Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Bygger snart nytt...

Kategori: högtid

Jag trappar ner mitt bloggande, jag har inte tappat lusten och jag känner mig kvävd. Flera gånger under åren har nogsamt talat om att inläggen är mina egna tankar.
En del av inläggen utgår från mig och mina känslor, andra inlägg är fantasier och noveller med en röd tråd. Jag har skrivit om otaliga ämnen, ilska och frustration, arbete, humor, musik och om ärlighet. Det har blivit flera politiska inlägg. En del gillar det jag skriver, andra inte. Själv läser jag bara bloggar jag gillar. Jag har haft ett otroligt nöje med att utvecklas som människa och skribent.
Jag kommer inte att släcka ner bloggen utan någon gång då och då skicka ut en tanke, några bilder och kanske någon dikt.
 
Jag kommer att öppna en blogg som läsare kan nå med password. Detta löser vi på ett bra sätt med att du mailar mej och talar om att du vill fortsätta läsa. Min mail finns här på sidan. Jag meddelar er när den sidan är färdig. Kanske snart fast troligen i höst. 
Under alla år har jag skrivit min blogg för min egen skull, och är glad för positiva kommentarer och respons. 
 
Jag tackar er som läst mina tankar under åren, det har blivit 5 år och en mängd vatten har runnit under broarna.
Vi säjer att denna bloggsida blir förtsättningsvis sporadisk. Vi säjer att den lever än och andas. 
 
 

23 mars...

Kategori: högtid

En trädgårdskråka viskade...
 
 
...något till mig...
Det är jag tacksam för.
En gubbe i hatt sa, va den du är
och jag skrattade.
 

Kyla, värme, liv och död...

Kategori: Funderingar

Ännu en dag med en iskall morgon och en sol, vi är inne i mars och jag suktar efter värme och att få kasta av mig den stora och tjocka vinterjackan och lägga in motorvärmarsladden i boden. Att överleva höst och vinter har blivit enklare men det är fortfarande tungt. Att det bivit enklare är att tiden går så fort nuförtiden, allt bara rusar. Det känns som det alltid är fredag.
 
Jag tror att jag kommer att få en bra vår, jag är övertygad att med islossningen s lossnar en hel del annat också. Jag ser nog ganska ljust på livet trots att jag om några dagar ska säga farväl till en kär gammal moster som alltid har funnits för mig i mitt liv. Hon var så underbar, så fort hon hörde musik så började hon dansa. En kvinna som snart skulle ha fyllt 85 år om hon fått leva, en kvinna som jobbat som förskollärare i hela sitt liv och varit barnens favorit. En kvinna som gjorde världenss godaste kötfärssås och var ett stöd runt mig när hela min barndom rasade och jinte hade någon. Hon är värd så mycket för mig. Nu åker ja och säjer hejdå till henne och tackar för att hon alltid fanns för mig.
 
Att förlora nära släktingar är aldrig lätt, men tidens gång fungerar så och ju äldre jag blir ju fler bekanta och äldre släkt försvinner. Nu finns det bara en kvar som är min förfader och han är min far, och i det skick han är i nu är inget liv. Leva i Alzhemers är inget liv.
 
Jag kan tänka på döden då och då, men är inte rädd. Jag känner att jag har gjort det jag ska och har ingen ångest för det förflutna för det har jag försökt att rätta upp. Sedan om inte alla är nöjda med mig då får jag antingen lösa det eller så får personerna förtsätta att harma. Jag kan inte styra andras åsikter, värderingar och fördommar. Vill man sprida lögner om mig, gör det om det känns bra, för jag vet precis vad jag har gjort och inte har gjort. Förtal tillhör dem som med stora ögon vill hata och såra. Jag struntar i det. Mitt liv är lite för värdefullt för att fokusera på skitstövlar.
 
En dag skriver jag en bok, jag kommer att behandla mitt liv i boken som en romanform, med personer som kanske heter Börje och Agda. Men en bok blir det. Det ska bli min upprättelse. Det är inte okey att gå igenom det som jag har gått igenom utan en kommentar. Jag kommer att skriva den, men jag vet inte när. Jag anser inte att folk ska behöva leva någon del i sitt liv under hot, misshandel och lögnspridning. Det finns så mycket falskhet i en del personer. Om de vill ha uppmärksamhet så ska de få det.
 
Mina gamla minnen kommer sakta tillbaka, de som jag en gång blockerade för att de gjorde mig illa. Idag är dessa minnen en resurs, som jag tänker använda för att väcka tankar hos någon.
 
Ja kylan finns lite överallt i samhället, politiken har tappat fokus, tv kanalerna har tappat allt, människor lider i samhället. Politiken prioriterar Ikea, fotboll, ishockey och slår sig in i Aktiebolagssatsningar medan sjukvården går under, missbruket ökar, dagisköerna blir längre, musikskolan klappar igen, bostadsbrist och uppgivenhet. På tv ska vi se sport hela dagarna året om och någon gammal Hollywood fru beklaga sig eller prata skit, repriser på repriser. Samhället plockas ner bit för bit, och folket sitter lamslaget och ser på. Fast jag är med och gör mig hörd och protesterar mot detta.Mitt samhälle bygger man för och runt människan och då handlar det om vård, omsorg och trygghet.
 
Kalla Sverige kan bli varmare.
 
 

Galapagoseffekten...

Kategori: högtid

Jag vet att jag skrev ett inlägg på bloggen för många år sedan om att åldras och att jag hade drabbats av en effekt som jag kallar ”Galapagoseffekten” . Det är kanske inte så lätt att snappa upp betydelsen så där på en gång. Jag ska förklara det.

Att jag kom på ordet det var faktiskt under ett tv program där de filmat ödlorna på Galapagosöarna. De stod på klipporna, med bränningarna i bakgrunden, ödlan stod stilla och plötsligt vred den huvudet åt höger, och då såg jag tydligt de veck och skrynklor som framträdde på ödlans hals. Då blev det som en spegling att just så sker på min hals när jag vrider huvudet. Alltså Galapagoseffekten…

Jag har inget problem med åldern och har inte haft varken ”30, 40, 50 års kriser”. Det tycker jag är trams och ett bevis att man inte accepterar sig själv. Under sista åren har jag fått nya skrynklor och jag vårdar dom ömt. Två små nya har jag fått på örat, och dom är gulliga. Jag har icke räknat dom alla. Äh jag tycker att jag är en snygg kärring, ett paket med lite bukfett, hängpattar, celluliter och ålderspigmentförändringar. Men inte en förhårdnad har jag under mina fötter, för jag har alltid varit en hysterisk fotfilare, som vägrar bli längre än 1,62.

 

Livet går först sakta, sedan snabbare och snabbare. Hu vad det går undan, och ofta undrar jag hur jag ska hinna med alla drömmar och planer. Jag vill ju orka. Samtidigt ser jag hur släktingar har försvunnit och nya har kommit in i familjen. Särskilt stolt är jag att det går att vända en ”familjetrend”, en trend som har följt med släkten bakifrån, tidsmässigt. Nu har min familj brutit ett disfunktionellt som inte var gott. Ofta följs beteenden med i släkten. Fast det går att stoppa om kunskap och vilja finns.

Nu nästa vecka då åker jag till Skåne och säjer farväl till en gammal och kär moster som blev 85 år. En underbar kvinna som alltid ställt upp för sina systerbarn (jag och bror). En härlig spontan kvinna som aldrig hade långt till en dans eller ett hjärtligt skratt. För oss andra går livet vidare med att minnas, titta på foton, le och gråta en skvätt. Vi måste ta oss igenom faserna med mod. Modet kan ibland svika och vi gör oss enormt ledsna och fastnar där. Vi måste gå vidare i livet så vi inte hamnar i grubbleri.

Solen skiner utanför, och snön smälter så sakta. Takdroppet gör mej glad, och banne mej så tillåter jag mej glädjas över det minsta lilla för det tillför en energi som jag inte trodde fanns. Ja skratta åt ”dåren” som är glad för det minsta lilla, men en dag så måste vi alla vara glada åt det vi har, så det är bra att börja träna på det.

För att livet ska bli enkelt så får vi inte krångla till det. Vi måste bita i det sura äpplet, ta tag i saker som gör en själv och andra ledsna. Ibland måste vi svälja vår stolthet och fullständigt krackelera och ge efter, blotta oss och visa strupen. Vi måste be om hjälp. Det finns ingen som klarar livet ensam och med den egna egoismen som riktmärke. Där säjer det krasch.

Jag ger mig själv tillåtelse att njuta, och jag vett att det kan störa andra som är fast i bitterhet, men vissa saker kan jag inte styra över och har insett det. Jag kan bara styra mitt eget liv, och du får styra ditt.