Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Den enes bröd är den andres död...

Kategori: Samhälle

Det finns yrkesgrupper och uppdrag som betyder ett stort mänskligt ansvar, samtidigt som det betyder att den som utför det besitter och äger en makt som inte kan rubbas. Om en yrkeskår eller en förtroendevald missbrukar den positionen då kan det få förödande konsekvenser för den utpekade eller den drabbade. Just nu i Dalarna kan man lugnt påstå att en stor rättsskandal har avslöjats, men går det att få ett slut på den, då man så enkelt bara har förstört alla papper med förhör med dessa personer. Det har inte varit så stora reaktioner efter " Dokumen inifrån" som sändes den 30/3 2008. Hannes Råström hade gjort en grundlig undersökning och ett repotage av pyromandåden som härjade i Falun/ Borlänge i mitten av 70- talet. Då åkte 8 ungdomar fast för dessa dåd. De var runt 15 års åldern och den yngsta var 13 år. Varför Rådström beslutade sej för att borra sej ner i denna händelse var att en man ringde anonymt till honom och tog på sej dessa dåd, den anonyme lade fram tillvägagångssätt hur han tänt på och la fram saker som inte en ovetande hade kunnat veta. Då ville  Hanne gå vidare och det har han gjort med besked. Han har lagt fram en skrämmande utredning av dessa ungdomar. Han har gjort intervjuer med ett gäng pensionerade poliser med självgod min, och en förklaring av bevis och förhörsformer som verkar vara under all kritik. Jag skulle tro att locket måste på i den här utredningen annars kan den likna en rättsskandal. Varför erkände ungdomarna de här bskyllningarna?

 "Till slut hade åtta ungdomar erkänt. Äntligen verkade polisen ha hittat pyromanerna som så länge plågat Dalarna. Men greps rätt personer eller var utredningen ett enda stort rättsövergrepp? Kan de ha erkänt utan att vara skyldiga? Dokument inifråns Hannes Råstam söker svaret."

En trettonårig flicka låstes in i häktet under 3 dagar utan att få träffa sina föräldrar, polisen sade till henne att hon skulle få "ruttna där" om hon inte erkände.
Det enda hon ville var att komma hem. Bara det säjer en hel del om hur illa det skötts. Utredningen slutade med att 8 ungdomar erkände mer än femton bränder och de blev placerade i fosterhem eller dömdes till rättpsykiatrisk vård.

Under programmets gång intervjuades de poliser som hållit i förhören, och man hörde som vanlig lekman att det fanns så mycket i föhören som inte alls gick ihop. Många vilda chansningar och ett krav att bränderna skulle få ett slut. Och poliserna trodde att bränderna skulle falna med barnens bekännelser. Men dessa fortsatte tyvärr, även fast ungdomarna hade placeras. Flera av barnen kände inte varandra, de visste heller inte för vilka bränder de var anklagade. de kände sej tvingade att erkänna.

En kille som idag är vuxen sa i programmet att allt man ville var att komma hem, han kände sej tvingade att erkänna. Två ungdomar hade nekat till att de var med om bränderna och hade friats i brist på bevis. uppenbarligen hade nog alla friats om de inte pressats till ett erkännande, för bevisen finns inte.

Idag kan nog ingen utav dem få någonsomhelst upprättelse eftersom polisen varit duktig och kört alla föhör och dokument i sina förstörare. Det är ju alldeles åt helvete. hur behandlar man barn och unga, är det konstigt att det finns hat emot polismakten som missbrukar sin position mot barn som inte kan se konsekvenserna av ett erkännande.

Jag har vetskap om en av personerna i den här härvan, och vet ni, jag trodde aldrig att hon hade varit delaktig i pyromandåden.

Jag ber den mannen som ringde till reporten Hannes Råström och berättade om pyromandåden i Falun/ borlänge under 70 talet ger sej till känna för att ge dessa människor ett värdigt slut på en lång och hemsk uppväxt som har varit fylld med ångest och en jävla behandling. Det går inte att sätta ord på vilken plåga dom måste ha genomlevt.
Erkänn och berätta din historia, du måste gottgöra dina fel. Även för din egen skull.

Repriser:
SVT2 Torsdag 3 apr 2008 kl 15.55
SVT2 Lördag 5 apr 2008 kl 14.10
SVT24 Lördag 5 apr 2008 kl 21.00

image182                          

Kommentarer


Kommentera inlägget här: