Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Lära för Livet, kan lätt gå upp i rök...

Kategori: Politik

Igår eftermiddag åkte jag till kommun huset för att sympatisera och manifestera med lärare inom Borlänge Kommun som berörs eller som drabbas av den hårda nedskärningen inom skola och barnomsorg. Många hade samlats, men i denna viktiga fråga hade jag önskat att flera hundra till hade kommit. Nu kom det ändrå några hundra, personal, barn och sympatisörer.
Några av de ansvariga politikerna valde en annan väg när de skulle gå till kommunfullmäktige, de gick inte på utsidan där folkets slagord skallade utan gick inne i kommunhuset i den kulvert som leder till fullmäktige salen.
Jag tycker att det är fegt att smyga sej förbi, men antar att de ändå har något förnuft och skämms inför allmänheten för sina dåliga beslut.
Det är verkligen illa när man försämrar förutsättningarna för barn och personal, i en verksamhet som redan nu är hårt drabbad. Skolor förfaller, barn, elever och lärare jobbar i en stressig och avskavd miljö. Där hjälplärare är ett minne blott, där lärarlösa lektioner väntar då kallar jag det en kommunal katastrof. Barnen mår dåligt och inga resurser finns för att hjälpa de som har det sämst. Samtidigt ska lärare under otrygga förhållanden göra atomklyvningar av sej själva, eller få sparken. Det finns bara förlorare i det här eländet, inte ens Politikerna som varit med att beslutat för denna nedrustning kan väl inte i sin vildaste fantasi tro att detta ger någon långsiktig besparning. Då är de bra korkade.

För att citera Kenneth Persson ifrån dagens Borlänge Tidning, när han gick förbi de manifesterande folket på sin väg till kommunfullmäktige:

Det är bra att de gör sin röst hörd. Det är roligt att folk engagerar sig, det är det som är politik, menar kommunalrådet Kenneth Persson (S) som berördes av engagemanget men som inte kunde ge några löften om förändring.

- Vi försöker göra det bästa av situationen trots att vi har mindre pengar, förklarar Persson.

Det är roligt att folk engagerar sej !
Hur roligt är det för en lärare som eventuellt ska få kicken att höra det från ett av de sex arvoderade kommunalråden. Ett otroligt korkat uttalande i en situation där lärare och Borlängebor går i taket för att de fördelar skattemedlen fel och satsar på fel hästar. Ingen av oss som stod där igår tyckte det var särskilt roligt.
Trodde Herr Persson att vi efter cortegevägen på Barnens Dag och väntade på lastbilarna med utklädda barn och en barnens dags drottning. Ja det kanske är troligt att han gjorde det.
Tyvärr så besitter de styrande i Borlänge  med de egenskaper som de borde, jag hoppas att de förstår att de och partierna förlorar på detta. Eller så förstår de inte...

             
" Barnen med plakat"                  "Kommunalråden"

---


Från och med 2010-01-01 är det förbjudet för kommunanställda att röka på sin ( arbetsgivarens) arbetstid och arbetsplats. Det blev en het debatt om detta i fullmäktige. Socialdemokraterna stred för att få igenom punkten och att få äga sin personals arbetstid. Debatten vanns ändå över nejsäjarna och argumenten. Det som ifrågasatts av (v) kan ni läsa på Kamrat Lindströms blogg, han har fått ihop situationen i "live".

Jag kan säja att jag är en icke rökare, men att ens reagera över att kollegor och arbetskamrater gått och tagit sej ett bloss har jag aldrig gjort. Vad ska hända nu, får personalen skita på arbetstid, som bekant så sitter vi olika länge då vi ska tömma oss. Själv föredrar jag den snabba varianten när jag lägger en rökare. Du kanske trivs med den långa varianten. Alla är vi olika.

Är det förbud mot kaffe som blir nästa grej, korsordslösning, prat i korridorer eller mikropausförbud ?
Kommer Securitas att vandra runt de kommunala byggnaderna och kolla att smygrökarna sköter sej. Vilka blir konsekvenserna mot en lagöverträdelse ? Får rökaren Kicken?

Kan arbetstagaren inom hemtjänsten vägra arbetsuppgiften (oavsett om de är rökare eller icke rökare) att åka till en brukare som röker inne i sitt hem, jag måste väl kunna vända på den absurda situationen ? Lika för båda parter. Ett korkat förbud som kommer att få eftergifter och undantagsklasuler.
Nej nu orkar jag inte mer, tänker faktiskt ha en fortsättningsvis bra dag. Jag tror att jag tar mej en tur till soptippen, det känns som det kan passa in med mina tankar. Soptippen i Borlänge är en välskött anläggning, och tur är väl det att det är något som fungerar i Borlänge.

Kommentarer

  • storabh säger:

    Det vore väl ingen dum idé att göra en rökruta på soptippen och bussa dit kommunens rökare två gånger per dag. Det stinker ju redan där.

    2009-03-27 | 12:36:54
    Bloggadress: http://storabh.wordpress.com
  • Mia säger:

    Nog stinker det både om rökarna och tippen, men jag kommer alltid med ett men. Jag gillar inte förbud som inte talar om vilka konsekvenser som gäller, eller att det blir angiveri. Ska rökarna få sparken eller varningar? Det blir en klappjakt.

    Bättre att motivera envar till att sluta med bra behandling och en "cykel på köpet"

    2009-03-27 | 17:01:38
  • storabh säger:

    Håller med. Det räcker att komma över Öresund så känner man friheten.

    2009-03-28 | 19:55:57
    Bloggadress: http://storabh.wordpress.com
  • Mia säger:

    Till öresund kommer man alltid, värre hem*

    2009-03-29 | 16:45:59

Kommentera inlägget här: