Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Borlänge Kommun äger Kräftfiskerätter...

Kategori: Fiske

Det här med kräftfiske är inte var mans rättighet. Nej det är en rättighet för vissa som ligger i någon gammal lag sedan Sjuttonhundra-frysit-fast.  På 1500 talet då ägde kungen Laxställen, medan folket fick svälta så drog kungen i sig den fina fisken. Idag svälter väl inte folket på samma sätt, men att få fiska kräftor är en infekterad fråga. Ingen vill släppa ifrån sig sjöarnas dyrbara guld. Samtidigt säger Länsstyrelsen att "kräftor är fisk, men sedan får ägarna i fiskevårdsföreningen bestämma om andra än ägarna ska få fiska kräftor. Alltså möjligheten finns, men det är upp till föreningen att bestämma. Och här där jag bor, så vill dom då inte släppa ifrån sig någon rätt...utan jag har hört att, vi som inte får fiska kräftor är bara avundsjuka och kan gå till ICA och köpa våra kräftor" ...Det är fisket som är roligt...på ICA kan man inte fiska kräftor, där kan man bara köpa.
 
Borlänge Kommun är ägare till ca 300 fiskerätter i Runn/ Ösjön och Dalälven. Dessa fiskerätter skall sedan räknas ut i % och andelar och det görs genom en lantmäteriförättning och den förättningen har varje fiskevårdsområde en förteckning över. Så kassören i varje förening kan ta fram en förteckning och läsa att så och så många fiskerätter har Borlänge Kommun. Jag vet inte hur många år Borlänge Kommun har haft dessa fiskerätter, men kanske 50 år, eller 100 år...Det visar sig. Men som det är nu så utnyttjas dom inte, samtidigt finns det Borlängebor som vill fiska kräftor, men inte får. Nu har vänsterpartiet i Borlänge lagt en motion om att Borlängebon ska få tillgång till nyttja Kommunens fiskerätt. Vilket inte är så konstigt. I Smedjebacken säljer Kommunen något som kallas "Ortskort" till de som är skrivna på orten, så de får fiska kräftor.
 
Självklart så kommer inte alla Borlängebor (48.000st) kunna nyttja rätten, men i vissa andra kommuner i Dalarna lottas platserna ut, eller att medborgaren skriver upp sig på en intresselista. Kommunen har också möjlighet att sälja fiskerätten. Vilket inte vore så bra om det är en privatperson, men det skulle kunna vara till en exempelvis nybildad förening som heter "Kräftor åt Alla" en intresseförening där fiske och fiskevård skapades.
 
Det är inte bara Kommunen som är stora ägare av kräftfiskevatten, utan Svenska Kyrkan har också en stor del. I vissa kommuner i Sverige så utnyttjar kyrkan den rätten genom att låta ungdomar fiska kräftor, eller att man lottar ut fiskerätten för sina församlingsbor. Ja ute i Sverige verkar det lite mer öppet och inte så inskränkt. Man delar med sig av de som betalar kyrkoskatt, då borde det inte heller vara så svårt att ge medborgaren i Kommunen valuta och en bonus på den khöga kommunalskatt den betalar in.
 
 
 
När andra kommuner i Sverige och Dalarna kan fixa till kräftfiske åt sina invånare, så borde ju Borlänge Kommun också kunna gå till ett solidariskt beslut angående kräftfisket i Runn/ Ösjön och Dalälven. Det är inte fråga om möjlighet, utan det är fråga om vilja. Borlänge Kommun som har en representant med i fiskevårdsföreningen måste ju verka för Borlängebon och dennes intresse, inte vad det privata ffiskerättsägarna vill. 
 
Det här med kräftfiske för mig handlar inte om de dyrbara kräftorna, utan det handlar om rim och reson, det handlar om demokrati och är vi Borlängebor delägare i kommunen då ska vi också få kunna utnyttja det vi gemensamt äger. Det finns kantareller i skogen som räcker till alla, det finns kräftor i Runn/ Ösjön och Dalälven så några Borlängebor kan få fiska och prova på. Det vore väl en jäkla bra reklam för Borlänge att kunna erbjuda sina fiskerätter till medborgaren, och hakade sedan kyrkan på så blev det nog en fiskefest för båd gammal och ung.

Kommentarer

  • Anonym säger:

    Snygg blogg fått hjälp?

    Svar: Hej...nej det var en mall som jag bara klickade på, så jag tog krafttaget att klicka, sedan gjorde tekniken resten :)
    Mia Javerling

    2012-07-12 | 10:03:30
  • kenneth tjernberg säger:

    bra skrivet
    har köpt ett kort men när jag kommer hem och läser på ser jag att man inte följer fiskevårdsföreningens bestämmelser blir lite besviken 400kr för ett dygn för en novis på kräftfiske är för mycket tänkte ta med min barn barn några helger men är tydligaen fiske ett dygn förstår inte komunens egna regler ät lite sur ha de Kenneth

    Svar: Hej, jag själv har inte köpt något kort. Tyvärr så har jag haft en hel del att stå i så tiden har inte funnits. Det skulle vara intressant att få veta vad som står på kortet och vad som skjiljer sig från fiskevårdsföreningens regler. Kommunens fiskevatten ligger ju under en förening så jag förstår inte varför man har gjort skillnad. Mejla mig gärna och berätta [email protected]
    Mia Javerling

    2013-07-30 | 20:02:22

Kommentera inlägget här: