Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Kvinnan som räddade 2500 barn från förintelsen...

Kategori: Samhälle


En kvinna och socialarbetare som under 2:a världskriget räddade 2500 judiska barn ur nazisternas Warszawa getto, hon avled i Måndags 98 år gammal.

    " Jag uppfostrades att reagera på att rädda den som höll på
       att drunkna oavsett religion eller nationalitet."

Irena Sandler trotsade Gestapo. Hon var inte judinna. Hon var en socialarbetare  och arbetade med de fattiga judiska familjerna före kriget. Efter att Tyskland hade invaderat Polen 1939 tog hon enormt stora risker för att hjälpa Polska judar i stadens getto. Irena utgav sej att vara sanitetsarbetare- och dessa släppte nazisterna in för att inte sjukdomar och epedemier skulle spridas. Hon lyckades få in kläder, mediciner och mat till en del av de behövande.

Hon gick med i motståndsrörelsen 1942. Då skulle hon smuggla ut judiska barn ur gettot och rädda dem ifrån en säker död. Barnen hjälptes ut av brandmän, i koffertar och de gömdes under långa rockar på icke judiska besökare.
Irena noterade varje barns namn innan de gavs ett falskt, icke judisk identitet. Barnen placerades i kloster eller hos katolska familjer.

Irena blev gripen av Gestapo 19943 och torterades, De bröt hennes armar och ben, men hon teg. På vägen till sin avrättning räddades hon av en Tysk officer som motståndsrörelsen hade mutat.
När hon blev fri fortsatte hon att jobba för zegota (motståndsrörelsen), men då under falsk identitet.

I fjol var hon en av kandidaterna till Nobels Fredspris men som vi alla vet roffade Al Gore åt sej det istället. Efter den meningen sätter jag ett utropstecken...

Hon blev kallad för hjältinna under hela sitt liv, en titel som hon inte gillade.

    "Vi som räddade barn är inte hjältar. Den termen irriterar mej verkligen.
      Motsatsen är sann- jag fortsätter att ha samvetskval för att jag gjorde så lite..",
      lär hon ha sagt.

Jag hyllar denna ödmjuka kvinna som riskerade sitt eget liv, för att rädda dessa barn. Det finns många "vardagshjältar" som gjort beundransvärda insatser och gjort avtryck på sina insatser i historien, men vi känner inte till dem alla eller har glömt dem.
Det är inte de stora undren som löser problemen utan de är de små insatserna ifrån den lilla människan som löds ihop till en lösning och en helhet som tillsammans blir ett mirakel.

Min tanke denna Söndag går till denna människorättvisa kvinna Irena Sandler som kan gå till ro och vila, och veta att tusentals barn varit tacksamma över hennes älskvärda och modiga insatser.


(Källa:Miljömagasinet)
               

                                                                       

Kommentarer

  • Leif Lindström säger:

    Efter det att Henry Kissinger fick Nobels fredspris saknar priset både glans och ära för mig.

    Riktiga vardagshjältar uppmärksammas alltför sällan.

    2008-05-19 | 09:24:44
  • Gubben säger:

    Fredspris till en miljöprostituerad lögnare. Norge, Norge... om ni inte hade laxälvarna så...

    2008-05-19 | 14:12:43
    Bloggadress: http://gubben.webblogg.se/
  • Mia säger:

    Ja ni har rätt, ett pris ska delas ut för vad det är och för vad personen gjort. Men som sagts ovan så ska väl även det priset dras ner i sörjan.

    Hade jag fått välja då hade jag tänkt med huvudet...

    2008-05-20 | 10:36:40

Kommentera inlägget här: