Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

FN:s säkerhetråd en gammal lagrad grönmögelost...

Kategori: Politik

Det är hög tid, det är dags att förnya FN:s säkerhetsråd. Ett gäng lagrade mögelostar ifrån Stormakterna sitter och snarkar med sin vetorätt, deras otränade muskler spelar på sköra trådar, de är gamla och trötta. Artefakter och reliker ifrån 40-talet sitter likt "krigsherrar" om de ens minns de gamla och de nya krigen. De kanske inte minns att Darfur ligger i Afrika, har de förträngt slakten Rwanda.

Femton medlemmar sitter i rådet det är Kina, USA, Frankrike och Ryssland som är permanenta medlemmar med vetorätt. Tre Afrikanska länder är representerade. Förutom Kina finns det två Asiatiska länder. Arabvärlden och mellersta östern lyser med din frånvaro (ej självalt).

Detta råd kan inte enas, och det krismöte som hölls i helgen kunde de inte ens få till ett gemensamt uttalande om Israels markoffensiv i Gaza.
Usa sätter som vanligt käppar i hjulen och slår sej för bröstet som en stor Gorilla. Deras egenintresse sätts främst. Stormakternas ekonomiska muskler styr vilka som får sitta med i rådet. Usa göder sina egenintressen, som vanligt.

Säkerhetsrådets oförmåga har visat sej tydligt, deras passiva agerande i stora frågor som Rwanda, Darfur och Balkan har visat sej i denna fossila samling.

Jag gjorde en förfrågan innnan och har Googlat på rådet för att få fram namn och ålder, hur många kvinnor sitter med. Jag har mejlat till UNIFEM men inte fått svar. Det har inte lyckats. Medelåldern hur ser den ut?

 En kompis har hittat en kvinna i "rullorna", men om hon är aktuell idag vet jag inte. Hon ska heta  Patricia Espinoza för Mexico som representerar Latinamerika och Karibiens plats i rådet.

Byt ut rådet, begrav 40-talisterna och gör säkerhetsrådet till den samling  som världen förväntar sej och att det ska fungera. Att förena nationerna må väl ändå vara ett av huvudsyfterna eller har jag missuppfattat något?




"Här sitter Alain Dejammet och funderar på den sista vilan likt en
Roquefort blue Cheese"

Kommentarer

  • Leif Lindström säger:

    Taskigt och sätta in en bild på mig från ett kommun-styrelsemöte.

    2009-01-09 | 21:34:19
    Bloggadress: http://vanster58.wordpress.com/

Kommentera inlägget här: