Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Hej, tjoho, slå klackarna i taket...

Kategori: högtid

Det drar ihop sej nu. Nu drar det ihop sej. Som ett resårband i underbyxorna, stramas allt liksom åt. Nej jag pratar inte om någon botox kur i läppar eller i ansikte. Inte alls. Där hänger allt som vanligt, jag har liksom blivit mjuk i skinnet. Jag får kalla det skrattrynkor eller vad jag vill, konturerna suddas inte ut, de blir bara synligare för varje år. Det är som om någon fyllt i vecken i ansikte med en svart tuschpenna. Det drar aldrig ihop sej, inte med anti wrinkle krämer eller ansiktsmassage. Utan ränderna går aldrig ur.

Nu drar det ihop sej till midsommar, den stora svenska helgen, då folk skövlar åker och äng i jakten att få ihop en massa olika sorters blommor att lägga under kudden, och drömma om den tillkommande. Pyttsan, man får ta det man får i livets lotteri, jag fick en bra en, som inte vet ett jota om vare sej blommor eller rynkor. Klöver, timotej, karibacka, ängsull, förgätmiej, blåklockor och violer. Jag vet hur klöver ser ut, en papperslapp med Selma Lagerlöf eller någon annan kändis på, en blåklocka har man sett på folk som varit i slagsmål, resterande har jag ingen aning om.

Midsommar med sill och potatis, "helst" då färsk, undrar just vilket kilopris dessa betingar i år, står Bjärehalvön under vatten? Jag vill helst ha gammelpotatis, motvalls kärring ger inte 16 spänn för ett kilo färskpotatis. Då sitter jag hellre i min tjurighet med ett knippe gräslök och tuggar. Lägger sillen på en Falu- rågrut knäckemacka. Färskpotatisen är överreklamerad, vattnig, liten som en ärta, omöjlig att ha att göra med då man suktar efter potatismos eller gratäng.

Jordgubbar ska det också vara, söta, stora och Svenska. Oftast är de utländska godare. Allt ska vara Svenskt och färskt. Sillen duger inlagd, den dyra sillen som en gång var fattigmansmat, den slörpar vi i oss på årets högtidsdag. Blommig klänning ska man helst ha och en krans i håret, ni vet den som vissnar efter 10 snapsar, och bottoxansiktet är på glid nere vid knäskålarna. Jo det drar ihop sej till den stora suphelgen då nästan allt är legalt. Moster Lena sitter och gråter under en björk med mascaran rinnande i båda ansiktshalvorna. Hon är ledsen för ingenting, bara sentimental för att spriten slagit sej på känselnerven. Bosse tröstar, vinglar sen iväg och hittar nästa fest. Skåååål, ropas ur buskar och snår, medan någon har varit otrogen bland brannässlorna bakom Nilssons komposthög.

Det drar ihop sej till midsommar med allt vad som krävs, fint väder är ett måste för många. Men så ofta brakar helvetet lös, åskan dånar och regnet slår i backen med utelivet. I måstet att alla ska vistas ute trycks folket ihop i ett partytält som inhandlats i sista minuten. När regnstormen kommer tar den papperstallrikarna  och tältet med sej i vindfånget.
Midsommar då ljuset når sin kulmen, för att sedan dagen efter vända, till att bli mörkare.

Det drar ihop sej att åka till Campingen, arrangera midsommar med stångresning, fika och lotteri. Jag åker inte ditt förrän på midsommaraftonen, för det drar ihop sej att jag ska få svar ifrån skolan. Jag vill inte missa svaret och brevlådan synas varje dag. Det drar ihop sej till ett svar. Till en framtid, långt från sill, potatis och violer, miltals från otrogna och gråtande tanter och fulla farbröder. Ett liv som jag anser är viktigt och inte konstruerat av seder och (miss) bruk.

Nu för tiden ser jag så mycket sorg en helg som midsommar, inte för att jag själv får ta en snaps, utan för att den ställer till med en hel del elände även hos de som är i vanliga fall stadiga människor på jorden. Det är en legal suparafton, då allt verkar synas tillåtet. Om någon fyller skallen hela dagen så är det naturligt för att det är midsommarafton.

Människan kan få seden att bli helt fel, folket tror att kroppen kan ta emot mer alkohol för att det just är midsommar. Jag vet hur man kan lura sej själv, är det något jag är expert på så är det i alla fall det.

Jag önskar alla en glad midsommar, ta hand om era barn, gör dom lyckliga. Ta hand om din sambo och tala om att du älskar henne/ honom. Ge ingen en smäll på käften för att han är dum eller ful. Låt båten ligga vid bryggan om du har druckit, du har inte i en båt att göra med sprit i kroppen. Om du vet att du kör bil då du druckit, ge bort bilnycklarna, för din egen eller alla andras skull. Låt bli grannens fru/ man.

Drick gärna snaps och öl till sillen, men stupa inte över målsnöret.