Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Juldåreriet går redan på högfart...

Kategori: högtid



Julen är en helg som inte håller ordet lagomt mått längre. Det var längesedan jag upplevde det. Om nu lagom är som jag ser det eller om det är som tusentals handlare vill ha det. Julen har fått helt sjuka propotioner. Många blir kräksjuka innan ens första advent står på kalendern.


Det är ett kommersiellt elände som tycks bli mer galet för varje år, ur min synvinkel och min syn på julen så är det galet. Sedan var andra tycker om denna köp galenskap får stå för dom.


Redan i Augusti börjar skolungarna ringa på dörren för att sälja jultidningar. Solen skiner och en sensommarvärmen är uppe på 20 grader, då ska jag beställa jultidningar för att något tidningsföretag ska få utnyttja ung arbetskraft och säljlöfte och krongränser för olika prylar. De får inga pengar för sitt arbete utan de får välja på olika "presenter". På jobbet finns det arbetskamrater som hjälper sina barn att sälja tidningar, bara för att komma upp i sådan hög summa som möjligt. Ju högre försäljning desto finare present.


Jag har varit en glad förälder då det har gällt mina barn, de har aldrig ens tänkt tanken på att sälja jultidningar. Dom har varit så kloka och inte köpt det rufflarkonceptet.


Höstens tidningsannonser handlar om julbord i alla former. Man ska boka för att få kräma i sej all fet mat, men en del av den är god det ska erkännas. Men jag håller mej till att äta den runt jul, inte i en hel månad innan.

Sedan när reklamen brakar loss i brevlådan då blir man galen. Pappershögen travar sej och alla de färglada annonser på glättat papper fyller vår rum på höjd och bredd. Miljövänligt ?

Nej träden avverkas och bilarna går i skytteltrafik till miljöstationen för att åter återvinnas till ett annat reklamblad med lockande julannonser.


Jag som jobbar i en butik ser när plastgranar och kartonger med tomtar och julpyssel äntrar lastkajen redan i oktober. Då fylls lagren och man ser ett berg av julkartonger som tar plats. För att få in ordinarie varor så tvingas butikerna att köra ut och plocka upp det för att ge plats åt de vanliga. Dessutom så kommer så mycket dekorationer och affärerna vill skeppa ut  så mycket som möjligt in i butiken och självklart sälja.


I december då ska alla föräldrar med skolbarn och dagisbarn runt på luciafirande och pysselkvällar. Har en familj flera barn då kan det bli ett farande. Samtidigt som julhandeln skjutit fart i en rasande fart, och nötter och annat smått köps för att fylla kylskåpet.


Julklappar, jag undrar på om det är lag att ingen unge ska få färre paket än 28 stycken?

Är det det som är julen att barnen ska få så många och dyra saker att plånböckerna gråter i Januari och krediten är utnyttjad till fullo. The American way. Köpa för pengar man inte har.

Det är galet.


Jag gillar julen i lagom form, på ett jordnära sätt. En helg då man förhoppningsvis får vara ledig på julaftonen, i år är en av oss ledig, men dagen innan och dagarna efter jobbar vi. Men tyvärr så hamnar vi också uppe på ett julklappsberg då vi träffas. Mina killar är så stora att kuvert med dollar är nog för dom. Några paket med strumpor och långkalsonger.

Jag vill ha en lugn jul och det har jag också för att jag bestämmer mej för det. Det finns inget som kan skruva igång mej och få upp mej i ett stressläge. Gör man julen till lagom, då blir den lagom. Det bestämmer man alldeles själv. Man behöver inte göra som andra utan man skapar det man vill ha alldeles utan hjälp ifrån etablissemanget.   




"Here comes christmas..."

Kommentarer


Kommentera inlägget här: