Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Resdagbok Kuba 2014

Kategori: Kuba Resedagbok 2014

Söndag 7 december

Kuckeliku, öppnar balkongdörren och tittar ut. Solen lyser, fast moln, här och där, det blåser. Upp och hoppa, och ner till den överdimensionerade frukostbuffén. Det fanns tamejfan allt på bufféborden. Tillochmed ett alldeles speciellt bord för tillredning av drinken "Bloody Mary". Nu dricker ju inte jag, fast hade jag druckit så hade jag aldrig valt den till frukost, jag lovar. Efter frukost så lurar jag med min fischerman till stranden och solbad. Tyvärr finns inga bikinibilder på mej, bara makens närbild på mitt veckade magparti. Inget för den kräsne. Vi låg där och njöt med våra jetleggade kroppar, mannen drack Mojitos, jag körde på kaffe och sparkling water, vi gick och käkade vid 14 tiden.

 

Våran gata, till och från allt :) Foto: Mia J
 

Det fanns en del affärer på Hotellet, som förövrigt hette Royal Hicacos, det fanns en cigarrbutik med äkta kubanska cigarrer. Jag hade läst på innan resan om just Kubanska cigarrer och att man skulle köpa de i butik, för på gatorna blir man lurad. Det är gjorda av bananblad, och det verkar ju inte vara en höjdare. Castro, Che och de högre männen hade en gång "ensamrätt" på de finare cigarrerna, de rökte Cohiba. Nu fick "alla" köpa och röka dom, men det var ena dyra satar, så folket har knappast råd till det. Vi köpte, men har inte smakat ännu, det får bli på nyårsaftonen. 

Vi köpte julklapp till storgossen, en orange t-shirt med den klassiska bilden på Ernesto Che Geuvarra, men jag måste få kalla den Che-shirt, jag köpte en till mej själv med cigarrer på. Den berömda bilden togs 5 mars 1960 vid en sorgeceremoni där Che stod tillsammans med Castro. Det var en ögonblicksbild av fotografen Alberto Diaz Gutie´rres, vars artistnamn är Korda. Che var klädd i en bomberjacka av skinn, med dragkedjan uppdragen till halsen. Bilden tog Korda med sin Liecakamera...en ögonblicksbild, precis i stunden innan Che satte sig ner, den bilden blev det mest kända fotot i världen, som nu är ett varumärke. Korda har aldrig fått ett öre för upphovsrätten.  Jag har sett en dokumentär om Korda och han har tagit andra otroliga bilder, som inte rör Kuba.

http://www.expressen.se/nyheter/bortglomda-bilden-av-rebellen-che-blev-varumarket-som-saljer-vad-som-helst/

 

     
En av två bilder i Kordas kamera som blev en ikon. Foto: Alberto Diaz Gutie´rras  "Korda".
 
Filmrullen av Kordas bilder med fotona som togs 5 mars 1960 på ceremonin.
 
Korda framför sitt foto.
 
 
En Che-shirt till grabben.
 
   

Efter sol, bad shopping så blev det en eftermiddagsstund på balkongen. Den galna storken syntes inte till, men andra små gynnare, som Kolibrier (omöjliga att fota) för att vara lite skojig kan jag säja att de var snabbfotade. Där satt vi som man sitter på turisters vis, med solglasögon, mannen med en whiskey och jag med en kopp kaffe. Kaffebryggaren levde ett Kubanskt manianaliv, det tog 40 minuter att få igenom 4 koppar kaffe. Två rödbrända grisar i solbrillor, stirrande ut i palmdjungeln. Fånflin på läpparna och med nordbors totala uppgivenhet att få smälta samman med detta unika äventyr, fast äventyret knappt börjat. Det var en själslig upplevelse i totalt samförstånd, utan ord.

 

Tjockcigarr, ca 200 spänn.
 

På natten var det beach/grillparty med disco på stranden, det hoppade vi. Vi låg där i den Kubanska natten, i mörkret och var glada att vi visste vad semesterordet innebär. När vi vaknar och klockan ringer, då bär det av till Havanna.

 

Klockan ställd på 05.30

...to be continued                            

Kommentarer


Kommentera inlägget här: