Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Drömresa i sikte...

Kategori: Resor

En av mina "alla" drömresor är nu i nära sikte. Om allt håller och min man får ledigt så bär det av mot Kuba i december. Resan är bokad i 7 nätter, men får han inte ledigt då får jag boka av. Och så grymt kan det väl inte bli?
 
Ja sedan jag var ung så har jag haft Kuba som ett drömmål, jag tror att jag kan få en fotoresa som blir alldeles otroligt ovanlig, speciell, vacker och annorlunda. Efter den resan kanske jag aldrig hittar fler motiv :)
 
Bild lånad från resekatalog.
 
 
Så nu sitter jag här i husvagnen och ser höstlöven falla, och vinden viner från sjön. En fin dag med lite aningen kyla i luften och en förnimmelse av vad som komma skall, vintern väntar att få komma in. Då blir jag så där upplyft av att veta att sol, värme och salsamusik stundar, vita stränder med snorkling, eventuellt simma med delfiner och provdyk stundar. Att vattnet är 27 grader är ju lovande och inbjudande för mig som har blivit en riktig badkruka.
Från Varandero (platsen där vi bor) går även turer ut på djuphavsfiske, det är också något som jag länge velat testa. Jag som alltid gillat fiske, och ofta kollat tv program då de drar ut på djuphavsfiske i olika fiskeprogram blir näst intill euforisk. Kanske jag får tillfälle att besöka Bellmar Cave, det är grottor som är en stor attraktion.
Några turer in till Havanna med buss för att se Gamla Stan, alla gamla amerikanska bilar som Kubanerna vårdat ömt sedan 50 talet, gå på rekommenderade fiskrestauranger.
 
Bild lånad från nätet.
 
Fantastiskt, och jag går nu med ett fånflin, jag älskar att sitta och "detaljplanera" mina resor, med internets hjälp. Ofta blir de bra och stämmer, jag får in det mesta jag önskar att se, och något brukar jag inte hinna eller helt enkelt missar :)
Snart susar jag mot stan, och om ett par månader , lagom när adventsstakarna lyser i fönstren då kommer jag till ett land fyllt med värme, och får uppleva Kubas stjärnklara nätter med romantik och salsamusik :D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

...ut ur dimman...

Kategori: Funderingar

Varför far jag omkring som en ensamvarg här ute på ön under min lediga tid? Varför vill jag inte bara "ställa upp" och vara till lags i skiftande sammanhang?
En orsak är att min tid är nu kommen, det är min tur nu. Jag knackar på min egen dörr och utlyser mig själv som min egen. Det är enkelt. Du kanske tänker att jag avsäger mig mitt ansvar, nej det gör jag inte för jag är min egen och har beslutat i den egna vilja vilket mitt ansvarsområde är.
Ofta när någon/jag drar mig tillbaka då antar andra att anledningen är att jag hatar mig själv eller är ledsen. Nej jag är bara glad att jag kan göra det utan något som helst dåligt samvete, och det finns inga offertendenser att ni ska tycka synd om mig för att jag bara har det förträffligt bra. Ni kanske utan att veta funderar hur jag kan ha det så bra, och vika från gängse stig, inte grotta ner mig i andras krångleri, och le. Jag är inget offer, men har känslor och åsikter oavsett.
 
Foto: Mia.J.
 
Jag har lärt mig en konst som kanske ni inte accepterar, jag har lärt mig att känna mig själv. Jag ingår inte i pakter eller går in i oroshärdar. Jag håller mig därifrån, för att undvika en onödig konflikt. Mitt liv har har tidigare hopats av sådana, och det är då jag verkligen har mått illa.
Att vara en ensamvarg härute på ön betyder att ingen jägare hittar mig. Jag går omkring och undviker att riva får. Jag bär på mitt liv, min kamera och musik med Neil Young, jag fotograferar mina bilder, jag spinner drömmar och jag saknar personer. Jag längtar till levande och döda, jag saknar och minns. Jag tränar att acceptera att det finns nära släktingar jag inte kan se, inte skriva kort till, inte kan nå just nu. Jag förbereder mig på en lång väntan, för saknad är svårt. Jag har lärt mig hanterara saker, bearbeta och besluta. Stadigt står jag för det som jag tror på och försvarar det jag med stor möda till slut  blev. Ett livspussel utan alla bitar blir ofullbordat. Jag hittar bitarna...
 
Foto:  Mia.J
 
 
Jag vaknade denna morgon till Kanadagässens klagan när de flög förbi, hur de förberedde sin återfärd till sitt hemland. De kommer hit likt turister, flyger in över gränsen för att halvår senare återvända. De kommer hit och bajsar, dom ställer till det för människor som bor strandnära, människorna skriver insändare till tidningarna att gässen bajsar överallt och vill att dom ska skjutas, de förtydligar att de hör inte hemma här, i vår fauna, dom är illegala, utan pass. Nu är det på väg hem, de lämnar sin skit, flyger här över och klagar...
Jag flyger också, fast på mitt vis. När jag sonderar så trycker jag på min "sputtnicksbubbla" på huvudet och inne där finns jag och mina tankar förenade i ett, och jag gläds över att kroppen, känslor och tankar har hittat varandra och inlett ett grundläggande samarbete. Vi är ett och vi hör ihop. I den här bubblan har jag genomgått kamp med att sortera, minnen har uppdaterats och gammalt har sållats, sedan arkiverar och sparar jag det goda. Att slippa ansvar för andras dumheter är skönt. Jag tar hand om mina egna, och provar tills det blir sunda och goda.
 
Foto: Mia.J

 
 
Det är lätt att trivas här, det är enkelt att negligera stress och måsten. Otroligt enkelt att andas. Finns inte någon plats för att luften fastnar i något hinder. Jag väljer takten, jag, Neil Young och min kamera. Vi har funnit ett samförstånd som var lätt att hitta då vi rensade bort krångleriet.
 
Tankar om livet, döden och kärleken cirkulerar ständigt och rädslorna är ljusår bort. Att ta det första klivet ut i dimman och se att solen succesivt skingrar den grå fuktiga massan, för att senare luckra upp den får mig att ropa tack, tacksamt.
Jag träffar några eftersläntrare, sju gula Kantareller, som lyfter på hatten där jag stannar vid sjökanten. Jag vinkar till dom och säjer att : "Vi ses, i min mage."
 
Foto: Mia J
 
 
Det krångliga i livet är förbi, mitt liv uppfanns av mig själv. När jag ratat mina förfäders inskränkta normer då ställdes allt till rätta. Då jag raderade deras illvilja kom glädjen fram. Min tid är nu. Ändå måste jag alltid vara vaksam och på min vakt, så inte jag låter mig bli lurad. Jag litar på det som finns inom mig.
 
Foto: Mia.J
 
 
 

...sen kommer hösten...

Kategori: Funderingar

 
Några lediga dagar och jag åker till ön. Kan det vara sensommarens sista varma dagar som visar sig? I alla fall är det härligt. Jag tänker att snart så är den över, och vintern ska dra över norden med allt vad det innebär. Vinterdäck, snöskottning och glykol.
Jag är duktig på att koppla av mellan jobb, jag är suverän att ta hand om mig själv. Så skönt att livet går i en takt som kropp, själ mäktar med. Klarar inte att utsätta mig för stress, blir bara ledsen och obrukbar.
 
Foto: Mia J
 
Tänk vad jag gillar mina promenader, som blir fyllda av små ting, obetydliga detaljer som blir ljuvliga motiv. Jag bli glad i ögat, av det som ligger serverat mitt framför, motiven ger den där sinnesron som jag behöver.
Att sommaren gick fort vill jag inte påminna någon om, för det är fler än jag som har den känslan. Det är snart då vi återigen ska krypa in i våra hus och lägenheter och vänta på något nytt, eller längta oss framåt eller bakåt. Värmeljusens tid är kommen. Fast idag pekar termometern säkert på 23 grader i solen och luften är skön och klar. Tänk att få plocka ner sommaren i ett herbarium och bevara den. I alla fall finns bilderna kvar i kameran. Samma soluppgång och nedgång, varje dag. Liksom en önskerepris.
 
Foto:Mia.J
 
Efter att varit lite så där bortåtblickande, lite kräsen, lite av en finsmakare så har jag nu ett vikariat fram till sista oktober. Ett kanonbra jobb, fyllda med trevliga arbetskamrater och ser fram emot att kunna göra ett bra jobb och att gruppen kan hålla ihop med allt vad det innebär. Jag tjänar lite slantar, och får en lön, för så ska det vara. Innan så levde jag inte på något bidrag ifall någon skulle undra över det. Jag har mina sparade 22 dagar från a-kassan i säkert förvar sedan 2009 och inte slösat en enda dag av dom. Nu jobbar jag igen efter att ha haft några vikariat som inte känts okey, nu är det mer än bra och det känns verkligen lugnt.
 
Foto:Mia.J
 
Igår kväll, innan mörkret så tog jag en liten runda med min kamera, jag träffade en halv måne. Månen hängde över trädkronorna och månen verkade trött. Den såg ut att ha hela världen hängande på sina axlar. Tänk att vara månen och se vissa spår på jorden som skapats av människor. Likt en spion hängde månen där då jag stod ute på bryggan och jag såg groparna och kratrar på kroppen som att månen bombats. Kanske en spegling av det som pågår i världen. En reflektion av de sår som skördas varje dag. Alla barns som mister sina föräldrar och anhöriga. All jävla orättvisa i världen för att någon/några tar sig friheten att själv får bestämma och styra.
Orättvisan är en varböld, egoism är behandlingsbar.
 
 
Jag är här, jag tänker vara här,
att springa eller irra skapar bara kaos.
Låt mig vara här,
för det är sån här jag är.
Jag trodde också något annat,
innan jag hittade mig själv.
Livet är som ett reaplan,
fort som fan ska det gå.
Nä det rör inte mig längre,
sen får väl var och en ha sin åsikt,
men den rör heller inte mig.
Jag går in i mitt rör,
rör mig inte,
rör inte min kompis.