Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Är ett fotografi bara en bild...

Kategori: Politik

Jag är en person och en personlighet som har väldigt svårt att läsa mej till saker, ett dokument eller en manual kan snabbt förvandlas till något frustrerande. Jag slänger bort det, tillfälligt eller så plockar jag aldrig upp det igen. Det kan vara knepigt att ute i livet inte kunna ta instruktioner på ett papper. Många har svårt att förstå. En instruktion muntligt eller på bild går alldeles ypperligt. Jag ser det mesta med ett bildspråk, i mitt lärande finns metaforer. Jag tycker också om bilder, foto, tavlor och annan konst. Det talar till mej, jag tolkar på mitt vis. Om jag ser ett fotografi på en varg, så ser jag inte bara det fina djuret utan det rullar igång en hel del inom mej. Ett politiskt budskap finns för mej i vargbilden, jag tänker på den debatten som då dyker upp. Jag kan se en bild på rovfåglar och tanken för mig tillbaka på 70 talet då utsläppen av tungmetaller och gift höll på att utrota många rovfåglar. Fabriker spydde ut sina gifter och släppte ut tungmetaller i vattendrag. Bilder är och blir politik för mej.



"Förbud"

Jag är med i en bra Facebook sida som heter Borlängebilden, en sida där jag får visa upp bilder jag tagit. Jag kan komma in på sidan som en amatör och visa de bilder jag vill, jag kan få ett gillande eller ett ogillande. Jag kan också få tips av de som är mer proffsiga än vad jag är och alla finns på sidan för den den är. Ett ypperligt forum för mej som är så intresserad av foto att träffa likasinnade och kunna få råd och tips av de. Jag kan få vara med och lära mej vilka knappar jag ska skruva på för att få si eller så. En sådan sak har jag hur svårt som helst att läsa mej till, jag ger upp när jag inte förstår något, efter första raden. Många bilder blir politiska för mej, i min vardag är också mycket politik. En bild på ett tåg associerar till de två senaste vintrarnas tågförseningar. Hur lite pengar som ges från staten till att rusta våra järnvägar. Ett tåg är inte bara ett tåg.

Vilka bilder ska då få finnas på en sådan sida? Vad ska censureras? Mitt i allt så finns vi personer som har olika partitillhörighet som medlemmar på sidan, samt de som bara tittar bilderna, alltså ser inget politiskt budskap utan en bild är en bild, och inget annat. Vilken debatt ska få förekomma efter bilden? Jag välkomnar en debatt, men jag tycker inte att jag ska låta bli att lägga in en bild för att en som röstar åt höger inte tycker om bildspråket eller bildens innehåll. Kanske den som inte tycker om vardagens språk på bild skulle ta och göra en sida där bilden som han ser den, är ur ett förskönande syfte. En fin blomma, som inte är utrotningshotad, en ljuvlig idyll där bara fina och rika personer bor, ett Borlänge sprunget ur bibelns "Paradiset". Vem kan bestämma hur en bild får vara, vem kan diktera kommentaren som följs efter bilden. Jag menar inte att vad som helst får säjas på ett Forum, men vanliga analyser, funderingar och socialt tänk ger kunskap och kan uppmana till eftertanke.
Mina bilder för mej, fyller mej med funderingar, liksom andras. Så vill jag ha det.



Kommentarer


Kommentera inlägget här: