Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Sagan om...

Kategori: TV

Karl- Bertil Jonsson är en favoritsaga för mej. Den innehåller allt det där som får mej att tro på människan. En kille ifrån en överklassfamilj som får ett feriejobb på posten att sortera paket. Som medmänniska han är tar han de paket som är adresserat till de rika och ger till de fattiga. Han prickar av de som tjänar mest i taxeringskalendern, och som han anser kan klara sig utan sina släktingars julklapper. Budskapet i denna saga är underbart. Att bara agera med sin tanke och ge något, till någon som inte har något är enkelt och ödmjukt. Ta servettringarna i päronträ som träs över den fattiga familjens faders näsa av barnen, och gatuflickan Beda som får en randig slips som hon trånar lyckligt med emellan sina bröst.

Fadern Tyko Jonsson blir helt julröd i ansiktet av ilska när Karl-Bertil erkänner sitt dåd. Han skriker ut: -Har jag närt en kommunist vid min barm? För att sedan ge sig ut på juldagen med sin son som ska be om ursäkt för stölderna han gjort. Karl-Bertil blir snart en hyllad pojk av de rika direktörerna, som visar sin lycka att de sluppit de onödiga julklapparna med tändsticksmotiv. Och fadern kan stolt åka hem med sin son. Jag tycker att det är en fin och tänkvärd saga, och samhället skulle behöva fler som Karl- Bertil Jonsson.
Berättelsen skrev Tage Danielsson redan 1964 och den blev film 1975. Per Åhlin har tecknat den.  Sagan har kultförklarats, och visas varje jul på tv.

Berättelsen ligger även till grund för en operasaga som heter "Snäll rebell" som hade premiär 2004.

Jag blir lycklig av att få se denna saga, och att tänka på att ju fler vi är som vill bli som Karl- Bertil, desto humanare kan vår värld bli att leva i. Vaför ska vi snåla med att bjuda på det vi har, om det handlar om det enklaste som att vara ödmjuk, då vinner vi poäng, för vår egen skull.

Inatt drömmer jag om K-B och Robin Hood...


                                                                            

Kommentarer

 • Madde säger:

  God Jul! Dom hälsar nog så gott tillbaka skulle jag tro=). Haft en trevlig jul? Kan du inte lägga upp ett kort på dina barn så man får se dom=). Det hade varit roligt.

  2007-12-25 | 00:42:13
  Bloggadress: http://thelurk.blogg.se
 • Leif Lindström säger:

  Tage Danielsson, Allan Edvall, Astrid Lindgren, Björn Afzelius och Palme ni skulle finnas nu när det tycks som om Markolio sätter samhällets dagordning.

  2007-12-25 | 11:06:39
 • Bloggägarinnan säger:

  Visst är det underligt att av de namn du räknat upp utom det sistnämnda, är alla borta.
  Och om resterande som är kvar skulle likna den sista blir det bara bajs och Dr. Mugg av allt.
  Förfärligt...

  2007-12-25 | 13:11:37
  Bloggadress: http://miajaverling.blogg.se

Kommentera inlägget här: