Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Ett gammalt inlägg som är aktuellt...

Kategori: TV

Sagan om...

Karl- Bertil Jonsson är en favoritsaga för mej. Den innehåller allt det där som får mej att tro på människan. En kille ifrån en överklassfamilj som får ett feriejobb på posten att sortera paket. Som medmänniska han är tar han de paket som är adresserat till de rika och ger till de fattiga. Han prickar av de som tjänar mest i taxeringskalendern, och som han anser kan klara sig utan sina släktingars julklapper. Budskapet i denna saga är underbart. Att bara agera med sin tanke och ge något, till någon som inte har något är enkelt och ödmjukt. Ta servettringarna i päronträ som träs över den fattiga familjens faders näsa av barnen, och gatuflickan Beda som får en randig slips som hon trånar lyckligt med emellan sina bröst.

Fadern Tyko Jonsson blir helt julröd i ansiktet av ilska när Karl-Bertil erkänner sitt dåd. Han skriker ut: -Har jag närt en kommunist vid min barm? För att sedan ge sig ut på juldagen med sin son som ska be om ursäkt för stölderna han gjort. Karl-Bertil blir snart en hyllad pojk av de rika direktörerna, som visar sin lycka att de sluppit de onödiga julklapparna med tändsticksmotiv. Och fadern kan stolt åka hem med sin son. Jag tycker att det är en fin och tänkvärd saga, och samhället skulle behöva fler som Karl- Bertil Jonsson.
Berättelsen skrev Tage Danielsson redan 1964 och den blev film 1975. Per Åhlin har tecknat den.  Sagan har kultförklarats, och visas varje jul på tv.

Berättelsen ligger även till grund för en operasaga som heter "Snäll rebell" som hade premiär 2004.

Jag blir lycklig av att få se denna saga, och att tänka på att ju fler vi är som vill bli som Karl- Bertil, desto humanare kan vår värld bli att leva i. Vaför ska vi snåla med att bjuda på det vi har, om det handlar om det enklaste som att vara ödmjuk, då vinner vi poäng, för vår egen skull.

Inatt drömmer jag om K-B och Robin Hood...

http://www.dagensnyheter.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3561&a=867628

Kommentarer

 • Madde säger:

  Hej. God jul själv=).. Jo vettu vad. Jag fick faktiskt peace and love biljett i julklapp=). Så jag kommer allt i sommar. Får försöka få med mej storebror också. Hoppas ni har haft mysiga dagar. Kram

  2008-12-25 | 17:31:26
  Bloggadress: http://thelurk.blogg.se/
 • emelie holm säger:

  Jag älskar din blogg Mia. Jag har äldrig läst en blogg som är så ärlig och öppen som din. Keep up the good work.

  2009-01-04 | 00:10:08
  Bloggadress: http://kinesnamn.blogg.se/

Kommentera inlägget här: