Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Folkets Park i Borlänge - En skam för...

Kategori: Samhälle

Borlänge Folkets Park var en bland dom finaste folkparkerna i Sverige. Den var otroligt vacker med mycket blommor, och många uppträdanden. Det var ett folkliv. Många storheter har spelat där. Jag tänker inte rada upp dom, utan kanske kan återkomma till det framöver, om den där tiden tillåter. Okey, tillbaka till texten, varför skriver jag nu då om Folkets Park? Jo för att det är skandal, sedan branden i slutet av 70 talet så har allt bara fått förfalla.

Jag tog mej en runda för ett tag sedan, fotograferade och dokumenterade folkparken, jag och många fler ser att Borlänge Kommun fullständigt skiter i den, liksom de struntar i en hel del annat i den här kommunen. Alla skattekronor går till att bygga upp en köpstad. Här byggs inte ett samhälle för människan, utanför företagandet, där man tror att allt som byggs ska generera oförskämt mycket arbetstillfällen. Vi har en stadskärna som snart står tom, den är död och liknar en spökstad. Många fackhandlare kämpar för sin existens och vill inte flytta till Kupolenområdet, de vill helst vara kvar i stan. Vad är det som händer, varför får de kommunala byggnaderna förfalla, varför får vår folkpark förfalla?

Jag tror att tomten till parken är illa ute, jag har en magkänsla att kommunen inte vill ha ansvar för "skiten". De vill riva det lilla som finns kvar, de demonterar bit för bit. Försäljning av en lokal har redan skett till Banhoff, en lokal som var lovad till några andra föreningar, sedan kom en kovändning. Försäljningen var ett faktum.Här ovan är den gamla kiosken, som är absolut så förfallen som en byggnad kan bli, dörrar är borta och den är en fara. Det finns tydligen ett rivningsbeslut på kiosken nu, men det beslutet har jag överklagat hos Miljö& Byggnadsnämnden. Jag anser att byggnaderna som finns kvar ska renoverar upp och nyttjas, hur dom ska nyttjas det får bli en framtidsfråga, men det finns flera projektliknade saker som kommunen kan få igång i parken. Idéerna finns och dom kommer att presenteras framledes.

Jag och en kompanjon har startat upp en facebooksida som heter "Vi som vill ha ett nytt Folkets Park i Borlänge- Byggt efter de gamla ritningarna". I den gruppen är vi idag efter ca 1 månad 120 stycken, och vi har planerat ett första arbetsmöte. Det har bildats en opinion som verkligen är med och bidrar på den sidan. Jag tror att denna grupp kommer att öka framöver och att det blir ett engagemang i folkparksfrågan. I Borlänge får inget bli äldre än 50 år, då rivs det eller så får det förfalla så att ingen räddning finns. Det är irriterande för mej som skattebetalare att se på, när saker runt mej rivs, förfaller och raseras. Medan Kapfrad knäpper med fingrarna och får en stor tomt för en spottstyver. Att riva gamla byggnader där, och bereda en tomt kommer inte att stanna på 500 miljoner, nej, nej...sista kronan är inte betald än. Vi Borlängebor, vi alla kommer att bli skuldsatta över öronen.Foto av den gamla utescenen, där rutorna är krossade. Lagade med plxiglas
detta är inte helt olikt det gamla Östtyskland.Folkets Park i Borlänge är en skam, det är ett svek mot oss Borlängebor, att lämna alltihop i ett förfall utan dess like. Parken är inte ensam om att få förfalla, många av kommunens byggnader är dåligt underhållna.
Vad vill vi med facebookgruppen, jo vi vill bevara Folkets Park i Borlänge vi vill inte vänta längre och se förfallet, vi vill få upp ögonen på ansvariga politiker och vill att de ska ta sitt förnuft till fånga. Vara öppna för en debatt, en framtid för parken. Det är hög tid nu.Här är den gamla ståtliga entrén på Parkgatan, revs någongång på 60 talet. Där den gamla entrén stod ser det nu  ut som skit, innanför till höger ligger en stor grusplan med stora hål i, en parkering för hotellet och restaurangens gäster. Pinsamt.En svunnen tid som är värd att kämpa för...kom igen visa ditt engagemang.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: