Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Stora Enso säljer sej...

Kategori: Politik



Stora Enso har etablerar sej i sydamerika närmare bestämt i Brasilien, med statliga pengar.

Jag tittar på Kalla Fakta i Tv4 på söndagen, där gör dom en djupdykning i Ensos bedrövliga flytt.


Norrsundets massafabrik läggs ner, fackklubben reser 325 kors utanför fabriken. Ett kors för varje arbetare som förlorat sitt jobb. En bygd stryps, en by förlorar allt dom har trots fabriken har genererat en vinst på 200 miljoner om året, stolta arbetare har trott deras framtid har varit säker. Skogen växer för sakta i Sverige, i Brasilien tar det bara 8 år för ett eukalyptusträd att skjuta i höjden. Där sitter en familj runt köksbordet i villan, hela släkten har arbetat på massafabriken, den gamla kvinnan som är mamma till villaägaren, tar dej en sipp av kaffet och oroar sej även över Konsumbutikens framtid. Det här är är verkliga känslor, detta är när verkligheten är som mest gripande. Det är fan i mej synd och skam.


Borta i Brasilien står den stolta Chefen i Latinamerika Nils Grafström  och stolt visar upp fabrikskomplexet som byggts på 17 månader, och dom har asfalterat några vägar, men i slumkvarteren var det ingen ide´. En fabrik som kan svälja 10.000 kubik 0m dagen. Stora tar ner regnskogen och planterar nya snabba träd, de sprutar ut bekämpningsmedel som är farliga. Inget annat växer i denna gröna öken. Dom skickar ut 194 ton farligt gift om året. Grafström poängterar att dessa inte är olagliga där. Men det kan vi räkna ut här vad det är för etter Enso laddar ur, sedan blir jorden obrukbar inom en framtid. De har gjort utsläpp av medlet även i ett naturreservat. Där pågår en process, Brasilianska myndigheter har överklagat och håller Enso ansvariga för detta verk.


Veracel som fabriken heter har retat de Brasilianska miljöaktivisterna som inte alls går på att fabriken gör något gott till Landet. Den inhemska befolkningen, fattiga människor trodde på arbete när anläggningen skulle byggas. Men det gick självklart till de högutbildade. De går som förr och samlar ved för att laga sin mat, men blir mötta av beväpnade vakter som riktar sina vapen mot dem. De menar att denna satsning inte har gett dem någonting, mer än elände.


Grafström säjer att miljön håller hög standard, ändå har en stor silo med svartlut exploderat, men den var absolut inte någon fara. Trots att byborna klagar över klåda och bränneffekter.

Kalla fakta kollar upp om någon liknande olycka hänt i Sverige under senare tid, men det var längesedan. Arbetsmiljön har varit kontrollerad, hur är det ställt på den nya Veracelfabriken. Finns skyddsombud? Nej knappast.


Jag anser att denna fabrik är en nutida, framtida katastrof, och att Stora Enso etablerar sej på detta sätt är så lågt att man inte knappt tror på det. Det är så att man riktigt skäms att man är  medborgare ifrån ett  i-land.


Ja säjer ni, så här gör väl många företag som flyttar utomlands, men det är absolut inget försvar. Åter tar Goliat kommandot och stjälper den vanliga människan.


De sitter i Norrsundet och mår dåligt och har mist sina jobb, medan Brasilianarna har fått en fabrik som inte ger dem näring eller något gott, miljön förstörs, det finns inte ved längre att värma sin soppa med. Medan det bara finns en vinnare i detta och det är Stora Enso.


Det är fan så sorgligt att man vill gråta en skvätt.


                                                                   image125

Kommentarer


Kommentera inlägget här: