Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

En artikel ifrån Tidskriften Miljömagasinet...

Kategori: Miljö



Då min scanner bara fungerar ibland, så har jag bestämt mej för att skriva av denna viktiga artikel som har publicerats i Miljömagasinet nr 9 den 29 februari. Den finns inte ute på deras sida ännu, men det finns andra vettiga artiklar att läsa där. http://www.miljomagasinet.se/


Små plastbitar i havet nyupptäckt förorening


Litet och farligt. Att det fanns mängder av mikroskopiska plastbitar i havet blev en obehaglig upptäckt när forskare undersökte vattnen utanför Bohuslän. Den nya och tämligen okända föroreningen anrikas i näringskedjan och hamnar i vår mat.


Undersökningen gjordes av Fredrik Nore´n, doktor i marinbiologi. Han blev mycket överraskad över hur mycket plast som fastnade i håven. Det var mellan 200 och 100000 plastbitar per kubikmeter vatten.

Oftast låg värdet mellan 200 och 2000 bitar. Runt småbåtshamnar var det i regel runt 2000, och 200 lite längre ut på öppet vatten. Kan det se ut så här runt hela världen? -Ja , det skulle det kunna göra.


Transporterar gifter

Det farliga är att plastpartiklar transporterar fettlösliga miljögifter, som exempelvis PCB och dioxiner, mycket bra. Gifterna klättrar uppåt i näringskedjan.

- Plankton äter upp plastpartiklarna i tron att det är föda. Små fiskar äter sedan upp plankton och äts i sin tur upp av stora fiskar som äts upp av människorna.

Fredrik Nore´n ser allvarligt på upptäckten. Allvaret ligger i att vi inte vet något något av effekten av det här. Det är en ny föroreningskälla. Det innebär inte att det skulle vara farligt att bada. Enligt Nore´n har havsvattnet inte tidigare undersökts med så små håvmaskor som han nu andvände.


Kan komma ifrån rep

-Jag hittade dessa enorma mängder av små plastpartiklar. Han misstänker att de kommer ifrån rep och tampar, alltså konsumentprodukter. Undersökningen gjordes på uppdrag av organisationenKimo, som är kustkommunernas organ för miljösamverkan. Att få bort dessa plastpartiklar genom att tråla upp dem är otänkbart, förklarar Nore´n.

- Om miljöeffekterna bedöms vara allvarliga kan man införa restriktioner i plastanvändningen, exempelvis att det ska vara biologiskt nedbrytbara plaster för marin användning. Det finns sådana plaster. Man kan mycket väl också återgå till naturmaterial, i de fall sådant material fungerar lika bra, säjer Nore´n.

Förutom marin verksamhet skulle källan, enligt Nore´n kunna vara kläder. Det skulle innebära att plasten kommer ifrån land i form av exempelvis nylon och den rinner genom reningsverken.


Bengt Nordin/TT

                                                                  

Kommentarer


Kommentera inlägget här: