Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Ingen rök - utan eld...

Kategori: Samhälle

Det här inlägget ska absolut inte ses som något hat mot cigerettrökare. Så är det inte. Jag har själv varit en förgulnad nikotinslav från 13 års ålder tills för 12 år sedan då jag slutade. Då var min hälsa inte alls på topp, jag drog i mej 40 cigaretter om dagen. i ren panik för att jag "skulle dö". En rädsla triggade igång mej och jag bara rökte mer och mer. Jag fick andningsuppehåll och lungkapaciteten var inget som företagshälsan jublade över. Att gå upp för en trapp, en våning var ett företag som krävde en vila under halva uppgången. Det var illa. Jag slutade av hälsoskäl, och med en envis motivation att klara det.
Den första Augusti för 12 år sedan tog jag mitt sista bloss.


Att vara beroende av något är ett helvete, det krävs en vilja och ibland hjälp för att ta steget eller för att motiveras. Ett förbud motiverar inte en missbrukare, inte hade det hjälp för mej. Utan det är att locka fram en vilja på ett bra sätt som eventuellt kan rädda någon.
Däremot en vettig motivation från företaget kanske en cykel på köpet. Ett förbud löser inget missbruk.

Cigarettrök luktar skit. Det är inget snack om den saken. Jag känner den som ickerökare, men när jag var en aktiv rökare varken kände jag stanken eller ens brydde mej om att det luktade. Alla som hade synpunkter var i stort sett gnällspikar. Men jag tycker att det luktar illa.


I våras beslutade Borlänge Kommun rökförbud runt Kommunens byggnader och på arbetstid. Egentligen tror jag att kommunen föreställer sej att rökare är smitare och kostar tusentals kronor för arbetsgivaren i arbetsbortfall. Jag anser att det är fel att arbetsgivaren går in och förmyndar och förbjuder. Hur kommer detta ätt fungera. Ska kommunen ha rökpoliser och tjallare som går och kollar de anställda? Ett förbud kommer inte att få slut på cigarettrökarna. Efter nyår så kommer vuxna att "tjuvröka" på gömda platser, de kommer att smita iväg för att få i sej sitt behov. Vilket straff ska utdelas till dem, gult kort? Eller rött kort, kan de få sparken?


Jag kikar runt i fantasin i olika verksamheter, ta ungdomsverksamheter, där killar och tjejer arbetár inom kommun för att få ett socialbidrag. En del av dem har varit vilsna och hamnat i olika myndigheters register, för att de inte hållit sej inom lagens råmärken. Skulle de ta ett rökförbud och svälja det? Nej jag skulle knappast tro det. Det blir ganska intressant att se vad som händer med ett beslut som detta, där åsikterna är delade.


Om jag skulle jobba inom den kommunala servicen, skulle jag som anställd vara tvingad att göra ett arbetspass hos en brukare som röker? Jag som inte röker, skulle jag behöva ta den uppgiften?
Om jag säjer nej, arbetsvägrar jag då?




Kommentarer

  • storabh säger:

    Hur ska man göra med elever som kommer in efter rasten och stinker rök? Flera röker dessutom olagligt.

    2009-10-08 | 20:17:01
    Bloggadress: http://storabh.wordpress.com
  • Mia säger:

    Ja vad ska lärarna göra? Eller kanske lärarna har varit och rökt på samma hemliga ställe...Jag tror att anställda och andra kommer att skita totalt i förbudet...

    2009-10-08 | 22:57:40
    Bloggadress: http://miajaverling.blogg.se/

Kommentera inlägget här: