Nu tror kanske att jag har fastnat i min släktforskning och att jag sitter i en jordkällare dygnet runt. Nej inte då. Det är otroligt intressant och från att inte veta värst mycket om min släkt har jag nu 188 stycken i mitt släktträd. Hela tiden poppar det upp nya. Kanske inte i sådan snabb takt som jag vill, för jag har ju alltid ganska bråttom. Här måste jag lära mej tålamod och kolla att det stämmer.

Dom här bilderna har "skräpat" i mina gömmor och följt med mig under många herrans år genom flyttar från de ställen jag bott i. De låg i en kartong som jag fick efter mamma. Men aldrig har någon vetat vilka de var. Just idag kan jag inte identifiera vem eller vilka som står si eller så, men jag vet att en av dem är mormors bror Frisören Carl Emil "Calle" Sjöberg och någon av de yngre kvinnorna är hans fru. Troligen är de äldre hennes mamma. En äldre bror som var född 1886 och som endast 19 år den 23 Juni tog båten till Amerika. Jag imponeras över modet som alla utvandrare hade, i en tid då informationssamhället inte alls var lika utvecklat som idag med internet och uppdaterade nyheter på tv.
Den här brodern skapade sig ingen förmögenhet i staterna men han han blev ändå ganska välbärgad enligt hörsägen. Genogående så lyckades de flesta av dessa syskon ganska bra. De var fem bröder och två systrar , varav en var min mormor.
Jag har tittat i kyrkoböcker som säger att min mormor och hennes"usling" till karl gifte sig 24 December 1922 och Anna födde sin första son Tore i Mars 1923. Hennes bröder accepterade aldrig hennes val av man. Han var inte god nog åt henne ansåg de. Nog kan det låta fruktansvärt men jag är kanske benägen att hålla med. Han drack väldigt mycket och var en fullfjädrad alkoholist, enligt min pappas berättelser så var han inte heller särskilt snäll. Han var en kuf, som var snål. Mannen jag talade med idag sa att han hade något delägarskap i Wasa bryggeriet, men det har jag svårt att tro när jag ser hans Kråkslott på Träskogatan 24 i Mjälga. Ingen boning som lockar till sig avoga släktingar. De ville säkert henne väl, och hon blev nog på ett sätt utstött från de övriga. Däri lägger jag inga moraliska aspekter. Jag kan nog aldrig säja hur det egentligen var.

Idag fick jag tag på en levande släkting, som var barnbarn med Carl Emils bror, en fullt levande människa och otroligt trevlig man som bor i Hytting. Han kunde en hel del om syskonskaran och var lite av en levande data. Utan anteckningar rabblade han en hel del fakta. Han hade kort som jag ska få kopiera av, och framåt ska han och jag ha ett möte då jag ska teckna ner det som han vet. Just nu hade han flyttpackat ner alla bilder som han hade i sitt hus, för att flytta till en lägenhet till sommaren. Då ska vi ses, för att gå igenom mina och hans kort. Det ska bli spännande.
Jag frågade om min mormor, en mormor som har gäckat mej lite grann genom att det verkar att vara omöjligt att hitta hennes dödsdatum och vilken grav hon kan finnas i. Eller om graven kan vara bortrationaliserad, obetald. Inte vet jag. Fast jag tror inte det är omöjligt för har man blivit född, vilket hon nu uppenbarligen blivit, då vet jag också att hon har dött. Mannen träffade aldrig min mormor, men vi enades om att honn funnits.
Han visste även att hon tillbringat en tid på Solbackens Sanatorium, men hade ingen aning om när hon hade dött. Vad han sa att han hört var att hon dött i TBC, just i den sjukdomen som hon låg inne för på Solbacka. Nu i veckan så fick jag sjukjournalerna på hennes 455 vårddagar på hemmet. Men det står på läkarspråk och med en skrivstil som härstammar ifrån Faronernas Hieroglyfer. Väldig svårläst. En duktig textydare som samtidigt är läkare kanske klarar det.
Nu gäller det att hitta henne, har mailat efter hennes bouppteckning som kanske kan visa något om de hittar henne. Ännars så får jag kontakta kyrkogårdsförvaltningen eller vad det heter och se om de har sett till henne bland blommor och stenar. Den här släktforkar resan ordnar till utropstecken till stora frågetecken. Ja det är väl så här att vara detektiv kan jag tänka. Spekulationer och huggskott, vilda chansningar och en hel del tur är det som får en framåt fast man är bakåt. Nejdå släktforskning är inget bakåtsträveri utan en utrensningsresa i värsta karma modell.

Med en väldigt stor sannolikhet är det min mormor på bilden, söt tjej som blev en bryggeriarbetare och gift med en man som inte var den bästa, då i andras ögon. Vad man önskar ändå innerst inne var att hon kunde få känna lycka någongång i sitt liv.
Johan Martin Emanuelsson, min farfars far, han som blev lost i Amerika ni vet...han som skrev några brev och sände sin fru några fotografier. Jag tror att han har dykt upp med hjälp av en svensk- amerikansk hemsida...Johan som var ett inhysejon i Krokholmen, Tanumshede han reste till Chicago, Illinois och steg iland 14 April 1902...med största sannolikhet är det han. Nu ska det forskas.

Ännu har inga större skandaler siktats i släktforskningen. Det ska väl vara Rut då, hon som var gift med min morfars bror, hon var gravid vid giftemålet och var i femte månaden, och så hade hon en skuld hos "fogden". Annars ser mina anfäder ut att vara vanliga arbetare. Inget blått blod har ännu varit synligt i trädet. Och gott är väl det. Jag förstår min roll att vara mer och mer. Jag begriper varför jag blev den jag blev.
Mormor har jag nästan hittat, hon som dog i TBC troligen på Solbacka Sanatorium i Hedemora. Men vilket år hon dog, är annu en fråga, och vart hon är begravd. Kanske lämnade hon min morfar och gifte om sej. Jag har i allafall fått sådana indikationer. Nu ska jag ta kontakt med gamla patientregistret och se om hennes journal finns tillgänglig. Däremot hennes familj och syskon fick jag hjälp att hitta, på det senaste släktforskarmötet. De bodde kom glidandes från Yttre medväga ner till Hushagen 1900, där de bosatte sej på Haga 13 Heimdahl. Och mormors far jobbade som Bessemer arbetare i Jernverket, dog sedan i hjärnblödning. Han hette Anders Gustav Sjöberg och kom nerifrån Silvberg och hans släkt kom från Laggarbo och far hans var Dagkarl i Ulfshyttan.
Jag har fått god hjälp nere på "släktfosrarklubben", dom är ju proffs där. Särskilt nu i Onsdags fick jag hjälp av Lena, och hon berättade att hon forskat i över 25 år. Hon hittade mina döingar i parti och minut, det såg så enkelt ut och jag trodde jag förstått hur man gör, lite grann då. Satte på datan och skulle leta reda på rullorna, då satt jag där som ett frågetecken. Efter tre timmar, som gick i en flygande fläng så var jag förvirrad över hur enkelt det var för henne, och tänkte när jag själv sitter i dödboken som en snigel...

"Solbacka Sanatorium, nu ett förfallet spokhus i värsta förfall"...
Alla verkar vara strävsamma arbetare, alla mer eller mindre fattiga med barn, de stretande folket som byggde upp Sverige. Även om deras personlighet och de flera på mammas sida hade alkoholproblem så verkar det vara ganska hyggligt folk.
Det är intressant att få ta del av sina egna rötter, innan jag startade så visste jag knappt något.
Tre eller kanske fyra Amerikafararare har jag nu på listan, den senaste som jag tror for är min mormors farmor. Hon hette Stina Lisa Persdotter och kom från Norrbärke , född 1821 och hennes namn har dykt upp på passagerarlistorna. För min mormors farfar gifte om sig med Stina Ers...

Det gamla Wasabryggeriet har jag alltid varit fascinerad,under min uppväxt har det gamla slitna bryggeriet stoltat upp som en ruin i stadskärnan fyllt med duvor och duvskit. Många turer runt att de skulle riva det har det varit under åren, men så äntligen för ett antal år sedan beslutades det att det skulle renoveras. Jag minns då, utan någon vetskap om att min morfar jobbat där som bryggeriarbetare och min morfars bror varit Disponent, att jag tyckte att det var otroligt roligt att Borlänge fick behålla en gammal byggnad. För annars har de styrande i staden skövlat de flesta gamla byggnader för att släppa fram tråkig 60 tals design och raserat många kulturbyggnader.
På kortet här ovan står min morfar längst ut till vänster, med en svart fårskinnsmössa. Jaag kan nog läsa av kortet att han heller inte var särskilt lång. Ett släktdrag som ännu håller i sig. Kanske är mannen i mitten på nedre raden, den långa, stämmer inte*S*, morfars bror, Disponenten. Svårt att säga, för det är svårt att se likheter eller skillnad på korten emellan.

"Disponent Gösta Kalin"
Tiden går fort, snart sitter väl någon släkt i framtiden och funderar över vilken gök jag var, och undrar vad jag tillförde. Även fast tiden ofta är ögonblick så känns det avlägset när jag rotar bakåt. Allt och delar är nedtecknade i kyrkoböcker, dödsböcker och husförhörslängder. Ett hantverk bara det. Flera böcker har brunnit upp i kyrkobränder. Nu fastnar vi i systemen på andra sätt och genom klick på datan och arkiverade i myndightetrs källare är vi mer lättfångade. Vi registreras på ett modernt sät, där vi har svårt att smita, våra namn suddas aldrig ut. Däremot så kan inte registren tala om vilka personligheter vi är, och det är skönt att vi få dö med någon liten känsla av hemlighet. Vi känner ju aldrig någon annan. Vi kan aldrig krypa in i skinnet på någon, i alla fall inte ännu.

"Solbacka, kallades Dödens väntrum i en tv dokumentär som visades
2008"...