Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Inga Kanadensarna anfaller från ytterkanten...

Kategori: Politik

EXTRA   EXTRA   EXTRA   EXTRA   EXTRA

Kommunen håller på att sjunka, då ropar en skräckslagen (s) ledamot ifrån kultur- och fritidsnämnden att Kanada gässen är en sanitär olägenhet i det enda centrala naturreservatet vi har i Borlänge. Inga Bergman efterlyser fågelskrämmor. Det kan väl inte vara så svårt att ordna det. Och snyggt blir det också. Snart så får vi läsa i Arbetsförmedlingens platsjournal att "Fågelskrämmor sökes."


Kanadagäss går till atack och det vill Inga Bergman minsann sätta stopp för. Hon säger till den lokala morgontidningen att:
- Det finns sätt att få bort dem, utan att skjuta dem.
Inga vill ändå göra något åt problemet. Problemet är gässen som finns runt älven och skrämmer livet ur medborgarna. Inga tycker heller inte att avföringen är någon rolig "syn", och hon gillar heller inte att de anfaller. Nu vill hon sätta ut fågelskrämmor, som håller uslingarna borta.

Kan det tänkas att kvinnoklubben vill ta dessa pass, eller går det att lösa på något annat sätt tro. Eller kan detta lösas genom att Arbetsförmedlingen utlyser säsongsarbete, saken kommer troligen att diskuteras inom partiet.

------
Ja nog finns det bekymmer i kommunen, utan att politiker ska behöva konstruera nya , och göra dessa till stora artiklar i tidningen. När jag läste om Ingas skräck i morse trodde jag att det var taget ur Grönköpings Veckoblad. Men så var inte fallet. Jag reagerar på att det enda centrala naturreservatet i de centrala delarna i Borlänge inte ska få ha äran att ha dessa naturliga inslag kvar. Om Inga får bestämma.
Jag har travat åtskilliga mil runt på promenadstråket, i många år. Jag har aldrig attackerats eller blivit jagad. Däremot har jag någon gång fått åka slalom mellen gåskorvarna. Då jag är i ett naturreservat och beträder det då anser jag att de arter som finns där har mer rätt än mej att vistas där. Däremot har jag reagerat mot människan som kastar skräp, slänger flaskor och ölburkar eller de som framför sina hästar på stigen och låter dem släppa sina lass med skit utan att plocka upp efter sej. Det är vi människor som förorenar.
Nog anser jag att vårt reservat är en bonus i den annars så tråkiga stadsmiljön vi har. Och jag tycker Inga ska släppa forna dagars skräckfilm "Fåglarna" som Alfred Hitchcock skrämde slag på folk med för hundra år sedan.

Joakim (Von Anka) Gustafsson på Borlänge energi svarar den fågelrädda Inga att de inte kan göra så mycket åt att det finns fåglar. (Ett bra svar.) Men de ska se över skyltningen. Då undrar jag hur denna skylts utformning skulle se ut. Kanske en bild på en Kanada gås med stora huggtänder, eller en där det står "Inga gäss får vistas här."

Ja gott folk, det här är politik på en hög nivå.



Kommentarer

  • vildhunden säger:

    I Sverige inplanterades kanadagås, som bytesdjur, på initiativ av Bengt Berg omkring 1930 i Blekinge. Därifrån har den spridits sig till stora delar av Sverige, Norge, Finland och Danmark och sedan 1960-talet har den nordeuropeiska populationen haft en i det närmaste lavinartad expansion. Exempelvis häckade det första kanadagåsparet i Estland 1996.[…]Kanadagåsen anses i många av de områden där den är introducerad vara ett skadedjur. Bland annat för att den äter upp växter och lämnar stora mängder spillning efter sig. Den anses också ha en negativ inverkan på populationer av de andra gässen som exempelvis sädgås vars population minskar.



    Jakt på kanadagås

    F.r.o.m. den 1 juli 2001 har det skett en lagändring vad gäller jakt efter kanadagås. Enligt jaktförordningen gäller nu följande: Om det behövs för […] får kanadagås […] som orsakar sanitär olägenhet jagas under hela året.



    Det översta stycket är hämtat från Wikipedia och det undre om jakt från Jägarförbundet. Gåsen kallas populärt för "skitgås" också. :-)

    2009-05-26 | 13:12:30
    Bloggadress: http://vildhunden.wordpress.com
  • Z säger:

    Ställ ner Rune Hjort och Doris Brodin i hagen så lär fågelstackarna dra och aldrig återkomma.

    2009-05-26 | 19:58:37
  • Gubben säger:

    Något ska vi väl få för skattepengarna! Skyltar och fågelskrämmer - inte illa.



    Det märks att vi bor i en kommun som snor av en normalinkomstagare 12.000 kr mer per år än i t.ex. Kävlinge kommun.



    Jag applåderar V:s skattesänkningsförslag och det finns säkert fler märkligheter att ta itu med än fastighetsbolagen!

    2009-05-26 | 20:17:30
    Bloggadress: http://gubben.webblogg.se/
  • Gubben säger:

    Något ska vi väl få för skattepengarna! Skyltar och fågelskrämmer - inte illa.



    Det märks att vi bor i en kommun som snor av en normalinkomstagare 12.000 kr mer per år än i t.ex. Kävlinge kommun.



    Jag applåderar V:s skattesänkningsförslag och det finns säkert fler märkligheter att ta itu med än fastighetsbolagen!

    2009-05-26 | 20:18:10
    Bloggadress: http://gubben.webblogg.se/
  • Mia säger:

    Vildhunden: Det är alltid fel att människor manipulerar i ekosystemet. Nu är det så att gåsen har etablerat sej, och vi kan väl inte gå sta och skjuta hejvilt i stan. Det är en kort period de är här och hälsar på. *



    Z: haha, ja jag tänkte nog i samma banor, men ville vara snäll, skrev aldrig namn. Det finns många som platsar i fågelskrämmebranchen...



    Gubben: Ja skyltarna kommer att bli intressanta..

    Förslaget förkastade de som vanligt, så gör de jämt med förslagen, och helst de bra. Framtiden visar och det är nog inte långt till den är jag rädd.

    En skattehöjning på en redan hög skatt lockar inga nya skattebetalare. Ha det bra Gubben.Lycka till med dina bravaser i ångbåtsbranchen.





    2009-05-27 | 09:17:48
  • vildhunden säger:

    Varför inte panga på dem? De hör inte hemma här och anses ju konkurrera ut andra gäss. Dessutom går de att äta (sägs det). Åtminstone bröstbitarna :-)



    Året-runt-jakt på skitgås stör inte mig i varje fall.

    2009-05-27 | 16:00:13
    Bloggadress: http://vildhunden.wordpress.com
  • björn hermansson säger:

    Synd att dom inte smakar så bra. Lika sega som politikerna lär dom vara har jag hört.

    2009-05-27 | 17:39:04
    Bloggadress: http://storabh.wrdpress.com
  • Mia säger:

    Vildhunden;Inlägget gick inte ut på att panga på dem, utan ironin i att lägga ner energi på något som inte irriterar borlängebon, "bekymret" har inte skapat någon som helst debatt. Vår kommun är skuldsatt och inga pengar finns, då tycker jag inte att några kanadagäss som pruppar på backen och fräser åt någon ska bekostas med skattemedel. Löjliga skyltar och och med pangande mitt i stan.

    Sedan om någon skiter, jag menar skjuter dom någon natt, då märker jag inte det




    Björn: Vet du att de inte smakar bra, har du provat?* Kanske man kunde testa en på grillen, och bjuda in Inga Bergman.

    2009-05-27 | 22:39:43
  • vildhunden säger:

    Det var en kvinnlig kock (fr Lappland?) som lagade till marinerade bröstbitar från skitgäss. Kanske ska de marineras först?

    2009-05-28 | 00:03:18
    Bloggadress: http://vildhunden.wordpress.com
  • Leif Lindström säger:

    Kommentaren och tipset om Rune Hjort och Doris Brodén är oslagbart!

    2009-05-28 | 23:44:05
    Bloggadress: http://vanster58.wordpress.com/

Kommentera inlägget här: