Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Från omelett till äggkastning...

Kategori: Politik

Jag stod alldeles nyss vid spisen och stekte en omelett, en god en, skinka och Gorgonzola med några skivor bacon. Då ringde det, ett 08 nummer. Gåshudsvarning direkt, han sa: "Hej jag ringer från Svensk Fondservice och jag vill hjälpa dej att placera dina pengar så att du kan göra en vinst". Jag sa: "Nej det vill jag inte att du gör"... Rappt frågade han varför och undrade om jag inte ville att mina pengar skulle växa, snabbt. Jag fick förklara för honom att jag var vänsterpartist då svarade han bara: "Jaha, jag förstår". Föresten har jag inga pengar att satsa, jag är ingen rik en jag inte. Det är nog heller inte meningen att jag ska få någon förmögenhet. Jag har så jag klarar mej. Jag har det bättre än många andra.

Jag var med i en fond för 13 år sedan, den gick så bra att kapitalet växte i en rask takt, samtidigt så höll jag på att få en nervkolapps varje dag att börsen skulle rasa eller brinna upp. Varje dag plöjde jag på börssidan och kollade på procenttecknet och siffran framför, räknade och såg hur mycket jag tjänat varje dag. Helt sjukt blev det. Jag tog pengar och familjen och åkte till Kreta i 14 dagar, när jag kom hem avvecklade jag fondsparandet och blev som vanligt folk igen. Jag hade fått gjort en charterresa, det var inget för mej eller gubben, ungarna tyckte väl det var kul. Det känns bättre utan fonder. Jag har heller inga fondväggar, men det är väl nåt annat.

Jag blir nog aldrig något annat än en arbetarunge, nog för att jag är duktig att spela roller, men att spela högerytter är inget jag någonsin skulle sukta efter. Igår när jag stod i valstugan kom en ung tjej som berättade att hon var 28 år och gravid. Hon skrev en medlemsansökan till vänsterpartiet så jag blev lite nyfiken och frågade om hon tänkte gå med. Ja sa hon, jag är så jävla förbannad på den här regeringen och på sossarna och ni passar mej bäst. Dessutom talade hon om att hon väntade barnet med en moderat, hon flinade och hade glimten i ögat och menade att hemma kunde hon inte prata politik. Jag tröstade henne och sa att hans sjukdom kanske snart skulle gå över och att hon fick ju komma till våra möten och prata sin politik.

Igår var vår partiledare här på ett blixtbesök i Borlänge. Ja i Stockholm och på andra ställen har man ett rödgrönt samarbete. Som jag sagt tidigare kan jag tala om att jag i min ideologi har svårt att identifiera mej med socialdemokraterna längre, både på riks och kommunalt. De har vandrat mot höger i så många frågor och jag tycker att de har glömt sin roll att vara budbärare åt sina väljare. Nu är det makten som hägrar. Jag och många med mej tycker att socialdemokraterna har genomgått en förvandling mot det sämre. Om inte vänstern funnits som riksdagsparti då hade jag gjort en blankröst, eller lagt den på socialisterna eller ett annat mindre parti. Så är det och jag säger det helt ärligt inifån mitt hjärta.

Jag har hört när jag stått i valstugan, vilket har varit en positiv upplevelse att många kommer att lägga sin röst på oss kommunalt, sådana som röstat på ett annat parti innan. Jag njuter inte av att snuva åt mej röster, jag tycker att det egentligen är ett svek av det parti som skrämmer iväg sina väljare. Fast folk är inte dumma, det är klart att de begriper och de begriper mer än vad de sittande politikerna gör. Att som ett socialdemokratiskt parti gå samman med borgerligheten är inget annat än maktfullkomlighte och ett svek. Jag skulle aldrig vilja ingå ett samarbete med högerblocket, det skulle vara ett svek mot de väljare som röstat på vårt parti. Då går jag hellre. Jag kan hellt enkelt inte det.

Tidningarna i Borlänge har även citerat socialdemokraterna i Borlänge att de inte vill samarbeta, föresten så vill de inte samarbeta med någon, de vill att alla ska följa med som förtappade lammungar. När vi "fick vara med dom" i två år efter förra valet ville de att vi skulle vara ett stödparti, inget annat. Vi åkte ut för den där "jävla Lindström" sa vad vi stod, stod på sig och vek sig varken för Herr Näringsliv eller Herr Hultqvist. Lindström var budbärare för våra väljare och förde vår politik, dessutom bjöds det inte på utrymme för kompromisser. Våra väljare, en del som lämnat (s) andra som röstar på oss för att de är trötta på patriarkatet, vill inte att vi ska svika dem. Den dag jag skulle ta steget att vilja ingå ett samarbete med (s) då ska det ha skett stora förändringar i det partiet och då menar jag kommunalt. Då måste taskspelet bort och övertron på deras befinnande dämpas. Så länge inte politiken vänder sig till människor utan i stället åt näringslivet och det privata, skattepengar går till fantasiinfrastruktur, där man skänker bort egendom av vårt gemensamma då finns det ingenting för mej som blir tilltalat. Bara en grym besvikelse att ett parti rasat så stort, att de sumpar sina chanser för sin egen profit. Sorgligt är det.Men det som är värst är att de inte själv inser det.

Förtal och skit är inget som jag tycker att politiker ska hålla på med. Inte ärligt se en medmänniska i ansiktet och lösa det är dåligt. Nej mycket vatten har flytit under broarna, inte ens ett samtal till Stockholm kan lösa något. Bara ett nytt tänk om att återskapa det som varit och en ärlig politik som vänder sig direkt till de personer som betalar skatt. Jag har inte lagt in mina skattekronor för att Borlänge Kommun ska skänka pengar till Miljardären Ingvar Kamprad, jag betalar skatt för att man bygger upp tryggheten utifrån människorna. IKEA är ingen trygghet, mer än för de som har "turen" att få ett 20 timmars eller ett halvtidsjobb inoom handeln. Den ensamstående mamman får bo kvar i sin lilla lägenhet och få socialbidrag om hon har otur och inte har några stämpeldagar.

I alla fall är det snart val, jag hoppas att valet vinns av de rödgröna, då är vi i alla fall på rätt väg.  Det är nervöst men jag tror att vi fixar det. Kommunalt så ser jag nog detta som en delseger för vänsterpartiet. En uppgång har vi att vänta, hur stor vet jag inte,  men vi får betydligt fler mandat än de fyra vi har. För två år sedan trodde jag på 11 mandat, men där får jag nog backa. Idag kan jag tro att vi får 7-8 mandat och det får ses som en delseger. Ökar vi upp till dessa mandat då kommer jag att få blodad tand och kommer att kämpa för en högre siffra om fyra år. Ja oraklet från Sturegatan har åter siat och vad jag minns så har hon haft fel förut, men kan även tala om att många av de profetsior som jag delat med mig i bloggen under åren har uppfyllts. En del har uppfyllts utan glädje, och andra profetsior sitter som en smäck.

Jag delar med mig lite bilder från torgmötet, jag lägger inte ut korten med publik. Med respekt för de som INTE vill synas.
För övrigt ven det ägg efter mötet mot publiken. Alla klarade sig och fick inte ett enda äggviteämne på sig. Tänker inte spekulera vem eller vilka det var.
 När det verbala tagit slut -då räcker heller inte argumenten till...















Kommentarer


Kommentera inlägget här: