Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Tältprojektet- Vi äro tusenden

Kategori: Allmänt


Det har gått 30  år nu sedan  tältprojektet turnerade Sverig runt  med ett cirkustält , turne´n startade i Maj och slutade i September 1977. Jag var och såg den på grusplanen vid Domnarvsvallen, det som fastnat på näthinnan är  Totta Näslund sjunger "Aldrig mera krig" med en kraft som kan få pistongerna på högvarv . Föreställningen sågs av ca 100.000 personer runt i Sverige. Den var fyra timmar lång.   

Historiens som berättas handlar om Ellen, föreställningen följer hennes liv i arbetarklassens tid  1879- 1977. Jag minns att jag var alldeles salig efteråt ett litet flickebarn som man var och blott 17 år.

Det var Nationalteatern som tog initiativet, med var även musikgruppen Nymmingen, teatergruppen Oktober, Narren och Tidningsteatern.Sven Wollter och Johannes Brost medverkade, de frilansade.

I morgon går jag och ser Sven Wollter på en inspirationskväll på Maximteatern i stan, jag anar att det kan bli ett spännande besök som jag ser fram emot.

Egentligen finns det bara en sak som jag tycker att Wollter har stollat till det med under alla åren och det är hans uppträdande i Jakobs Stege för längesedan. Han blev korad till Sveriges sexigaste man och samma år valdes då Lena Ph till den sexigaste kvinnan. Vad jag minns satt Wollter i en fotölj och Lena Ph krälade på golvet runt hans fötter och sjöng "Kiss me Tiger". Om jag inte minns fel så hade han en pipa i käften också.Lena hade någon djurtrikå´på sig.

Bara inte moderatorn Joakim får för sig att göra något sådant i morgon, risken är inte stor, men den finns.

Finalnummret i Tältprojektet  "Vi äro tusenden" är ett mäktigt slut. Bilden är tyvärr svart så du får lyssna, blunda, njuta och minnas:

 http://www.youtube.com/watch?v=tiCxcWTA-dU    
  (länken fungerar inte, går att skriva in i webb läsaren.Som nybörjare ska jag forska i detta*)                                                       

Kommentarer


Kommentera inlägget här: