jag hoppet och kärleken för det jag gör kan betyda underverk för någon. Samtidigt gör andra människor underverk för mej varje dag. Bara man tar sej tid och funderar, man tar tio minuter varje kväll och summerar dagen. Då ser man att man har gjort något bra, man har lockat fram ett skratt hos någon eller att en människa har gjort något bra eller sagt något positivt till dej. Varje dag i ens liv finns det en liten guldklimp som glittrar, det är den vi måste lära oss att vårda och ta hand om på ett ömt vis. Det finns saker som man gör som andra tycker är bra. Dessa gånger måste vi ta det till oss och säja tack.

Jag är övertygad om att vi inte har förlorat något på att Socialdemokraterna inte vill samarbeta med oss. Det är synd om det Borlänge som röstat fram  ett rött styre och nu får en grön/röd/ blå röra. Det var inte vårat val, det var socialdemokraternas. Men det dom gör är det som förgör för deras egen del, men det är inte vänsterns bekymmer. Men ändå är det bekymmersamt för de som röstat fram oss, men vi har även deras stöd i allt detta. Dom förstår, för vi har inte att göra med några korkskallar utan kloka människor. Idag ser vi på läget som det är och svarar inte på påhopp som saknar grund eller sans. Vi går bara vidare och jobbar med det vi tror på. Och det är att finnas för den svaga människan i samhället. Vi måste tala för den som inte har ork, möjlighet eller kraft att yttra sej i en karg socialdemokratiskt stad. Det enda som överleva dess bittra vind är martallarna som står där till trots med sina ytliga rötter. Martallen söker vatten och näring, men den får inte det den behöver och slutar som fnöske på ett bål.

Om några timmar slår klockan 00.00, och Lindström fyller 50 år. Alltså vi nollställer räkneverket och börjar om från början, Lindström når en mogen och beaktad ålder. Vi gör en nystart, fyller alla tankar med dunderbränsle och kör vidare mot det vi tror på. Leif Lindström jag vill vara med som "hopp i land kalle på ditt skepp", är det så seglet revas av opålitliga vindar då tar vi upp årorna och ror mot land. Mellan vågtopparna finns det dalar, men så ska det vara.
Bakom dej finns vi i rorskulten, bara håll i ratten du så går detta vägen.

En annan sak jag är väldigt glad över är att du fyller 50 år innan mej.

                                                                                           För Vänsterpartiet och Leif Lindströms framtid så håller vi rätt kurs - för allas skull...

En fin folkhögskola, Brunnsvik...

Kategori: Helgdagar

I Lördags var jag för första gången vid Brunnsviks folkhögskola. En fin 101 åring, som idag har det kärvt. Det verkar som inte LO är speciellt intresserad över skolans överlevnad. Det är många som har förkovrat sej på skolan. I matsalen hängde en tavla på poeten och skalden Dan Andersson, jag frågade en partikamrat om poeten hade gått på skolan, men Kaiko som är lomhörd hörde väl inte frågan så han svarade kort :" Om han inte gått här så gick han väl bara förbi". "Goddag yxskaft" säjer jag då. Det hängde en tung stämmning över skolan och  dess framtid.

Skolan ligger i en helt underbar miljö, med utsikt över sjön, bergen låg som en skogsklädd ridå i bakgrunden. Tänk va många ögon som vilat på den natursköna bilden.

På vägen hem. alldeles innan vi skulle svänga ut på stora vägen mot Borlänge såg jag skylten. Ett namn som jag har funderat på sedan 70 talet. Hammarbacken, strax därefter så kom järnvägen och några bommar. Då förstod jag att det var här den var, den berömda övergången. "Bommarna på Hammarbacken" som Ludvika revyn hade på sitt nummer i slutet av 70 talet. Nu slipper jag fundera över det något mer. Det som var bra det var att inget tåg kom, så vi slapp bli stående där en evighet.

Nu blir det snabba kast, från det natursköna Brunnsvik, till Kupolen i Borlänge. Där är det inte vackert, dit var jag tvungen idag för att köpa skor till sonen. Köpte även en stor pärm med lösblad i. Den ska jag struktruera upp alla tidningsurklipp och kritiska insändare som jag spottat ur mej under åren.
Det var hur många söndagsflanörer som helst som spenderade sin lediga dag där. Nu för tiden har vi avskaffat söndagspromenaderna. Vi äter på Mc Donalds, och spenderar korvörena på prylar, medan promenaden och motion får stå utanför etablisemanget och välmåendet.
Det är inte konstigt att vi bara blir fetare och fetare. Träningsinstituten får ett litet uppsving strax efter nyår, för att sedan plana ut fram i April. Nej söndagspromenaden är viktig, vi får nog ta fram den på agendan igen. Vi verkar vara livrädda att ta oss ut i naturen. Det är anorlunda i ett land som har livfarliga djur, där måste man överväga skogspromenaden om den är smart. Men här i sverige finns inga mänskliga fienden, då bara fetma.

Ja nu ska jag gå och äta upp resten av min pizza som jag har hämtat hem, Forssa special med oxfile, gorgonzolaost och beanessås. Undrar "jussom" hur många kalorier en sån innehåller, asch det behöver inte jag veta för det tillhör inte allmänbildningen.


"Här har jag och Dan Andersson gått"

En dyngbagge är värd en timme...

Kategori: Funderingar

Ibland får jag lite konstiga funderingar, just nu fick jag en. Om man skulle säja så här och det är helt äligt. Du och jag, vi skulle aldrig i livet få en hel timmes programtid i tv:n. Våra liv är alldeles för ointressanta. Men något som är värd en timme är ett litet kryp, en dyngbagge som rullar runt en elefantskit hit och dit.

Det är underliga prioriteringar folk gör, dom spanar hellre in ett kryp. En dyngbagge som inte ens kan säja bä...
Klart är ju att dyngbaggen inte pratar skit, bara rullar den...

Varför är jag uppe och spökar i denna ottetimme...

Kategori: Helgdagar

Nu har jag laddat kaffepannan med kokkaffe, jag är en kokare, traskar ut och ska hämta morgontidningen. Där ligger ett tunt vitt täcke med snöns som kom inatt, och mitt i det här så kvittrar vårfåglarna i en mäktig kör. En härlig kör som berättar för mej att våren närmar sej. Det fyller mej av inspiration och glädje efter en mörk vinter.

Jag kände efter när jag vaknade 05.45 att jag mår inte riktigt okey, ont i kroppen och tung huvudvärk, men fan jag ska lura den värken. Lägga på mej positivflinet och stäppa fram idag. På mitt program idag står det Vänsterpartiets årskonferens. Då far vi till Brunnsviks folkhögskola utanför Ludvika. Där är det fint. Om maten blir fet då kan man ta sej en promenad efteråt. Svärfar som också är en medlem av det one and only parti ringde igår och berättade att det var lunch mellan 12.00- 13.00 sen var det fika på eftrmiddagen "jussom".

Det är därför jag är uppe och spökar denna osaliga tid på min lediga dag, inte ger man fan i politiken heller.  Jag har en insändare med i Borlänge Tidning idag. "En (v)ällagad (s)oppa på en spik", så blev dess överskrift.

Idag är det 8 Mars och den internationella kvinnodagen, det är kanske något att lägga på minnet. Vi måste synas i gubbväldet, nu när metall "hotar" att lämna LO om inte dom tar bort de kvinnliga potterna. Metalls ordförande anser inte att vi utför och gör jobben lika väl som männen. Rena jävla skitsnacket. Snart kommer en snäll metallare hem ifrån sitt nattskift och han har inte alls de åsikterna som de stora Fuckpimparna, ursäkta fackpamparna heter det.

                                                                             
                                                                                                  

Idag fick jag T-shirten ifrån sportfiskarna...

Kategori: Miljö

Jag har beställt två T-shirts och en skiva för att stödja Svenska sportfiskarnas kamp för bevarande av miljö och vatten. Kampanjen heter "Ge fan i våra vatten". Klicka på länken och beställ, du gör en liten men behövande insats för miljön.

                                                                       image155
Nils Persson skriver en snyftare till Dalademokraten...

Kategori: Politik

Jag ska dra ner på plasten...

Kategori: Miljö

Jag blir förbannad på plasten som förstör i våra hav, vatten och sjöar. Det är ett vansinne utan dess like, det är nog svårt att sluta tvärt med plasten, men jag ska försöka dra ner på plasten. Andra drar ner på sprit och tobak, jag drar ner på plast. Ja men har ju alltid varit en outsiders och det kan vara bra att det även finns sådana.
Nu kommer jag att beskriva några skräckexempel på vad skit som denna påse kan ställa till med, och den informationen är tagen ifrån dagens Aftonblad.

När plastpåsar flyter omkring i haven tror sköldpaddorna att det är maneter och äter upp dom, detta leder till att djuren svälter sej till döds när påsarna sätter sej som en propp i svalg och tarm. Och fåglarna trasslar in sej i de genomskinliga påsarna och många tar sej inte levande ut. En vitval spolades upp död vid Frankrikes Atlantkust. Inne i valen hittade de 800 kilo plastrester. Där behövdes ingen obducent för att utreda dödsorsaken.

Livstiden för kassar som är tillverkade av polyester och polyeten, vars råvaror är olja är evig. Så visst finns det goda skäl att överväga om man vill överge plastkassen som dessutom orsakar utsläpp av koldioxid. Konsumtionen av kassar i världen är 1 miljon/ minut. Och i Sverige använder vi 720 miljoner kassar om året. Visst är vi kassa?
Egentligen är inte en "alternativ" kasse något bra val heller, trots att det heter att de är miljövänliga så är dom dåliga och håller inte bra. Och utsläppen minskas bara mellan 20-30% vid tillverkningen.

Jag ska sluta att vara så beroende av kassar, jag ska bojkotta dom. Föresten så är man korkad att man betalar för att gå och bära reklam. Jag ska kopa en sån där senilkärra, eller jag kan nog bygga en själv. Eller svärmor kanske kan virka små shoppingkassar.
                                                         image152
 
Ja man får kämpa så det blir nå´n reda i världen. Jag ska trycka upp en T-shirt där det står.

Bojkotta plastkassen - Bär i famnen...

Göran Greider i Dalademokraten 5/3...

Kategori: Politik

Visst är det synd om prinsen Jefri av Brunei...

Kategori: komik

Bland Rostagg och Taggtråd - o lilla Vicke Vire...

Kategori: Politik

Jag funderar lite "jussom" på det politiska läget i vår kommun. Nu när samarbetet är sprucket mellan (V) och sossarna. Ni ser att jag skriver sossarna med liten bokstav, det får jag göra. Alldeles själv bestämmer jag att jag ska inte förära Borlänges sossar med ett stort s, jag symboliserar inte heller deras agerande med en nyutsprungen ros, utan deras ros har vissnat och taggig som en parkros. Jag har skrivit att jag är övertygad om att de har skitit i det blå skåpet, och så kommer det att bli. Borlänges medborgare, de som röstar rött har ingen förståelse för att de ska samarbeta med alliansen, Vänsterpartiets sympatisörer är förbannade för att de som de valde fram inte får vara med i styret längre. Ja kära sossar ni veta icke vad ni göra...Men ni blir nog strax varse.


Jag ska med spänning och förtvivlan följa den kommande invecklingen, där sossar stupar på eget kast, eller hur man säjer. Att sossarna skulle öppna sina fönster och släppa in lite sol, det blev för krångligt för envåldshärskarna. Fönsterramarna har svällt och fönstren kärvar i ett låst läge. Att samarbeta demokratiskt var som att lägga pussel, där det fattades bitar. För att vara en god politiker då måste man vara en god lyssnare, vara ödmjuk och se hela bilden. Inte fragmentisera olika händelser och tro ihop en lösning. Samarbete är något nytt för dom, det går inte att hitta gemensamma lösningar om andra parten ska tiga.


Ja sen har vi Miljöpartiet då, glad och nöjd som inte alls har någon åsikt. Bara vi får vara med då är allt frid och fröjd. Under mina år i denna stad har jag aldrig hört något ifrån det partiet, en flytkork som gungar med i alla slags sjöar, oavsett om det stormar eller är stiltje. En liten grundstötning då och då, sen ut och skvalpa på ytan igen. En kallsup går över.

Jag anser att det partiet är ett velparti. Den som tiger samtycker...


Olof Palme sa en gång för längesedan att :"Politik är att vilja.." det var något som hans efterträdare missade, eller dom lyssnade inte ordentligt. Dom kanske inte ens var födda...


Vänsterpartiet med Ledning av Leif Lindström tänker inte buga för "överheten", ingen gråsosse kan bräcka en vänsterpartists ideologiska tanke. Vi tänker föra den politik som väljarna vill vi ska föra, vi flyter inte med som korkar på ett öppet vatten. Så korkade blir vi aldrig.


Kampen för ett rättvist samhälle fortsätter, kampen för att värna om den lilla människan slutar aldrig, sen får ni sossar sitta där i kommunhuset och dividera i  hemliga klubben. Där mästerdektektiven Nils Persson tror sej att ha löst fallet.

Sedan bidde det ingenting, bara en liten fingertuta..

En morgon gryr - varje dag...

Kategori: Vardag

En morgon då grabben ska ha friluftsdag. Här packas skinkmackor, pepsi och frukt. Just ja extra vantar, varma strumpor och allt för att klara några timmar i pulkabacken.
Vinterns milda klimat ställde det planerade målet på ända. Det skulle vara skridskoåkning och pimpling ute vid Haganäs på Runn, men där var tyvärr isarna bräckliga och en ny aktivitet hittades. Nästa mål blev "Plättbacken" fast där gick snön bort, så nu styr kosan till pulkabacken i Romme Alpin. Där skimmrar fortfarande den konstgjorda snön. Idag är det - 6 grader, men vi får hoppas att det blir varmare framåt dagen. Med dessa klimatförändringar eller fortsatt milt väder då är det väl vitsippsplockning som kommer fylla friluftsdagarna på våren framöver...

Det var meningen att jag skulle ha varit med på denna aktivitet ifrån början, men i natt var jag tvungen att vingla upp och äta panodil, för jag kände mej urkass, med huvudvärk, halsont och öronsprång. Jag väljer att vara hemma och vila på den lediga dagen istället. Man vågar inte riskera att bli sjuk, med tanke på att man ska strida i flera år för att få sjukpenning.

Igår kväll fick jag ett magiskt kuvert på jobbet, i det fanns en webbadress och en personlig kod. Vi på jobbet ska göra en MMI undersökning, dvs en utvärdering av vår arbetssituation. Vi ska bedömma vårt inflytande på arbetsplatsen och hur vi ser på vår chef. Jag vet att vi har varit en del som vägrat göra dessa innan, då det funnits risk att dessa har kunnat synas av cheferna. Men nu har vi fått ett nytt system så det inte ska vara möjligt. Det stod i följebrevet att undersökningen skulle ta en halvtimme, personligen hade jag inga större funderingar så det hela gick på 7 minuter. Man får hoppas att materialet leder till en utvärdering och förändring, annars är det som sagt värdelöst att utföra en dylik djupdykning. Jag har fått sagt mitt och känner att äntligen har jag fått gett uttryck för några av mina åsikter. Många andra arbetskamrater såg fram emot det.
Ja man kan undra om chefen tuggar på naglarna nu eller om chefen känner sig stabil. Det är en frågeställning som förblir hemlig både för oss och chefen själv.

Nu ska skjutsa min son med pulka, packning till skolan...

En artikel ifrån Tidskriften Miljömagasinet...

Kategori: MiljöDå min scanner bara fungerar ibland, så har jag bestämt mej för att skriva av denna viktiga artikel som har publicerats i Miljömagasinet nr 9 den 29 februari. Den finns inte ute på deras sida ännu, men det finns andra vettiga artiklar att läsa där. http://www.miljomagasinet.se/


Små plastbitar i havet nyupptäckt förorening


Litet och farligt. Att det fanns mängder av mikroskopiska plastbitar i havet blev en obehaglig upptäckt när forskare undersökte vattnen utanför Bohuslän. Den nya och tämligen okända föroreningen anrikas i näringskedjan och hamnar i vår mat.


Undersökningen gjordes av Fredrik Nore´n, doktor i marinbiologi. Han blev mycket överraskad över hur mycket plast som fastnade i håven. Det var mellan 200 och 100000 plastbitar per kubikmeter vatten.

Oftast låg värdet mellan 200 och 2000 bitar. Runt småbåtshamnar var det i regel runt 2000, och 200 lite längre ut på öppet vatten. Kan det se ut så här runt hela världen? -Ja , det skulle det kunna göra.


Transporterar gifter

Det farliga är att plastpartiklar transporterar fettlösliga miljögifter, som exempelvis PCB och dioxiner, mycket bra. Gifterna klättrar uppåt i näringskedjan.

- Plankton äter upp plastpartiklarna i tron att det är föda. Små fiskar äter sedan upp plankton och äts i sin tur upp av stora fiskar som äts upp av människorna.

Fredrik Nore´n ser allvarligt på upptäckten. Allvaret ligger i att vi inte vet något något av effekten av det här. Det är en ny föroreningskälla. Det innebär inte att det skulle vara farligt att bada. Enligt Nore´n har havsvattnet inte tidigare undersökts med så små håvmaskor som han nu andvände.


Kan komma ifrån rep

-Jag hittade dessa enorma mängder av små plastpartiklar. Han misstänker att de kommer ifrån rep och tampar, alltså konsumentprodukter. Undersökningen gjordes på uppdrag av organisationenKimo, som är kustkommunernas organ för miljösamverkan. Att få bort dessa plastpartiklar genom att tråla upp dem är otänkbart, förklarar Nore´n.

- Om miljöeffekterna bedöms vara allvarliga kan man införa restriktioner i plastanvändningen, exempelvis att det ska vara biologiskt nedbrytbara plaster för marin användning. Det finns sådana plaster. Man kan mycket väl också återgå till naturmaterial, i de fall sådant material fungerar lika bra, säjer Nore´n.

Förutom marin verksamhet skulle källan, enligt Nore´n kunna vara kläder. Det skulle innebära att plasten kommer ifrån land i form av exempelvis nylon och den rinner genom reningsverken.


Bengt Nordin/TT

                                                                  

Jag känner mej för förvirrad just nu....

Kategori: Politik

Idag känner jag mej ganska förvirrad och detta är för att jag väntar in mej själv i mitt tänkande. Nu har nyheterna nått allmänheten att sossarna har brutit samarbetsavtalet med vänstern. Nu ska jag sitta ett tag på läktaren och få en uppfattning om läget. Drt jag tänker göra i denna morgonstund är att länka till morgonens lokaltidningar. På Dala Demokraten kommer det in kommentarer...där medborgarna reagerar, och vaknar.

Jag analyserar dagen...
http://www.dt.se/nyheter/borlange/article287275.ece Borlänge Tidning

http://www.dalademokraten.se/Nyheter/Borlange/S-bryter-med-vanstern/ (Kopierar in kommentarer ifrån DD)


Jaha ja nu har Borlängesossarna gjort det igen, de tror att de ska kunna återta iniativet i det politiska livet genom att "backa hem" och avsluta det politiska samarbete med Vänstern o det beror helt o hållet pga. vad S säger Leif Lindströms agerande. Vilka kontakter har S i Borlänge tagit med Vänsterns styrelse för att påtala det som de upplever som problem? Vilket eget ansvar har S i de problem som uppstått? Har S alltid varit ärliga? Flera av de ledande i S som både nu o tidigare haft svårt för Leif L har liksom honom varit aktiva i fackföreningsröelsen, kanseek detb skiljer sig på hur man anser att man ska jobba med medlemmar, innevånare och öppenhet?
Före detta medlem i sossarna i Borlänge 2008-03-04 07:39:12  
Det var länge sen som S i Borlänge hade ett politiskt/folkbildning initiativ i Borlänge Initiativet i dessa frågor i Borlänge har Vänstern nu haft ett längre tag, genom idogt arbete bland vanligt folk, i folkrörelserna/fackföreningsrörelserna och framförallt genom att öppet och ärligt ha medverkat till/varit iniativtagare till samtal/diskussioner om frågor i Borlänge. tex. våldet i Borlänge, högskolan mm. Framförallt S i Borlänge men även ABF har förlorat sin förmåga till ett brett folkbildningsarbete, det står numera Vänstern, andra politiska partier och folkrärelseföreningar för. Vänsterns cafekvällar med varierande innehåll är ju formidabla suceér.
Före detta medlem i sossarna i Borlänge 2008-03-04 07:41:07  
Är det bara en tillfällighet att S avslutar samarbetet med Vänstern och enbart skyller på Leif Lindström, när alla märker att Vänstern är en av flera positiva drivande krafter i Borlänges samhällsfrågor, de ökar i medlemsantal och det kommer många på deras öppna möten och sist men inte minst och att alldeles nyss blev före detta starka sossen Lars-Erik Hammarqvist invald i Vänsterns styrelse.........................??
Före detta medlem i sossarna i Borlänge 2008-03-04 07:43:05

http://www.dt.se/nyheter/borlange/article287046.ece

                   image149

Anar att "Storebror" har skitit i det blå skåpet...

Kategori: Politik

Nu har Sossarna sagt upp sitt samarbetsavtal med Vänsterpartiet här i Borlänge. Ett politiskt drag där det hackas tänder, där desperationen över att behöva lyssna har gått över styr. Det ingrodda partiet i staden, känner ingen oro över att agera på detta vis. Utan kör på, styr ångvälten över stock och sten, manöverspakarna har monterats bort för längesedan. De fruktar inget, trots att asfalten är slut, går färden vidare. De kan inte trafikreglerna. Styrningen är slut för längesedan. En tillsynes dålig strategi för deras egen del.

Ett uselt drag av sossarna, inte särskilt smart. Dom har skitit i det blå skåpet och jag tror att det är en rejäl hög.

Lindström gråt inte för de veta icke vad de göra. Du har gjort rätt hela vägen, kanske lite för "snäll" ibland nu när man ser i backspegeln. Gå sakta, gå i ro, det är du och ditt parti som har fördel ändå i denna soppa.
Vi står på din sida, och du har våra axlar att luta dej emot *s*. Sov gott i natt. En ny dag kommer i morgon, och jag är övertygad att den kommer att ha något gott med sig.


http://www.dalademokraten.se/Nyheter/Senaste-nytt/S-bryter-med-v-i-Borlange/Den vissna röda rosen symboliserar...

Ingen vacker syn - Korallrevens förfall...

Kategori: Miljö

Jag lägger ut en länk till Expressen som talar om hur världshaven dör och försvinner mitt framför ögonen på oss. Och kvar står vi åskådare och ser "snopna" ut och undrar vad som händer eller vad som hänt. Vi behöver en rejäl omruskning och ett uppvaknande, nu....

http://www.expressen.se/nyheter/1.1068939/korellreven-dor 
 


image146

Och vinnaren är - Björn Gustavsson

Kategori: komik

Ja vinnaren i årets Svenska uttagning till schlagerfestivalen är Björn Gustavsson. Han har absolut varit den bästa av alla. Vilken underbar kille som har glimten i ögat och kan bjuda på sej själv. Vilken tur att han var med...


Världens hav brukas som soptippar -2008...

Kategori: Miljö

En välbehövlig debatt om våra förorenade hav pågår i tidningar och på bloggar. Våra hav håller raskt på att kvävas, något som skapas av oss människor. Och de flesta av oss är medvetna om vad som pågår. Ändå vill vi inte riktigt lyssna på varningsklockorna som högt ljuder runt oss. Domedagsklockorna har klämtat under många år.
Idag har vi fått listat vilka fiskar som är utrotningshotade, det som var vardagsmat igår är på röda listan idag. Vi ska inte köpa Torsk, ål, hälleflundra, rödspätta, rödtunga och marulk de är med på den röda listan över fiskar som vi inte bör köpa. Vilka handlare i sverige tar ansvar där? Vilka konsumenter tar ansvar, eller har fått den informationen. Jag skulle kunna gissa att våra yngre förmågor är bättre informerade än vi vuxna.
Att föroreningarna får fortsätta i denna takt är skamligt, att oljetankers dumpar spillolja och rengör sina tankar till havs utan påföljd är sorgligt. Att vi som enskilda inte tar varningarna på större allvar ser jag som oansvarigt och viljelöst agerande.

Jag skrev ett inlägg om våran Svenska kust i Bohuslän den 26/2. Där beskrev jag att ett gäng arbetslösa i Strömstad åkte ut i skärgården och sanerade stränder inför kommande turistsäsong. Vi startade arbetet under Mars månad, och jobbade i sopor och oljespill till i borjan av juni. Synen som mötte oss på öarna var inte grann, man var nästan livrädd varje dag. Det enda vi inte hittade var människolik, annars fanns allt att finna. Utanför Koster låg sälarna tillsammans med sopor, sjöfåglar låg döda med olja i fjädrarna. Sen denna jävliga syn med alla sopor. Tanken fanns hela tiden att om det ser ut så här på stränderna, hur ser det då ut under vågorna.
I tidigare inlägg beskrev jag att vi städade för att turisterna inte skulle se hur illa det var med våra kuster, på ett sätt blev det fel. För det hade varit bra om de semestrande hade fått skådat detta elände och fått ett uppvaknande.
Ändå gjorde vi en marginell insats för miljön, vi skrapade lite på ytan. Något som jag ser är fruktansvärt i detta är att ingen tydlig förbättring skett, snarare tvärtom.

Några bloggar som jag har varit inne på skriver om denna problematik. Det är bra att hålla debatten igång, och att många vaknar och inser att vi måste vårda vårat arv, att vi måste ställa krav. Vi har ett ett ansvar att vårda vår planet. Vi förbrukar men soporna vill vi inte ta hand om. Alla måste ta ett ställningstagande om att jorden ska få leva vidare.

Jag länkar till några bloggar som är tänkvärda och läsvärda som berör ämnet http://zalt.blogg.se/ och http://promisedland.blogg.se/ . På Promised lands blogg länkar han till Ge fan i våra vatten, där sportfiskarna har en stödjande kampanj. Gå in och läs på bloggarna samt ge ett stöd åt våra vatten som är i stor fara.
Medverka så att våra barn kan ha en framtid på vårt klot. Var delaktig i miljön för allas skull.