Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Jakten på Storsjöodjuret...

Kategori: Sant eller Falskt?

Igår såg jag ett nyhetsinslag som handlade om en investering på 480.000 kronor för att försöka få någon kontakt med odjuret som några tror simmar omkring i Storsjön. Det var statliga- och kommunala medel som plöjts ner i projektet. I inslaget grävde en skopa ner en tjock kabel till kamerorna, som skulle bli fem till antalet varav 2 eller 3 skulle vara under vattnet och två skulle placeras på en pir ute i sjön. Då i inslaget fattade jag det som det var Östersunds kommun som hade huvudrollen i detta sjöslag, för vinklingen i inslaget verkade så.

Jag och min make drog på smilbanden och hade en unison tanke att den kommunen måste styras av det borgerliga (litet b), eftersom ide´n låter sjövild. Min tolvåriga son som slet sej ifrån datan och for fram emot tv:n frågade om det var ett Aprilskämt så här i slutat av Maj, hade jag inget svar till. Vi enades om att projektet enbart var tänkt som i ett PR syfte och locka turister fastän ett dyrt sådant, och trodde att den kommunen har då pengar. Men hur skulle man smörja turistnäringen med fem kameror var också en fråga vi ställde oss. Skulle Greta Olsson ifrån Höör bli filmad med ett mekaniskt odjur som dök upp i bakgrunden ? Fanns det någon plan B i detta "spektakel", som att ett antal forskare skulle filma botten eller något.

Då jag är en nyfiken och en vän av att undersöka saker som fångar mina barnsliga tankar så gick jag in på Östersunds hemsida och går in på vilket styre de har och ser till min förvåning att de är lika många kommunalråd, som kameror. Alltså fem stycken, två är socialdemokrater en är centerpartist den fjärde är miljöpartist och den bäste är Vänsterpartist och heter Stefan Konradsson. Konradssons mailadress lyste framför mej och jag är ju i detta läge nödgad att ställa frågan till honom. Jag bränner ivär ett felstavat vanligt mail med mina frågor, och av kamrat Konradsson får jag ett snabbt svar.

Stefan skriver till mej att i princip var nyhetsinslaget vinklat fel, Östersund har inget att göra med jakten på odjuret utan det är en företagarförening i Bergs kommun som hittat på det. Och den kommunen styrs av någon märklig koalition där "upps" även vänsterpartiet är med på ett hörn. Men störst är det ett lokalt parti som heter Bergspartiet med 40% av rösterna involverade och det partiet består i mest gamla centerpartister.

Så vi ska inte förknippa inslaget med Östersunds Kommun, för Konradsson ställer sej också lite frågande till projektet.

Ja i Borlänge har vi inga odjur som simmar i våra sjöar, inte vad vi vet. Dom simmar kanske runt i dom kommunala förvaltningarna. Nu när socialdemokraterna har valt att kasta ut vänsterpartiet och valt att styra kommunen med alliansen i stället kanske vi får filmkameror i Runn/ Ösjön, eller i Tunets Bad där ett av kommunalråden visade sin bröst och bringa i en av lokaltidningarna. Och den djupdykningen var ingen ifrån mitt parti med i.

Ja framtiden får visa om det dyker upp odjur...



"Undrar vad Jämtlands
president har att säja
om projektet..."



""Längden varierar mellan 3-14 meter, bredden 2 meter,den
har litet huvud och flera pucklar..."

Kommentarer

  • Gubben säger:

    En definitionsfråga. Vad som är odjur eller ej, menar jag!

    Nog finns det ett och annat sådant även i vår vackra del av landet...

    2008-05-26 | 19:00:46
    Bloggadress: http://gubben.webblogg.se/
  • Mia säger:

    Gubben: Bara det är gott om storgädda är jag nöjd. Även gäddan kommer att bli nöjd för den får simma tillbaka efter fotografering och vägning. Några odjur hamnar inte på kroken..:-)

    2008-05-26 | 22:11:45

Kommentera inlägget här: