Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Är ett fotografi bara en bild...

Kategori: Politik

Jag är en person och en personlighet som har väldigt svårt att läsa mej till saker, ett dokument eller en manual kan snabbt förvandlas till något frustrerande. Jag slänger bort det, tillfälligt eller så plockar jag aldrig upp det igen. Det kan vara knepigt att ute i livet inte kunna ta instruktioner på ett papper. Många har svårt att förstå. En instruktion muntligt eller på bild går alldeles ypperligt. Jag ser det mesta med ett bildspråk, i mitt lärande finns metaforer. Jag tycker också om bilder, foto, tavlor och annan konst. Det talar till mej, jag tolkar på mitt vis. Om jag ser ett fotografi på en varg, så ser jag inte bara det fina djuret utan det rullar igång en hel del inom mej. Ett politiskt budskap finns för mej i vargbilden, jag tänker på den debatten som då dyker upp. Jag kan se en bild på rovfåglar och tanken för mig tillbaka på 70 talet då utsläppen av tungmetaller och gift höll på att utrota många rovfåglar. Fabriker spydde ut sina gifter och släppte ut tungmetaller i vattendrag. Bilder är och blir politik för mej.



"Förbud"

Jag är med i en bra Facebook sida som heter Borlängebilden, en sida där jag får visa upp bilder jag tagit. Jag kan komma in på sidan som en amatör och visa de bilder jag vill, jag kan få ett gillande eller ett ogillande. Jag kan också få tips av de som är mer proffsiga än vad jag är och alla finns på sidan för den den är. Ett ypperligt forum för mej som är så intresserad av foto att träffa likasinnade och kunna få råd och tips av de. Jag kan få vara med och lära mej vilka knappar jag ska skruva på för att få si eller så. En sådan sak har jag hur svårt som helst att läsa mej till, jag ger upp när jag inte förstår något, efter första raden. Många bilder blir politiska för mej, i min vardag är också mycket politik. En bild på ett tåg associerar till de två senaste vintrarnas tågförseningar. Hur lite pengar som ges från staten till att rusta våra järnvägar. Ett tåg är inte bara ett tåg.

Vilka bilder ska då få finnas på en sådan sida? Vad ska censureras? Mitt i allt så finns vi personer som har olika partitillhörighet som medlemmar på sidan, samt de som bara tittar bilderna, alltså ser inget politiskt budskap utan en bild är en bild, och inget annat. Vilken debatt ska få förekomma efter bilden? Jag välkomnar en debatt, men jag tycker inte att jag ska låta bli att lägga in en bild för att en som röstar åt höger inte tycker om bildspråket eller bildens innehåll. Kanske den som inte tycker om vardagens språk på bild skulle ta och göra en sida där bilden som han ser den, är ur ett förskönande syfte. En fin blomma, som inte är utrotningshotad, en ljuvlig idyll där bara fina och rika personer bor, ett Borlänge sprunget ur bibelns "Paradiset". Vem kan bestämma hur en bild får vara, vem kan diktera kommentaren som följs efter bilden. Jag menar inte att vad som helst får säjas på ett Forum, men vanliga analyser, funderingar och socialt tänk ger kunskap och kan uppmana till eftertanke.
Mina bilder för mej, fyller mej med funderingar, liksom andras. Så vill jag ha det.



Försonas med hösten...

Kategori: Funderingar

Om jag ställer mej ute, tar ett djupt andetag, drar in så långt jag kan då känner jag att det är höst i luften. Den där lukten som jag så väl känner igen, doften som gav mej dystra känslor förr. Nu är det inte så längre, för första gången denna höst så har jag försonats med denna årstid, den känns helt okey. Det är mycket som jag har försonats med under de sista fem åren och det är jag stolt över. Jag har försonats med mej själv, och hösten och en hel del annat som väckt ångest och vemod inom mej.

Nu luktar det så här som det gör på hösten, en fuktig jorddoft, med lite skarp grov mylla. Ungefär som marken häver sig, rullar runt och lägger allt på plats. Kryper ner och förbereder sig inför vintern. Medan vi människor måste förbereda oss på ett annat sätt, vi har inte tid, eller möjlighet att hamna i en dvala. Vi måste arbeta och betala så vi får värme och tak över huvudet. Det går inte att köra ner huvudet i myllan och sniffa vidare, för vi måste överleva, fast på ett mer komplicerat sätt. Vår överlevnad hänger på det ekonomiska. 

Dessutom tänker jag att vi måste ta tillvara på all den tid vi har, vi har inte tid att slösa bort den dyrbara tiden, vi har vår klocka på handleden, nära för att inte bli försenade. I vår agenda skriver vi upp för att minnas, i mobiltelefonerna ljuder det små pip om saker vi ibland inte vill bli påminda om. Samtidigt ska vi ha en massa datum lagrade uppe i huvudet att det är dags att växla till vinterdäck för att inte köra av vägen och för att inte staten ska få in böter. Vi är programerade att inte gå i sömn, det får vi göra när vi dör.

På hösten tänder vi ljus och försöker ha det mysigt i mörkret medan dagarna blir kortare och kortare, mörkret tätare tills dagarna inte alls vill bli dag, utan vi befinner oss i ett skymmningsläge och glåmiga stirrar vi på varandra och bekräftar varandras trötthet med en lätt nick, kilar vidare med kragen uppfälld och paraplyet står rätt upp i vindbyarna. Årstiderna har vi accepterat bara för att vi vet att det inte går att göra något åt, vi har den positionen på kartan där vädret är så. Fast andra saker accepterar vi, som går att förändra, fast det är ett annat kapitel.

På hösten tycker jag att det är just då allt rostar, saker kärvar, grejer jag plockat fram innan ska plockas bort. Vi skapar oss ett schema efter årstiderna. Om jag har mycket pengar kan jag bryta mönstret och bli en charterresenär som firar min jul i Thaland bland fulla svenskar och ett försvenskat all- incluse koncept. Jag personligen tänker inte mönstra in i den rutinen, för jag tänker på annat lite längre än själva resan, jag tänker på de som får slava för skitlöner bara för att turisterna ska sitta under palmträdet med paraplydrinken och MMSa hem till grannen och tala om att det är underbart. Väcka lite avundsjuka. Det där är konstigt för mej. Jag tänker inte göra en tur- o- returresa till Thailand och spy ur min årsförbrukning av växthusgaser, och sedan cykla resten av vinter, nejnej. 

Nu är det höst och skolorna startar, Sverige faller in i den "rätta gängan" igen, i rättar upp det hela med skolstart, vi gör oss redo, och visar våra semesterbilder i fikarummet på jobbet. Borta är alla arrangemang, alla dom vi inte hade råd att åka på, 15 olika om dagen, musikfestivaler mm. Svensken måste aktiveras på sommaren, svensken ska tömma börsen och överaktivera sina barn med Astrid Lindgren Land i Vimmerby, små ettåringar som sitter i barnvagn och inte fattar ett jota om vem Ronja Rövardotter eller Emil är. Vi måste göra sånt för att alla andra åker, far, aktiverar sig, blir fattiga, gör sig slutkörda. Semester måste väl ändå få innebära vila, varför måste alla göra allt det här, för sin egen skull eller för att bränna resurser så Sverigie kan leva? Det kanske låter elakt att säja att någon blir grundlurad, men jag tycker nog det. Ingen vill egentligen att jag ska gå på Liseberg, de vill ha det som jag har i plånboken, sedan kan det säkert vara trevligt att få sig en gratisfylla i karusellen en stund..

Nu är vi här, du åker till Thailand eller Mallorca om du vill, jag värderar inte det, jag åkte ingenstans i år för jag varken ville, behövde eller hade lust. Jag hade heller inte råd, men det var inte därför. Jag skulle heller aldrig skuldsätta mig för att kunna jämföra mina resor med grannens, sitta och minnas, och bli påmind när en avbetalningsfaktura kommer i den rostiga postlådan. Nej livet är mer än så för mej. Alla prioriterar vi olika, men jag vill att du prioriterar ditt och jag får ha mitt. Nedvärdera aldrig någon som stannar hemma eller inte gör någonting. Den som vill vila gör ett bra val.

Det är skönt, nu växlar Sverigie in i höstmånaderna, då jag som tonårsmamma får många olika broschyrer i brevlådan om att sonen ska slita slav och sälja jultidningar, redan vecka efter skolstarten plingar det på dörren och där står ofta ett par glada tjejer i sommarkläder och frågar om jag vill köpa dessa tidningar. Nej tack, jag behöver ingen mera Kronblom, jag har redan fulla huset av dom, i levande form, i live. Barnen sliter, tidningsförlagen gnuggar nävarna, barnen får några hörlurar från Biltema som tack för hjälpen och allmänna reklamationnsnämnden får fullt upp att göra efter jul i Januari...

Ibland när jag sitter och filosoferar så skrattar jag högt åt mig själv och åt andras livsfilosofi. Att tänka kan alla, men att tänka med inslag av konsekvens och analys, kanske inte görs så ofta. Jag funderar ofta för och efter, vad händer om jag gör si eller så, behöver jag verkligen det, eller kan jag göra på ett sätt som passar mej bättre, vem vinner på detta, blir jag nöjd. Ja blir vi nöjda eller nöjer vi oss aldrig. Samhället och näringen konstruerar mer och mer dårskap och tok och vi som konsumenter köper och slukar allt.

Nu är det höst och det ska bli skönt, nu kan jag gå in och stänga dörren utan förklaring. Ingen säjer någonsin till mej så här "Sitter du inne idag när det är så fult väder? " Att vara sin egen är allt bäst, utan att något drar i mina trådar. Att bestämma var jag trivs, är ju min kärlek till livet. Jag sitter här och inväntar höstens färger och min försoning känns total. Jag lägger favorit årstid på hyllan och inför att jag har favoritår med årstidens växlingar.

Den ofrivillige ordföranden...

Kategori: Ilska / frustration

Jag förstår nu efter många år som ordförande i vår bostadsrättsförening varför ingen annan orkar eller ha lust att sitta på den posten. Jag fattar precis. Det är inte det att det är så väldigt betungande utan det är att rent psykiskt kan det ta på krafterna och tömma mej på energi.
Enligt de flesta så gör jag ett bra jobb, och enligt mej själv så gör jag inga större fel. Skillnaden mellan att vara ordförande i en bostadsrättsförening och en föreningsförening är att jag står som ytterst ansvarig för ett företag som har skulder på 6 miljoner, jag är tvungen att ta beslut som inte faller alla medlemmar i smaken. Att vara ordförande i en bostadsrättsförening sätter ens egna egenskaper på hårda prov. Det är tur att det finns en enig styrelse som står bakom sin ordförande, min styrelse säger det som de anser, ibland tycker de inte som mej, och då brukar vi alltid hitta en lösning ändå.

Någon gång har det sagts från styrelsen att föreningen borde arvodera mej, men jag anser inte det, för då kommer kraven från mej själv nå oanade propotioner. För mej får det bli fritiden som får gå till föreningearbete. ni kanske frågar om jag aldrig blir arg, jo ibland är jag skitförbannad. Arg på dom som tror att jag är en ordförande för att jag vill ha en maktposition och sitta på höga hästar. Så är det inte, jag har skrivit på att jag ska följa lagar, stadgar och förordningar, jag är verkställande direktör och det finns inte spelrum för oärlighet mot lagen. En del förstår inte det, utan tror att jag hittar på egna lagar och paragrafer. En gammal punkare som mej, som nästan har varit anarkist en gång i tiden då jag inte visste bättre. Nu ordförande med ansvarsfrihet, som innebär att jag har ansvar mot föreningens existens och att inte köra allt i konkurs, med de små medlen vår förening har.

En del av er kanske tror att en liten bostadsrättsförening är enkelt att sköta, så är det inte heller. I vår förening har vi inte råd att ha en vaktmästare, vi kan inte ta in entreprenörer som skottar snö eller klipper gräs. Vi alla i föreningen ska sköta det, det skrev vi på när vi satte vår namnteckning på kontraktet, överlåtelsen. Att jag förband mig att vara delaktig i den tekniska förvaltningen. Vi har inte det kapital som de stora äldre föreningarna har, vi måste vända på kronorna och när oförutsedda stora utgifter kommer då kallsvettas jag, precis som det gör när något oförutsett sker i min privatekonomi.

När jag flyttade ifrån min hyreslägenhet, allmännyttan, till bostadsrätt så var jag skyldig, alltså skyldig genom bostadsrättslagen att ta reda på vad som gäller i en bostadsrättsförening. Detta låg/ ligger helt på mitt ansvar. Jag kan inte tro att jag köper hela stället, jag kan inte tro att jag får göra som jag vill, eller skita i att ta hänsyn till andra. Jag köper en del i ett koperativ där jag är skyldig att vara delaktig, följa regler och lagar till punkt och pricka, ta ansvar och visa hänsyn till mina grannar. Jag måste sköta om hela föreningens byggnader, såvida den tekniska förvaltningen inte ligger hos en entreprenör.

Jag måste veta att jag inte bor i en hyresrätt, samtidigt bor jag inte i ett eget hus, utan jag äger tillsammans med de andra medlemmarna i föreniningen skulder och tillgång, ansvar om byggationer, soprum , grönytor. Vi äger det tillsammans och tillsammans ska vi sköta underhållet. Det enda jag har fått för pengarna är i stort sett nyttjanderätten till fastigheten, och en del skyldigheter. Alla föreningar fungerar olika, stora och rika föreningar har större möjligheter med underhåll som är kostnadsfritt. Vi små föreningar har inte de möjligheterna, därför står det också i stadgar hur det är. Föreningar fungerar olika, och det finns inte bara ett sätt, utan jag som delägare måste visa ett intresse att ta reda på vad som gäller.

Jag som ordförande måste vara som en gås, ganska ofta, låta vattnet liksom rinna av mej. Jag är de missnöjdas bollplank, där någon går och tror att jag är en ordförande med trollkraft, bara svinga min trollstav och jag kan trolla fram saker och ting. Jag måste många gånger tala om när någon säjer att: "Det kan väl föreningen betala..." säga att föreningen det är vi som bor här, och ta bort villfarelsen att föreningen är en bankomat, där bara pengar matas ut och kommer från en vägg. Det är vårt gemensamma kapital som är föreningen.

När jag flyttar in i en ny förening, då måste jag liksom en egethusägare vara den som leder mina processer emot byggherrar och annat. Jag har en undersökningsplikt, jag är den som ska kolla var felen finns. Jag kan inte komma efter 20 år och säja att mina fönster är inte de som de lovade mig i byggbeskrivningen, det ska jag själv klaga hos byggherren, och processa om tills jag får fel eller rätt. Jag som ordförande idag sedan 7 år tillbaka är inte ansvarig för det handlande någon medlem gjorde eller har inte har gjort. Varför är det så svårt att förstå, för vissa.

Jag bor i en bostadsrätt, jag bor i ett tvåvånings/parhus, jag har blivit tilldelad en gräsplätt att disponera som yta. Det är föreningen som äger all mark tillsammans men jag har en "dispositionsrätt" till min gräsmatta och i stadgarna står det att jag ska sköta den och hålla den fin, för det höjer helhetsintrycket och värdet på föreningen. Då ska jag göra det också, och kommer någon och talar om det mej att det ser illa ut på min gård, då måste jag av respekt och hänsyn lyssna och fixa det, för vi bor här tillsammans. Och vill grannen sitta på min gräsmatta varje morgon och dricka kaffe, då kan jag egentligen inte neka honom eftersom all tomtmark i föreningen är en gemensamhetsyta, men av respekt för varandra så dricker vi inte vårt kaffe på grannens tomt om inte grannen vill. Det kallas hänsyn.

Jag kan inte neka någon ur styrelsen att komma in till mej och kolla om de misstänker att jag försummar något, eller vattnet har läckt ut och exempelvis ytterpanelen är skadad. Jag har ingen rätt att neka, för lagen säger så. Så länge jag är den ofrivillige ordföranden i denna förening så kommer jag att vara paragraf- och lagryttare, jag kommer att göra det uppdrag som jag har fått förtroende att göra. Detta gör jag för min egen skull, styrelsens, medlemmarnas och föreningens skull- Jag och min styrelse är ytterst ansvarig och jag tänker inte skaka galler för att en del inte passar in att bo i en bostadsrätt. Bostadsrättsägande är en av de svårare boendeformerna som finn, inbakad i massa lagar och jag får inte plocka in en vedeldad kamin om jag själv vill. Styrelsen ska vara med och godkänna allt. Jag måste vara medveten om det när jag köper en bostadsrätt. Lagarna i en förening gäller lika som alla trafiklagar. Det är lagen som gäller. Kan en ny/ gammal medlem inte acceptera det då är boendeformen inget för den.

Jag tänker vara den ordförande jag är, och jag tar gärna ett samtal med hyresnämnden för att någon inte gillar mej personligen, det är upp till denne. Jag känner mej inte alls orolig för det. Jag välkomnar det. Någon som aldrig visar sig på årets viktigaste möte, dvs föreningsstämman, årsmötet där ekonomi och viktig information tilldelas. Någon som  fullständigt struntar i hur det går föreningen, hur ekonomin ser ut, någon som fullständigt skiter i det hela och tror att vi har ett kontor någonstans och pengarna kommer ur väggen. Den har valt ett helt fel boende. Den borde flytta. Orkar eller vill man inte vara delaktig i den tekniska förvaltningen, då visar man verkligen vilken man är. Att göra sej själv till ett offer och säja att alla andra är dumma är verkligen att måla in sej i ett hörn. Att ständigt skriva brev om hur illasinnad fru ordföranden är och hur dåligt hon sköter sig och inte tar rätt på dina misstag som du gjorde när du köpte din bostadsrätt. Alla brev under åren, alla dessa brev, med tusen frågor. Jag jobbar på min fritid och tar reda på svar på alla dina frågor, jag och styrelsen kallar dej för ett möte, du kommer inte, utan skriver åter ett brev. Jag är gåsen som vattnet rinner av, du har mandat på ett årsmöte att avsätta mej. Detta är en demokratisk förening, där alla kan förändra, men var finns du då? Jo sitter på kammaren och skriver brev om hur synd om dej det är.

Ibland så blir jag så trött...undrar om det här är något boende för mej?

Nu fattas det bara 2,5 miljoner...

Kategori: Funderingar

Jag hade ett inlägg innan, om min sorg över att min far sålde iväg sin andel i sitt barndomshem i Bohuslän. Ett smultronställe där jag tillbringat många somrar på. Jag sitter denna tisdagskväll och "surfar runt" som de unga säjer och jag googlar på fritidshus i Bohuslän, säjas ska att jag aldrig har letat eller ens tittat på mäklarsidor med hus. Jag har ju aldrig tänkt köpa hus och därför är det ointressant. Nu gjorde jag det på lite skoj, eller för att försöka dämpa sorgen över huset på Västbacken är borta.
I alla fall så ser jag ett hus på Raftötången , som det heter, jag tycker jag känner igen det. Jo det är ju min fars kusins hus, i Klätta. Där jag satt för några år sedan och pratade med min släkting. Nu är hennes hus till salu, och jag önskade att jag kunde köpa det. Men så blir det inte, för som alla vet så är inte husen i Bohuslän så billiga, och just nu har jag inte 2,5 miljoner.
Det känns ändå märkligt att det är till salu, för Maggie har ju alltid funnits i det huset. Jag minns när hon bjöd mej på syrliga karameller uti i sin trädgård när jag var liten. Det kommer att kännas konstigt att huset kommer att tillhöra någon okänd. Jag undrar vart hon ska flytta, om hon tänker bo på "hemmet", för hon är gammal nu. Kanske jag ringer och hör med henne någon dag...
 

Jag spelar nog Lotto igen på Lördag...

Har fått reda på, efter att jag skrev detta inlägg att Maggie, avled i våras. Tyvärr har jag inte fått den informationen. Jag hade så gärna velat prata med dej. Nu får du finnas kvar i mina tankar...