Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Inget är i affekt...

Kategori: Allm�nt

Under några tillfällen i mitt liv har jag tagit viktiga beslut och skridit till handling. Det har varit viktigt för mig att göra det, kanske obekvämt för andra. I min egna beslut som rör mitt eget liv, eller åsikt så bryr jag helt enkelt inte i om det är obekvämt för andra. Beslut som är viktiga för mig, det ligger helt på mitt ansvar.
Jag märker väldigt väl när det är dags att skrida till handling, det gör jag nu. Att komma in i ett rum och det blir knäpptyst och man kan höra nålen falla, då är det hög tid
 
Jag är en "politisk" person och har nog så alltid varit. För hela min vardag och liv är en politisk värld. Det handlar om allt som rör sig. Jag gillar att diskutera och att lära. Finnas på min nivå, påverka och bidra med den kunskapen jag sitter på.
Att ingå som medlem i ett parti har jag nu varit sedan 2006, tror ja det var. Det har varit fantastiskt på många sätt och vis. Nu känns det att jag inte vill engagera mig nåt mer, just nu. Min ideologi stämmer ganska väl överens med mitt partis, men brister totalt i en av mina hjärtefrågor, då fungerar det helt enkelt inte. Jag har under några dagar varit i "debatt" på Facebook och via mail med en av "mina" landstingspolitiker och jag blir banne mig mörkrädd på den okunskap som hen besitter. Jag blir riktigt rädd. Inte heller blir jag lyckligare när jag vet att mitt parti som vanligt är lillebror åt ett parti som missbrukat min hjärtefråga i många år. Jag kan inte stå bakom en politik som inte gynnar de som är missbrukare.
Jag tänker inte förklara ingående vad det handlar om för det är för stort och komplext för den som inte är väl insatt, och det förstår jag. Men som politiker måste man borra ner sig, ösa ur fakta, lyssna på olika källor och ställa sig objektivt och se från olika håll, vad är bra, vad är dåligt, vad tycker de som drabbas, vad säjer forskning, hur jobbar vi, vad finns för konsekvenser. Att som hen sa ,att rädda liv blev, för magstarkt för mig.
Hela det politiska systemet ska byggas upp så att det räddar liv, situationer, trygghet, vård och omsorg. Politik idag handlar om hur man sätter sin stad på den där jävla kartan, det är bara kosmetiskt.
 
 
Foto: Mia
 
 
Mitt liv blir nu att utan partibeteckning gå ut och kämpa för det som jag brinner för, och mitt val för personer som inte finns på kartan i vår stad, de glömda. Det handlar om uteliggare, hemlösa, missbrukare, psykiskt sjuka. Nu måste någon börja att laga det trasiga skyddsnät som ligger på botten av en djup sjö. Nu handlar det inte om min förträfflighet som medmänniska utan nu handlar de om de som behöver hjälp. Jag kan inte längre acceptera att politiken ser på när man förgör människors självkänsla. de som inte längre orkar kämpa för livet.
 
Jag tänker inte be om ursäkt för den jag är.
 
 

"Situation hemlängtan"...

Kategori: Samhälle

 

Att personer blir hemlösa beror sannolikt både på individuella faktorer och brister i samhället.

Hemlösheten i min stad eskalerar, människor har inte tak över huvudet. Unga kvinnor/män, psykiskt sjuka, missbrukare och folk i tillfällig kris har inte en sovplats. Det finns inga skyddsnät för de som redan är de "osynliga" i samhället. Majoriteten har lovat "alla" tak över huvudet i december 2014, och ännu har inget hänt. En politisk arbetsgrupp skulle tillsättas våren 2015 och arbeta för de hemlösa, vem vet om gruppen kom till stånd, jag vet inte.
 
Kommunen har "byggt bort" de tillfälliga sovplatser som fanns med en arkitektur som är på stark framfart i de flesta städer. Den exkluderande arkitekturen, man bygger bort möjligheten att få ligga ner. http://www.dn.se/ekonomi/obekvam-design-motar-bort-oonskade-fran-staderna/
 
 
En duva på torget som söker trygghet och värme
 
 
I mina ögon är det fruktansvärt att de som lever i hemlöshet får känna att de är mer och mer oönskade. Kommunens skyldighet är att ge de hemlösa stöd och hjälp, men inte vara bostadsförmedling. Om kommunen ska vara stöd och hjälp och det inte inkluderar tak över huvudet då har det redan brustit i den viktigaste delen av en människas chans till ett anständigt liv. Kommunen vill inte ha de hemlösa under broar och på bänkar, den möjligheten har de redan byggt bort med exkluderande arkitektur, de är friskrivna att lösa ett boende då har vi ju ett moment 22 och alla medborgare i en kommun ska behandlas lika. Jag får inte ihop den här ekvationen.
 
I kommunfullmäktige pratas sällan politik och i synnerhet nämns sällan hemlösheten, där vilar en del ögonen och sover medan något markberedningsärende behandlas. Jag skulle kunna lägga ut ett foto på en sovande ledamot i fullmäktige, men det är inte min mening att vara spydig eller dum, min mening är att få de personer som somnar på sina poster att vakna till liv och se vad som sker ute i samhället.
 
 
Vad gör vi när vi inte har några hemlösa som Dough Seeger, en framgångssaga. Från gatan till känd artist. Vi kan inte vänta att alla som lever utan säng ska bli generaldirektörer eller country artister, vi måste se dom där de är. Allra längst ner på samhällsstegen, i botten. Vi måste lyfta upp de som räddas kan och hitta lösningar till de som är så sjuka att de behöver vård. Det är tvunget att först hitta temporära lösningar för att sedan finna permanenta.
 
En bänk utan byglar och metallpiggar som går att vila på
 
Situationen i min hemstad är tydligen inte greppbar, man saknar vilja, kunskap och planer. De saknas resurser som vanligt men har ändå tankar i arenabyggen och områden där det projekteras för den hårda varan. Betong gjuts i köplador, torg läggs om, stenar flyttas, från ett ställe till ett annat. Fontäner får nya placeringar på torget och nya bänkar med byglar monteras för flanörer. Men en lösning till de som fallit mellan stolarna, de som är sjuka och saknar bostad finns inte på agendan. Man blundar.
 
 
 
Jag har funderat en tid och jag kommer att starta en "stödorganisation" om volontärintresse finns, där de som är intresserade får vara med i uppstartningsskedet och komma med idéer och vara behjälpliga i uppstart och arbete även stödpersoner. Jag känner att de hemlösa behöver något/några som kan föra deras talan mot myndigheter och kommun. Några som trycker på.
Är ni intresserade så kontakta mig på min mailadress som finns överst på bloggsidan.

Jag kommer starta en Facebooksida som går under arbetsnamnet "Situation hemlängtan"
 
 
 
 

...än brinner var våg som i blod och guld...

Kategori: Bilder

Vissa dagar tar känslorna överhand. Ibland är det jobbigt att vara känslig, fast samtidigt är det en egenskap som är väldigt bra att bära på, då jag hanterar den rätt. Jag måste hela tiden ha kontroll över den och när jag har det då fungerar den som en bra egenskap.
 
 
Bilder talar, en strand kan betyda mycket, vi tolkar bilder olika, så vi måste vara försiktiga med att övertolka, det är som med känslor. Bilder har en slagkraft. Jag själv har alltid älskat bilder mer än målningar. Med en kamera så befinner jag mig i bilden och känslan. Om en bild jag tagit inte vaggar in dej i min känsla så ser jag inget konstigt i det. När jag känner att min bild talar till mig, då har jag lyckats. För mig behöver inte en bild följa fotokonstens regler, hade jag haft den manualen i mitt huvud då ett foto ska tas, då hade det inte blivit någon bild.
Jag har min tolkning på bilden ovan, du kanske har din. Nu säjer jag inte att bilden ovan är en rent tekniskt bra bild, nej den är tagen med mobil, inte redigerad, men den symboliserar något för mig. En känsla av att jag står där med sorg i hjärtat och ser ut över vattnet. Jag är aldrig ute efter att vinna priser, utan försöker fånga min egna känsla.
Jag tar sällan porträttbilder eller foton på människor, bara om de ber om det. Jag skulle kunna ta en bild av någon och om fotot var bra eller en viktig bild så hade jag lagt den i min mapp. Hade bilden haft något som hade kunnat förändrat så hade jag tagit ett etiskt och moraliskt beslut om att dela den.
 
 
Ett ögonblick, min fot trampar i sanden, snart når vågen och mitt steg suddas bort och finns inte mer. Våra avtryck är plötsliga och vi är dåliga att ta hand om den plötsliga tid vi har och lever i. Energin från en våg suddar ut ett fotavtryck på en sekund. Vi förstår först när mognad finns att vi inte är eviga och att vi faktiskt behöver varandra.
 
Kuba
 
Ett liv är skört, liksom en snäcka kan det snabbt gå i krasch, fast vågorna fortsätter att föra med sig nytt in till stranden. Ett lugnt hav, ett dramatiskt hav.
 
Bohuslän
 
Jag står på stranden igen, i olika delar av landet och uti världen. Krusningar på vatten, vågor, storm är inget vi kan styra över. Låt oss släppa vågens kraft och acceptera att den finns och det är inget vi kan göra mer än att bygga upp pirar och hinder för att stoppa. Efter en tid har kraften i vågen grusat hindren.
Att lägga kraft på att hindra är en dålig lösning.
 
En bild av en strand, en sjö ett vatten och stora hav, det är den bild jag vill förmedla idag. Jag älskar vatten som är mitt element.
Jag tände ett ljus på min lilla strand, det kändes skönt i mitt hjärta, än så länge kan jag göra så för jag har rätt att gå till min strand och göra så. Idag finns inget som kan hindra mig, ingen lag, pir eller stadga.