Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

...åh många kallstarter blir det...

Kategori: Miljö

Kylan kommer att hålla i sig med fasta tumvantsgrepp i Moder Sveas bastanta skinkor. Vi alla huar lite till mans och påminner gärna varandra i möten hur kallt det är. Det bästa sättet mot kylan är att gå in i värmen eller att pälsa på sej, kanse vargskinnspäls, dom kommer nog att finnas i var mans hem inom sinom tid. Av köttet ska väl deikatesshandlaren göra något gastronomiskt av, vad vet jag vad vi har att vänta.

Här hemma tvistas det om kallstartens vara eller inte vara. Ibland så har jag eller någon annan körkortsinnehavare i familjen glömt att ställa motorvärmaren på tiduret. Alla glömmer, fast ibland är jag tvungen att ta en kall bil och köra oavsett om motorn är varm eller inte. Hur farligt är det egentligen?  Kan hela skiten explodera, implodera eller oxidera...*S* Ja vad vet jag, en blondin som är jäkla duktig på att fylla i färdigblandad spolarvätska, tanka och fälla baksäte vid soptippskörning vad vet hon. Jag förstår att det kan vara en påfrestning för motorn att starta i kyla, men hur vågar alla miljoner som inte har en motorvärmare är då frågan?
Jag undrar, är min make överkänslig mot kallstarter och kyla?

En tiodygnsprognos gör kanske ingen människa glad, gladare, gladast. Men ändå en påminnelse om hur jag ska ställa tiduret tio dagar framöver. Nu undrar jag hur välden framöver kommer att se på kallstarter och varmstarter. Eller blir det inga starter alls. Den frågan är nog större än kallstartsfrågan.

I vår kommun, i flera kommuner, kanske är det så i alla kommuner att tomgångskörning mer än 1 minut är förbjuden i tätort. Det är väl en "bra lag" men det finns inga sådana bestämmelser ute på Dala Airport där flygmaskinerna kan stå och dundra på "tomgångsläge" i uppåt timmar med flygbränsle. Det är ganska konstigt för då blir egentligen  1 minuts tomgång för bil totalt verkning- och meningslös. Man kan undra hur det tänks.

Vi får vara glada att det fortfarande finns väder och klimat där vi kan vistas i, för det är bara en tidsfråga. Nu får ni en tiodygnsprognos av mej och Aftonbladet. Dra ner luvan över öronen, snurra halsduken runt halsen och bered dej på en vargavinter.

Kommentarer

  • Britt-Marie Sälgström säger:

    Jo man kan undra om folk får igång sina bilar och andra fordon och tex. kommer till jobbet om det blir -30 - 40 C inom den närmaste tiden?

    Håller med dig i dubbelmoralen angående kallstart av bilar kontra flygplanen på Dala Airport.

    Kanske Golfströmmen håller på att överge oss redan om mycket smältvatten från Grönland täcker Atlantens yta? Eller så är det bara en naturlig variation av vinterkylan så som det var för några årtionden sedan.Kanske de som bor i Afrika främst kommer att lida av klimatförändringarna om det blir 70 C i skuggen där som klimatexperterna tror...Men nog måste klimatförändringarna påverka världen oerhört inom en inte snar framtid.

    2010-01-05 | 03:39:43
    Bloggadress: http://brittmariespolitiskatankar.blogspot.com
  • Holy Kirch säger:

    hej allt bra? :)

    2010-01-05 | 04:03:07
    Bloggadress: http://holykirch.blogg.se/

Kommentera inlägget här: