Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Kalla inte våldet "mobbing"...

Kategori: Barn

Våldet och kränkningar på våra kommunala skolor fortsätter, år efter år. Vuxna låter det ske. Skolan är barn/ ungdomars arbetsplats i minst 9 år. På förskolor, skolor finns pennalism, och på gymnasiet. 
Kylan som de "mobbade" barnen utsätts för kommer att följa dem livet ut. Kränkningarna kommer att etsa sig fast för alltid.
Jag tycker skolan idag, kanske som då jag gick i skola inte har förändrats särskilt, om jag tänker på kränkningar och våld. Lärarna har inte kunskap eller kanske ork eller tid att vara med överallt. Skolan idag har inte kunskap om barn med diagnoser och vet inte hur man hanterar dom. Kommuner och politiker tänker i sin box att alla är lika, spara pengar och de specialresurser som måste in för att hjälpa barn och ungdomar kommer inte fram.
Dessa barn klassas i en egen division, vi har mobbare och utsatta, vi har en grupp som klarar sig, och de som gör bra ifrån sig. Skolan är ett virrvarr, dålig struktur och organisation, och jag talar främst om min egen kommun.
Sluta att använda ordet mobbing, använd det verkliga ordet som det faktiskt är, kränkning, våld, misshandel och grov misshandel. Ibland även medhjälp till självmord.
Visst kan vi sitta på facebook och bli medlemmar i olika grupper "Mot Mobbing", men vad hjälper det barnen, visst kan vi gå med i Friends, men vet inte hur det skulle hjälpa. Agera utifrån dig själv och gå in som den vuxna du är och tänk till.
Läraren säjer: "Vi når inte de föräldrar som har barn som "mobbar"..." Då kanske vi måste tänka om så de barn som inte kan tygla ilska och aggression får särskild hjälp av utbildad personal. Professionen kan inte skylla skylla ifrån sig, år efter år.
Inför ett oberoende barnombud i kommunen, anställd på konsultbasis, där barnen kan skicka in sin "Lex tillbudsrapport" där sekretess gäller och man börjar jobba runt problemet och försöker lösa det. Istället för att lösa det genom att flytta runt barn, år efter år till nya skolor och nya problem. Försök lösa problemet på plats.
 
 
 
 
Jag och en vän skriver nu på en enkel debattartikel, med ett enkelt språk så alla kan läsa och förstå. Egentligen så kan jag/ vi skriva hur många artiklar jag/vi vill, det som måste in i var och ens sinne är att vi måste agera. Om inte lärarna eller kommunen klarar detta, då får vi försöka gå ut och motarbeta detta våld, för på Facebook går det bara att skriva och tala om vad man tycker, men så lite blir gjort.
Här är en kladd på hur vår artikel kan komma att se ut:
 
 
 
"Barn/ungdomar blir slagna, misshandlade, utsatta för kränkningar dagligen i Borlänges skolor. Detta fortgår år efter år. Det kallas i dagligt tal "mobbing", i verkligheten är det kriminella handlingar som lyder under brottsbalken och kan ge böter och fängelse om du är 18 år. Nu är barnen under 18 och det heter mobbing, pojkstreck, bus och lite gnabb.
Nu måste vi vuxna, och politiker sluta att blunda för det som sker på våra barns arbetsplatser, skolan.  Det pågår dagligen kränkningar, misshandel och grova våldsbrott i förskola, grundskola och gymnasiet. Det är hög tid att agera nu.
Många barn far illa i skolan, många mår dåligt och vill inte gå till skolan. Föräldrar till utsatta barn får ett avogt bemötande av vissa lärare, av kommunen då de förtvivlat ber om hjälp. Det borde finnas en oberoende instans där barn och föräldrar kunde "Lex anmäla" händelser och så fort en händelse skett därefter skulle de ansvariga vara väldigt skyldiga att åtgärda. Eller är en polisanmälan det som ska göras och sedan ska kvarnen mala?
Att hela tiden försvara sig med att det finns handlingsplaner på våra skolor är ett dåligt argument. Ska barnen ha en pärm framför sig när sparkar och slag viner från deras förföljare.
Nyligen flyttade en elev från Kvarnsvedens skola till en annan skola för att hen inte orkade mer. De som kränkte finns kvar på skolan, trots att det finns en lag att förövarna kan flyttas. Varför göra dessa utsatta barn mer otrygga, istället för att ta tag i det verkliga problemen och försöka jobba därifrån. Ofta hör jag att "de föräldrar som borde komma på föräldramöte kommer inte". Då får de ansvariga söka den kontakten med de föräldrar som inte kommer.
Hur kan våra skolor få se ut så här? Varför ingriper inte vi och kommunen?"

Kommentarer


Kommentera inlägget här: