Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

En yrke som är framkrystat ur anus...

Kategori: Funderingar

Att vara Landshövding i Dalarna är det ett kall eller en titel som överhuvudtaget har någon som helst funktion i dagens samhälle? Jag bara frågar för som jag upplever det har en Landshövding aldrig berikat mej med något positivt, eller något som jag blir till övers för. Jag vet inte vilken funktion en sådan har, och hur den kan glädja livet för oss i Dalarna. Troligen är det en titel som frodas och lever kvar rätt upp i rectum, och kikar fram ibland när någon "klok" har skrivit ett tal, då läser "Hövdingen" innantill, ler och får klippa ett band. Jag vet inget som en sådan gör för att vi medborgare skall kunna glädjas av att vårt län har denna uråldriga yrkestitel. Däremot är lönen inte uråldrig, lönen för länets vår egen Maria Norrfalk är 78.500kr/ mån, och bor väldans flott i Landshövdingeresidenset i Falun.

Inför 2008 önskar hon sej en positiv utveckling för industri och näringsliv. Marias uppgift har också varit att ett riksdagsbeslut genomförs och det är i frågan för eller emot varg. Ja det var det. Sedan har hon lite sittningar med region Dalarnas ordförande Anders Ahlgren, där pratar dom om vad som är viktigt gemensam information mellan Länsstyrelse, Landsting och Region Dalarna. Det låter väl inte så pjåkigt. Om hon får välja stad att bo i Dalarna då väljer hon helst Falun och ser den som en "Bra stad, den är lika tydlig som Gävle. Gävle den ligger i Gästrikland den, om inte kartorna har ritats om sedan 1969. Hon väljer i alla fall inte Borlänge..

På frågan om hon gör rätt att lönen 78.500kr/ i månaden svarar hon: -Ja det tycker jag. Som föredetta generaldirektör för SIDA sänkte jag min lön för landshövdingejobbet...
Så, ja vad svarade hon på frågan? Ja, men det är inte alls så bra som jag hade innan...
Jag tycker det är märkligt i alla fall att detta yrke lever kvar i denna moderna tid. En överflödig titel som går att rationaliseras bort, hur enkelt som helst. Det känns som en resa till en tid då rovan hängde i en kedja i västen, magen putade ut, visst luktar det illa att adeln hänger kvar i yrken och titlar.

Den förra eller förrförra Landshövdingen, jag tror hon hette Ingrid (Inger) Dahlberg och är nu någon Chef för Dramaten, det enda jag minns att hon gjorde var några plumpa negativa uttalanden i direktsänd Tv. Ett program som Sverker Olofsson hade som handlade om kriminaliteten (ett kapitel för sej). Det var en negativ syn på Borlänge och hon menade i princip att skulle man få någon förbättring då var det bäst att ge sej av ifrån staden. Förvisso bad hon om ursäkt senare. Men varför minns jag det efter cirka 6 år? Jo för att en Landshövding ska inte ge sej in i debatt den inte begriper. Hon hade heller inte skrivit upp vad hon ville säja, utan hon talade spontant. Och det blev galet. Landshövdingetiteln  är skapad för att den ska ses som en reklampelare för länet och gynna företagsklimatet, sedan vem som ses på posten har en mindre betydelse och spelar ingen roll. Jo, för mej spelar det roll...

Nej skrota Landshövdingrollen och skicka den på den inre resan rätt upp i ...

                                                                                   

Kommentarer

  • Mats säger:

    Hej Mia,

    Ingrid Dahlberg var chef för Dramaten INNAN hon var landshövding hos oss. Nu är hon ordförande för Svensk Scenkonst, arbetsgivarorganisationen bland svenska teatrar.

    2007-12-31 | 16:57:50
    Bloggadress: http://myspace.com/envisman
  • Dom stekta sparvarna säger:

    Gott nytt år på dig, Mia.

    2007-12-31 | 17:48:52
  • Mia säger:

    Tack Mats, man har inte koll på alla hövdingar//
    "Sitting Bull"

    2007-12-31 | 19:04:16

Kommentera inlägget här: