Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Överkurs i julpynt...

Kategori: Helgdagar

Samma oorganiserade spektakel ska jag genomlida varje år. Adventsstakar som inte fungerar, där lampor gått sönder och i butikerna är det en djungel av olika sorter smålampor så man får beslutsångest. Här har jag rationaliserat bort en hel del jul, i samma takt som att barnen blivit äldre. Ta bara dessa ljusslingor som kan få den lugnaste person att få ett totalt psykiskt sammanbrott. Dessa fungerar sällan mer än ett år. Förr då kastade jag de efter en jul och köpte nya eftersom jag visste hur det skulle bli, att några lampor skulle jävlas och maken fick sitta med sin elapparat och mäta Ohm i dessa och säja: "Trasig, hel, hel, trasig..." Allt blev en upprepning ifrån år till år, så jag valde att skita i dessa skitslingor. Slingfri jul skapar mindre ovänskap. Fast nu är det staken som behöver ombesörjas, med nya lampor måste tilläggas så inga missförstånd uppstår. Här var det en som haft
en otrolig tur med lamporna.

Jag och mannen har pratat lite om hur vi ska gå tillväga för att slippa sätta upp julgranen i år. Vi söker en kompromisslösning som vi kan delge sonen som är 12 år. Troligtvis åker vi på pumpen så det skvätter om det. Han vill också ha småtomtar på samma ställen där de alltid stått, så det blir nog den hårdaste nöten att knäcka den med granen. Allt ska vara som det alltid varit, inga rutinändringar accepteras.
Förr när ungarna var små tyckte jag att det här med julstök var roligt, nu är det en "plåga" inte alls så roligt, det känns mer som ett tvång. Visst blir det mysigt när allt är klart och adventsljuset kan tändas. Men idag är ingen intresserad om det hänger julgardiner uppe, utan det ska helst bara vara så. Lever jag med bakåtsträvare?

Nåja nu ska jag inte bli galen för det här, det finns dom som har det värre. Egentligen så har vi en lindrig jul. Vi jobbar närapå hela helgen och det blir inte alls ätande och krängande av julkorvar och feta skinkor utan vi får nog en ganska billig jul. Och så brukar det alltid vara. Julen har vi aldrig blivit stolliga över utan alltid sett det med ett ganska stort lugn. De som vill storma runt och bli tokiga får väl göra det, om det är så mycket att yvas över.

Galenskap kallar jag det, fullständig sådan som man ser på affärer och gallerior.Överkurs

Jag har inte köpt någon julblomma, det var bäst så. En bloggkollega till mannen hade fått i uppgift att vattna deras blomma när älsklingen var bortrest och Johnny hade glömt att vattna i alla dagar. Jag vill inte utsätta min man för något liknande. Ett sådant ansvar kan lätt bli för mycket för en disträ fiskefanatiker i sina mest glömska år. Så i år kommer inte dessa giftiga växter in i vårt hem, det är för farligt...

Wow vilken Fredagskväll...

Kategori: Musik

Efter att ha jobbat en dag då hade jag en kväll att se fram emot. Faktiskt hade jag gått och smålängtat. Att få gå på ett 30 års jubuleum med Sky High är lite som att komma hem. Hur det än är så är Yngström profet i sin stad. En uppskattad musiker som alltid har ett vänligt bemötande mot sina fans. Ett Borlänge utan Sky Hig är som blues utan gitarr. Gruppen är ett varumärke och ett ypperligt varumärke för Borlänge och Dalarna. Det har kommit och gått många medlemmar under åren, och Yngsröm har bestått. Jag har inget uppdaterat minne på alla namn som finns på listan.

       

" Clas, mannen, med de flinka fingrarna och basisten Arne lika flink"

Den gamle räven Uffe Åhman fanns på plats bakom trummorna och i salongen, man blir alltid glad att se honom. Han hörs han syns och han dunkar på trummorna så man tror skinnet ska spricka. Han omnäms för att han är den räv han är, och det med glimten i ögat."Uffe med sällskap"

Det som är så roligt med dessa tillställningar är att man träffar så många gamla kompisar, som man inte sett på länge. Man slår sej ner vid olika bord och det blir en hel del kramar och flams. Tina och Carola är ju säkra kort när man tar sej till en Yngström fest. Mitt i vimlet finns ju glada Lars, den otroligt sympatiske mannen ifrån Vansbro vars låtar dragit igång en hel folkrörelse i Sverige. Allt ifrån "En gammal Amazon och Folköl och dunka dunka" nämligen aliasen Svenne Rubin."Idag utan sina gröna SKOAL keps
den är han rädd om"

Självklart fick jag höra Sky Highs paradnummer I aint´beggin, den är ju ett måste för då brukar det braka loss och det med besked. Golvet rör på sej och man undrar om reglarna sitter skråspikade och är placerade  på det rekommenderade cc måttet 60 cm.
Peirre Swärd var med och lyfte allt med sin enorma talang på orgeln, nackhåren stod stundom rätt upp på min redan gele´friserade frisyr.
Yngström sa:
"Min Värld- Din Värld- Pierre Swärd" en mycket fundig kommentar.

Om festen fortsatt ikväll då hade jag inte tvekat en sekund, då hade jag återvänt till wärdshuset vid rondellen utan att tveka. En oförglömmlig kväll och tackar Sky Hig för dessa 30 år och längtar till 40 års jubileet.

Väl hemma så blev det tre Falu- rågrut mackor med Kalles Kaviar och ett glas kall mjöl. Bättre än så här kan det knappast bli.
Tack Yngström & co.

 

Från facket till Sky High...

Kategori: Musik

Denna dag har jag varit på de Handelsanställdas repskapsmöte, där ekonomin i mitt fack gåtts igenom. Medlemssläppet har ju visat sej i form av en miljon mindre i medlemsintäkter. Detta måste vi jobba på att förbättra och förmå oss att locka tillbaka de gamla som lämnade oss när alliansen chock höjde avgifterna, samt att vi måste få in nytt frisk mod. Det är väl inte den enklaste match men vi måste argumentera för värdet i att vara medlem.

På förmiddagen gästades vi av skådespelerskan Eva carlsson ( känd som kapten i såpan Rederiet) även aktiv socialdemokrat. Visst var det mycket sossesnack, men jag slängde in en liten vänlig passning att: "Jag är aktiv i (v) fastän jag känner mej välkommen här." Ja vad menade jag med det...hihi.
                 

Eva var duktig, hon spelade en monolog som hon hade skrivit själv. Den var skriven på ett sätt som gör att man förstår att värdera det arbete som våra förfäder byggt upp under de senaste hundra åren. Hon berättade om sin farmor som bad sin familj att föra arvet vidare att kämpa för alla rättigheter som de före slitit  för att åstadkomma.
Det var en spännande dag, och som vanligt så smakade maten bra.

Då kvällen redan är här och jobb väntar i morgon då är det bäst att sömnan får ta över, dels ska jag orka jobba och sedan på fredag kväll blir det Sky Highs releaseparty de släpper sin nya skiva och dessutom firar dom 30 års jubeleum. Det ska bli roligt."Sky High"

Faktiskt, jag tror att jag har nämnt det någongång i bloggen att jag och en kompis körar på två spår på en gammal skiva. Den heter Humanizer och kom någongång på 80 talet. Oj vad åren går.

Rapporter om denna kväll ska jag rapportera om på lördag.
Visst hoppas vi att jag ska få roligt ?

                 

Let´s rock...

Jag finner inga ord för en rubrik...

Kategori: Ilska / frustration


Dagens blogg inlägg är troligen det längsta jag skrivit. Jag spyr ur mej det för min egen skull, för att bara lätta på den frustration, ilska, och ledsamhet som jag känner för att ens behöva behandla ämnet. Det pågår på våra skolor, familjer drabbas så även våran. Den maktlöshet jag känner för finnas mitt i den gör mej så otroligt uppgiven samtidigt som min stridslust och kämparvilja går igång. Nu gäller det att balansera, att nyansera det som sker runtom. Jag måste ta det på allvar och vara vuxen. Det är nu jag agerar. Idag börjar något som jag egentligen skulle startat för flera år sedan. Nu min vän, nu mitt barn så tar vi igen den värdighet som vi har förlorat.


Straffrätten innehåller utformade regler som anger förutsättningarna för att handling kan vara ett brott i juridisk mening (regler om de olika brotten). Dessutom innehåller straffrätten regler om vad slags straff eller påföljder som kan drabba den som begått ett brott (påföljdssystemet).


Brottsbalken 3;e kapitlet behandlas brott mot liv och hälsa, från uppsåtligt dödande till misshandel eller dråp.

Misshandel som tillfogas av annan person, kroppskada eller smärta försätter honom i vanmakt eller annat sådant tillstånd gör sig skyldig till misshandel och kan dömas till böter eller fängelse i högst 6 månader. Typfallet av misshandel är naturligtvis direkt våld mot någons kropp. Så fort detta leder till en obetydlig smärta är det misshandel.

Ringa misshandel bstraffas med böter eller fängelse i högst 6 månader.

Ofredande eller förolämpning sådant som inte leder till smärta, inte misshandel Brottsbalken 4:7 eller förolämpning BrB 5:3. Ofredande är att knuffa någon eller dra i kläderna.

Om man är straffmyndig så får detta beteende påföljder det är olagligt och kriminellt och accepteras inte i ett samhälle.


Dagligen utsätts barn/ ungdomar för ofredande och våld i våra skolor. Då de är under 18 år kallas det kort och gott för ett urvattnat ynkligt ord som inte längre verkar ha någon betydelse eller anses vara särskilt upprörande. Det används inte under en rättegång som handlar om ofredande efter som det ordet inte är det riktiga. Vilket är det ordet då, jo mobbing. På våra skolor råder mobbing. Inte något annat än vanlig enkel svensk mobbing. Mobbaren slåss, retas , knuffas och slår i magen. I skolan är det tydligt att andra lagar råder, där verkar inte påföljder för sitt handlande vara något naturligt utan då har det gått så långt att krisen är ett faktum. Det verkar vara mindre kriminellt än om barnet hade varit 18 år och gjort samma handling på en gata. Då hade det varit ytterst allvarligt och lytt under brottsbalken där straffskalorna finns lagstadgade för brotten i olika skalor.


I skolan ska de vuxna lärararna agera polis, det sker inte ofta att de reagerar på gruff, knuffar. De har heller inte möjlighet att se om någon särskild elev är extra utsatt. De kontaktar föräldrar för något samtal, och ett avtal sker att fred ska råda sedan efter någon dag då är helvetet lös igen, och den utsatta heter tjallare ett mane´r i värsta fängelsestil. En mobbingsituation har uppstått. Ingen sådan situation poppar upp över en dag, den har uppstått långt tidigare i det dolda.


Mitt yngsta barn som är 12 år som gillar datorer och att spela spel. Han läser böcker på löpande band, ungdomsböcker och vuxenböcker. Han är duktig i skolan och har inte ännu några större problem med själva skolarbetet. Han är en kämpe. Han har som en del andra ungar glasögon, är lång och kanske aningen för underviktig. Han är heller inte idrottsintresserad han tycks falla utanför en dels mönster och han accepteras inte för den människa han är.

 Att han inte är som alla andra gör att han faller utanför någras ramar, de har utsatt honom till sitt offer för att få ut sin ilska på. Min kille vill inte vara som dom, därför kallas han tönt, de viskar stundom i hans öra bög, och själklart är han en glasögonorm och en apa. Vissa dagar är han en spinkig glasögonorm. Dessa okvädesord får han ofta höra ifrån dem som han tvingas att tillbringa sina dagar med. Detta har pågått från och till i 6 år. Vi har naturligtvis haft samtal med lärare, som ser detta som ett problem men kanske inte riktigt med det allvar som dom borde. Plåster hjälper inte mot detta.

Knuffar, sparkar, slag i magen är vanligt för det är så barnen gör. Samtidigt som det absolut inte få förekomma i allvarlig form. Efter samtal med lärare då informationen nått fram till de som slagit då blir livet för honom värre och han hör ordet tjallare riktas mot honom.

Ni hör ju själv att systemet som råder på en del skolor är horribla och antar en skepnad av fängelsejargong. Man stämplar den som anger. När de sedan växer upp och blir 18 år då råder likadana brott under brottsbalken och kan ge straff ifrån böter till fängelse. Vilka signaler ger det i ungdom åren? Det är grabbstreck att retas och kränka, helt okey. I skolan bara ett "ynka mobbingproblem."


Nu undrar jag och jag ställer frågan: Vad är ett mobbingproblem för något? I mitt huvud ser jag ingensomhelst rimlighet att man förvandlar egentliga brottsliga handlingar till ett bagatellartad litet mobbingproblem. De säjer åter att det är helt okey att kränka och särbehandla, knuffa så smärta uppstår, slå hårda slag i magen. Ska vi ha anarkistiska lagar i skolan? Ska alla få göra som dom vill, ska var och en få sköta sej själv. Vi flaggar för en acceptans sedan när de jävlarna är myndiga då ska de låsas in och lära sej veta hut. De plockas bort ifrån gator för det går inte att ha människor som springer runt och slåss och knuffas. Det som var okey i skolan, får de inte göra på gatorna när de är stora. De står där förvånade och förstår inte vad som är fel.


Varför heter det mobbing och varför behandlas detta milt, det verkar inte finnas, som om att det var något osynligt . När skolan upprättar en mobbingplan då måste man ha ett syfte med den. Inte ett dokument som låses in och glöms.


Jag undrar vilka som ser allvaret i det som sker på våra skolor. Det skapar en ohygglig otrygghet för det utsatta barnet även för dem som utför gärningen. Att det inte finns tydlighet och gränser i skolans värld är fullständigt galet. Ska vuxna ge upp och skippa att sätta de viktiga gränser som barn behöver. För den utsatta skapar det en misstro för vuxenvärlden som inte vill gå in och skydda, de vuxna som äger den makten att kunna göra det. Det skapar redan i unga år ett utanförskap som leder till ensamhet och en dålig själkänsla.


Att behöva tryckas ner under sin skoltid och inte få lugn och ro skapar en misstro mot vuxenvärlden. De som man litat på att stå upp för en och finnas vid ens sida, de finns inte där. Det gör att man inte orkar prestera och göra de resultat som krävs av en, framtiden grusas så sakteliga. Att inte nå sina mål och drömmar för att vi vuxna inte fanns där med en hjälpande hand är det så det ska se ut? Det banar för många katastrofer.


Om våra barn inte orkar att utstå sin utbildning pga att andra är illasinnade då finns det ett allvarligt alarmerande problem. Föräldrar, skola och allas gemensamma krafter måste ta detta till sej som det allvarliga problem det är och på riktigt börja att jobba mot våld och otrygghet i våra skolor. En pennalism som startar redan i tidig ålder måste behandlas som den svulst det är. En svulst som tyvärr har blivit elakartad. För att förhindra att nya svulster uppstår måste vuxna reagera och agera.


Ta bort ordet "mobbing" det ynkliga ordet som inte står för det som sker, utan kalla det som sker på skolorna för det egentligen är och tala om vad det skulle ha inneburit om barnet hade varit vuxen. Säj som det är om och om igen att det handlar om grova brott. Att detta fortgår i skolorna är ingen kittling under foten, det är snudd på tortyr för ett barn som inte förstår varför.


Jag som är mamma till dej V jag beundrar dej mitt fina barn att du har orkat med allt till och från. Jag vet att du har fått nog för längesedan. Du är en fantastiskt snäll kille som har gåvor som jag avundas dej för. Du kan utrycka dej på ett bra sätt, du är verbal kille som krigar med ordet. Du skäms inte över att vara tjallare, du är en stolt sådan. Du är en grabb som kan dina rättigheter vidare så är du på det klara över dina skyldigheter. Du möter vuxna och kamrater med respekt och behandlar alla väl trots sina olikheter. Du tror på rättvisa och är alltid noga med den. Men nu min vän så får du inte ge upp och jag vet att du tycker det är jobbigt att gå till skolan för att möta en ny dag. Trots att du är en ganska ensam kille utan någon bästis, nästan aldrig någon som ringer och frågar efter dej så vet jag att du lämnar aldrig walk over. Du brinner för ditt liv och det som du gillar.


Igår och i kväll som så många andra gånger har jag gnidit min panna blodig och funderat i alla banor som min hjärna mäktar med för att komma till en slutsats. Och slutsatsen är att om inga samtal i skolan ger gensvar då återstår bara att göra polisanmälan. För allt är nu tvunget att få ett slut. Det är min slutliga markering för att hindra vidare kränkningar. Förtryckarfasoner och pennalism måste utrotas på våra skolor med fasta regler och vuxna som tar ansvar. Våra barn måste få arbeta i en arbetsmiljö som är mänsklig och trygg.


I några kvällar har jag berättat för min grabb att jag inte känner någon annan som är så bra som honom. Jag berättade att jag är så otroligt stolt över honom att han är så god och ärlig. Han bjuder alltid på ett skratt och sej själv, också att han är den största vinnaren och att han får den finaste medaljen för gott uppträdande. V vägrar att respektera att de är orättvisa och tar inte mot deras hugg och slag. Han går en ensam kamp nu med oss föräldrar bredvid, han kommer med sitt humana sätt gå ur matchen som vinnare. Han är på det klara sedan länge att vi måste visa varandra respekt.

Jag älskar dej mycket för den kille du är och har blivit. Nyss var jag inne och pussade på dej, tog av dej dina tummade glasögon som satt på trekvarten, jag släckte din lampa och sa tyst: "Sov gott min vän" du vände dej om och suckade. Hoppas att dina drömmar för dej framåt och att alla andra inser vilken fantastisk tillgång du är för vår framtid.


"Mamma"http://www.youtube.com/watch?v=lRcDQ24Vky8&feature=related  Kent- "Dom som försvann"

Den här sången tillägnar jag...

Kategori: Allmänt

Min arbetskamrat Susanne.
 Tack för att du är en bra arbetskamrat och en god vän.
 Världen skulle berikas med flera som du, då hade våran värld varit så som vi alla önskat. 
Det finns alltid  ett skratt eller ett skämt över till de som behöver.
Du är värd alla rosor som finns.

Hu, nu har Kung Bore ett fast grepp om näsan...

Kategori: Helgdagar

Nu denna tidiga timme, denna söndag, denna arbetsdag visar termometern på minus 8 grader. Jag är glad att kontakten till motorvärmaren kom på plats igår kväll. Nu vet jag med säkerhet att kupe´värmaren står i bilen och ylar.
Som sagt det är bara för en fryslort som jag att vänja mej att så här kommer det att vara i några månader till. Fast det är i snöfattigaste laget. Bara lite vitt, så det kompakta mörkret befinner sej utanför morgon som kväll.

Ja småfåglarna ja, dom har det svårt. Men matningen sköter grannen om, jag har lagt ner den verksamheten. Nu tror väl du att jag är en kylig och inte alls djurvänlig person. Men så är det inte. Jag har köpt några talgbollar som retar skatorna därute. Så jag svälter inte alls några gråsparvar. Svenska folket köper fågelmat för 400 miljoner om året, för att det är synd om dom, troligen för att det är kallt ute och det är svårt att få tag i mat. Jag har beslutat att min del av fågelmatspengarna får gå till de mäskliga uteliggarna. Där känner jag att jag vill satsa mina kronor där jag tycker att det behövs, så får grannen mata skatorna.

Dessutom har jag inte hört en råtta i huset sedan fågelstugan blev utan frö. Alltså halmpyntet till julgranen kanske inte är uppätet i år, det som ligger uppe på vinden är varje år i farosonen. Jag gillar inte råttor, tycker att det är förskräckligt äckliga djur. Dom finns överallt, och dom dyker upp på jobbet stora som kattungar. Här i huset har det bara varit av den mindre modellen, men jag vill inte ha dom här. De är inkräktare.

Inga gråsparvar, inga skator och inga råttor. Men något till en människa som inget har, så satsar jag denna vinter. Hatbreven från djurvännerna kan skickas till min hotmailadress, men de kommer inte att besvaras. Och fåglarna, förlåt, flyg vidare till grannen hon har dukat upp vid syrenbusken med alla de sorter. Ett smörgåsbord för våra små vänner.
Ni ser allt löser sej, fåglar och människor blir utfodrade denna vinter.

                                                              

Stenskott, stolpskott...

Kategori: Humor

Idag pratar vi inte så mycket om stenskott, vi bara får dom. "Debatten" handlar mest om stolpskott, blomskott, Cirkus Scott eller om det är skottår. Sällan undrar jag om stenskotten i samhället ökar eller minskar. Nästan aldrig för att var så ärlig som jag i själva verket är.  Rent statistiskt har dom ökat med flera hundra procent för Forden i vår familj.
Att man är ett stolpskott är nog inte så mycket att orda om, men stenskotten är som en osynlig varböld som visar sej varje gång man sätter sej i bilen.
Förr då jag körde runt i billiga skrotbilar då fick jag aldrig ett enda stenskott, inte för att jag försökte men det liksom bet sej inte fast på de skrotbilar som vi ägde. Sedan köpte vi en någolunda ny bil och den fullständigt pepprades med stenskott och andra olyckor. Den nya bilen lyckades förvandlas till ett lapptäcke på bara några år.
Första semestern åkte vi mot Bohuslän och kom neråt i värmland, det var vägbygge och hastighetsskyltarna skrek 30 km/ timme. Även fast jag körde med snigelfart så knastrade, och flög asfaltssten som en hagelskur runt bilen. Då kom en röd jävla Volvo och drog förbi i minst 90 km/ timmen och vi överösteses av ett kulregn mitt i Värmland. Jag lovar att när jag stannade bilen då var jag stentokig, en dam som var ute och rastade sin hund låg i diket med en skyddande kropp över sin hund hon reste sej och var ganska förbannad. Hon sa något om att det var livsfarligt att vistas på vägen i det skick den befann sej i. Jag tittade på bilen, suck ett stenskott och motorhuven hade plåtskador.
Den andra gången då körde jag mellan Falun och Borlänge, troligen fanns det en sten på den nya motorvägen och den styrde kosan rätt mot rutan, smack sa det. Det tredje skottet har jag bara sett och det finns bara, jag har inte ens märkt det när det föddes. Så min analys av det hela är att man vänjer sej och blir immun.

För att inte tala om de krockskador som uppstått under bilens korta levende. Första gången backade en ut från en parkering och in i bilen, andra gången backade en dam ut från en gård, ut på gatan och rätt in i våran bil. Dörren blev kass. Tredje gången backade en postbil in i en dörr och en stor reva uppstod så det blev som ett brevinkast i dörren.
Den sista gången då står jag som den skyldige då jag skulle backa ut från parkeringen vid Kommunhuset efter ett sammanträde. Då backade jag in i Moderaten Janssons  Berlingo och delade kofångaren på mitten, så kvar har jag en halv kofångare. Janssons bil klarade sej ganska bra. Våran ser lika ut idag. En ny kofångare kostar 2000:- och då är den olackad. Tråkigt med bilar är det. Kan dom inte bara få vara fina och hela.

Jag har i alla fall köpt en rattmuff och en dag ska väl bilen bli lagad. Men den där jävla röda Volvon i Värmland, den glömmer jag aldrig. Tänker inte ens skriva och gissa varifrån och vilken länsbeteckning han haft om de gamla bilplåtarna fortfarande funnits. Då hade jag nog gormat: "Jävla ..........jävel.."

Ha en bra Helg bland stenskott och snöflingor, själv går jag till jobbet. Drar nog på mej lite läppstift och visar mitt gladaste leende. Jag lämnar stugvärmen och tar mitt lapptäcke till bil och far iväg i halkan.

   "Crack"

Är det idag (s) röstar för ett ja ...

Kategori: Politik

Ja det är det troligen,Lissabonfördraget,  idag är den dag då det som arbetarrörelsen byggt upp under 100 år kan spolieras på ett kick. Jag blir så ledsen att ett arbetarparti lämnat sina väljare. Kollektivavtalet och strejkrätt, ett minne blott. jag hittar varken ord eller motivation för att skriva om sveket.
Varför så jävla bråttom?
Jag hoppas ändå att flera vågar gå emot sitt parti idag och rösta nej i denna fråga. Annars så är det skandal.
Jag känner mej grymt sviken av det arbetarparti som totalt tappat sitt fotfäste och vill försämra trots massivt motstånd från väljare och fackföreningsrörelse. Stanna upp och andas, spoliera inte det våra förfäder kämpat för med näbbar och klor, snälla...

http://www.dagensnyheter.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=853282

http://www.dalademokraten.se/Nyheter/Rattvik/Kommuner-kan-forlora-vetoratt/

Investering med hög nivå, på volymen...

Kategori: Musik

Nu jädrar gott folk, håll i hatten innan vinddraget tar med sej allt i dess väg. Nu ska här liras proggmusik, visor och rock på hög nivå. Så jäkla roligt som att ånyo komma ur den trånga livmodern för att återfödas och se dagens ljus.
Att bara bläddra igenom pärmen med alla låtar som man samlat på sej sedan 70 talet gör att mungiporna når rekordhöjder.
Tack barn för att ni har ätit eran gröt och blivit stora. Att efter 25 års tystnad få dundra igång med en låt ur förstärkaren är som att fyllas av rampljus i alla ändar. Utan att behöva tänka på att ni blir drabbade av tinnitus eller att ni ska sova efter Bollibompa. Inte nog med det är så många vred att skruva på så, man kan skruva sej galen.

Idag köpte jag mej en förstärkare, klart som tusan att Mamma Mia ska förära sej själv med ett sådant magnefikt hjälpmedel på ålderns höst. Tänk när jag sitter på hemmet och drar av någon Nationalteatern låt och alla svänger med. Borta är dragspelsmusiken och cittran, de finns uppspikade på väggen eller har sålts på Antikrundan.
Förhoppningsvis sitter Clas Yngström (Sky High) på samma hem, så vi kan jamma ihop.Självklart så väntar jag på bokningar ifrån Metropolerna ute i världen. Egentligen har jag inte tid att sitta här och skriva när jag ska spela.  Om jag hinner, då har jag bestämmt att jag ska spela på min egen begravning. Det går nog om viljan finns.
Till att börja med tror jag att jag turnerar ensam, sedan får vi se om jag kan ta in någon med kastanjetter.
Ja lyckan ligger som ett äkta pärlhalsband denna dag. Den 19 november blev jag ägare av denna elektriska låda, en låda som jag ska hålla levande med att mata den. Min musiklåda och min fina gitarr vi är ett team."Ja jädrar ja..."

Jag har hittat det ultimata snöröjningsredskapet...

Kategori: Humor

Efter att ha läst en annons i "Vi i Villa" hittade jag dena här fantastiska skapelsen. Ingen sådan uppfinning kan ha gjorts sedan äventyrslystna människor kastade sej utför stup med vingar och var övertygade att de kunde flyga.
Sedan bara att uppfinna en snöskyffel av den här kalibern visar att Dansken kan annat än att pimla pilsner och äta smörebröd. I det "snötäta" Danmark sitter uppfinnar Jens och drömmer om en vit jul. Han ser med avund på sina Nordiska grannar i norr, som efter varje snöfall får skotta sej fram till brevlåda och carport.Medan Dansken väntar på den efterlängtande snön och drömmer om en vit jul uppfinner han denna underbart snillrika skapelse som ska brisera som en succe i snövärlden. En skapelse som varje granne sneglar med avund mot.
När man beställer ett exemplar för 2.495:- får man med en instruktions DVD på svenska. Och självklart är det tur.
På "tuben" finns en monteringsanvisning som skildrar monteringen på ett ypperligt proffsigt sätt.

www.bpimport.dk 
Detta snöröjningsredskap kommer att finnas i var mans hus..

 
 
P.s Jag trodde det var en dansk uppfinning, sen visar det sej som vanligt att Amerikanen var först...

Snurrigt värre...

Kategori: Humor

Då Borlänge är en rondellernas stad, med ett fyrtiotal sådana då kanske denna kombirondell kunde vara något.
Varför ändå inte bygga fem rondeller i en.
Herregud vilken karusell...
"En Framtidsvision vid Kupolen i Borlänge"

Den bästa balladen genom tiderna...

Kategori: Musik

Mick Ronson en smakfull gitarrist, kompositör även pianist som inte är glömd. Han dog 1993, men hans musik finns kvar i mitt hjärta. Denna finstämda ballad "Empty Bed" är en ibland mina favoriter.
 (Led Zeppelins "Thank you" kommer tätt efter.)
Ronson spelade med David Bowie 70-74, har även spelat med Mott the Hoople. Bara känn på "All the young dudes", ingen ballad men vilken låt.
Jag låter musiken få tala inte tangentbordet.


Hör bara när han säjer "Louder" Vadå nostalgi...jag älskar det

Tänk om...

Kategori: Humor

...Dalarna fick en OS kandidat i gymnastik och hon heter Olga Kurbits...    "Olga Korbut"

Havet finns inom mej, som en salt våg...

Kategori: Minnen

Jag har en fiskgen inom mej. Det måste vara så. Det syns ingen simhud eller fiskfjäll på kroppen, jag har heller inga fenor som syns. Att jag är galen i fisk och skaldjur är bara att konstatera. Jag borde vara född i ett hav. Vatten är förälskelse som jag haft ändå sedan jag började minnas.


Redan som liten lintott åkte familjen varje sommar till Bohuslän till farmor och farfar. Deras vita hus med ebonitplattor som bländade i solsken stod 30 meter ifrån det salta tångdoftande havet. Varje morgon när rullgardinen drogs upp fanns samma fantastiska utsikt utanför. Flaggstången som farfar hyvlat för hand i fura, ringblommorna i en rund rabatt runt stången. Farmors tvättlina med vita lakan som hon kokat i "brygghuset", de som alltid hade en ren speciell doft, lakan tvättade med ren såpa.


Borta vid stora bryggan kom stod byns fiskare, Hjalmar och Evert och gredde sina garn, tog hand om dagens fångst av torsk och makrill som senare skulle säljas. Måsarna cirkulerade runt dem och nöp något som landade inom räckhåll. De flög snabbt skränande därifrån för att ha ett följe med snikna artfränder i vingspetsarna. För att snart återkomma för att göra ett nytt försök.


Örnekullen byns höga berg, granitens kung ståtade och stigen uppför med granitskärvor gnistrade och glittrade i solen. Dessa rester av skärvor som stenhuggarna slitit med i hetta och frost påminde om en svunnen tid. Martallen som stod vid bergets fot krökte sina grenar liksom förtvinade fingrar, de grep mot havet.


Där nere låg havet på några sekunders promenad , det salta med tångkrabbor som rappt försvann in i tången för att gömma sej när jag klev i för att ta morgonens första dopp. Efter badet satt jag alltid på stranden och blickade ut mot horisonten och förstod redan som en liten flicka att havet var fantastiskt, kastade några snäckskal och lät den varma sanden rinna mellan fingrarna. En torkad manet bredvid drog till sej en samling flugor. Doften i näsan var bara hav. Ett hav som var oändligt för ett barn, ett hav fullt med hemligheter och skatter

Efter doppet gick jag in i huset och doften av farmors nybakade limpa slog emot en. Vid hennes köksbord åt jag av det färska brödet med sylt på och ett kallt glas mjölk


På förmiddagen brukade jag och farfar ro utanför stora bryggan och fiska upp middagen. Det var fina matfiskar som torsk, vittling, sand- och rödspätta. Vi agnade krokarna med blåmussla, på silverkrok och tjock rev. Vi var aldrig ute länge, på 20 minuter hade vi det som vi behövde. Hela sommarlovet  åt man fisk tillredd på olika vis av en kvinna som levt nära havet hela sitt liv.


Mina släktingar vid Piggebacken hade ostronodlingar runt om i viken, och deras överlevnad handlade om det som havet gav.


Idag märker jag av generna, jag är galen i det som kommer ifrån havet och egentligen borde jag bo där havet finns, det geografiska läget stämmer inte in där jag lever idag. Men ändå så består mina middagar av fisk.


Idag då jag var och handlade stannade jag till vid fiskbilen och inhandlade räkor, krabba och några havskräftor. Allt detta intog jag i naturell form, inget konstigt utan bara kokt på enkel Bohuslänskt sätt. De gånger jag sätter mej och avnjuter dessa skaldjur njuter jag så det tåras i mina ögon. Gud vad jag vill bo vid havet.


I morgon steker jag Makrill med Mjölk och dill sky. Till detta serveras kokt potatis och en klick lingonsylt för att få det syrliga till den annars sträva smaken i makrillen.


Har funderat i några år om det är ett dykcertifikat som fattas, och jag är övertygad om att det är så. Nästa prövning blir ett sådant, för så har jag bestämt.


Mina somrar vid mitt hav önskar jag att varenda unge kunde få uppleva...

Den har hackats sönder men innehållet stämmer...

Kategori: Samhälle

I dagen Borlänge Tidning har jag en insändare. En liten sak som kommer att läsas av någon och sedan försvinner. Ingen insändare man stannar upp i och funderar. Den blev inte som jag skrev den. Den blev omgjord. Jag minns de första raderna och lite på slutet. Men de giftiga pilspetsarna lämnades dock utanför.
Dessutom undertecknade jag den med vänsterpartist inte (v) som stod tryckt i pappertidningen.
Ja nu är den tryckt och självklart står jag för innehållet, men det känns inte som om att det är jag som skrivit den.

                                                                                                                                     

Juldåreriet går redan på högfart...

Kategori: högtidJulen är en helg som inte håller ordet lagomt mått längre. Det var längesedan jag upplevde det. Om nu lagom är som jag ser det eller om det är som tusentals handlare vill ha det. Julen har fått helt sjuka propotioner. Många blir kräksjuka innan ens första advent står på kalendern.


Det är ett kommersiellt elände som tycks bli mer galet för varje år, ur min synvinkel och min syn på julen så är det galet. Sedan var andra tycker om denna köp galenskap får stå för dom.


Redan i Augusti börjar skolungarna ringa på dörren för att sälja jultidningar. Solen skiner och en sensommarvärmen är uppe på 20 grader, då ska jag beställa jultidningar för att något tidningsföretag ska få utnyttja ung arbetskraft och säljlöfte och krongränser för olika prylar. De får inga pengar för sitt arbete utan de får välja på olika "presenter". På jobbet finns det arbetskamrater som hjälper sina barn att sälja tidningar, bara för att komma upp i sådan hög summa som möjligt. Ju högre försäljning desto finare present.


Jag har varit en glad förälder då det har gällt mina barn, de har aldrig ens tänkt tanken på att sälja jultidningar. Dom har varit så kloka och inte köpt det rufflarkonceptet.


Höstens tidningsannonser handlar om julbord i alla former. Man ska boka för att få kräma i sej all fet mat, men en del av den är god det ska erkännas. Men jag håller mej till att äta den runt jul, inte i en hel månad innan.

Sedan när reklamen brakar loss i brevlådan då blir man galen. Pappershögen travar sej och alla de färglada annonser på glättat papper fyller vår rum på höjd och bredd. Miljövänligt ?

Nej träden avverkas och bilarna går i skytteltrafik till miljöstationen för att åter återvinnas till ett annat reklamblad med lockande julannonser.


Jag som jobbar i en butik ser när plastgranar och kartonger med tomtar och julpyssel äntrar lastkajen redan i oktober. Då fylls lagren och man ser ett berg av julkartonger som tar plats. För att få in ordinarie varor så tvingas butikerna att köra ut och plocka upp det för att ge plats åt de vanliga. Dessutom så kommer så mycket dekorationer och affärerna vill skeppa ut  så mycket som möjligt in i butiken och självklart sälja.


I december då ska alla föräldrar med skolbarn och dagisbarn runt på luciafirande och pysselkvällar. Har en familj flera barn då kan det bli ett farande. Samtidigt som julhandeln skjutit fart i en rasande fart, och nötter och annat smått köps för att fylla kylskåpet.


Julklappar, jag undrar på om det är lag att ingen unge ska få färre paket än 28 stycken?

Är det det som är julen att barnen ska få så många och dyra saker att plånböckerna gråter i Januari och krediten är utnyttjad till fullo. The American way. Köpa för pengar man inte har.

Det är galet.


Jag gillar julen i lagom form, på ett jordnära sätt. En helg då man förhoppningsvis får vara ledig på julaftonen, i år är en av oss ledig, men dagen innan och dagarna efter jobbar vi. Men tyvärr så hamnar vi också uppe på ett julklappsberg då vi träffas. Mina killar är så stora att kuvert med dollar är nog för dom. Några paket med strumpor och långkalsonger.

Jag vill ha en lugn jul och det har jag också för att jag bestämmer mej för det. Det finns inget som kan skruva igång mej och få upp mej i ett stressläge. Gör man julen till lagom, då blir den lagom. Det bestämmer man alldeles själv. Man behöver inte göra som andra utan man skapar det man vill ha alldeles utan hjälp ifrån etablissemanget.   
"Here comes christmas..."

Mossiga påhopp...

Kategori: Satir

För några år sedan fick vi in ett mossmedel på jobbet. Det skulle skrivas prisskylar till detta och jag gick in i "reklamen" för att dona iordning det. Väl igång så kliade det i mina fingrar, jag ville inte bara skriva mossmedel utan jag kände för att fylla i texten med Kate. Jag hade lite beslutsångest i högst en sekund sedan började jag att göra skylten.
Jag skrev:

Kate Mossmedel
500 ml  229:-

Efter det monterade jag den i den plasficka som skulle använda till skyltar. Det blev inte någon större reaktion på detta, och ingen kund verkade reflektera över personalens tilltag (mitt). Men efter en vecka ringde det en morgon strax efter vi öppnat. Och en kvinna talade i hög ton att så där kan ni inte göra, ni är oförskämda. Just då fattade och förstod jag inte ett skvatt. Till slut kläckte hon ur sej att vi inte fick skymfa Kate Moss genom att skriva hennes namn på skyltar som avsåg mossmedel. Jag funderade en stund och försökte komma på vad det var för lag eller om den ingick i brottsbalken. Jag såg ingensom helst förbud mot att skriva så. Det var ju inte ens kränkande. Och att likna Kate vid ett mossmedel kan ju tolkas som om att hon är  lite mjuk och skön. Vad vet jag.
I alla fall efter en smärre utskällning fann jag mej och talade om denna tidiga morgontimme att Kate inte var namnet på den kändis som vi alla läst om i tidningen i samband med droger och modellande, utan Kate var firman som hette Kate& co (lögn). Därför stod det Kate Mossmedel. Då lugnade kvinnan ner sej och talade om att hon hade blivit jätteupprörd över att se skylten.
Då undrade jag varför, och jag undrar det fortfarand varför hon blev så upprörd denna dam. Det där går över mitt förstånd. Är det elakt att bli uppkallad efter ett mossmedel? Själv skulle jag då kanske sätta dit firman som använder mitt namn på sopsäckar.
Sug på den här: "Latrinsäcken Maria", "Sopsäcken Maria". Det är väl aldrig fel att bli förknippad med något så simpelt.

Jag tycker att kunden har för det mesta alldeles fel...        
                    Kate Mossmedel

De hemlösa lider Lidl...

Kategori: Samhälle

Att hålla storråttor borta ifrån affärer och stormarknader är ett problem. Även hemlösa verkar det som. Lidl i Solna har haft problem med hemlösa som rotat i deras kärl för att stilla hungern, och samtidigt har de grisat ner runt butiken  så personalen har tröttnat på deras tilltag och hällt ut giftigt rengöringsmedel över maten. Men de har ändock haft vänligheten att skriva en varningslapp till dem. Tänk om någon av de hemlösa hade varit dyslektiker och inte kunnat läsa.

Personligen tycker jag att det är en kriminell handling, att medvetet och planerat hälla ut något som denne vet är giftigt.
Jag förstår att det är en sanitär olägenhet inte bara för butiken att ha dessa oinbjudna gäster där, men man kan ju inte planera en attack av det här slaget bara för att visa de hemlösa att de fått nog.
Nu ska de fortsättningsvis sätta lås på kärlen, om inte det fungerar, då får jag hoppas att de inte häller Cobra Rax (råttgift) för att hålla de hungriga borta.

Den verkligheten som visas i artikeln är för sorglig, de hemlösa är osynliga i samhället men när de visar sej och när de stjäl kasserad mat, då uppmärksammas de med några flaskor gift. Hemlösa katter matar folk med glädje och tycker i allmänhet så synd om.

 Märkligt hur man tänker...Jag ser i en bloggreklam att man kan bli djungelfadder, undrar om det finns något som motsvarar det i mänsklig bemärkelse? Bli hemlösfadder...

Fagersta är just nu bäst...

Kategori: Politik

Lördagsmorgonen var späckad med tjock fuktig dimma. På morgonen drog vi oss ner mot Fagersta. Det var som sagt inte mycket att se efter vägen då man bara kunde se begränsat. Väl nere i Fagersta/Västansjö checkade vi in oss på Hotellet som hade sett sin glanstid för många år sedan. Nu hade det krackelerat och det fattades en del för att hålla en byggnad och ett hotell komplett. Det fanns en skön säng och det var ändå det som var viktigt, jag hade någonstans att sova.

I församlingshemmet bjöds det på lunch innan seminariet, sjöutsikten var inte i funktion.

En hel del människor ifrån delar av landet hade samlats. Arbetsnamnet för helgens seminarium var "Ut ur dimman."  Fagerstas Henriksson inledde och berättade kort om deras väg mor majoritet, hur de under de sista 10 åren styrt sin kommun och idag har 58,3 % av väljarnas stöd. Att hur de under de 10 åren, sanerat ekonomin, städat upp efter den illa skötta kommunen och lyckats hamna på + 30 miljoner och gjort flera skattesänkningar.

Vidare bjöd några talare upp och gick igenom sin syn på styret i deras egna kommuner. Någon var inne och talade om personkemin, men jag som en del andra tyckte att det ordet är en alltför enkel lösning när det går åt pipsvängen i ett samarbete. Det är väl att kommuner som styrts av socialdemokrater sedan stenåldern inte ens kan tänka på ordet samarbete. Deras år hänger som en gammal tapet på väggarna där revor och fläckar inte uppmärksammas. Allt ska ha en gång och ingen kommer fram för att ta en del av makten.


Vår Lindström berättade om tiden i Borlänge, där samarbete inte finns på dagordningen. Fagerstas och Borlänges situationer kan liknas med varandra utom då att i Fagersta har de alla lyckats att nå fram. Därför fortsätter vi vårt arbete i Borlänge med entusiasm och hela tiden rullar det in nya medlemmar som känner att de vill göra något åt det som sker i vår stad. Det är ett arbete som jag ser fram emot och det drillar mej.

Senare på eftermiddagen samlades en panel med Lars Ohly, Lars Stjernkvist (fd. partisekreteraren i sossana) samt en miljöpartist vilket namnet ramlat bort på, det kanske finns en anledning. Samarbetssamtalet är just idag något som Mona. S. och  Maria Wetterstrand (mp) klantat till sej med. Jag blir irriterad när jag tänker på det. Jag säjer som jag känner rätt in i själen, att miljöpartiet blir jag aldrig klok på. Ett parti som vänder kappan efter vinden, hoppar in i vilken konstellation som helst bara de kan få makt. Man byter lag efter behag. Finns ett ord för det, hopp jerka.

Ett av våra kommunalråd i Blge är Miljöpartist och han bara följer med som ett rö för vinden.På kvällen bjöds det upp till dans på församlingshemmet. Socialnämndens ordförande i Fagersta stod för underhållningen. Han startade upp middagen med en smäktande Finsk tango så köttbiten for upp i gommen. Och nubben ner i knäna. Inte behöver man åka till Argentina för att träffa en tangokung, bara att ta sej till Fagersta så hittar man tangon.

Kvällen blev en förträfflig tillställning, Ohly lade på sitt vackraste leende och njöt.


  

    Tangokavaljeren Teemu


På söndagen började dimman lätta, trots en del tunga huvuden. Mitt huvud var i god kondition, som vanligt. Vänsterpartister, Fagerstas ledning berättade om deras arbete under alla 10 år, de var stolta över de förbättringar de kunnat göra men talade även om de misstag som skett under resans gång. Fagersta främst kan de alla ställa sej bakom utan att skämmas. Det är så härligt att se att ett vänsterparti vid makten kan vända en konkursmässig kommun till den kommun det är idag. Varför tvivla?


Ett stort tack till kamraterna i Fagersta ...

                               

Sånt här trams får dom i EU betalt för...

Kategori: Samhälle

Fritt Fritt fram för krokiga gurkor
EU kan skrota gurkregler Behöver inte vara raka längre.


De sitter i Bryssel och tramsar om gurkan ska vara rak eller får se ut hur den vill? Om inte det är byråkrati så vet jag inte vad. Fast nog är det mer galenskap. Hur kan man bara ha en sådan fråga uppe?
Vad mer för idiotiskt håller dom på med där nere kan man fråga sej.

Nog måste det finnas viktigare frågor än gurkjävlar....

Lågvatteninlägg och feberyra...

Kategori: Skitsnack

Jag hade tänkt att jag skulle skriva om Fagersta, men efter att ha känt mej lite förkylningshängig så väntar jag till hjärna och kropp vaknar till liv igen.
Efter att ha jobbat till kvällen och resten av veckan är späckfull av allt ifrån sjukhusbesök i Falun till Föräldrarsamtal samt fackmöte så känns det aningen jobbigt.
Tänk vad en ynka förkylning kan ställa till det, sa jag att jag hade ont i kroppen också?

Jag kommer igen...

Tag en bit chókla´ å  va´ gla´...
Mona Bjuder


Ut ur dimman...

Kategori: Politik

Det är arbetsnamnet på seminariet i helgen. Passande namn då dimman är stundom så tät. Tiden är knapp så egentligen hinner jag inte sitta och skriva. Men jag lägger ut några bilder i alla fall, och skriver mer när jag kommer hem.
Nu stundar en hotellfrukost, hoppas den är bra, för rummen är inte i Hollywood stil.

                 

Ut ur dimman...                         Hotellrummet..               Samarbetsterorier (v)+(s)+(Mp)?

                       

Baren öppen...                                            Jag och Lasse

Kappsäck full med allt, utom med pengar...

Kategori: Helgdagar

Va drygt det är att vara ett fruntimmer, dessutom ett rekorderligt sådant också. Vid minsta resa ska det packas och packningen slutar med ett helt hemman. Fattas bara att man har noterat motorsågsolja på "kom ihåg" listan också,  dessutom noterat dit vegetabilisk sådan. Man springer som en höna utan ägg, säjer till sej själv:
"Jag är inte ett dugg fåfängd..." och fortsätter "Jag ska bara till Fagersta i två dagar, och bo på ett hotell i Västanfors eller vad det heter."
Jag tror att det finns/ fanns ett bandylag där förr eller nu. Ja ni hör att alla sportintressen är nergrävda i åkern ute på Tunaslätten. Snoddas kom ifrån, ja var kom han ifrån? Bollnäs eller något?
Jag vet att jag kan inte packa ner min fönapparat för den brann upp i förrgår, min svarta lilla elektriska apparat som gett mej en sådan enorm värme under snart 13 år. På en enda ynka sekund. Det sa poff, ett illaluktande rökmoln ångade upp och snabbt som bara den drog jag ut sladden. Ingen stöt, klarade mej och håret sitter kvar, om än något elektriskt. 
Nu ska jag fokusera mej på vad jag ska packa.I morgon åker vi de fyras gäng till Fagersta och får oss en helg och en lektion av kommunalrådet hur vi ska bestiga berg och nå den åtråvärda toppen. Om det vore så väl att det var "Klackenberget vi skulle klänga oss upp för, 23 meter över Tjänasjön.
Stig Henriksson har bjudit in ett gäng till sitt fäste, där han alldeles egen majoritet styr sin kommun och ekonomin är i balans. En enastående bedrift av honom och partiet. Det får snålvattnet att forsa i floder inne i gomseglet vill jag lova.
Tänk den dan då Kapten Leif Sparrow står vid vårat kommunhus och hissar den röda fanan med nejlikan på. Bredvid står jag hjulbent med en Granitsnus under läppen och flinar. Då blir det tider. Det är dags att det blir ordning på torpet snart...
Stora mirakel har skett förr, och nya kommer att komma. Så sant som jag är ett orakel spektakel.
Så jag har tagit två semesterdagar och ska till Fagersta. Aldrig förr har jag varit där på hollydayen, så en ny upplevelse.

Jag kommer självklart att rapportera därifrån. Eventuellt skulle jag kunna ta något mästerligt fotografi och försöka få in det i kameran som jag förövrigt tappat i golvet så jag måste tejpa igen batteriluckan med maskeringstejp emellanåt. Tejprullen är packad. Den ligger bredvid blodtrycksmedicinen. Att man ska tappa allt i golvet jämt. Hur man än försöker så ramlar allt nedåt, men en sak ska då baske mej upp å det är nejlikeflaggan.
Herre detta blir en resa som mayby perhaps kommer att bli ett äventyr, tänk då jag sitter bredvid rollatorn på ålderdomshemmet och berättar för barnbarnen om när farmor drog söderut med kappsäck och fem dosor snus. Sjungades någon gammal slagdänga som skrämmer livet ur de små.

Äh, nu måste jag packa. Ska jag fina kläder eller ska...det är lika bra att packa ner det mesta för då slipper jag ha några större funderingar om vad jag ska packa..

Jag har ju ett resestrykjärn...Vilket ska man välja? Men var finns sladden? Går dom på bensin?
Appropå bensin så hade min gamla döda farmor i Bohuslän en bror som var ganska korkad, jo han var faktiskt så där blåst som en del uttrycker sej. Han hade en cykel med tillhörande lyse och som drevs med en dynamo. En dag då hade själva lampan gått sönder, då cyklade han till lanthandeln , steg in och bad om en deciliter bensin. Handlarn blev aningen snopen över att Adel skulle ha så lite bränsle och frågade varför. Då förklarte Adel som det var att lampan inte lyste för bensinen hade tagit slut i dynamon. Visst är jag stolt över mina gener. En del har jag sållat bort. Har en simpel metod att göra det. Den lär jag ut framöver.

Väckar klockan måste ju också med.....det måste nog skruvas upp...

Nu brinner det i Forssa igen...

Kategori: Allmänt

De pyromandåd som drabbat oro hos oss här i vår stadsdel börjar att bli kusliga. Just nu i skrivande stund står brandbilarna vid "klacken" skolan och polisbilarna åker fram och tillbaka. Igår brann det i ett hönshus, tidigare i veckan två bränder 200 meter härifrån.
Min känsla är att jag tror att det är barn, jag vet inte varför men de bränder som skett har inträffat innan 21.00.
Nu får vi i vår förening börja att cirkulera utomhus kvällstid för detta kan sluta riktigt illa om de inte får tag i de som gjort det.

Länkar om branden:

http://www.dt.se/

http://www.dt.se/nyheter/borlange/article369724.ece

http://www.dalademokraten.se/Nyheter/Borlange/Yngling-forhord-om-Borlangebrand/

...å så en Jan Stenmark...

Kategori: Humor

         

Nu lämnar jag mitt medlemskap inom koperationen...

Kategori: Ilska / frustration

Jag har saxat sönder Medmerakortet nu, och ska begära utträde ur "klubben". Jag lämnar också sparkassan där jag har en del sparat. Det finns andra som kan förvalta mina pengar.
Det jag går miste om är mina 5% personalrabatt, men det är ändå bara en tidsfråga innan den lilla pengen försvinner."Coops besparingar för offensiv och långsiktig lönsamhet."
Jo det låter det...

Nu har jag fått nog av den illa skötta personalpolitik som Coop utsätter sina anställda med.

Nu jävlar är det klippt.      

Coop:s Pressrelease :

Coop Sverige AB2008-11-04 16:19:48

  

Tel: 08-743 23 33

Informationschef
Magnus Frisk
Tel: 08-743 20 11
Mobil: 0703-70 40 42
Pressansvarig
Märit Wikström
Tel: 08-743 20 12
Mobil: 070-248 97 70

Coop inleder förhandlingar om kraftfullt program för långsiktig lönsamhet

Coop Sverige har inlett fackliga förhandlingar om ett stort förbättringsprogram som ska skapa långsiktig lönsamhet. Förbättringsprogrammet innehåller offensiva satsningar för att förbättra konkurrenskraften i butiker och stormarknader, samt kraftfulla besparingar. En del av besparingarna innebär att antalet medarbetare minskas med cirka 1 000 heltidstjänster.

Coop Sverige har inlett fackliga förhandlingar om ett stort förbättringsprogram som ska skapa långsiktig lönsamhet. Förbättringsprogrammet innehåller offensiva satsningar för att förbättra konkurrenskraften i butiker och stormarknader, samt kraftfulla besparingar. En del av besparingarna innebär att antalet medarbetare minskas med cirka 1 000 heltidstjänster.

- Vårt förbättringsprogram ska vända de senaste årens förluster till långsiktigt lönsamhet. Vi gör bland annat stora investeringar i nya butiker och stormarknader samt i upprustningar och renoveringar. Men vi måste också minska våra kostnader för att bli konkurrenskraftiga på lång sikt, säger Coop Sveriges vd Karl Wistrand.

Totalt handlar det om cirka 1,5 miljard kronor som ska sparas till och med år 2010. Många åtgärder pågår och fler planeras. De tre stora delarna där kostnaderna ska minskas är inköpskostnader, försäljningskostnader och personalkostnader.

De minskade personalkostnaderna berör alla delar av företaget. Förhandlingar har sedan tidigare inletts om en neddragning med minst 60 tjänster på Coops servicekontor. Nu har även förhandlingar inletts om personalneddragningar inom butiker, stormarknader, samt inom logistik och terminaler. Totalt kommer cirka 1 000 heltidstjänster att beröras. För dem som blir övertaliga kommer stöd och hjälp att finnas i ett omställningspaket.

Samtidigt pågår och planeras flera offensiva satsningar för att stärka konkurrenskraften i butiker och stormarknader. I år investeras bland annat närmare en miljard i butiker och stormarknader och stora investeringar planeras även för kommande år.

För mer information:Coops pressjour tel 08-743 23 33Coop Sverige AB bedriver dagligvaruhandel i butikskedjorna Coop Forum, Coop Extra, Coop Konsum, Coop Nära och Coop Bygg. Coop Sverige är ett helägt dotterbolag till Kooperativa Förbundet (KF).

Försök att rimma på sop...

Kategori: Ilska / frustration

Denna morgon får jag läsa tidningarna om nedskärningar och besparningar inom Coop. Igår visade TV4 ett nyhetsrepotage  vid 22.00.
På Jobbet igår eftermiddag lade chefen 3 kopior på ett pressmeddelande på borden i lunchrummet, han sade ingenting, gick ut, så kunde vi läsa själv. Har man inte stake att ge en muntlig information?
1000  heltidstjänster ska bort, och nästan alla jobbar deltid, hmmm...
Nu tror jag att det är dags att medlemmarna ger sin åsikt och ställer krav. Det är dags att kräva en organisation som kan leva upp till de värderingar som en stor del av medlemmarna kräver.
Det är många som inte accepterar att mångårig och kunnig personal kickas ut på backen för att ge plats åt studenter/ skolungdom och billig arbetskraft.
Som handelsnytt skrev i sin sista medlemstidning: "Coop både gasar och bromsar. "
Låt oss anta att 10 fast anställda går på Coop i vår stad, samtidigt ska Coop Extra öppna vid kupolen, en ny mataffär.
Det som inte har svikit koperationen ännu, lär nog snart reagera, fler jag talat med anser att värdet i medmera kortet inte längre står för ett koperativt föreningskort. Många har sagt att medlemsskapet snart är historia.

Jag ska inte lägga min energi på detta utan efter en natt i soffan med den Amerikanska valvakan med en seger för Obama så går jag och lägger mej, drar täcket över huvudet och sover en stund. Jag har en ledig dag idag.
Nu så kan jag väl snart bli "ledig" varje dag.

Jag meddelar även att jag är riktigt förbannad denna morgon. Vi faller tillsammans som dominobrickor, vi har inte ett uns av värde. Men fan det är vi ju vana med så varför gnälla...

Några länkar där anställda kan läsa om sin framtid:

http://www.dalademokraten.se/Nyheter/Dalarna/Coop-drar-ner-pa-folk/

http://www.dt.se/nyheter/borlange/article368937.ece

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_1990299.svd


Kommunen linkar, ett ben är amputerat det andra är stukat...

Kategori: Samhälle

Det finns inga pengar, pengarna är slut. Hur?
Vår kommun är barskrapad in på huden, ute blåser kalla högervindar. Vintern gör sej beredd och folk drar luvorna över öronen och önskar att få vakna upp i en annan årstid i en annan tid. Ser vi allvaret i att kommunen inte har fler kronor och att allt har blivit ett oroväckande minussaldo, kanske mer än minus 51 miljon? Ojdå. Eller säjer vi att det löser sej, så har det alltid gjort.
Det känns som om att så många fullständigt ger fan i allting och går in i sitt rum, slår igen dörren och ger upp. Livsgnistor som slocknar runt oss, som om man slagit ihjäl eldflugor. Man jagar runt efter en förhoppning men man vet inte vad den liknar eller hur den ser ut. "
"Må jag aldrig, aldrig vakna upp, för att inte orka se verkligheten. Den dagen då är min själ död.."
Socialnämnden måste spara eller dra in på verksamheter i dessa tider. Vilka kan tänkas bli de som lider av det? Är det vi skattebetalare ? Jag offrar gärna en del av köttbullarna till den som blir utan, det har jag råd med. Jag blir ingen bra människa genom att sätta mina behov i det främsta ledet. Jag behöver inte det som är det bästa, det som fungerar duger gott till mej.
Många behöver hjälp, de som redan ligger på marken, utanförskapet finns redan som klienter i vår kommun. Utanförskapet syns överallt, fastän de inte flaggar med den kommunala symbolen så finns de i alla rum, i alla samhälls skikt. Alkoholister, narkomaner, arbetslösa, ej A- kasse berättigade, ratade individer som nekats sjukpeng.
Ungdomar som lider av psykiska sjukdomar och panikångest , psykiatrin har ingen plats för dessa utan samhället måste försöka att hålla dessa vid liv. Konstgjord andning håller liv i flertal av våra medborgare, respiratorn pumpar på, luften återanvänds med nytt syre ett tag. Flickor skär sönder sina armer, ungdomar mår dåligt

Ärligt jag hatar det här, jag hatar att jag inte kan greppa det som sker runt mej. Helst vill jag skrika ut min sorg, ängslas och krama trösta och be om att någon sedan vill ge mej den kärlek som alla borde ha och få. Vem är berättigad till förståelse, vem av alla är inte kloakråttan som visar de små vassa gula framtänderna fulla med bakterier, färdig att gå till anfall, men giftet dödar innan den äckliga hunnit gå till attack. Anticimex har preparerat för krig mot skadedjuret.

Våra gamla ska irra omkring ensamma i sina hem med alzhemers och en larmklocka på armen. De vet inte vad det är för tingest som sitter där, de har redan glömt. Maten från kylskåpet har hamnat i frysen, fram och tillbaka. men sällan kommer den lagad ner i magen. På hemmen tvättas liggsåret på Astrid, efter dagens vändning. Hon kvider till, en glimt om vädjan finns i hennes gamla suddiga ögon. Astrid är en börda för samhället, men en kär mamma, mormor, farmor, den Astrid som alltid fanns för sina barn och som stretat sej genom livet för att alla skulle ha det bra. Nu vill inte samhället veta av henne, hon kostar.

"Direktör Olofsson" vid ett större företag, en man med fint yttre, respekterad i näringsliv och i staden. Han har  alltid vid varje val röstat på sitt parti Moderaterna, emot bidrag i alla former. Nu har verkligheten hunnit i kapp honom hans alkoholproblem är så stora att lever och andra inre organ har försämrats. Alkoholismen som även finns i hans omnejd, har frätt hårt åt hans kropp. Hans företag ställer krav att han måste få behandling. Då går som brukligt kommunen in och ger ca 50.000 för att ta en del av kostnaden i behandlingen.
Självklart skall alla ha samma rätt, så ska det vara. Men samtidigt vet man att Olofsson skytt alla bidrag och alltid röstat emot sådant, nu finns han som i en del av det. Utan att han ens känner sej kluven. Att vara emot men ändå ta emot.
Har han tänkt om och ser att det var bra att någon gick in och löste en del av hans kris. Eller tar han bara emot  och låtsas att ingen ser eller vet.

Alla som är utanför eller lider av missbruk, eller far illa i någon form måste få ta del av det skyddsnät som fortfarande finns. Men man måste också försöka att orka att stå upp för det. orka att kämpa för att tryggheten ska få finnas kvar.
Ett liv är så skört och livsituationer kan ändras snabbt.

Vi måste värna om mjukvaran i vår stad, vi kan inte satsa pengar på det som inte behövs. Vi är tvugna att se på när fotbollshallar växer upp i parti och minut, hela stan är en stor jävla fotbollsplan. När gräset vuxit upp då river man bort det och lägger konstgräs. Man dödar det som har liv och ersätter med ett proteslikt material, för att man ska kunna spela i december. Vi bygger 40 rondeller, med prydnader i alla de slag. Inte ens rondellhundarna vill pissa där. Man åker til Kina, man åker till Bryssel, än har de inte nått månen. Man använder sin makt och kommunens plånbok som om pengarna var leksakspengar ur ett monopolspel. Satsar på hårda projekt, skapar köpcentra för att folk utan pengar, ska få mindre pengar.

Nu då, finns det inget som säjer: "Stopp, stanna" Trots att kommunen liknas vid en stor konkurs. Drar man bara den bruna kompostpåsen i papper över huvudet och låtsas att man är osynlig ?
Jag tycker att de som ställt till det här borde fundera på en ändring. Kommunen har gått back i minst 10 år, medan vi sitter ner och ser på eländet.
Hur ska vi kunna hjälpa människor när andra projekt prioriteras när byggnader betyder mer än ett enda mänskligt liv.

Är det den Amerikanska drömmen vi strävar efter och vill ha här? Är det soppkökens tid vi har nått? Ska våra barn få skollunch hädanefter? Får de psyksjuka någon vård framöver? Har vi respekt för vår gamla och sjuka, är de värda något i under sina sista år? Läggs de mänskliga projekten på is för att de rika ska få bygga villor i Uvbergsviken? Är vi dårar
allihop?

Ligger Brage i Allsvenskan? Svar: "Nej".

Lindström & Lindström AB...

Kategori: Musik

Denna kväll gick i kulturens tecken. Vänsterhörnet bjöd på ingen mindre än Pelle Lindström, son av Himlaspelets Rune Lindström. Pelle är ju en äkta sång och bluesman, en djävul på munspel. Han kan hantera allt från polskor, blues, 1700 tals gånglåtar och Hank Williams. Det går inte av för hackor. Inte nog med det han är en rolig gubbe också.Jag gillar människor som har båda fötterna på jorden, och är en människans vän. Han bjuder på sej själv och sina tankar och funderingar. Kryddat med humor och ironi. Hans målande berättelser och beskrivningar om hur musiken upplevdes förr, innan elgitarrer och wawa pedaler ens var påkomna. Då kunde ett gig upplevas mer kroppsligt. "Likt döda som reser sej ur sina kistor och kliar sej i röven" då var det bra.Dessa två timmar gick lika snabbt som en. Rätt som det var då tog det slut, Lindström försvann snabbt för han skulle med tåget till Leksand 20.12.
Han kom, han spelade, han försvann.  Mellan detta då berättade han så mycket att det knappt går att återge innan jag ens själv ha smält det. Åter igen så får jag somna med ett skönt flin i ansiktet.

Tack Pelle Lindström för en bra och rolig kväll, ett tack till Leif Lindström för att du åter igen lyckades ordna en kanonkväll.
Man kan ju nästan tro att ni är släkt....

En utdöende generation...?

Kategori: Satir

Alla rätt...

Kategori: högtid

För första gången i mitt liv har jag och svärfar fått 7 rätt på V75. Vilken lycka säjer ni. Tja så kunde det varit, men idag gav raden 149:- kronor och det ska delas på två familjer....
Det var i alla fall en 7:a.


                                                 

Bus eller Godis...

Kategori: högtid

Den Amerikanska seden Halloween har kommit till oss. Alla deras seder hittar hit förr eller senare. Barnen spökar ut sej, och terroriserar oss soffliggare. Man hinner inte lägga sej till rätta i soffan förrän nästa pingelinplong dönar i dörrklockan. Då får man öppna dörren och där står de små monstren och ropar: "Bus eller Godis". Igår fick jag lov att säja bus för att det fanns inte en godisbit i hela huset. Allt var bara borta, några andar hade nallat på det som jag hade gömt. Det är ganska konstigt. Allt försvinner som innehåller socker..

                                                                                        
I år hade jag tänkt att byta taktik, om någon knackar på denna Lördag. Jag tänker maskera mej med "Jacko" masken och när jag öppnar dörren säjer jag "Buuuu" och skrämmer skiten ur  dom ordentligt. Det blir alldeles på mitt egna sätt.
 Jag köper inget godis utan delar ut flygblad med innehållsförteckningen på godisreceptet::

                                                                                 

Hej Alla barn!


Ni vet väl att godis innehåller en hel del onyttiga och giftiga ämnen.

Några farbröder och tanter i ett laboratorium runt om i världen kollar

alla farliga ämnen ämnen som finns i godis.Vad säjs om:  

Sugen på lite krossade och torkade löss? Nej, tänkte väl det. Men för dom flesta är det numera vardagsmat. Det smaskiga godis du nyss åt innehåller med stor sannolikhet rester från löss. Sugen på lite krossade och torkade löss? Nej, tänkte väl det. Men för dom flesta är det numera vardagsmat. Det smaskiga godis du nyss åt innehåller med stor sannolikhet rester från löss. Här ser du vad ditt godis innehåller.


 

Att godis innehåller socker i mängder och olika varianter det vet vi alla men lika känt är inte att dom vanligaste godissorterna får sin härliga färg eller glansiga yta från lössrester. Fast lite lössrester kanske inte är hela världen eftersom godiset oftast också innehåller slakteriavfall. Dom flesta godissorter innehåller gelatin som är gjort av svinsvål, det vill säga slakteriavfall som rensats, kokats och blekts.


Om du vill undvika löss- och svinrester så se till att läsa innehållsförteckningen. På godisförpackningen deklareras lössresterna som E 120, karmin, eller E 904, schellack, och gelatin brukar deklareras som svinsvål.


Azofärgämnen

Genom att använda karmin kan godistillverkarna på naturlig väg göra godiset mer färgglatt. Tidigare användes azofärgämnen som kunde ge allergireaktioner hos känsliga personer. Dessa förbjöds i Sverige på 80-talet men blev genom inträdet i EU tillåtna igen. Efter att ha snabbscannat den svenska godismarknaden kan sund.nu med glädje konstatera att svenska godistillverkare inte använder azofärger. Dom finns främst i importerat godis.


Azofärgen E102, tartrazin, är förbjuden att användas i Sverige förutom i godis. Färgen kan ge häftiga allergireaktioner hos känsliga med hudutslag och svullnad på kroppen och i halsen.


Vi hittade E102 i Wasabiärtor och importerad choklad.


Härdade fetter

Utöver socker finns det också gott om härdade fetter i godis. Främst i godis med choklad men även i godis där man lätt tror att inget fett förekommer, som i småbarnsgodiset nummer ett - pez.


Nu är det ju inte så att vi äter godis för att det är nyttigt utan för att det är gott och finns tillhands överallt. I Sverige äter vi närmare 16 kilo godis per person och år. Det är mycket, särskilt om man tänker på att bärkonsumtionen bara utgör 2 kg per person och år.Till kvällen gör jag i ordning några bjudsnittar och lägger upp dem på en silverbricka, tar på mej den svarta slängkappan och Jackomasken och bjuder in till en hiskelig kväll.
På en sorts snittar lägger jag på anjovis och kapris, och den andra rå Falukorv med syltlök. Och i dessa sätter jag den klassiska tandpetaren som lockar till fest.
Magnus Uggla skrev i sin blogg för ett år sedan att han köpte alltid hem stora marmeladkulor med socker på, ni vet de där med olika färger. Inte en enda unge ville ha dem för att som de sa att de var äckliga.

Igår hade jag inget godis och dom gjorde bus, för jag sa "Bus". Dom kladdade in köksfönstret med någon fet salva, nu ska de små illmonstren få smaka på egen kaka.

/Hälsningar från Monstret på 12E

                         
  
                             "Vågar ni kika in i 12E, soffliggaren har rustad för Halloween revanch"