Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Äntligen kommer Åsa Lindeborg till Vänsterhörnet...

Kategori: Böcker

Oj vad jag har längtat till måndag den 6/10 och i morgon kommer Åsa Lindeborg till vårat hörn. Åsa som skrivit
boken : "Mig äger ingen". Den handlar om hennes uppväxt tillsammans med sin alkoholiserade pappa Leif Andersson. Vi som växt upp med föräldrar/ förälder som haft alkoholproblem vi har alla olika historier. Åsa har sin egen.

Det är en bra skildring, den talar om hur "fattigt" man lever i en alkoholistfamilj, rent materiellt. Det är helt enkelt ett andra sorteringsliv där en fin glasbit kan trösta och ge lycka.
Det finns ingen i hela världen som förstår hur det är att växa upp i en alkolistfamilj, såvida man inte redan har haft den olyckan. Där dysfuktionella betenden blir normala, och sedan när man är klar för att leva sitt eget liv då följer man ofta det mönstret och tror att man gör rätt. Alla vi barn som fått uppleva detta har levt i lögner och i det dolda, men alltid har vi som barn gör varit lojala och älskat våra mammor och pappor. Allas våra historier skjiljer sej, men i grunden är vi alla drabbade av samma fruktansvärda öde.
 
Citat boken:
" Pappa sa att våra fönster var som lucka 24 i en adventskalender. Han drömde om att folk som gick förbi huset tittade upp mot lägenheten och tänkte att där måste det bo ett duktigt fruntimmer.
-Jävlar vad förvånade dom blev, kärringarna, om dom fick höra att här bor inget fruntimmer, här bor härdmästare Leif Andersson!"

Mig äger ingen är Åsa Linderborgs berättelse om uppväxten med sin ensamstående pappa, härdare på metallverken i Västerås.
En berättelse om klasstillhörighet och utanförskap. Alkoholens makt och en kämpande dotter. Ibland nickar man igenkännande och tårarna bränner bakom ögat, andra gånger skrattar man igenkännande åt eländet.

Kom och lyssna på Åsa klockan 18.00 eller läs åtminstone boken. Jag ser fram emot morgondagen och jag ska fråga chefen om jag få gå en timme tidigare, annars tror jag att jag inte kommer in i lokalen för det blir fullsmockat.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: