Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Nu är det kokta fläsket stekt...

Kategori: Politik

Det är som bekant svårt att skita när arselet är tomt. Och nu verkar det som kommunledningen har tömt  ur det som gick att tömmas. Skattekistan är tom och kvar i den ligger skuldsedlarna på hög. Efter 10 års felprioriteringar har krisen tonats upp framför ögonen på socialdemokraterna, jag vet inte ens nu om de inser hur det blev så här.
Jag är ingen som försvarar borgerligheten, men kan inte gå med på att socialdemokraterna skyller det uppkommna läget på regeringen. Under de senaste 10 åren har alltså kommunen gått back, nu raserar välfärden i vår stad. Socialdemokratena har under 60 år styrt i vår kommun, de sista 10 åren utan kompass. Kommunens revisorer är klart bedrövade och bekymmrade.
 Lärare behövs inte längre, de gamla och sjuka får ta stryk, dagisköerna växer. Det är bara en liten del i eländet.

För drygt två år sedan åkte vi i Vänsterpartiet ut på backen, gruppledaren Lindström fick ta emot mycket stryk av de socialdemokratiska företrädarna, personliga påhopp, uttalanden till tidningar som var rent kränkande. Motiveringen till att vänstern åkte ut var "samarbetsproblem". Då det under tiden visat sej att samarbete för Borlänges Sossar är att till 100% göra som de säjer annars ska vänstern få lära sej veta hut. Vänsterpartiet består inte av en enda medlem som heter Lindström, vi som parti och (då samarbetspartner med sossarna) tar alltid kollektiva beslut, vi samarbetar, inte alltid med lika åsikt, då i det läget får vi söka en kompromisslösning oss emellan. Det är samarbete.

Jag hoppas att någon ledande socialdemokrat läser det här. För inget handlar om att förgöra varandra i ett samarbete. Vi i Vänsterpartiet ville verkligen samarbeta för att Borlängeborna skulle få den lagstadgade tryggheten och även en guldkant på tillvaron. Känna att de bodde i en kommun där de lugn kunde få avsluta sin början. Det jag har kommit underfund med är att, alla förslag som vänstern kommit med under åren har  förkastas som skit, och efter ett tag tas de ånyo upp i kommunfullmäktige fast med en annan partibeteckning på. I och för sej, är det bra att uppvaknandet kommer, men många gånger då det är för sent. I den nystart som Vänsterpartiet föreslagit, handlar det inte alls om att trycka ner sossarna i skiten utan den riktar sej till skattebetalarna och den rättighet de har att kunna bo i en bra kommun. Skattekronorna måste generera trygghet, inte köpcentrum och industriområden i parti och minut. Det måste bli ett slut på monumenten, fasaden har för längesedan krackelerat. Människor känner sej svikna.

Nu byggs ytterligare ett nytt kommunhus, mitt i krisen. Jag frågar er, hur tänker ni? Jag kommer inte att köpa svaret om ni säjer att det är en besparing.  Ni håller flygplatsen kvar i erat grepp, med näbbar och klor. Trots att den kostar 6 miljoner om året, och nu efter att Landstinget dragit sej ur kommer kostnaderna  ytterligare att öka. Erkänn att flygplatsen är en prestigefråga för er.  Kan ni ens tänka på att avveckla den dyra milöbomben, den kostsamma flygplatsen för att förslaget då kommer ifrån vänstern. Hur skulle det se ut? Är det meningen att varje Borlängebo ska betala flera hundra kronor i månaden för att några få bekvämt ska få flyga utomlands. Ska jag som skattebetalare gynna turismen i ett annat land? Inte ens näringslivet brukar den, de är miljömedvetna i dagens läge och tar tåget. Vad i fridens namn vill ni med Dala Airport, jag vet vad ni ville från början, då planer om ett stort industriområde planerades ute på slätten. Den tiden är sedan länge förbi, eller? Tåget till Arlanda tar ett par timmar, guuuud va drygt.

Idag läser jag i de lokala tidningarna att  borgarna drar sej ur samarbetet med socialdemokraterna. Efter drygt ett år lämnar de gungflyet, med motivation att det inte går att kommunicera med de i sossarna. Jag är inte ett dugg förvånad, utan det var väntat. Socialdemokraterna vill höja skatten för oss Borlängebor, så vi kan vara med och betala köpcentra, flygplatser och annat smäck. Nu är det så här att vi har redan en hög skatt, trots det får skolor, dagis, äldreomsorg stryka med för att köpcentra, rondeller och hårdvaror går före. Redan idag bor många fd. Borlängebor i kranskommunerna och pendlar in till sitt arbete, de bor i kommuner som har ett lägre skattetryck. Inte konstigt anser jag. Hur i hela fridens namn ska kommunen locka hit fler skattebetalare med den höga kommunalskatten? Jag tycker att svaret är givet, då sker en större utflyttning. Det är inte utan att jag funderar på det själv många gånger.Vid en årslön på 200 000kr höjs skatten en tusenlapp om året. Vilka drabbar det främst ?  Inte är dom rika inte.

Desertören
Jag står här på ett torg, ett cirkuståg passerar
en clown, en vind passerar men jag är full av sorg.
(Sv. text: Lars Forsell)

Jag tog första raderna ur dikten här ovan, för det är så det känns just nu. Nu måste väl något konstruktivt ske i vår kommun. Nu måste väl Socialdemokratrena retirera och släppa in nya krafter. Nu är det  hög tid för en rejäl omstart av den redan så illa flagnande välfärdskommunen. Nu måste nya grepp tas. Nu måste socialdemokraterna erkänna sina misstag för att åter bygga upp något trovärdigt. De måste bli de företrädarna till arbetarna som de en gång var. Det är inte fel att retirera, när grundarbetet är dåligt utfört då släpper färgen efter ett tag. Det är en sanning. Inget i samhället kan byggas upp på kvicksand. Det går ett tag, sedan sker det som man innerst inne visste från början. Om man styr i blindo då är man inte en bra företrädare för kommunen, och om man lyckas inse och erkänna misstagen det, då har man vunnit poäng. Då har man öppnat upp för samarbete och välkomnar nya ideer. Att krypa till korset är inte roligt, men ur det kan det födas något positivt. Ingen har någonsin förlorat på en gottgörelse, visst svider det i skinnet, men efter ett tag känns det bättre.

Nu måste vår kommun balanseras upp, och detta görs inte enbart av socialdemokrater och miljöpartister (vänder kappan efter vinden). Vi befinner oss i en kris, där många medborgare är oroliga. Nedrustningen av vårt samhälle måste få ett stopp. Trovärdiga politiker måste få tala  utan att silvertejpen fästs över deras mun. Den här krisen är en angelägenhet som rör oss alla. Nu måste en oberoende utredning få göras, så det kan synas vart ALLA skattemedel hamnar. Öppna upp och visa en good will,  erkänn, vinn tillbaka era socialdemokratiska väljare innan de lägger sina röster på de främlingsfientliga partierna. Jag menar allvar, för vår, för er, för skattebetalarnas  och för samhällets skull.

...och jag är full av sorg...



 

Kommentarer

  • Gubben säger:

    Ja du, det är märkligt. Dessutom använder S argumentet att skattehöjning krävs för att säkra välfärden. Fan, jag blir så jävla förbannad ... så länge som 15 kärringar i byn får bidrag för att väva mattor åt varandra är det ingen brist på pengar. Prioritering var ordet!

    Men nu tar vi helg, Hälsa M!

    2009-05-20 | 19:12:36
    Bloggadress: http://gubben.webblogg.se/
  • kenneth petersson säger:

    Imponerande!

    Dessa stycken av ord och vrede bör betydligt fler Borlängebor få ta del av.

    Så dela med Dig, kanske tom den hårt sossestyrda DD vågar publicera - nu när kungen är naken.

    2009-05-20 | 22:25:12
  • björn hermansson säger:

    Håller med, men man blir ju så trött, efter alla dessa år med diktatur..

    2009-05-22 | 21:11:20
    Bloggadress: http://storabh.wrdpress.com
  • Mia säger:

    Gubben: Ja snacka om felprioriteringar..

    Trevlig helg till er likaså.



    Kenneth: Tack.

    Skulle detta skickas in till DD då åker det ner i papperskorgen direkt. Konstigt är att ledarsidan på DD inte ens nämnt något om det uppkommna läget som blivit i Blge. Jag tror att DD:s reportrar har bakbundits.



    stora bh: Hehe diktatur, var ett ord som smäller. Ja det gamla strukturen sitter i väggarna i kommunhuset.

    2009-05-23 | 13:47:58

Kommentera inlägget här: