Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Hur liberala får vi egentligen vara...

Kategori: Samhälle

Att vara en bra förälder är ett av de svåraste uppdrag jag haft under mitt liv. Jag har felat och gjort klavertramp som jag efteråt tittat tillbaka på och senare insett att det varit alldeles åt hell. Vad är en bra förälder? Vilka normer ska jag följa?
Ett av de stora misstag jag gjort är att dricka alkohol under mina barns uppväxt. Det är något som jag ångrar så brutalt.

Så beter vi vuxna oss, vi dricker alkohol inför våra barn, trots att vi har hört vad barnen tycker om fester och alkohol. Jag som vuxen har som den stora egoist inte lyssnat och gjort på ett typiskt vuxet sätt, bestämt detta själv och barnen har inte fått ha sin talan. Även fast vi vuxna säjer att vi håller igen då barnen är med så ser de tydliga personlighetsförändringar redan tidigt, de ser att deras förebilder intar en skepnad som dom inte önskar och näst intill hatar. Vi förklarar för barnen att alkohol får man bara dricka när man fyllt 18/ 20 år, bara för att det inte är bra. Barn ska inte dricka men när du blir vuxen då får du. När en vuxen trotsar all vetenskap att alkohol är farligt och inte vill inse att det är en drog, sänds genast ett osynligt budskap över till barnet som kittlar dess nyfikenhet, och idag går alkoholdebuten ända ner till 10 års åldern. Jo ni läser rätt. Det är inte alls ovanligt att 12 åringar dricker varje helg. Budskapet om 18 år når inte fram, utan de ser att vuxna dricker och följer denna linje, precis som sina förebilder.

Alkoholen i sin prakt och laglighet är inkörsporten för en hel del yngre till andra tyngre droger, det vet vi alla. Men fortfarande ska ingen få tala om hur/ när/ vad jag ska dricka. Det är min förbannade ensak, eller hur? Allt är min förbannade ensak och ingen ska bry sej vad jag gör. Så illa resonerar vi. Här vet vi att alkohol är ett sånt laddat ämne samt vi vet att svenskar inte kan umgås utan alkohol. En svensk kan knappt slå eld på kolgrillen en varm sommardag utan att någon slags alkohol finns med som en sidoingrediens. Vi lurar oss själva och tror att vi kryddar upp vårt liv med sprit, öl och vin och att vi ska vara kontinentala. Inte står vi denna sommardag vid grillen och röker en haschpipa heller, nej för det är farligt och olagligt, och vad ska grannen säja om man skulle bjuda över honom på ett sipp.

En bra förälder dricker inte inför sina barn, en riktigt bra förälder köper inte en en lättöl till sitt barn om barnet inte har åldern inne. Jag blir tvärtokig när jag har hört vuxnas resonemang runt langning, de langar till barnen för att de vill ha koll på deras drickande. Har man hört sånt skit? Hur dum får man bli, när man lurar sej själv med att klä sej i en förljugen ängels dräkt och tro att inte barnen kan fixa mer alkohol/ droger på ett annat håll. Jag har aldrig köpt ut en droppe till något underårigt barn, och inte ens tortyr med de värsta medel skulle få mej till att göra det. Det samvetet skulle jag aldrig kunna leva med.

Självklart ska jag som förälder lägga mej i vad mitt barn gör. Jag ska inte släppa på något för att barnet ska börja på högstadiet och ska få mer "frihet", stopp och belägg där ska de hårda tumskruvarna dras. Att sätta stopp och blanda sej i barnens liv visar att det är kärleken till barnet som föräldern ger. kanske det inte kan uppfattas så ifrån barnens sida just då, men det kommer att visa sej senare i livet. Som förälder ska man aldrig förvänta sej ett tack när man avstyrt något som inte bör ske, utan man får lugnt ta emot en del okvädesord, men de är en del av rollen som man tagit på sej som förälder. Våra barn kommer aldrig i repris, vi ska värna om deras liv då de finns, då tonåren känns jobbig för dem. Vi ska finnas där som en skugga i bakgrunden, och ta klivet fram när det börjar att brännas. Det är vi som ska säja stopp, det är vi som är vuxna och förebilden. Det är vi som ska visa hur de ska gå igenom livet utan att döva sitt samvete med droger.

Att ha ett barn som knarkar eller är kriminell kan bero på små saker under barnets uppväxt. Det handlar Inte om du är fattig eller rik. Mycket handlar om förutsättningar, och hur man är som förälder. Om jag som vuxen umgås med alkohol och har fester med vuxna och barn då ser ju barnen vad som är naturligt för de vuxna. De umgås och "kopplar av" med en fest efter en veckas hårt arbete. Den legala kommentaren som förs över utan ord till barnen. Sedan finns andra orsaker som ärvd alkoholism med som en djävul i flera familjer. Så länge vi har en drog som är legal då måste vi även förstå varför det finns så mycket blandmissbruk ute i samhället. Barn kan bli missbrukare utan att man som förälder använder alkohol, men den stora boven i dramat där är att samhället mer och mer legaliserar alkoholen, förskönar reklamen, och Stureplansandan blinkar flärd och prakt i sina "After Work" drinkar. Ett substitutsamhälle där vi måste slå pannorna i bordskivan, för att ha en chans att få vara med.

Vi föräldrar blir klart chockade den dagen vi får veta att vårt barn använder droger, rannsakar oss, och tydligt kan man se att flera stora och grova missar som funnits med under barnets uppväxt. Att lagligt som vuxen visa sina barn och umgås med dem i en miljö med alkohol. Varför ska stora göra dumheter framför ögonen på de små. Alla barn har rätt till att växa upp i en drogfri miljö.
Att Fest knarka för många är ett fint sätt att umgås på, samtidigt säjer ungarna att "knarka" är ett jävligt fult ord att de använder inte det, lika lite som "alkoholumgängesfamiljerna" säjer supa, det kallas för festa, inte knarka. Droger har blivit ett substitut för alkohol. Dricker man sprit då blir man kanonfull, tar man extacy då blir man lycklig och mår bra. Så länge det finns knark och alkohol ligger alla i riskzonen, och vi vuxna blundar och försvarar alkohol, men inte knark. Det är ingen skillnad på alkoholmissbruk och att knarka. Missbruk som missbruk.

De vuxnas ansvar som förälder är att ta reda på vad alla droger är och dess konsekvenser det är att bry sej om sitt barn. Atiityden bland unga måste ändras, först genom att vi vuxna gör en helomvändning, sedan säjer de att om min kompis vill droga så är det väl upp till henne/ honom. Attityderna har växt fram ifrån de vuxna. Ungdomar idag säjer att hasch är en "lätt" drog, det stämmer inte alls. Det vi vet är att hasch ger koncentrationssvårigheter, försämrar närminnet och planeringsförmågan och den skapar passivitet. Den ger nedsatt immunförsvar, hosta och halsinfektioner. Långvarigt bruk kan leda till svåra personlighetsförändringar (avtrubbning, likgiltighet) och direkta psykoser, kan vi kalla det en "lätt" drog?  Långvarigt bruk av alkohol, ligger det så långt ifrån haschets konsekvenser? Fundera ett tag på det.

Att stoppa missbruket är svårt, men det går att desarmera betydligt och detta kan göras med kunskap och insatser samt information i ett tidigt skede. Tycker ni att jag svartmålar ungdomar, då har ni fel. Jag svartmålar de vuxna som inte har ett större vett, så även mej själv, ifråga om konsekvenser och attitydsinställning till alkohol. Jag är grymt oroad över drogliberalismens framfart i världen och i Sverige och i min stad. Priserna ligger lågt, debutåldern likaså och bruket ökar lavinartat. Det är alarmerande, och vi ser dagligen liv rinna mellan fingrarna där droger och alkohol haft sin framfart. jag ställer inte upp på att narkotikan flödar fritt, jag ställer mej inte bakom ett ldrogliberalt samhälle. Jag är en krigare som krigar mot droger, jag ger inte dessa någon plats i mitt liv, hos våra barn i mitt samhälle.

Alkoholen kostar samhället och arbetsgivare mycket pengar, lika med narkotika. Ofantliga summor på vår skattesedel för att rehabilitera, vi går in och gör insatser när sjukdomen blommat ut, men vi är taskigt dåliga på att förebygga samhällets gråsugga alkohol/ narkotika. Vi petar in pengar då det är illa, innan hur tänker vi då?
Idag säjs det att 10% av befolkningen är missbrukare, jag tror det är fler. Mörkertalet simmar i skuggan, medan Siv fyller på sitt femte glas med lådvin och kopplar av för att chefen är kass.

Kriminaliteten, mishandel, dödsskjutningar, knivvåld, mord mm är efterbörden av de substanser som går att köpas i butik, på internet eller den svarta marknaden. Vi vuxna har skapat detta monster, kanske inte medvetet och inte med vilja, men vi är de olyckliga kreatörerna som inte vill inse att vi misslyckats med vår "liberalism".



Jag vet att detta inlägg kan irritera flera, men försök att se alkoholen från ett annat perspektiv. Utgå tvärtemot mot dina vanliga tankar, försök att förstå de som lever i en dyster verklighet och med stora mödor försöker förändra sitt liv.
Tänk att de varje dag inte har någon annan önskan än att deras liv skulle kunna vara helt anorlunda om inte alkohol och narkotika fanns tillgängligt. Tänk...

Kommentarer

  • FD.lc säger:

    Tack MIA du vet,jag vet,men resten tycker att det är jobbigt att ta till sig detta ämne.Det är tungt att åse utvecklingen när det måste finnas ett ÖLTÄLT vid varje liten tillstälning Må mänskligheten inse dummheterna snart.

    2009-01-12 | 18:13:20
  • Mia säger:

    FD.lc: Ja det är ett laddat ämne, men ändå så jäkla uppenbart.

    2009-01-12 | 20:31:39
  • Mia säger:

    Fd.lc: Det är ett laddat ämne, som väcker tvetydiga känslor.

    Tänk vad det kostar i form av liv, sjukvård, behandling. Tänk vad många familjer som får gå och lägga sej förtvivlade.

    Allt för att vi inte kan orka leva utan kemisk påladdning som släpper ut allt...

    Ett stort ämne i en stor värld.

    2009-01-12 | 20:45:01
  • Mats säger:

    Jodu, jag har alltid trott på att möjligheten att skapa ett rättvisare samhälle kommer ur att människan ser obedövat på verkligheten. Speciellt när jag lärt mig vilka ENORMA summor de satsar som gör pengar på andras olycka och misär, ELLER andras lördagsmys med vännerna, samma problem bara olika verkligheter.

    2009-01-12 | 22:50:13
    Bloggadress: http://space.com/envisman

Kommentera inlägget här: