Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Nu har festivalen rullat igång...

Kategori: högtid

Då har Peace & Love festivalen dragit igång i Borlänge. En vecka då det blir yrt, vilt och staden byter skepnad från något av en sovstad bland handelspalats till en härlig festivalstad som ställer till kaos för en och annan Borlängebo. Jag tog mej in till stan från våran lugna camping på Sunnanö, till en stad som börjat att koka av festivalsugna ungdomar. Publiken är blandad, det är inte bara de unga som får plats utan alla åldrar blandas till en glädje.
Denna afton så skulle jag hälsa på hos Ung Vänster i deras tält, Lena Olsson och jag stämde ett möte. I det tältet var det mycket besökare, och tältet hade fått en bra placering. Mindre besökare hade alliansens tältkvarter. De hade hamnat bakom festivalyran, och var ganska ensamma och hade inga köer. Centerpartiet delade ut gröna pajasnäsor, och hade de velat locka fler till sitt tält skulle de ha haft tårtkastning på en bild av Maud Olofsson. Det tror jag hade blivit ett dragplåster. Men nu så hade de inte det.
Sakta rullade en Moderat bil in på området, den var dekorerad med blå text, och i den satt  kanidaten Carl Oskar Bohlin. "Kryssa carl Oskar Bohlin" på värsta personvalsmaner. Men vid moderaternas tält rådde stiltje. En festival i en arbetarstad är nog inte riktigt det forum där alliansen skördar sina väljare.

Nu lev det tyvärr inga foton denna kväll, jag hade ju tagit med mej min nya systemkamera och sådan fick man ju inte ta med sej in på området. Jag fick cykla hem igen med den. Jag hade tänkt att ta bilder ur vimlet, men nu blev det inte så.

En föreläsning lockade och det var Jan Eliasson, en man med ett långt internationellt CV. En otroligt sympatisk man som jobbat som medlare i Darfur, Sekreterare i FN, Utrikesminister (tror jag), listan är otroligt lång. En man som suttit öga mot öga med Saddam Husein, inger respekt. Han berättade dels om att ur kriser så kan det födas något bättre, och det stämmer. Så är det med händelser och så kan det funka med oss människor. De flesta kriser, krig, naturkatastrofer drabbar de fattiga. De fattiga är alltid den mest utsatta och den största gruppen. Han beskrev de krig som aldrig verkar ta slut i Afrika, om människors flykt och hur de rika i världen måste arbeta bort sin girighet och egoism för att hjälpa. Vi kan inte enbart vara "globala" på internet, vi måste tänka så att alla får plats. Alla måste ta del och vara med och hjälpa, sätta fokus på något som den enskilda är bra på, jobba för det. Inte stänga av sej själv eller tv:n när de visar en bild från verkligheten. Och kunskap betyder mycket, att exempelvis läsa på i det området man är intresserad av och skaffa sig en kunskap ger resultat. Ordet är viktigt, att kunna använda språket och hitta synonymer om inte det ena ordet fungerar.
Det blev en givande kväll med en bra föreläsning, från en man som var sympatisk och har ett CV längre än en tapetrulle.


Jan Eliasson blev självlysande denna magiska afton. Tagen med min mobil, tjaa...


Nu är en ny festivaldag, och jag sitter på min lilla lugna camping och ser små och store regnskurar svischa förbi. Luften känns ren. Framåt kvällen ska jag åter ta mej in till stan för att se Mikael Wiehe, jag ska plocka med mej min digitala kamera, så jag kan få lite bilder i vimlet.

Midsommar Sunnanö 2010...

Kategori: högtidGustav gick och funderade på vad som hände runtomkring, och tänkte på annat...
Sunnanö:s Eminenta spelmän, Gertrud och Jonny....Stångresning...Prinsessan Emilie...

Hänt i vecket...

Kategori: Vardag

Nerbäddad på kammaren har jag under en vecka följt världen ifrån min bärbara data. En vecka, Måndag till måndag med en envis jätteförkylning som inkluderade en intensiv huvudvärk, med halsont, ont i kroppen, hosta och snor i litervis. Sådana dagar är det inte mycket med en. En vecka utan matlust och när jag summerade intaget av föda då hamnade jag på två tallrikar köttsoppa, tre limpamackor och sju Falu- Rågrut med Kalles kaviar. Och två kilo lättare. Nu efter nio dagar så känns det betydligt bättre men riktigt alert är jag inte. Kan hända att det hela har nått bihålorna.

Under den här veckan har jag också häpnat över att Sverige tar mina skattepengar och licenspengar och visar mej ett pompa och ståt utan gränser. Självklart så syftar jag på Prinsessbrölloppet. Fortfarande så har Aftonbladet och Expressen en film där man analyserar Daniels kärlekstal till Viktoria. I Borlänge Tidning skrivs det om tre kvinnor som inför Viktorias stora dag i ett halvår har planerat en fest där man klätt sig i blåsor, dricker champainge och äter gott, tittar på 50 tummaren hur de unga tu säger ja till varandra samtidigt var inte ett öga torrt hos kvinnorna eller hos "Svensson" ute i stugorna.
Kungabröllopp tillhör inte min värld, det finns inget i det överdrivna som imponerar på mej, snarare tvärtom. Resursslöseri av stora mått. Det finns inget som jag heller avundas i detta liv, växa upp bakom en mur där skydd och "vett och etikett" är en grund, ett liv långtifrån det som de flesta Svenskar någonsin får uppleva. Jag förstår på ett sätt att folk avundas och imponeras, jag förstår att flärd, pengar och kändisskap lockar. Jag själv skulle aldrig få eller kunna bli en prinsessa, inte ens om det gick fel i huvudet. Det skulle vara som att stjäla från de fattiga, och sko mej.

Nu är bröllopssyran över men media rullar sig fortfarande i det och säljer lösnummer medan folk köper. Inom kort så lägger väl alla fotbollsspelare av med sitt VM, supportrarna packar sina fruktansvärda blåsinstrumentet Vevuzelan och åker hem. Men tennismatchen i Wimbledon kanske fortsätter hela sommaren. Ni vet den som det står om i tidningarna.

Älskog, blommor, sommar´n kom idag. Idag vaknade jag efter en myggfight i husvagnen i går kväll. Det såg ut som om jag och Micke hade rivit halva delen av inredningen. "Vad är det för fel på myggorna?", viskade Micke för att inte väcka sonen. Myggorna hade gjort en terrorinvasion trots jag varit noga med takluckor och fönster. "Dom måste vara Grekiska, sådana som satt på väggen när vi var på Kreta, dom där som kom fram när det blev mörkt, och aldrig gick att döda." Dessa hade vi att brottas med i vagnen, och under natten hördes ett och annat inande, men jag drog täcket över huvudet och somnade om.
Idag nu på morgonen, den första härute i husvagnen jag kunnat gå ut i förtältet och dricka kaffe, utan att slå på gaskaminen. Sommaren bodde ute när jag öppnade dörren. Jag säjer bara äntligen. Min man kommer att jobba under midsommar, jag kommer att fixa inför midsommar inför festen här på campingen. Dans runt stången, med en kollega på dragspel och jag med gitarr, det blir väl små grodor, upp för källarbacken, ner för källartrappen. Alla barnen blir glada och får godispåse, sen blir alla vuxna glada som övergår i gråt...Ja inte vet jag hur det kommer att se ut när kvällen är över.

Undrar hur badmodet kommer att se ut i år, jag har spekulerat en del men kommer inte fram till någon riktig bild. Jag har suttit och klurat men kom bara till ett resultat som jag tycker är snyggt och lämpligt.Ett festivalpass har inhandlats, jag kommer inte att vistas lika intensivt på P&L festivalen som förra året. Har inte den orken. Min lillkusin Lotta kommer med Amerikabrev och fetivalpackning så jag kommer nog att "hänga" med ungdomarna någon stund, om jag får...Jag vet att jag ska se föreläsningen med Jan Eliasson, jag vill se Kent och John Fogherty, sedan vet jag inte så mycket mer. Har inte alls tittat på spelschemat. Jag tror att Sanna Carlstedt skulle spela på P&L Cafe´t, inte säker men jag tror. Självklart ska jag se henne, hon får inte missas.

Nu ska jag förbereda husvagnen mot eventuella intrång, jag ska mota myggan i dörren. Täta myggnät. För att ta hand om det nätet behöver jag avsluta det här nätet. 
Till alla Midsommarvänner vill jag önska en glad sådan. Tänk på att barnen finns, och är det bästa vi har. Kom nu ihåg att det heter Midsommar, inte Missommar...Inga Gränser...

Kategori: Musik

Arvegods...

Kategori: Släkten och forskning

Titta här vilka bländande mästerverk. Makalöst hantverk som gjorts av mina släktingar. Jag ska inte sticka under stolen att jag mallig över att ha fått lite gener av dessa Hamnqvist herrar. När hantverk är så bra att det bevaras på museum och dessutom så har de har var verktygen bevarade som de använde. Det finns att se på Dalsland Museum dessa montrar står och glittrar. Jag som älskar silver, jag är inte som andra kvinnor, de brukar ju tycka om guld. Alltid har silver varit min metall. Det är efter jag fått kontakt med mina nya släktingar i Värmland som dom har talat om att de var smeder. Det är Hans (min ny släkting) som fotograferat. Nog måste det bli en tur till det museet, det är inte tal om annat.

Jag undrar varför jag kommer osökt in på det gamla ordspråket: " Att tala är silver, att tiga är guld..."

Foto: Hans Karlsson (Värmlänning:)


(T) yras Torg...

Kategori: Humor

Jag läser en liten artikel i Borlänge Tidning. Ett "torg" ska döpas som ligger i korsningen, vid rondellen, Hagavägen-Jussi Björlingsväg, jag funderar var kan det ligga? I huvudet tänker jag att det måste ligga vid Föreningarna hus. Fast där finns ju inget torg, där finns en cykel och gångväg, ibland står där en ambulerande kebabhusvagn utan kundunderlag. Där har Föreningarnas hus samt Tunabyggen har sin parkering.Men var är torget? Ska det göras torgdöpningar i varje korsning som har en liten gräsplätt? Ganska fundersam blir jag. Det "nya torget" ska döpas till Tyras Torg, vem är nu denna stackars Tyra som ska få ge namn åt en simpel rondellkorsning, med tillhörande parkering och mätare?
Om nu platsen måste ska ha ett namn varför inte döpa stället till Tyras parkering, för mer än så liknar inte platsen.
Om någon ser ett torg värd namnet på den angivna platsen, hör i så fall av er så jag slipper yra över detta mer...

Då jag inte hittar någon bild på nämnda plats så tar jag och lägger in en bild på Tyra, för det är väl Tyra Banks dom döper platsen efter kan jag tro, rondellkurvig....

Rättelse: Det heter cirkulationsplats inte rondell.
Korvdrömmar...

Kategori: Funderingar

Jag har kommit på vad det är som fattas i mitt liv. Och som vanligt när det gäller mej är det inte klokt. Men som förmedlare av tankar och tok så kommer jag att i detta inlägg även att avslöja min gamla dröm. Den har funnits sedan jag var ganska liten, det är en av de stora drömmarna. Den dröm som gått igenom och blivit riktigt sann, det är den med husvagnen. Ja en husvagn önskade jag mej som riktigt liten, jag minns att jag inte ens visste vad det hette utan kallade den för "hushållsvagn". Inte så dumt egentligen men aningen för långt och det ligger inte bra i mun. Sedan var det så att jag inte heller kunde säja bokstaven "h" så det blev "tushållsvagn". Nu är vagnen i hamn, min gamle Tabbert Kornett T510 årsmodell 1976. En 34 åring som är mysig.

Drömmen som inte blivit av då, vad kan det vara? Jag tror inte ens ni kan gissa. Men jag ska avslöja det nu. Det ä faktiskt en korvkiosk. Jag kan inte fatta vad som lockar mej att just drömma om en sådan men jag hängde ofta som liten vid kvarterets korvkiosk vid stängning och som ett rovdjur väntade jag på spruckna korvar, eller hade jag en 25 öring blev det ett bröd i papper med kethup i. Jo en korvkiosk med alla dess tillbehör, hackad gurka och majonäsgurka (som inte är så gott). Tänk att få täva med kunder och fråga om kokt eller grillad, senap och kethup, dillkrydda på moset. I min korvkiosk ska jag ha äkta mos och självlart Mer Äpple.

Fast korvkioskarna är inte som de var förr, nu är det menyer hit och dit, stora upplysta tavlor som visar flottig pommes frites, och det multinationella Coca Cola är inmutad på varje kvadratmillimeter. Jag vill ha en riktig korvkiosk, en sådan som fanns innan alla hamburgermodeller krängde sig in på korvmarknaden.

Nu kanske det blir oroligt i väsnterleden och det pratas om att den där Mia, ja nu ska hon bli egen företagare och rösta på Moderaterna. Stopp och belägg. Ännu är korvkiosken en lång bit bort i fjärran och aldrig någonsin lägger jag min röst på ett högerparti, så bara lugn.

Undrar just om Bent Pegefeldt hade lust att kika förbi någongång och dra av "Köppäbävisan" ingen omöjlighet om jag hittar en korvkiosk någongång.

"Tankar från en drömsk korvgumma"

Telia, Aktier, Pilsner och Pant...

Kategori: Humor

Jag är glad att jag inte äger några aktier, och riktigt glad blir jag när jag vet att jag aldrig köpte Telias aktier. Det skulle ju bli så stort, och efter ett tag då hade guldet förvandlats till sand.
Jag läste på ett ställe, att om man hade köpt burköl istället för Telias aktier för 100.000 kronor då hade man fått igen mer på panten än vad du får ut för dom idag, och dessutom hade du fått en massa öl. Ett tag låg aktien på 21 krona styck, och inköpt för ca 80 kronor. Snacka om ett lönlöst sätt att skaffa flis. Nä några aktier blir det inte för mej, inte öl heller. Man är väl inte alldeles pantad heller...

Därför kommer det gamla ordspråket väl till pass nu: "Den som gapar efter mycket, faller själv däri..." :)
Jan Stenmark

Sommar...

Kategori: Skitsnack

Än har det inte lugnat ner sig. Visst är det konstigt att det ska vara något varenda, vareviga dag. I förra veckan så var det ett hemligt(ganska) 50 års firande. Jag är inte alls för att fira, och så är det. Men den kvällen gick vi på gubbens guldklockeutdelning som blev mycket lyckad, jag talar då både om mat och underhållning. Det blev en trerätters med en förrätt som var gudomlig, Hummerpannacotta, sedan en Kalvfile som var utsökt och därefter Rabarbertårta. Allt var gott. Benny& Nisse stod för en rolig, bra, avkopplande underhållning som var perfekt. Guldklockan är i hamn, gubben fyra år yngre än mej, så det bra. Dagen efterpå heter det, inte dagen efter, så hette det förr, dagen efterpå tog jag min vaccination (TBE) och sedan ut till campingen. Därute har vi haft en lugn skön helg i sol och spöregn. På Fredag natt öppnade sip himlaapellen eller vad det heter och syndafloden stod som ett spö i backen. Hela natten och hela Lördagen.
På lördagen hade vi bjudit ut (min) svärmor och svärfar för att äta och grilla. Det var en grillning i lång regnkappa, vi knödde in oss i förtältet åt, blev nöjda och glada.
Sedan på kvällen så bäddade vi ner oss i husvagnen med hyrfilm och godis. Regnet avtog och återigen var jag tvungen att somna till snarket.

Nu då, denna vecka, skulle det inte kunna vara lite lugn då då? Nej i hell eller, möte, verkstad med bilen, röntgen med sonen i Falun, besiktning av en lägenhet i föreningen, greja med papper. Hela tiden poppar det upp nya saker och jag håller på att bli smått galen. Att hela tiden finnas till hands är jobbigt, just nu. Jäkla tur att jag stod på mej och inte valde att ha ett kalas för att andra tycker det är kul. Duktigt gjort av mej. Egentligen skulle jag vilja sitta ute vid husvagnen och fila lite på en bok, som handlar om mej och släkten. Jag vill göra en djupdykning in i den världen för jag vet att jag kommer att hitta fram till det som jag skulle behöva hitta. Nästa vecka så blir det förberedelser till midsommarfirandet ute vid campingen, sedan hoppas jag att det är slut på alla måsten. Nu vill jag hinna göra det som jag hade tänkt, jag vill komma iväg och pusta ut.

Detta inlägg är inget inlägg som går i beklagans tecken, inte alls, men någongång så känns det som om att alla oavlönade måsten skulle sparas till senare. Sommaren är det viktigaste för mej och många fler, det är den tid då folk ska ladda sina batterier för att orka uthärda en grå höst, en lång vinter. Inget borde få konstrueras för att andra njuter av att ha häcken full. Denna vecka får ha sin gång nu, denna veckas måsten ska göras. Sedan gör jag midsommarfirandet och därefter är det ett blankt nej fram till den 17 augusti. Någon måtta år det vara på det första halvåret som har tenderat att bli ett gå i väggen scenario för att blidka andras måsten. Nog nu, tjohoo.

Föresten glömde jag att tala om att jag är jätteförkyld och har jätteont i halsen, och jag nyser, kroppen är slak.... 

Att Fylla 50 är ingen konst...

Kategori: högtid

Just det att åren går och att man når fram till olika referenspunkter är inga som helst konstigheter. Rätt som det är så prickar man in olika åldrar, utan att man behöver kämpa nämnvärt. Att fylla år är en del av livet, och inte så konstigt är det att åldern höjs för varje år. Jag har inga som helst problem med min ålder, snarare ser jag det som en glädje att jag lyckats bli ett halvt sekel och jag fortfarande är i form. Jag spinner eller smattrar vidare i rask takt, som en välsmord tändkulemotor.

Däremot är jag inget för att fira, ställa till kalas, det är inget som jag vill styra med. Att grannarna kom in och sjöng, gav mej blommor var enbart kul. Jag fick en blombukett, och i denna fina bukett hängde ett litet litet rivjärn. Undrar just vad dom menade med den lilla saken:) Vilken tur att jag hade inhandlat två grädd/ och jordgubbstårtor, kanske min synska kraft styrde mej mot bageriet för jag hade en förnimmelse om detta uppdykande.

I kväll följer jag med min gubbe Stenlund på hans guldklockeutdelning. Han som har avverkat 25 år i verket, han ville hellre ha en Guldrulle (fiskerulle) än guldklocka. Kanske det vore något för ledningen att ta upp, att de anställda får göra ett val. Guldklocka eller guldrulle, för egentligen har inte Stenlund någon nytta av en guldklocka när han fiskar, för då gäller inte tiden. Tid och fiske existerar inte, han dyker upp när han inte kan hålla ögonen öppna och han behöver sova tills nästa gäddpass.


Denna kamera köpte VI till oss i födelsedagspresent till mej...

Jag som 10 åring fiskade torsk, innan fisken blev rödlistad, det var tider det.
Observera den gamla Cresentmotorn i bakgrunden....


Tack för alla gratulationer jag fått denna Onsdag i Juni, nu ska jag svida om.

Nej det är ingen konst att fylla 50 år, i alla fall inte när man ser ut som 49...


Livet leker för det mesta...

Kategori: Funderingar

Här sitter jag denna söndagsförmiddag ute i mitt förtält vid min husvagn och upplever en morgon som jag njuter av. Dricker lite bryggkaffe, ja just bryggkaffe är ingen större höjdare när jag är van vid kokkaffe, men ändå är det så att det mesta smakar bra härute. Jag behövde en helg utan att behöva tänka på måsten och annat som ligger över mej. Jag behövde komma hit ut och få krypa ner i husvagnsbädden och kika på onödiga tv program, och äta godis. Det är faktiskt så att Juni månad inte heller blir så lugn. Jag har en hel del att göra. Skolavslutning, fortsatt målning och färdigställande av altan hemma, soptippen, en grillbjudning nästa helg, en veteranfest på onsdag då gubben får guldklocka, vaccinering mot TBE, väntan på besked från skolan (innan midsommar), midsommarfirande på campingen med lotterier och fika (är med i festkommite´n), och lite mer saker som står på schemat.

När jag sitter här och lyssnar på fåglarna, faktiskt andra stämmor om jag jämför hemifrån då tänker jag på att den fågeln som jag kommer mest "överens" med härute är koltrasten. Han sitter utanför varje morgon och har en ljuvlig diskussion med sej själv och världen. Inte alls entonig utan har olika höjningar och sänkningar i sina toner, olika takter, han har hela meningar och är inte alls enformig och tjatig. En duktig talare är han. Ibland tar han en ny vändning i sina samtal och jag drar på smilbanden för att han är ljuvlig att lyssna på. Hur många mänskliga varelser tycker man att det är ljuvligt att lyssna på?
Det är skönt att ha en plats så nära stan att åka till för att ladda om batterierna. Jag är lyckligt lottad. Min käre make har åkt ut och fiskat, det gjorde han långt innan jag vaknade. Han är en entusiast med ett omättligt fiskeintresse, en termos kaffe, en båt och fiskeprylar och jag ser inte honom på många timmar. Han har också ett sånt där "äntligenflin" över ansiktet, det som menas att båten är i och han kan ge sej ut och fiska när han vill.
I år har vi ingen utlyst tävling i "Gäddkampen" jag orkar helt enkelt inte hålla hans tempo, och hur intresserad jag än är så lyckas jag inte bli så otroligt omättlig på att fiska som han. Självklart har jag inte slutat fiskat för det, utan jag ska följa med ut när jag har lust och lufttempen blivit lite ljummare på kvällarna.

Det känns skönt att ha en sommar framför sig, även fast jag vet att den går i en rasande fart. Det gäller att njuta medan den är och ta till vara varje sekund. Första halvan på detta år har varit ganska jobbig, men med mitt sätt att kunna tygla göromålen till en dels förtret, har jag lyckats att övervinna det som är farligt för mej. Med mitt sätt att känna min kropp och psyke och att kunna balansera livet så står jag här och har klarat kampen i fyra år. Kampen mot alkoholen som kan förgöra det mesta. Jag är otroligt stolt över att kunna styra mitt eget liv i den riktning jag vill, om jag får vara egoist någongång så är det just i detta att säja ifrån i de lägen jag måste. Att människor inte förstår det bryr jag mej inte om, så länge jag vet vad jag kan så räcker det. I mitt liv måste det bli så.

Gå in och rösta på mitt foto, snälla...

Kategori: Foto

Jag kan klara mej själv jag kan städa jag kan laga mat...

Kategori: högtid

Igår hade jag en insändare inne i lokalblaskan Borlänge Tidning, en insändare där jag på ett kortfattat enkelt språk anser vad jag tycker om några delar av den kommunalpolitik som förs i Borlänge Kommun. Inget av det jag skrev är någon lögn, samtidigt så skriver jag det som jag tycker.

http://www.dt.se/opinion/insandare/borlange/article662471.ece

 

Jag är en ”dam”, en kvinna på alldeles strax 50 år, jag har haft ett politiskt intresse sedan jag var i 18 års ålder. Jag har alltid röstat på samma parti i alla val, både kommunalt och på riksnivå. Det finns inga tveksamheter var jag står politiskt och den erfarenhet jag besitter vad det anbelangar är det inte många som vet, bara några få.

Jag är alltså ett halvt sekel  en kvinna som i en kommentar får en sträng tillrättavisning av en av de ledande politikerna i Socialdemokraterna här i Borlänge. Han tillrättavisar mig och med en dålig självbild av sig själv så talar han om för mig att jag är dåligt påläst, jag ska inte ”härma” Lindström, jag ska passa mej för att likna honom. Han tror helt enkelt att jag inte har någon erfarenhet , kraft  eller kunskap att kunna äntra en församling som Kommunfullfäktige i Borlänge.

Under min mandat period verksam i min partiförening, och i nämnder deltagande både i lokalen där kommunfullmäktige pågår och med radiolyssning så anser jag att jag inte är mindre kunnig eller erfaren än någon annan där. Jag kommer inte att ha några problem att platsa i församlingen. Där har jag inga tveksamheter.

Men att den består av arroganta mansgrisar som vill tillrättavisa en kvinna, tycker jag är en bottenkommentar som visar respektlöshet och rädsla. Nog att jag visste att mannen i fråga Håkan Castor är osmidig som ett kassaskåp och kan kränga ur sig dumheter, men någon jävla uppfostran borde han väl fått. Jag skulle aldrig sänka mig själv och offentligt uttala mej eller nedvärdera någon vare sej den är från höger eller från himlen eller från Hagalund.

Jag väljer att inte ens motkommentera det han skriver för det är så dåligt. Jag som är några år yngre än honom ruskar på huvudet och säjer : ”Jösses…”

 

Jag har belägg för det jag skriver i min insändare, och jag som politiker tänker hålla mej till sanningar något annat finns inte för mej.  Aldrig jag vill sänka mej till ett politiskt fulspel, för att följa en struktur och en trend som nitat sej fast hos en del politiker i Borlänge. Jag undrar vad det är som gör Håkan rädd, förhoppningsvis så borde det vara att vi i Borlänge har sjunkit drastiskt i lärartäthet, och att många barn far illa i flera år på våra skolor och är utsatta för dagliga trakasserier av andra elever och det fortgår, eller att en pojk blev av med sin barnomsorg och inga nya lösningar ordnades för han var problematisk och med en diagnos ADHD, eller att barn står i kö för att få läsa svenska, jag skrev 30 styckenmen det är flera. Vad är det för lögner jag far med?

Den mjuka sektorn i Borlänge far illa, det är så, det enda jag bad de styrande i Borlänge var att stanna upp och lyssna, på allmänhetens uppfattning. Det är inga stora krav. Men jag som skattebetalare och  en eventuell politiker i kommunfullmäktige kommer att prata om de orättvisor som finns i vår stad oavsett vad Håkan säjer. Om jag väljs in så tänker inte jag föra en politik som inte gynnar näringslivet i parti och minut. Det första för mej är att människorna får sin lagstadgade rätt till dagis, skola, vård- och omsorg och att marktjänsten för de boende i vår kommun fungerar.  Och jag tycker att lojaliteten mot medborgarna borde vara  mer generös än att mata näringslivet med våra skattekronor. Det är röd politik.

Så Håkan Castor, jag kommer att äntra talarstolen utan att Lindström leder upp mej, jag kan gå själv, jag kan prata själv, jag kan tänka själv, jag kan skriva själv samtidigt som jag visar respekt  mot andra. Jag är medlem i ett parti där alla får ha sina synpunkter, där vi uppskattar varandra och låter alla komma till tals. Om jag mot all förmodan skulle vilja bli medlem i en sekt då kanske jag skulle följa dej?

Skönheten & Odjuret...

Kategori: Allmänt

Igår efter mitt morgonkaffe och jag insett att vädret var helt fantastiskt bestämde jag mej för att ta en tur ut mot kyrkogården. Morsdag var ju på Söndagen, fast faktiskt så blev just igår Måndag rent vädermässigt så perfekt för att åka ut till Stora Tuna Kyrkogård. Tidigt i våras när jag var vid min mammas grav såg jag att det var så mycket alg och lavar på gravstenen så den var i det närmaste oläslig. Jag skämdes lite grann. Det har varit min morbror som skött den innan men sedan han dog för 14 år sedan har det slarvats. Jag vet att jag rengjort den en gång förut. Den såg inte trevlig ut. Nu hade jag med mej en påse med rotborste och algmedel (miljövänligt) och fixade till stenen så den blev nästan som ny.
I ett otroligt fint väder och ett lugn fick mej att må riktigt bra. Några blommor blev det inte ännu, egentligen vet jag inte om vi har betalat för att den ska sköta med blomster så jag avvaktar.Bara ett stenkast ifrån Kyrkogården ligger en ganska glömd oas, i alla fall av mej. Frostbrunnsdalens namn anses komma ur orden Frö och Brunn. Troligtvis samlades man här under järnåldern för att dricka och offra till Frös, även känd som Frej. Frö var fruktbarhetens och växtlighetens gud i den Nordiska mytologin.
I dalen bubblar klart vatten upp, vattnet är kristallklart och det ser inbjudaande ut, en monterad vattenpump med självtryck erbjuder besökare att ta en slurk. Även en skopa ligger nere vid vattnet. Kyrkan byggdes senare intill den hedniska källan. Då bygden kristnades gavs källan det nya namnet Trefaldighetskällan. På 1800 talet var stället en kurort och badinrättning, senare tog bryggerierna sitt vatten därifrån och bryggde pilsner och annat.
En fin plats med ett sus av mystik svävar över den här vackra platsen. Jag var alldeles ensam när jag strövade omkring denna förmiddag, ganska nära vimlet men ändå ljusår ifrån. Hit ska jag åka oftare det lovar jag mej själv.Idag ska jag åka till Brunnsviks Folkhögskola fför att bli intervjuad inför en eventuell skolstart. Jag känner mej lugn, för jag antar att om det är meningen att jag ska komma in så gör jag det den här andra vändan, om inte så får jag kanske mot mitt förstånd ändra något i mina planer, lägga upp det på ett annat sätt. Jag åker på intervjun till ett nytt naturskönt ställe som Brunnsvik är. Kameran får åka med, det ska sättas av tid till bilder.

Mitt i allt det sköna som jag upplevt så finns mörker, jag tänker på Israels angrepp mot Ship to Gaza, deras attack mot humanitär hjälp till Palestina. Jag fördömmer Israels handling(ar) och anser nu att Israel har nått en absolut botten. Jag sörjer de människor som fick sätta livet till och ber omvärlden att Bojkotta Israel!