Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Lyckliga gatan du finns inte mer...

Kategori: Miljö

Borlänge Kommun har antagit en folkhälsoplan som det ska jobbas i under 2009- 2011. Det är en plan som egentligen är rätt logisk, där människor i kommunen ska känna en demokratisk delaktighet i samhället.
Ansvaret för folkhälsoarbetet i Borlänge delas av kommunen och landstinget i Dalarna. De nationella målen är:
Delaktighet och inflytande i samhället, ekonomiska och sociala förutsättningar, barn- och ungas uppväxtvillkor, hälsa i arbetslivet, miljöer och produkter, främjande hälso- och sjukvård, skydd mot smittspridning, fysisk aktivitet, matvanor och livsmedel samt tobak, narkotika, alkohol, doping och spel.
Nu sedan ett år har kommunen en tjej som är utbildad för att genomföra detta, hon är också den enda i Dalarna.
Det är som sagt inte bara ens matvanor och hur många promenader i vecka man gör för att folkhälsan i ett samhälle ska kunna bli komplett. Det är många bitar som ska falla på plats för att människor vill bo och bosätta sej på ett ställe. Jag tror inte en barnfamilj som fått arbete i Borlänge bosätter sej här för att O-ringen och Peace & Love "satt Borlänge på kartan", utan det är en annan trygghet som barnomsorg, miljö, mötesplatser och otaligt med andra faktorer som blir det avgörande. Ej heller för att vi presenterar oss som köpstaden nummer ett.
Så jag hoppas innerligt att denna tjej ska kunna delge sin kunskap till kommunens styrande politiker, där hon står ensam mot Goliat som är inkörd i samma gamla spår. Där det ligger prestige i de stora besluten och näringslivet matas med skattepengar och dessutom sitter i en maktposition.

Idag i Borlänge Tidning skriver dom att kommunen och (s) säjer nej till en renovering av scenbyggnaden i Mellsta. En välbesökt campingplats, en naturlig mötesplats för Borlängebon en fritids och en kulturplats. Vänsterpartiet har lagt in en motion om att scenen skulle repareras för den förfaller och taket läcker. En kostnad på 1, 8 miljoner.
Här låter man en gammal mötesplats förfalla, medan man tvingar oss medborgare att betala skatt för en flygplats. En flygplats som kostar 6 miljoner om året för oss skattebetalare i kommunen. Är det flygplatser vi behöver?
Så som jag ser det går detta helt stick i stäv mot den nya folkhälsoplanen.
Förr i tiden hade vi en blomstrande Folkets park som låg några hundratals meter ifrån centrum, den blev en mötesplats och många har otroliga minnen därifrån, så även jag. Där började allt med en brand på nyårsafton 1977 sedan fick den gå ett dystert öde till mötes. Kvar finns en gisten bro över en liten ravin, en gammal utescen som är så förfallen att bara duvorna trivs där.
 Hur förvaltar kommunen sitt arv frågar jag mej. Borlänge hade under ett halvt sekel en av landets mest ansedda och vackra folkpark. Den började byggas 1905 och invigdes 1908. Då fanns det sommarteater och utedansbanor. Storheter som Count Basie, Duke Ellington, Quincy Jones m fl. har spelat där. Jag själv minns Kinks allra mest. Folkparken fanns för alla.  Nu är det ett minne blott. Våra mötesplatser behövs, men dom är borta.

---

Nu vill de även höja avgifterna för elever i musikskolan, idag betalar föräldern 500 kr/ temin och barn som många tycker är dyrt. Med den nya höjningen är det många unga som måste sluta för föräldrarna har inte råd. Vad säjer den nya folkhälsoplanen om det taskspelet då?

Kommentarer

  • Sara säger:

    Ett litet tips =)



    Sugen på att få gratis presentkort rätt ner i brevlådan på en valfri butik? Det finns en ny sida som är mycket lättare att samla ihop presentkort på, man behöver inte alls ha lika många poäng för att få hem presentkort som på övriga sådana sidor (till exempel gratisbio, gratisklader , gratismakeup, gratismode osv)



    Passa på att bli medlem nu, sidan har knappt några medlemmar vilket gör det mycket lättare för dig att få flera presentkort.



    Bli medlem här: http://www.freestreet.se/?r=1427

    2009-03-10 | 12:18:13
    Bloggadress: http://ertansara.blogg.se/
  • Mia säger:

    Sara: Näää ja änt nå sugen alls..*

    Fråga min gubbe...

    (Jag vet att det är "reklam" men ville svara ändå.)

    2009-03-10 | 13:35:50
    Bloggadress: http://miajaverling.blogg.se/
  • vildhunden säger:

    Sugen på att gå med i min fanklubb? Du får ingenting. Absolut ingenting. Men det är gratis! ;)



    Här i Norrsundet har utvecklingen lett till att Folkets Hus försatts i konkurs och Arbetarmuseet tas över av ett gäng "entreprenörer" där bl.a. Företagarföreningen ingår. Det ingår andra i gruppen som ska få skutan på rätt köl (men jag har lite dålig koll).



    Visst kan det kännas tragiskt när saker förändras men ibland har utvecklingen i samhället sprungit från verksamheten. Det behövs ett nytänkande från de "styrande"!



    Ha en bra dag!

    2009-03-10 | 13:49:07
    Bloggadress: http://vildhunden.wordpress.com
  • Mia säger:

    Vildhunden: Visst måste ett nytänkande in, de prioriteringslistorna de har får skrivas om, till medborgarens välbefinnande. Det är som bekant att få gala hundar att sitta, den gamla kulturen gror.

    Jag vet att i Fagesta gick hela kommunen på knä och kvar av Folkets Hus fanns intet, en gammal tant som vandrade i gångarna och någon filmvisning då och då fick verksamheten att krascha, sedan 10 år har en ny majoritet i kommunen, satsat på nytänk och Folkets hus blommar.

    Att dessa mötesplatser ska sänkas är förtvivlande, så även erat arbetarmuseum borde få gå vidare utan entreprenörskap, den nya tidens nödlösning.

    Ja Norrsundet ja, då tänker jag på pappersfabriken som fick lägga ner fast det gick i vinst. Har skrivit ett inlägg om det tidigare om du söker på Norrsundet i bloggens sökruta hittar du det.

    Ha en bra dag själv, och tack för ditt förträffliga skämt som inledde din kommentar, sånt gillar jag*

    2009-03-10 | 16:30:12
  • storabh säger:

    Håller med till 100%!

    2009-03-10 | 16:48:15
    Bloggadress: http://storabh.wordpress.com
  • Sanningen säger:

    Svar: Tapeten heter "Intrade" eller något liknande...

    2009-03-10 | 19:23:16
    Bloggadress: http://sanningen.blogg.se/

Kommentera inlägget här: