Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Jag har fått en hedersam livsuppgift...

Kategori: Samhälle

Idag har jag fått en hedersvärd förfrågan. En fråga som får många känslor inom mej att verka, att flöda runt, att få tårarna att fylla tårkanalerna. En fråga som får mitt hjärta att svälla samt signalera om att man kan faktiskt vara en medmänniska genom att bara finnas där som ett stöd. Man själv tror att man är en liten obetydlig varelse när man egentligen besitter krafter och egenskaper som ligger under skinnet och bara önskar att få bli verksamma. Idag när telefonen ringde då lossnade solen bakom molnen och den kom fram och strålade och värmde. Idag fick jag den finaste förfrågan jag som en människa kan få, något som kan få min insida att växa, något som kan bli till en vänskap för livet, något som känns mer hoppfullt än en tipsvinst. Idag har någon gett mej ett förtroende, någon som vill att just jag ska stå vid hans sida när livet känns svårt, när tvivlet och mörkret poppar upp till ytan och orken att stå emot den hårda världen utanför köksgardinen.

Idag har jag fått frågan om jag vill bli sponsor åt en kille som vandrat på livets sidovägar, där alkoholen styrt färden. Jag blev som sagt hedrad men samtidigt är det ett åtagande som är fyllt med ett stort ansvar och empati. Först funderade jag om jag skulle klara av detta kraftprov, men jag sa att vi får ge det en chans och fungerar inte våra "nerver" då får vi avsluta. Men vi måste börja för att jobbet åtminstone ska få en ärlig chans. Det viktiga i det är att vara fullständigt ärlig, jag tror mej veta att jag är en ödmjuk, känslig och lyssnande person som är jordnära och har kontakt med det verkliga.

Idag känner jag mej extra stolt att jag som sponsor och en bra kille ska försöka skingra de mörka tankarna och hitta de nya tankarna som ligger dolda i sinnet. Jag vet att du kommer att göra ett hårt jobb, för i ditt liv finns det många tårar att gråta, många knutar att lösa. Dina steg är inte lätta, men tillsammans klarar vi att riva de värsta och falskaste villfarelser som finns.

Valet som alkoholisten gör när den går in i missbruket gör inte denne för att rädda världen eller sej själv, den djävulska stig som trampas blir till en cirkel som inte kan brytas utan att ändra allt, och då krävs mod, styrka, stöd och en hel del support ifrån samhälle och medmänniskor för att våga bryta det galna missbruket. Det var längesedan jag var så här rörd inombords som jag är nu. Du ska veta att jag vill finnas som en kamratstödjare men framför allt som en vän som du kan lita på in i döden.

Texten nedan är tagen ifrån Tage Danielsson- Humanisten , titta gärna in på sidan det finns många tänkvärda berättelser och fakta där. http://surf.to/tage


Kan man ha roligt utan sprit?
(Denna fråga ställde sig även Tage en gång:)

"Jag har också lagt märke till att folk egentligen ytterst sällan blir spirituella av spirituosa. Sprit betyder visserligen ande, men nog är det en förolämpning mot den mänskliga anden att den skulle bo i en flaska.

Nej, det är den hemliga pakten med spriten som slagit till igen. De organiserade nykteristernas ständiga tjat om att man kan ha roligt utan sprit övertygar oss om att man inte kan det.

Men det kan man ju. Det är det som är det löjliga. Varför skrattar folk rått så fort de hör detta enkla sanna påstående: man kan ha roligt utan sprit. Man kan ha roligare utan sprit. Man kan ha roligt med sprit också. Man kan också ha tråkigt med sprit. Man kan ha tråkigare med sprit än utan. Slutligen kan man ha tråkigt utan sprit, men vara glad ändå, för att man är nykter.

Alla vet att man blir minst lika glad av en skogspromenad som av en grogg. Men groggen är ensam om sin trivselterminologi. Varför hör man aldrig en glad dryckesbroder på vattenfest säga till en annan: "Ä du, vi tar oss en promenadjävel till !" ?

Alla vet att man blir minst lika glad av erotiskt umgänge som av en sup. Varför sjunger man i detta sammanhang ingen motsvarighet till "Helan går", med en lämplig paus före "sjung hopp fadderallan lej !" ?

Alla vet att man blir mycket gladare av en bok än av en halv flaska dessertvin, men aldrig får man uppleva den andlösa spänningen som ligger i att stå utanför en bokhandel där man är portad på grund av litteraturmissbruk, ta tag i rockuppslaget på en förbipasserande och väsa: "Du kompis, du skulle inte vilja vara så förbannat vänlig att köpa ut en Gyllensten åt undertecknad? Och eventuellt även en halva danskt, en lille Riefbjerg?"

Hur kan vi då bevisa denna hemliga pakt som vårt samhälle har ingått med spritdjävulen? Om nykterhetsreklamen har gjort spriten oförtjänt populär, vad kan vi göra för att återställa balansen?

Bara en sak. Tvärtom.

Det gäller att göra nykterheten syndfull, liderlig och därmed ytterst intressant."

          

Kommentarer


Kommentera inlägget här: