Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

www.americamail.us

Kategori: Släkten och forskning



Ja det är nog lätt att tro att det totalt gjort ett överslag i min pannlob. Efter att då att i så många år har gått å funderat "var gubbfan" tog vägen" så har jag i alla fall börjat att leta efter Johan Martin Emanuelsson, min anfader, farfars far. Han har under de här daagarna blivit en person för mej.

 Det är ganska lätt att tycka att det inte gått så många år sedan 1902, men då fanns det inte lika mycket kontroll för att Emigrera, passagerarlistor har försvunnit. Det sparades i pärmar och mappar. En helt annan tid innan industrialiseringen hade kommit igång på högvarv.
Jag har i alla fall gett mej på att jag ska försöka fullt ut med de resurser som går att få nuförtiden. Jag har ett bra program i datan, men känner förstås att jag behöver proffshjälp för att komma vidare en som kan hjälpa mej att söka och spåra i böcker och en som vet hur jag ska söka. Det känns som om det är jag som har huvudrollen i en deckare, att det jag som är kriminalassistent M. Javerling.

Nu har jag bränt iväg några "Wanted" mail till andra sidan Atlanten och Minnesota, ett till en kvinna som kommer från den staden Bemidji i Minnesota, henne hittade jag på en släktforskarsida. Jag har bett henne om tips vilka jag kan kontakta i den staden för att försöka söka rätt på min anfader. Sedan har jag mailat till en lokal radiostation i den lilla staden och just gjort en efterlysning på kvarvarande släktinga. Ja visst kan det bli ett bomskott, men det kan ju också leda någonstans. Ett otroligt spännande projekt, när man blir så här ålderdomlig som jag då behöver man fart och spänning. Jag trodde aldrig det skulle vara så roligt som det är jag är verkligen hänförd och exhalterad.

Så det visar sej i framtiden om jag får packa Amerikakofferten och go over- there och möta frityrstinna amerikanare, vem vet. Jag kommer att berätta vad som händer här framöver. Först ska jag se om jag hittar några släktforskarmurvlar i vår stad som vill inleda mej i en tidsresa som kan sluta hur som helt i ett annat land och i en annan tid.


Kommentarer

  • Skatan säger:

    De låter onekligen spännande dina efterforskningar ... jag kommer att följa dom. Tänker du alltså åka "på rikgit" till USA för att söka efter Johan Martin Emanuelsson? Snart?



    Kram!

    2010-02-16 | 22:28:04
    Bloggadress: http://skatanstankar.wordpress.com
  • Mia säger:

    Nja...åker väl inte riktigt än:) Jag tror att jag ska hitta honom "på riktigt" först. Jag har skickat några mail till Minnesota, sedan har jag nu anmält mej till släktforskning och där finns det bättre hjälp att få. Man kan följa böcker och emigrationslistor.( Kan jag å kontakt med eventuell släkt så vore det roligt, eller om han dog kort efter då vet jag i alla fall vad som hände.) Som novis är det svårt att hitta arbetsätt och listor. Får jag reda på att han har släkt och en grav i Usa, då tvekar jag inte...Om dom släpper in mej:)

    2010-02-17 | 09:08:19
    Bloggadress: http://miajaverling.blogg.se.blogg.se/
  • Skatan säger:

    Om dom släpper in dej !! Ha ha haaa ...



    Själv är jag adopterad och min adoptivpappa och farfar släktforskade och pappa har också skrivit många brev ända sen jag kom till familjen och långt innan dess... som är sparade. En guldgruva att gräva ur. Jag har också tagit kontakt med mina biologiska föräldrar och har halvsyskon. Det gick bra med min biologiska mamma men min bio-pappa var en riktig skitstövel och honom bröt jag med nästan omgående. Han har också två söner som jag ännu inte tagit kontakt med ... men ska. Åtminstone sedan "skitstöveln" dött.



    Det är kul det här med rötter ...



    Kram!

    2010-02-17 | 18:36:28
    Bloggadress: http://skatanstankar.wordpress.com
  • Z säger:

    Jag rotade runt efter mina gamla släktingar i USA på internet.

    Kanske har du redan fått de här webadresserna men jag tipsar ändå ifall inte.

    http://www.ellisisland.org/

    Är en gratissida med namn på alla som kom med båt till Ellis Island i New York dit de allra flesta kom som invandrade. Kan vara lite svårläst men jag hittade min släkting med bild på båten, till och med.



    http://www.familysearch.org/eng/default.asp

    Är mormonernas släktforskningssida.Den religionen påbjuder släktforskning av medlemmarna. Hittade faktiskt en släkttråd ända tillbaka till 1600 talet i Sverige. Innebär troligen, hemska tanke, att någon gammal släkting tillhört mormonerna i Utah.

    Dödsregistren i USA är offentliga och finns på nätet. Har dock tyvärr tappat bort adressen.

    Prova lite olika stavningar vid sökning.

    Bägge sidorna är gratis men kräver registrering.

    Folkbokföring och husförhörslängder finns också på svenska websidor. Ganska billiga betalsidor med mycket intressant läsning om gamla snedseglare i släkten.

    Lycka till!



    2010-02-19 | 00:03:26

Kommentera inlägget här: