Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Då var premiärturen för kampen gjord...

Kategori: Hobby

Jag och gubben for ut framåt kvällningen vid 17.30 tiden för att sikta in oss på storgäddan. Vädret kunde inte ha varit bättre, strålande sol och kämparglöden var på topp. Men det hände inte mycket trots vi bytte ställen, men rätt som det var fick M ett hugg och hade en gädda på som jag filmade. Till min stora glädje så vägde den inte mer än 1 kilo, men tyvärr så kunde jag inte matcha den idag. Fast jag har trösten att den i alla fall inte vägde 2 kilo. Ju mindre desto "enklare" att tangera.

Jerkfiske är ett helt nytt fiske för mej, så lite trassel i rullen fick jag i början. Efter ett tag hade jag greppat det hela så det gick hela tiden bättre. Det blev inget kort på hans fisk men jag filmade så den ska vi lägga ut när vi har redigerat den. Ja så här långt ligger jag på noll. Men inte sörjer jag för det, kampen har just börjat."Kapten Frossa styr båten...""Fiskehatten käckt på svaj...""Så in i vassen laddad, men igen fångst, men ändå glad i hatten. Värsta
stuket...HaHa"

Dubbelparkering...

Kategori: Sant eller Falskt?

I Ludvika sitter en liten tjurskalle och harmar över att någon inte kan parkera som denne önskar. Då får han/ hon den snilleblixten att han på det gamla klassiska viset sätter upp en lapp...Då förstår alla och livet i kvarteret blir till det bättre...
Livet och världen är full av tjurskallar, är det inte alla fel i tvättstugan med luddfilter så går det hett till på parkeringen..(Detta var även ett testinlägg ifrån husvagnen och med det nya mobila bredbandet, må internet gudarna vara med mej, förresten är det fint väder.)

Jag har nappat på ett hett tips...

Kategori: Hobby

Idag har jag inhandlat en Buster Jerk inför helgen, jag står nu inför årets största utmaning, och den är att klå min käre make i att ta upp den tyngsta gäddan.
Jag fick tipset till denna makalösa tingest av en bloggkollega nere ifrån Småland, han håller nog lite på mej eftersom han ger mej proffsrådgivning, eller också är han lierad med maken:-)
Men jag litar dock på Smålänningar trots att det gick åt skogen med min föredetta som kom ifrån detta land. Men har man bott nere där och dessutom blev accepterad så tar jag tipset på största allvar.

På eftermiddagen då vi kom in i fiskeaffären, som jag aldrig varit in på, så kom dom och hälsade och talade om att de hade hört om utmaningen och önskade mej skitfiske. Dom försökte kränga en Jerk med Leksands emblemet och i blåvita färger, men utan sportintresse och inget större intresse för hockey fick jag tala om att det inte var isfiske jag skulle ägna mej åt. Egentligen är jag väl ingen fiskenybörjare, men det är kul att många tror det och jag är inte sämre än jag spelar med. Däremot är typen av fiske nytt för mej, men det blir roligt."Oboy se hur gäddorna står därute och bara väntar...""Se, Buster jerk c101, som rådgivaren tipsade om. En vass(ing) för
storgäddan..."

Operation psykologisk krigsföring är i full gång...

Jag ber om ursäkt alla finnar...

Kategori: Humor

Ibland blir saker och ting rätt så crazy, idag hände en sådan. Jag kommer att berätta den som den galna grej det blev och man måste läsa den lite med glimten i ögat. Till saken hör att jag har inget emot att man är Afrikan, Norrman eller Finne. Saker blir bara så roliga ibland.

Jag var akut vrålhungrig idag, och gjorde en högersväng och manövererade bilen mot en av stadens hamburgerkiosker. Jag var bara tvungen att få något i magen efter att ha legat i feber och halsont och matlusten hade varit lika med noll i några dagar. Parkerade och ställde P- Skivan och gick in, och en liten kö var det. I den stod en kille i 60 års åldern bra rund under fötterna redan vid 12 tiden, hungrig var han också, så han dividerade om menyn, pratade och tjattrade och var ganska otrevlig ibland mot tjejen som jobbade där. Okey han bröt också på Finska, men till slut fick han sin korv med mos med tillbehör, vinglade till och klivet blev i sidledes. Jag såg att tjejen som jobbade där drog en lättnandes suck och tyckte det var skönt att allt var avklarat...
Då blottades Expressens löpsedel där som var upphängd i knähöjd på väggen där hela rubriken löd ungefär:

EXTRA:
Ny salva som
tar bort finnar.

Jag kunde inte rå för det men jag fick ett riktigt skratt för rubriken bara hoppade fram som på beställning.

Jakten på Storsjöodjuret...

Kategori: Sant eller Falskt?

Igår såg jag ett nyhetsinslag som handlade om en investering på 480.000 kronor för att försöka få någon kontakt med odjuret som några tror simmar omkring i Storsjön. Det var statliga- och kommunala medel som plöjts ner i projektet. I inslaget grävde en skopa ner en tjock kabel till kamerorna, som skulle bli fem till antalet varav 2 eller 3 skulle vara under vattnet och två skulle placeras på en pir ute i sjön. Då i inslaget fattade jag det som det var Östersunds kommun som hade huvudrollen i detta sjöslag, för vinklingen i inslaget verkade så.

Jag och min make drog på smilbanden och hade en unison tanke att den kommunen måste styras av det borgerliga (litet b), eftersom ide´n låter sjövild. Min tolvåriga son som slet sej ifrån datan och for fram emot tv:n frågade om det var ett Aprilskämt så här i slutat av Maj, hade jag inget svar till. Vi enades om att projektet enbart var tänkt som i ett PR syfte och locka turister fastän ett dyrt sådant, och trodde att den kommunen har då pengar. Men hur skulle man smörja turistnäringen med fem kameror var också en fråga vi ställde oss. Skulle Greta Olsson ifrån Höör bli filmad med ett mekaniskt odjur som dök upp i bakgrunden ? Fanns det någon plan B i detta "spektakel", som att ett antal forskare skulle filma botten eller något.

Då jag är en nyfiken och en vän av att undersöka saker som fångar mina barnsliga tankar så gick jag in på Östersunds hemsida och går in på vilket styre de har och ser till min förvåning att de är lika många kommunalråd, som kameror. Alltså fem stycken, två är socialdemokrater en är centerpartist den fjärde är miljöpartist och den bäste är Vänsterpartist och heter Stefan Konradsson. Konradssons mailadress lyste framför mej och jag är ju i detta läge nödgad att ställa frågan till honom. Jag bränner ivär ett felstavat vanligt mail med mina frågor, och av kamrat Konradsson får jag ett snabbt svar.

Stefan skriver till mej att i princip var nyhetsinslaget vinklat fel, Östersund har inget att göra med jakten på odjuret utan det är en företagarförening i Bergs kommun som hittat på det. Och den kommunen styrs av någon märklig koalition där "upps" även vänsterpartiet är med på ett hörn. Men störst är det ett lokalt parti som heter Bergspartiet med 40% av rösterna involverade och det partiet består i mest gamla centerpartister.

Så vi ska inte förknippa inslaget med Östersunds Kommun, för Konradsson ställer sej också lite frågande till projektet.

Ja i Borlänge har vi inga odjur som simmar i våra sjöar, inte vad vi vet. Dom simmar kanske runt i dom kommunala förvaltningarna. Nu när socialdemokraterna har valt att kasta ut vänsterpartiet och valt att styra kommunen med alliansen i stället kanske vi får filmkameror i Runn/ Ösjön, eller i Tunets Bad där ett av kommunalråden visade sin bröst och bringa i en av lokaltidningarna. Och den djupdykningen var ingen ifrån mitt parti med i.

Ja framtiden får visa om det dyker upp odjur..."Undrar vad Jämtlands
president har att säja
om projektet..."""Längden varierar mellan 3-14 meter, bredden 2 meter,den
har litet huvud och flera pucklar..."

Du Pappa...

Kategori: Humor

Idag gick grabben nedför trappan och sa:

" Du Pappa, jag måste brås på dej..."
" Hur då då?, svarar M "
" Jo jag har satt byxorna bak o fram..."

Mina grabbar dom är kläd och modeikoner dom, och
skiter fullständigt vilket som är bak och fram...

Handle me with care...

Kategori: Hobby

Jag har släpat mej till datan för att göra ett litet inlägg på en dag som denna. Det är Mors Dag, "grytlapparnas och hökshandukarnas" stora dag. Nåja, trots mitt halsont och "Gädd"feber så orkar jag skriva några rader. Fastän jag känner mej ganska matt.

Schlageryran är inget som påverkar mej varken positivt eller negativt, att få se det programmet med sonen övertygar mej mer och mer att vi kanske inte orkar vara kräsnare än vi är. Pirelli gjorde bra ifrån sej, men hela tävlingen är korrumperad så man har för längesedan gett upp hoppet. Men det kvittar för min del.
 
I morse kom "grabbarna" och väckte mej med presenter. Ett hjärta med choklad och ett jerk drag, på baksidan av förpackningen stod det "The best is just the beginning!!". Nu hoppas jag att jag är fullt frisk till kommande helg så tävlingspremiären kan gå av stapeln."Dalälvar´n det blir nog ett bra drag...""Chokladen var god..."

Halsont, feber och vila...

Kategori: Vardag

Idag var jag tvungen att ge upp och gå hem ifrån jobbet pga sjukdom. Nu ska jag vila och inte orka göra något. Jag måste bli frisk tills fiskekampen börjar. Under tiden får ni lyssna på lite pausmusik...

Kjejsaren får nya kläder...

Kategori: Hobby

Nu kallar han mej för jerkhäxan, ja det får han väl. Denna utmaning har tenderat att bli ett vadslagningsprojekt på makens blogg. Psykologisk krigsföring är inget som biter på en gammal kvinna som mej. Som tränad strateg och orakel går jag igenom de flesta skyfall med hedern i behåll. Vi Amazonkvinnor går igenom en strid utan att tveka.

Nu har diverse saker inhandlats inför fiskesäsongen, de enkla regler är också satta. Vi börjar ifrån noll kilo, sedan ska vi personligen tendera vikten efter sommarens månader. För att det blir rättvist gäller tävlingen när vi båda är i båten samtidigt. Grenar som är godkända i tävlingen är mete/ jerking och trolling. Fisket är riktat mot gädda och den skall håvas in och vägas.

Nu kommer lite bilder på mitt nya spö och rulle...

 

"Ja upplagan är begränsad, om det gäller mej eller spöet får framtiden visa...""Full rulle "Black Max" med extra dyr lina...""Oj, oj, ser ni linjerna...""-Du måste ta bort plasten, gnäller han.. "


Då får vi se om startskottet går nästa helg, för då ska båten i sjön och vi är båda lediga. Nu får jag väl gå till någon modebutik och hitta de rätta kläderna som matchar med "gäddhänget" under armarna.

Gott folk nu är det nära, och får jag en 15 kilos gädda första dagen, då kan jag sitta och rulla tummarna resten av sommaren i båten medan M kämpar.

Min iver vet inga gränser och redan nu har jag strategin och gäddviken inprogramerat i pannfläsket, men några taktikavslöjande kommer inte att röjas då de flesta fiskepolare till M är lierade med honom.

En givande dag...

Kategori: Politik

I min blogg svänger det snabbt, igår handlade inlägget om min fantastiska fiskeutmaning mot min käre make, idag fylls den med politiska möten. Denna dag har varit intensiv, och sådana dagar ger en motivation och kraft att arbeta för det man är övertygad om. Att desutom kunna ha roligt ser jag bara som en extra bonus. För det är fantastiskt skoj att möta människor ute och prata om det som händer i vårt samhälle, både positiva och det som man vill förbättra.

Idag hade vi torgmöte vid Wedins hörna och vi hade Lars Ohly som kom och talade. Det kom en hel del folk och solen sken stundvis. Det blev en otroligt givande dag.

Eftersom hungern sliter i magen och familjen väntar på att få ett ord med mej, några läxor med grabben ska göras så väljer jag att lägga ut några bilder ifrån dagen. Man kan väl kalla det att göra det bekvämt för sej, och just i denna stund bestämmer jag det.


" Här sitter Eva och Leif  och pratar..."
" Här kommer partiledaren gåendes mot mötesplatsen..."" Lars försvarar sjuksköterskestrejken...""Nu knyter vi näven...""...eller hur ..."

Sommerens utmaning...

Kategori: Hobby

Jag har utmanat min käre man i gäddfiskerekord denna sommaren. (Se inlägg nedan VIP kund). Det börjar väl att skallra i hans knäskålar nu. Jag har gjort en kommentar i hans fiskeblogg och hänvisat hit för att visa mina giftiga vapen.
Att han tar utmaningen på fullaste allvar tvivlar jag inte alls på. Tävlingen har börjat.

Lägger ut några bilder på mina vapen:-)"Pandoras ask, som snart öppnas..."
"Här blottas skatten...""Mitt farligaste vapen, den egendesignade wobblern målad
med allmogefärg...""På undersidan har han en slips..."" Som reserv garderar jag med Flying Lure, köpta på TV-Shop under 90-talet...""Det viktigaste i denna utmaning är det vi väger mina fiskar på..."

Följ sommarens äventyr, rapporter kommer och även bilder i vått och torrt. Jag lovar att det kommer att bli en spännande tävling, vårt äktenskap kommer att få starka band och kärleken får sej ett kliv  uppåt.

Kvinnan som räddade 2500 barn från förintelsen...

Kategori: Samhälle


En kvinna och socialarbetare som under 2:a världskriget räddade 2500 judiska barn ur nazisternas Warszawa getto, hon avled i Måndags 98 år gammal.

    " Jag uppfostrades att reagera på att rädda den som höll på
       att drunkna oavsett religion eller nationalitet."

Irena Sandler trotsade Gestapo. Hon var inte judinna. Hon var en socialarbetare  och arbetade med de fattiga judiska familjerna före kriget. Efter att Tyskland hade invaderat Polen 1939 tog hon enormt stora risker för att hjälpa Polska judar i stadens getto. Irena utgav sej att vara sanitetsarbetare- och dessa släppte nazisterna in för att inte sjukdomar och epedemier skulle spridas. Hon lyckades få in kläder, mediciner och mat till en del av de behövande.

Hon gick med i motståndsrörelsen 1942. Då skulle hon smuggla ut judiska barn ur gettot och rädda dem ifrån en säker död. Barnen hjälptes ut av brandmän, i koffertar och de gömdes under långa rockar på icke judiska besökare.
Irena noterade varje barns namn innan de gavs ett falskt, icke judisk identitet. Barnen placerades i kloster eller hos katolska familjer.

Irena blev gripen av Gestapo 19943 och torterades, De bröt hennes armar och ben, men hon teg. På vägen till sin avrättning räddades hon av en Tysk officer som motståndsrörelsen hade mutat.
När hon blev fri fortsatte hon att jobba för zegota (motståndsrörelsen), men då under falsk identitet.

I fjol var hon en av kandidaterna till Nobels Fredspris men som vi alla vet roffade Al Gore åt sej det istället. Efter den meningen sätter jag ett utropstecken...

Hon blev kallad för hjältinna under hela sitt liv, en titel som hon inte gillade.

    "Vi som räddade barn är inte hjältar. Den termen irriterar mej verkligen.
      Motsatsen är sann- jag fortsätter att ha samvetskval för att jag gjorde så lite..",
      lär hon ha sagt.

Jag hyllar denna ödmjuka kvinna som riskerade sitt eget liv, för att rädda dessa barn. Det finns många "vardagshjältar" som gjort beundransvärda insatser och gjort avtryck på sina insatser i historien, men vi känner inte till dem alla eller har glömt dem.
Det är inte de stora undren som löser problemen utan de är de små insatserna ifrån den lilla människan som löds ihop till en lösning och en helhet som tillsammans blir ett mirakel.

Min tanke denna Söndag går till denna människorättvisa kvinna Irena Sandler som kan gå till ro och vila, och veta att tusentals barn varit tacksamma över hennes älskvärda och modiga insatser.


(Källa:Miljömagasinet)
               

                                                                       

Nu drar jag ner rullgardinerna...

Kategori: Funderingar

Efter att det har snöat hela dagen, och backen ligger vintervit ger jag upp för idag.
 Jag tror jag lägger mej och väntar på lite bättre väder....

...någon nypåstigen?

Kategori: Politik

Ja en del planer för helgen har väl i kullkastats. Det där med att vara ute vid husvagnen. Snöblandat regn och 1,8 grader lockar väl inte ens en veteran som mej. Det kommer snö lite väl sent i år. Än vet man inte vad dagen har att erbjuda, det kan ju klarna upp och bli regn. Ingenting är ju omöjligt. För så tätt som alla mirakel landar i mitt liv så kan det bli en tropisk dag på eftermiddagen.

Annars är dagens planer ett torgmöte vid Wedins hörna, det finns väl inget snöfall som stoppar en vänsterpartist, men man vet ju aldrig hur frusna resten av gänget är. Får jag bestämma så finns vi där mellan 12- 14. Eller hur?

Igår läste jag min lokala morgontidning som vanligt, och det fanns ett repotage om en busstur som vallat runt kommunstyrelsen på olika sevärda platser i Falun och Borlänge.
Jag fick en sådan där flasch back och kom att tänka på de små utflyktsresorna vi hade i låg och mellanstadiet. Då vi med förväntansfulla blickar och ett glitterstänk i ögat åkte ut i vårt landskap för att se någon ruin. När vi satte oss i bussen tittade vi ner i våra väskor på matsäcken och ville börja att nalla på den innan bussen nått utanför stadsgränsen. Alla var glada och vi hade små hattar och kepsar på oss. Just den dagen var vi extra snälla mot fröken Anna-Greta. och busschauffören var på sitt gladaste humör. Alla barnen stämde upp i någon käck utflyktssång.
 Nu vänder tanken och jag går tillbaka till repotaget, där satt Borlänge/ Faluns kommunalråd längst fram på bussen iförda blå kepsar med ett tryck : Falun- Borlänge. I bakgrunden sitter lille Nils och ser glad ut och "vinkar". Ni får ursäkta men jag tycker att sådana repotage är stolliga och saknar nyhetsvärde. Samtidigt gör det makten löjlig, men det är inget att haka upp sej på. Eller så gör sej makten löjlig...
På slutet av resan delade Kommundirektören ut en Festis med sugrör till alla och de avslutade med en fruktstund.

Jag kommer att tänka på filmklassikern "Gökboet" då alla skulle ut och åka buss och chauffören frågade när de klev på  bussen: "Är ni tokiga allihopa?" och de svarade: "Ja.."

Ja må då säja långt inifrån hjärtat att det var skönt att jag inte hade bokat plats på den resan.

                                 
                                        

                                       "Här sitter det glada gänget i sina hattar, redo att visa sina biljetter..."

Alzheimers, en grym sjukdom...

Kategori: Ålderskrämpor

Jag har just varit hos min far som fick diagnosen Alzheimers sjukdom för två år sedan, sedan dess har han ätit olika bromsmediciner. Men allt har sin ände, även dessa mediciner. De ska bromsa i ett par år, men nu börjar nerförsbacken.
Han är inte riktigt sjuk för att acceptera hjälp ifrån distrikssköterskorna inte heller vill han få mat varje dag. Som han beskriver det hela är att det är för dyrt och det blir för mycket spring. Nog är situationen för honom och oss kaotisk.

 Att dosera 9 olika mediciner i en dosett och att komma ihåg vilken dag det är går inte längre, jag försökte att styra upp alla mediciner idag men det var omöjligt då Apoteket tar in ersättningsmediciner med andra namn. Hur i hela friden ska våra gamla klara det när inte ens en fullt frisk människa får ihop det ? Inte nog med det, recepten som en läkare hade skrivit ut skrevs bara hur många tabletter dagligen som skulle tas inte vilken sjukdom den verkar för. Riktigt slarvigt.

Men idag gick pappsen med på att det får komma någon att hjälpa honom så att hans medicinering blir rätt, och jag hoppas att han tycker lika i morgon. Det är saker som man inte vet. Det är lika illa med maten, han vet inte om han har ätit. Och man blir rädd när han ska använda spisen, för micron fixar han inte längre. Nu ska han få en timer ifrån hjälpmedelscentralen men det blir han inte mätt på..
Jag fixade lite gröt åt honom innan jag stack då sa han på sitt gamla humoristiska vis : "Lite gröt till den som har tomtar på loftet..."

Det är ingen trevlig sjukdom för den som drabbats och är inne i brytningsskedet, och jobbigt för de anhöriga. Det är märkligt att se en man som varit auktoritär i sitt friska liv, tassa runt som ett lamm med en tom och förvirrad blick. Livet är grymt, och den sjukdomen är sorglig.Tummen ner...

Kategori: högtid

För ett år sedan blev vi lovade en bonus på jobbet om vi sålde bra. Vi fick löfte om en procentsats av vinsten. Löftet är brutet, det gick inte ens att hålla det de lovade. Vi fick reda på summan som skulle delas, och hur jag än räknar så fattas det tusentals kronor.
Den sporrande bonusen blev för ett års hårt arbete 1822:- i netto. *Gapskratt*

Kära företag vi är alla missnöjda med det löftesbrottet, men för den skull inte alls förvånade.
Det känns som mottot är sant: "Ingenting kan bli bättre..."

                                                      

Till er som läser och kommenterar..

Kategori: Funderingar

Vissa kommentarer kommer inte med, det är skittråkigt. Ni ska veta att jag plockar inte bort dem. Förut tog det 8 timmar för att en kommentar skulle fastna ibloggen, nu verkar det att det ska ta något dygn.
Jag tycker att det känns tråkigt men har försökt att skriva till blogg. se.
Jag ber inte om ursäkt å deras vägnar men ni ska veta att jag kan se era kommentarer, men det är synd att inte alla får det...

VIP Kund...

Kategori: Vardag

Nu kan jag välan kalla mej själv för stamkund på en av stadens verkstäder. I morse lämnade jag in bilen för tredje gången på 1 1/2 månad. Första tillfället byttes bromsskivorna, efter det blev det besiktning och dom konstaterade att spindelleden var "ur led", nu har det gått hål på någon slags damask och sedan skall den syntetiska oljan bytas.

Efter dessa besök må jag få be till alla motorgudar att bilen ska må bra ett tag. Det sätter djupa sår i den redan så sargade plånboken. Nu är summa sumarum uppe i flera tusen efter besiktningar och verkstadsbesök.

Annars tycker jag att våren har rasat på i en ryslig fart, mest jobb. Sedan har den varit fylld av ett antal roliga möten. Men det är dåligt med tid att få åka ut till husvagnen och bara få njuta. Till helgen blir det nog ett par nätter där om inte kung Bore slår till eller att Himlens portar öppnar sej för en vårlik bevattning av det gröna. Det hade varit härligt att få i båten i sjön.

I sommar ska jag fiska lite mera, och kanske bräcka min mans fångstvikter. det hade varit skoj. Jag brukar få någon fisk då och då, och då tjuras det ordentligt i aktern. Han ska vara med och dirigera från napp till håvning. Det är en rolig upplevelse. Hans röst går upp i en upphetsad falsett, och han snor runt och gapar: "Slirbromsen"  Då jävlas ju en annan och frågar " Vilken slirbroms?"  Efter att fångsten är uppdragen sprider sej en något tyst och bister stämning och han börjar att byta drag och fiskeplats. Det är så jäkla roligt och man kan liksom sia innan vad som ska ske.
I år ska jag slå gäddrekordet som han har, jag chansar på 8,2 kilo. Rapport kommer till hösten.

Ja idag känner jag mej ganska kaxig, jag får väl ta mej i kragen och tänka roliga och trevliga tankar.

Ja det är mässa på jobbet till helgen. Enligt konceptet är prio ett att blåsa ballonger och hänga serpentiner. Att få in varor ifrån lager och plocka upp varor i hyllan tycks ha en mindre betydande roll. Jag är säker på att Sven Olsson ifrån Smedshyttan skiter i om det hänger barnkalasattribut i affären, han är enkom där för att få sin tvättmaskin för ett billigare pris. Ja vissa prioriteringar känns banala och meningslösa. Dom är blåsta liksom ballonger. Det hade varit roligare att få heliumfylla dem istället, då kunde man få skratta åt eländet. Och tala med pip i rösten.

Det kommer en dag då man förstår vad man gjorde för fel, en dag då man säjer att ballonger säljer inte, det är varor som är det vi ska fokusera oss på. Hoppas att det går fort att förstå det annars är det försent.

Solen lyser, kylan biter litegrann, men det är i alla fall vår...

                                                                                        

Pingst och stängningsdags...

Kategori: Helgdagar

Igår stängde vi portarna på mitt jobb 18.00 och det är väldigt "tidigt" och ovanligt. Ungefär 4 gånger på årets 365 dagar kan detta hemska inträffa. När vi med gemensam styrka ska mota ut och stoppa nya kunder då blir det en stämning i leden med missnöje och vassa kommentarer. En del personer kan inte acceptera att vi vill slutar och att det stängs.
En kvinna viftade med sin plånbok och sa:

"Jaha, vill ni inte ha mina tusenlappar, då kan jag minsann åka till något bättre ställe och spendera dom..."

Vad ville hon att jag skulle ge henne för svar i det läget? Kanske ville hon att jag skulle ropa:

"Men snälla du, kom in, jag, personalen och Securitas är gärna kvar här någon timme till och jobbar helt gratis.."

eller:

"Javisst är det för jävligt att en butik ska stänga 18.00 på en Pingstafton..."

eller:

"Vi vill inget hellre än att få vara här till 22.00, vi har tjatat på chefen men vi fick inte...."

eller

"Ta dej i häcken, kärring..."

 
Nog måste vi väl ändå kunna unna butiksanställda någon värdighet, inte vill väl gemene man att butikerna ska vara dygnsöppna?

De flesta har familj, fritid, barn och ett liv, nog är vi alla värda lite ledigt när vi annars jobbar och servar julafton och andra storhelger? 

                                       


Ja det är en balansgång...:-)

Är det dags att slå igen "Leklådan" ute på åkern?...

Kategori: Ilska / frustration

Uppgivenheten andas i väggarna, många krystar fram, "lägg ner...". Kan man försöka överbevisa nu då att överetableringens tid är här.

Tidigt denna morgon (läs Fredag) gick en person med ledande ställning ut och blåste i domedagsbasunen att ytterligare 8 stycken ska lämna sina arbeten, I veckobrevet som stoppas i pärmen i personalrummet står det ungefär så här: "Om ni tycker att det har varit stressigt innan, så är det ingenting mot vad det kommer att bli...

Jag orkar inte göra annat än att skratta, arbetsplatsen har blivit en infekterad plats att vara på där suckarna rullar mellan väggarna. När ska medlemmarna eller "delägarna" resa sej upp och reagera? De 3 miljoner medlemmar som under flera år blivit förda bakom ljuset och tror att deras inflytande verkligen betyder något. Att rensa bort dåliga och högavlönade chefer som inte klarar sina arbeten vore en stor besparing.

Det vore nog läge för Uppdrag granskning att rota i pengasvinnet snart. Och ta upp fallskärmar och organisationsbyte och övriga klavertramp under åren. Och så skyller de på att personalkostnaderna är för höga...Ja vi inom Handels som inte ens har en heltid, vi är väl de värsta högbetalda usla anställda som finns, jo pyttsan.

Idag går jag till jobbet och mitt leende på läpparna är inte till de fast anställda som måste sluta för att skolungdomarna ska få komma in, de som är billigare än oss. Utan jag flinar enbart åt organisationens tro att de kan vända en nedåtgående spiral med att ta bort kompetent personal. Tror man det, då är man korkad på riktigt.

Om man gor en ekvation på följande:

 Överetablering och Dålig personalpolitik  = Nedlagd Lanthandel (upphöjt i 8)
                Ständig omorganisation

Det nya ordet i tiden är personaldumpning..                                       

Parabola steroider...

Kategori: TV

Det är inte bara att titta på tv idag, då menar jag att man kan inte köpa en tv, sätta i sladden och titta. Nej det krävs dosor och apparatur och kilometervis med sladdar för att få en bild. ComHem, kombort, Robertbox, viasat, jag får fnatt samt anal digital. Nu ber jag om förlåt om jag skulle ha missat en sisådär 43 leverantörer. Det är inte bara.

Antenn eller parabol, säkert via modem. Hur fasiken ska jag kunna veta. Man är tvungen att skapa sej ett tekniskt intresse för att förstå litegrann. Ändå är jag inget tekniskt dumhuvud, men utvecklingen går i ett sånt rasande tempo att man varken orkar eller hinner ta all information. Bara tänk på hur krånglig denna övergång har varit för de gamla som enbart brukar tv:n för att se Allsång på Skansen och Rapport.

Vi har en parabol, och abonnemang på Viasat och Kanal Digital, då när vi skaffade det var det för att få kanal 1-5, nu tror jag inte att man behöver båda för att se det, men vad vet jag om det. Sedan om man ska säja upp avtalen då har man skrivit under på en12 månadersperiod och ska göra en skriftlig uppsägning som träder i kraft efter...Ja ni hör ju själv.
Nu har vi tvillingpaket, med en låda man kan pausa och spela in på hårddisk, men bara de kanaler som kommer ifrån Viasat. Ärligt orkar jag inte lära mej den där dosan, inte än.

Då vi åker ut till husvagnen och vill se på tv:n då har vi införskaffat en Robertlåda och de sista två åren har vi köpt ett tremånaders kort för ca 800:-. Nu börjar jag tycka det är krångligt, ett abonnemang hemma, dyrt. Och sedan ett annat dyrt i husvagnen. Då börjar vi i familjen att fundera hur vi ska kunna lösa detta till ett enklare sätt. Då husvagnen är fast stationerad på campingen hela sommaren så vore det smartaste och det mest idiotiska att fixa dit en parabol. För att få in samma kanaler som vi har i bostaden krävs att vi har två parabolhuvuden. Då kollar man priser på en liten och gullig husvagnsparabol och den prislappen visar 1000:-, och det finns bara plats för ett parabolhuvud. Genast lägger vi ner den idén och faller till föga och ser en vanlig jävla parabol men två ingångar för huvudena som den bästa lösningen.

Nu vet jag att vi kommer att bli idiotförklarade ute på Campingen, och att denna parabol kommer att bli sommarens stora samtalsämne. Men ser det som den billigaste och enklaste lösningen då vi får låna en tvåhövdad parabol av en snäll anhörig. Nu väntar jag bara att tolvåringen ska tjata om ett mobilt modem också så den bärbara datorn blir fyllt av krigsspel som kan spelas på internet. Vilket arbete för att se någon spännande sommardeckare.

Jag nog undrar man ofta hur det har blivit med den där dumburken, man har under resans gång blivit lika dum som burken. Men nu blir det en parabol med tillhörande husvagn jag undrar om vi kan få plats med en 42" inne i vagnen?

Paraborlänge den 9/5 2008

                                       

Ordentligt trött...

Kategori: Ilska / frustration

Varför vill inte bloggen fungera. Ni som har skrivit kommentarer och hur ni än synar och inte ser dom måste få veta att det är inte jag som sållar bort dom utan det är mest bara trassel i blogg.se. Jag ska vara glad dom dagar jag kan logga in på första försöket..Jag kan inte svara på era inlägg och roliga ostenssons kommentar är bara borta. Måste man maila varje dag och klaga, jag orkar inte...
Jag går ut i solen igen, där finner jag tröst.

Det sägs att man blir klok utav att äta fisk, men....

Kategori: Funderingar

Om fiskar blir kloka utav att äta mäniskor finns ingen forskning om, men skulle knappt tro det. Jag har haft en guldfisk i min damm ett tag, och jag hann aldrig att dressera henne (Ingemo). Men hon var med i Gavle/ Dala nytt en gång men inte för att hon var klok utan dom filmade en annan grej och fisken blev en ingress till repotaget. Nu har Cosmo den akrtistiske fisken gjort ett intåg i kändisvärlden. Hur känd han blir får framtiden visa. Duktig fisk, den kan säkert sitta också.

                                                                    


Jag läste tidigare i veckan om en katt i Turkiet som hade vingar, inte vet jag om den har gått på reklamen och druckit Red Bull för den drycken ger ju vingar sägs det. Jag tycker att den söt. Det är dags att skriva en låt som heter "Änglakatten" ..

Visst är det konstigt...

Storlek...

Kategori: Skitsnack

Det är roligt att få stoltsera med att jag har kvarterets minsta häck...
Nytrimmad ...

1969...

Kategori: Minnen

Jag kan minnas mera, just denna morgon har jag haft en riktig aha- upplevelse, nu vet jag hur det känns.
Bara slicka i er...

Vem minns inte Cassatapinnen...

Kategori: Minnen

Året var 1967 då GB glass kom med dessa nyheter, en isande nostalgitripp, som får snålvattnet att lagras som en insjö i gomseglet. Top Hat har ju gjort en efterlängtad come back för några år sedan, puckstången är ny och större i år. Men den finns bara i vanilj. Priserna varierar ifrån 50:- - 1:25 . I Snövitspinnen fick man med små plastfigurer i form av 7 små dvärgar och Snövit.

Ja Glass i stora lass, toppat med nostalgi och överkommliga priser. Tjejen på bilden är väl idag i 50 års åldern. 

Rätt eller fel...

Kategori: Samhälle

Man får tyska vad man vill, men jag ska inte titta på Englas begravning direktsänt i tv ifrån Stjärnsund. De flesta jag har hört har inte mycket över för SVT:s korkade samhällsinsats. Själv menar jag att sorgen är privat och skall inte bli ett massmedialt spektakel mer än det har blivit. Utanför kyrkan monteras storbildsskärmar för att de tillkommande gästerna kan skåda sorgen utanför sittande i en campingstol.

Englas familj har dock godkänt beslutet, och dom har gjort ett val. Man måste förstå att de kanske har en anledning till detta eller finner någonslags trötst att dela med sej. De vill kanske säja tack till alla som varit engagerade genom att säja ja till sändningen. Beslutet är deras och var och en väljer om man vill se hennes sista resa till himlen.

Göran Greider skrev i sin ledare idag (tisdag) att hade inte SVT sagt ja till erbjudandet, då hade någon annan kanal hakat på och sänt.

Flickebarnet  sista resa sker på Lördag och jag väljer att ge henne en tanke, och hoppas att hennes familj hittar ett sätt att leva vidare utan sin tjej. Vila i Frid Engla Höglund.

Igår var jag och lyssnade på Sveriges Radio- Dalarna  nyhetsreporter Johannes Rosendahl, vi diskuterade lite runt detta mediaspektakel om dess vara eller inte vara. Han sa: "Vem av oss minns idag flickan som blev mördad i Mora".
Och om man ska tänka vidare då, om man sänder begravningar för att minnas då ska vi behöva matas med begravningar i tv:n så gott som varje helg. Vill vi se sorg? Vill vi bli påminda om den ondska som sker. Vill vi sitta och titta på. Det vore kanske bättre vi reste oss och kämpade för att sjuka människor i vårt samhälle, fick vård eller annan hjälp innan morden.

Jag vill inte sitta och se hur det blev, jag vill vara med och verka innan det sker. Flera måste engagera sej i samhället som sakta blir sjukare och infekterat av kriminalitet och dålig psykvård. Vi måste värna och bry oss om varandra.

                                                                             

Oförutsedda utgifter II...

Kategori: Vardag

Kupolens Gudar var med oss denna förmiddag i glasögonaffären. Historien fick ett lyckligt slut.

Glasögonen gick inte att laga, alltså en svetsning var utan resultat. Det går inte att svetsa i Titan, men jag hoppas att   titanskruvarna som sätts inne i en kroppi nte har lika dålig kvalitét som Titanet i glasögonen. Då kan det gå illa...

Hur som helst tillverkades dessa bågar inte längre, alltså borta ifrån marknaden på ett år. Reservdelar gick inte att få. Via telefonkontakt så erbjöd firman oss ett par nya bågar. Dessa är nu utprovade och tillverkningen börjar förhoppningsvis snarast möjligt.

Tills dess att de är klara så får sonen treva i blindo, kanske måhända kommer han att säja att han tycker jag är söt.

Oförutsedda utgifter...

Kategori: Vardag

Glasögon i olika former, format och kvalitet. Detta handikapphjälpmedel som sitter på folks näsa är tyvärr inte eviga. Inte eviga inte billiga, och kvaliten inte alltid den bästa. Jag har inte en 12 åring som är vild, han är lugn men glasögonen ger upp på mitten. Nu måste jag försöka att ordna detta på förmiddagen innan jag börjar att jobba. När glasögon har ett högt pris då besitter ägaren inte en massa reservglasögon utan är lämnad till ett öde i sudd.

Jag är livrädd att fröken i glasögonaffären ska säja: "Jaaa, oj det var inte bra, dom här går inte att laga.." I det läget har jag inget att säja, det blir väl något dumt att säja att en vitvara ex. kylskåp) ska hålla i åtminstone 5 år, och dom här är bara 1 år. Jag måste försöka klura ut en rufflartaktik, för egentligen har dom gått av på mitten utan slag. (Jag menar inte fysiska slag, inga slag alls...)

Är det så att jag får förbereda mej på att köpa helt nya glasögon åt honom? Jag säjer bara pust...
"Lyckan" i det hela är dock att jag får åka till Dalarnas heliga tempel Kupolen, den västa galleria som växt upp ur en sumpmark. Där fångade jag grodyngel när jag var liten till min pappas glädje. Där körde vi skidtävling i första klass och fick köpa "Snöflingan" ett skidmärke . Och nu har det gamla skövlats och upp kom en halv ögonlob. Där ska jag ta striden om pojkens glasögon. Käre då vad jag går och längtar...

Eller så säjer fröken bara:" Det här fixar vi, ni får ett par nya." Och jag ser åter världen som god och rättvis..." Bruksanvisning saknas...""Kupolen lite från ovan, mitt i träskmarken"

Husvagnscampingen blommar igen...

Kategori: Helgdagar

Så lugnt och avkopplande att få gå in och krypa ner under täcket i husvagnen. Fågelsången finns liksom alldeles omkring mej dygnet runt. Grabben säjer: " Åh va mysigt mamma, nu är det sommar igen..."I morse när jag vaknade hörde jag Storlommen, öppnade lite på rullgardinen och såg att det var mulet. Slog ett getöga på klockan och den visade alldeles för tidigt. Lade huvudet på kudden och sov till halv tio. Det är skönt att man kan lyckas att bli lyrisk över en sådan här "skitsak".

Senare på dagen luckrades de grå molnen upp och värmen gjorde ett svep över campingen. Jag tog min deckare med ond bråd död och lyckades avnjuta en timme läsande och en halvtimme sovande, efter maten.

Det är bra att jag kan och vet hur jag ska ladda batterierna, för det är vad jag är värd och behöver..

                                                                                        .

                                                                                           "Vy ifrån huvudet"

                                                  

                                                                                           "Vy rätt upp"

Vad är det som egentligen är rätt - är ramarna fasta...

Kategori: Funderingar

Ledig dag och regntunga skyar svävar här ovan. Egentligen är väl vädret inte det stora problemet. Det regn som faller gör gräset grönare och sätter fart på livet igen. Jag vill nog bekymra mej mer över de människor som har det svårt, vädret klarar sej utan hjälp just idag.


Jag har insupit mitt morgonkaffe och läst morgontidningen. Som vanligt blir berörd av att Marcus Birro skriver de orden i sin krönika, han skriver de orden som jag skulle ha velat skriva, för han berör precis de punkter i sitt skrivande som jag känner och tänker. Han är en tänkare och en medmänniska som ses som "djup" och konstig, när han egentligen använder sina tankar och ord till en verklighet. Något som existerar här precis mitt ibland oss. Han tar upp orättvisor, han står för de svaga, han har verktygen och sitt kändiskap att sprida ut sina budskap i pressen. Han verkar inte för sina egna intressen, han är solidarisk och ger sina ord och delar med sej av det han förmår till de som inte kan uttrycka sej.

En del nästan visar en viss avhållsamhet ifrån honom, som om att han är för avvikande och inte passar in i rummen, även i de rum där vi vanliga finns. En rädsla att han inte har någon egen partibeteckning. Birro är en solidarisk kille, som vågar gå en ny väg. Han är en revolutionär som inte backar för de som kritiserar honom. Fler människor skulle våga vara lite Birro, då kunde en hel del orättvisor komma upp till utan.


Varför är sättet att vara sej själv en sjukdom hos vissa. Är vi mönsterstörda, ser vi upp till dem som för sej i de fina rummen. Vill vi ha en guldkant runt vårt alldagliga liv, vill vi bli höjda till skyarna för något vi gjort bra på jobbet eller i bostadsrättföreningen? Jag skulle vilja bli ihågkommen för att jag var en medmänniska, det skulle väl duga för mej. Mina solskenstunder finns då jag kan hjälpa någon eller kan ge ett gott råd. Kanske att jag gjort någon glad någon gång, det är det lilla i mitt liv som betyder mest för mej. Av det lilla är jag övertygad om att det stora kan ske.


Några kan inte acceptera förändringar, det kan gälla stora som små. Medan andra ser förändringar som en chans att utveckla och göra något bättre av den gamla, sega och uttänjda resåren. Det är när förändringarna blir konkreta då skriks och tjuras det, det går inte ens att tro att något kan bli bättre. Det är egenviljan som är med och spökar, ett mane´r om att allt är rätt, det är farligt att möblera om, för då får vi sopa bort skit i det innersta hörnet, dit som man har svårt att nå. Förändringar skrämmer många, de blir rädda utan att veta varför rädslan styr.


När läget känns låst, och ingenting leder till någonting. I det läget måste man se och förstå att man måste omorganisera gamla mögliga rutiner och ingrodda ritualer och vanor. Annars kvävs man likt ett hav fullt med giftiga grönalger. Man måste hitta vägar som kan leda till något mer positivt och bra. Visst måste man offra en hel del av sina tankar, man måste svälja förtreten och lyssna på de positiva och kreativa krafter som cirklar runt en.


Varför tror man att allt man säjer själv är så rätt, och att man vet allt och kan alla svar? Om man inte själv kan se att man har hamnat i en återvändsgränd och står och stampar, då är det svårt. Någon kraft måste försöka att ta sej in och öppna det stängda sinnet. När den svåra förändringen börjar att synas, då får man ta sin stolthet ur spel och lyssna på talaren, och våga ta steget mot förändringen.


När en sjö har blivit försurad och sjuk, då måste ph värdet ändras och vi vill alla att sjön blir frisk och allt liv kommer åter. Vi gör en förändring till det bättre och sjön lever vidare. Innan kalkningen har kommit igång då har en organisationsprocess och många planerande viljor suttit vid beslutandet. Men när allt detta är klart då har problemet kunnat åtgärdats och sjön kan leva vidare.


Mina ord idag handlar mycket om att man ska inte krångla till allt, man ska vara lyhörd, man måste våga ta en förändring när man står i kvicksand.

Ingenting är för evigt, men att hålla en låga som förenar och hjälper vid liv är något som är viktigt.

1 Maj...

Kategori: högtid

Efter en regnig morgon syntes inte några blå gluggar uppe i skyn, det var jämngrått. Hur som helst så är det ju 1:a maj oavsett väder, det är bara så. Den nya ide´n om att vara på Gammelgården blev ett bra val. En fin miljö och med en riggning av mikrofoner och högtalare i en gammal loge var hur bra som helst. Belysningen var dock lite svag, och när det skulle åtgärdas med några 60 Watts lampor gick vi bet, för i de 25 wattare som satt där var det inte E27 fattning utan någon bajonettfattning och vi fattade att lampbyte inte skulle funka. Lindström hittade en gammal stege hängandes på logen som var klassad som en fara, men skulle ändå prova att nå högre höjder med denna klenod ifrån Romaretiden.
image250


Det kom en hel del människor och talarna gjorde bra ifrån sej. Jag menar att vi kan vara nöjda med alltihop. Då menar jag med engagemang, arrangemang, talare och underhållningen av Mats Höjer och Sölve Olofsson.

Vi alla drog ett vinst kort, utdelningen kommer snart kamrater.

image251

"Här är Fagerstas Kommunalråd Stig Henriksson uppe i ett livligt vänstersamtal med
vår riksdagskvinna Lena Olsson, Stig visar hur stor Regnbåge han fick på flugspö´t och
Lena låter sig imponeras..."

image252

"Lena säjer till Stig: - Titta Stig, där är parkeringen..."


Och till slut så sjöng alla unisont Internationalen.

Ännu en Hitlerbok efter 60 år...

Kategori: Böcker

Högen med böcker om ondskans man tar aldrig slut. Nu har ännu en skrivits och denna gången är det Bengt Liljegren. Finns det egentligen något mer att förtälja om Hitler. Jag ser inget intresse att läsa om de kvinnoaffärer han hade, inte heller hans matvanor. Han har ställt till med de värsta folkmorden i den nutida historien att man inte ens vill höra mer.
Fast det är klart att många skriver om det abstrakta kanske för att försöka förstå och hitta svar på ondskans handlingar.

Författaren menar att Hitler har länge varit "Svart/ Vit" och vill göra en mer begriplig bild av honom...
Det får han stå för, jag tänker då missa detta boktips och fortsätta undra varför man väljer att skriva om någon som inte gjorde mycket gott i världen.

                               image249