Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Vilken vad ska jag välja...

Kategori: Funderingar

I New York på 1910 talet, då tog sej stadsborna fram i trafiken med hästar och en slags spårvagn efter. Medelhastigheten låg på 15 km/ h. Idag har storstadsborna bilar och hastigheten inne i stan ligger på 10 km/ h. Snacka om att de har bytt ner sej, om man ser det tidsmässigt och miljömässigt.

De svenska tomaterna odlas i växthus, vår geografiska placering på kartan gör att de inte kan mogna av enbart solljus. De flesta odlare eldar sina växthus med olja. Tomaterna ifrån Spanien odlas ute i det fria, alltså inget annat än solenergi när dessa till röda grönsaker. Tomaterna fraktas sedan till Sverige. Vi tror att de Svenska tomaterna är mest miljövänliga, men så är inte fallet. De Spanska genererar de minsta utsläppet.
Det är svårt som konsument att veta det.

Nu är jag dåligt insatt i ämnet solpaneler, men det finns något i bakhuvudet som säjer att dessa är så dyra för att det finns någon slags skatt som läggs på. Om så är fallet då tycker jag att det är fel. Borde det inte vara så billigt som möjligt för konsumenten om hon / han vill satsa på solenergi ?

Jag själv då som är vilse när jag står på en grönsaksavdelning, vilken frukt eller grönsak bör man välja. Vilken är det "grönaste" valet jag kan göra? Det vet varken jag eller personalen.

Många vill köpa Svenskt, oavsett om det är ett bra miljöval eller inte. De flesta även jag vill ju tro att det är så. Hela grönsaksdisken är ett virrvarr för mej som är konsument och vill göra ett bra val. Nog måste det väl kunna göras så att konsumenten kan välja den vara som är bäst.

Jag känner att jag får hålla mej till det som jag vet är bra miljöval så länge, sen får jag väl chansa...

Kommentarer

  • Gubben säger:

    Ammie köpte hem svenska äpplen igår. Helt oätliga. Hårda och dessutom surare än gubbar från Rämshyttan!

    2008-09-03 | 10:20:27
    Bloggadress: http://gubben.webblogg.se/
  • Mia säger:

    Gubben:Skratt...ja det ser du att Ammie, jag och alla andra har svårt att göra ett bra val. Föresten sura gubbar växer väl inte på träd?:-)

    2008-09-03 | 12:45:54

Kommentera inlägget här: