Rättvisemärkta butiker
Kategori: Samhälle
En del varor i våra butiker börjar dyka upp som rättvisemärkta, vilket innebär att de som exempelvis plockat kaffebönorna har fått en rättvis lön etc. Det är bra.
Att jobba inom handeln idag är ett arbete som inte kräver utbildning. Vilket innebär att en del anställda kommer och går, de vill ha en extra inkomst. Andra anställda blir kvar längre. Ofta har ledarna inte heller någon utbildning eller arbetslivserfarenhet. De har slutat grundskolan, sedan avancerat inom företaget och halkat in på en chefspost. De har ingen aning om lagar och avtal. De vet inte hur en chef ska bete sig mot sina medarbetare. De flesta större butiker klarar nog av kollektivavtalet. Men resten av lagarna är de usla på.
Oftas jobbar kvinnor på dessa arbetsplatser, som tycker i de tysta och inte vågar ansluta sig i fackklubben.Eller säja sin mening. De är så rädda om sitt jobb att de väljer att vika från rättigheter och arbetsmiljö, medan företaget står nöjda. Vad företagen inte förstår är att god stämmning genererar bättre arbetsklimat och ökad försäljning, medan missnöje visar sig utåt i form av dålig försäljning. Detta är logiskt för de flesta, men inte för en del. Kunder kräver att personalen ska vara kunnig, men att företagen har inte råd längre att ha kunnig personal. Utan arbetskraften skall bestå i unga och billigare förmågor.
Tänk att kunna välja en butik med en certificering, en skylt på dörren som berättar " På denna arbetsplats följer vi kollektivavtalet, och våra medarbetare har ett bra arbetsklimat". Vilken otrolig reklam för kunden, vilken arbetsglädje det skulle skapa, med ökande försäljning. Kunderna vet att personalen är glad och har ett inflytande över sitt arbete.
Jag skulle välja en certificerad butik, hur skulle du göra?