Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Wasa Bryggeriet blir en bok...

Kategori: Samhälle

Till sommaren 2009 kommer förhoppningsvis en bok ut som handlar om Wasabryggeriet i Borlänge. Det är Borlänge grabben Bosse Hansson som har forskat, skrivit och kämpat för att hitta material till denna klenod. Under skrivandets gång har vi haft sporadisk kontakt, för det visade sej att disponenten på bryggeriet var en släkting till mej.
Då jag inte har någon särskild aning om mitt släktskap så är det Bosse som har försett mej med information om min föregångare. Jag har fått släktforskning under resans gång. Disponenten var bror med min morfar, hur kärt deras broderskap var förtäljer inte historien men jag kan tänka mej att mellan dessa två herrar fanns nog klasskillnad. Då morfar var daglönad bryggeriåkare som troligen fick den mesta lönen i form av pilsner, och bodde i ett ruckel i Mjälga.
Den information Bosse fick av mej var något som stod på baksidan av ett fotografi av Disponenten. Och med den informationen tog han fram och hittade en hel del.
På baksidan av fotot stod att läsa Karl Gösta (efternamn) född den 7 Sept. 1887 dör genom bilolycka den 28 September 1920 vid Tuna Bro i Borlänge. Genom dessa datum tog Bosse fram ifån Borlänge Tidning en hel del. Bosse dyker och hittar en del utdrag ur BT 2, 4, 9 September.

             

Detta står att läsa i Borlänge Tidning 1920:

En Svårare Olycka

Inträffade natten till Onsdagen mellan 1 och 2 vid Tuna Bro. En bil i vilken befunno sig-förutom bilägaren, vilken tjänstgjorde som chaufför- två herrar och två damer, samtliga från Borlänge, hade under natten anlänt till Tuna Bro och färdades över bron och framemot kyrkan, där bilen vände om.
Så körde bilen med stark fart utför backen mot bron varunder bilen gick i diket på en sträcka av 20 meter. Nu inträffade en allvarlig katastrof, i det bilen med den starka farten törnade mot järnstaketet på brons västra sida med en sådan styrka att fem stolpar avbrötos, varjämte flera ledstänger avbrötos. Bilen stupade utför branten med sin främre del ned i ån, varefter den följande morgon uppdrogos.
Flera av de åkande erhöll en del skador. En av dem fick flera revben bräckta på högra sidan i skuldertrakten. Tillståndet är mycket allvarsamt.
En delvis urdrucken punchbutelj anträffades påföljande morgon på platsen för olyckan.
---

Hur allvarsamt och ledsamt det än var så är journalistiken underbar.

Gösta (Efternamn)

Natten till torsdagen avled å Domnarvets Sjukhus disp. Gösta härstädes, till följd av de skador han ådrog sej vid bilolyckan vid Tuna Bro. Född i Filipstad 7/9 1887. Studier i stadens läroverk. Kontorist hos Ångbryggerie AB Svea till 1911. Kom då till Borlänge som disponent.
Hans stora duglighet och arbetsförmåga har tagits i anspråk på flera områden i köpingen.
Ordförande i Hälsovårdsnämnden. "Alltid vid gott lynne, urban och försynt, tillvann sig en stor vänkrets som uppriktigt sörjer" Ett fyrårigt äktenskap med Ruth Sandin, två minderåriga barn.
---
Journalistiken var grävande, då de även tog upp obduktionen, rena CSI andan.

Bilolyckan
Förberedande polisföhör har genomförts. Hittils har ingen klarhet kunna bringas.
Obduktionen av disponent Gösta s lik förättades på fredagen av Dr. Hällsjö.
Den stöt som träffat den döde var utomordentligt kraftig. Femte t.o.m. tolvte revbenet å högra sidan var brutna, en del på två ställen. Stöten som Gösta erhållit träffade kroppen snett bakifrån. Flera revben hade ryckts loss från ryggraden. Tre hade gått utav och trängt in i lungan. Dessa totala brott har gjorts av en skarp kant som med kraft träffat kroppen och orsakat döden.
---
Jag tänker nu på läkaren som obducerade kroppen Dr Hällsjö, det är nog honom som Hällsjöhemmet är uppkallat efter.
Visst verkar det idag konstigt att man tidningen skriver så ingående om en obduktion. Det är tur att journalisterna har rationaliserat bort den typen av ingående dokumentation. Vidare står att läsa i BT 9 Sept 1920:

Vårdslöshet från chaufförens sida föreligger
Fru Widström och kallskänkan å Centralhotellet Hanna Wennberg, förhyrde Ivar Qvarnströms bil för resa till Falun. Strax före avfärden kl 9.53 kom disp. Gösta till hotellet sågo damerna resfärdiga och frågade om han fick följa med. Tog plats i bilen och följde med till Bro, där de förodrogo att stanna. Vid hav 2 överenskommo de att anträda hemfärden, men på uppmaning av herr Qvarnström gjordes en bilfärd utåt Tuna Kyrka.
---
Att döma av dr. Hällsjö kunde chauffören inte betraktas som onykter. Sällskapet intygade att han inte var drucken. Han hade "endast druckit en grogg med ett spetsglas konjak".
---
Vid förhören hade chauffören hävdat att bilen fått något fel så att "styrinrättningen låst sig".Detta har inte kunnat bekräftats av undersökningar. Landfiskalen Swanström menade istället att chauffören "tappat besinningen och underlåtit att bromsa".Han överlämnade utredningshandlingarna "till landsfogdeen som torde föranstalta om åtal mot chaufför Ivar Qvarnström".
---



Vilken story, huruvida Ivar Qvarnström fick skaka galler förtäljer inte denna historia. Men troligen klarade han sej, då vittnesmålen intygade om att han var odrucken. Jag ska faktiskt forska vidare i det.
Av ett fotografi för mej en okänd gubbe, har blivit ett levnadsöde och vuxit fram som en person. Jag får nog köpa en ram åt Gösta och placera honom på väggen där mina andra bortgångna släktingarna  hänger. Disponenten har fått ett ansikte.
Släkten kommer ifrån Filipstad, kan det tänkas att Nils Ferlin den store poeten kan vara någon som ingår i mitt släktled, nej knappast troligt, men önska får man göra.

http://www.wasabryggerietsvanner.se/

Kommande aktiviteter på Wasa bryggeriet är att den 25 Januari kl.19.00, då kommer Ewert Ljusberg dit, jag rekommenderar att gå och se honom. Kanske kommer ni även att förnimma Disponent Gösta i det gamla k- märkta bryggeriet.

Kommentarer

  • Leif Lindström säger:

    Ja du Mia, att släkta brukä lämna spôr etter sig både på gôtt och på ont, är en sak som är säkä!

    2008-12-05 | 14:46:06
  • Mia säger:

    Lindström: Ja du å hastiheta vant mer än trätti häller. Disponentens sista resa blev uslig..

    2008-12-05 | 22:27:05
    Bloggadress: http://miajaverling.blogg.se/
  • Bo Hansson säger:

    hej igen !

    Upplösningen på bilden var för låg.

    Minst 360, gärna mer och en .jpg fil.

    Bosse

    2009-07-22 | 11:14:08

Kommentera inlägget här: