Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Lismande Politik...

Kategori: Politik

Kommunens fastigheter rasar, skolornas fönster ramlar ut, skolbespisningar är så gamla och utjänta att det inte får lagas mat i dom. Underhållet är under alla kritik. Taken läcker på ett otal kommunala fastigheter och det inspekteras, för att sedan inspekteras och till sist så inspekteras det av olika deligationer.

Hyreslägenheter byggs för de rika, där lägenheterna kostar mellan 10.000- 15.000kr/ månad. Det säger sig självt vilka som har råd att bo i de lyxsanerade bostäderna. Inte är det vanligt folk inte. Man drar in på den kommunala servicen som har varit till hjälp för de handikappade. Man bugar och bockar för näringslivsetablisemang och vill att Borlänge ska vara Borlänges motor i handel. Man har höjt den kommunala skatten så högt (tycker även jag som vänsterpartist) att folk föredrar att flytta utanför kommungränsen, och det lönar sig att arbetspendla. Flera tusen gör så varje dag, åker hit och jobbar, för att sedan åka hem och betala in sin skatt i en annan kommun.

För ett tag pratades om skattehöjningar, då sade alla partier nej, nu är det nog. Vad är det som skett med denna stad. Hur kan man försätta sig i en liknande situation? Kan inte de anssvariga politiker tänka ekonomi, om inte så vet de väl hur en vanlig hushållsekonomi fungerar.

Man säger sig skapa olika saker som är bra, utan att fråga vad det är medborgarna önskar sig. Jag är övertygad om att flera Borlängebor önskar trygghet. Att de har arbete, dagisplats, bra skolor, utmärkt samhällsservice, en bostad som håller standard till ett normalt pris, kommunikationer, omsorg för handikappade och äldre. För skattekronan ska främst gå till det som bygger upp det viktiga för folk.

Nu som sagt, så har kommunen halkat efter rejält. De kan inte visa att uppdraget håller. Därför att de inte kan hålla i de skattemedel som de får in. De satsar sina pengar på den privata sektorn som ska motorisera vårat Borlänge. Vi ska hålla handlare med stora ytor som bereds för stora skattepengar. Medan den viktigaste delen går i sank. Hur ska det sluta?

En kommun ska byggas upp från de boendes behov och förutsättningar, personen är det viktigaste, den ger skattekronan och har behov att få tillbaka. Det är ett uppdrag som ges av en skattebetalare till de styrande, det vet vi. Varför funkar det inte, vad är det som gör att skygglappspolitiken träder ikraft. Vad är det för monument som ska kunna tillfredsställa de viktigaste behoven?

Den här staden är absolut helt sönderbyggd, en industristad som drabbats av 60 talets rivningsvåg, och kvar står några gamla byggnader, som är lätträknade. En indiustristad som nu ska bli ett gigantiskt Ullared med en ganska död stadskärna. Det amerikanska shopingcentret har flyttat kommersen 500 meter ifrån centrum. En kirunamanöver där vi har flyttat staden, till en gammal myr. Nu har kommunen börjat riva det gamla industriområdet för att bereda marken till och för Ikea. Vatten och el dras, nya vägar måste till för annars så blir det kaos där två riksvägar möts och som under rusningstrafik idag är kaotisk.

Alla efterdyningar till detta Ikea kommer att bli så otroligt kostsamt. De flesta tycker det är bra, men det har ingen aning om vad det kostar varje enskild person, hur mycket varje Borlänge bo "lånar ut" för att gynna företagen. Den enes bröd lär bli den andres död. Jag skulle tro att om några år, när yngsta barnet har flyttat, då kommer nog vi att välja en plats utanför den här kommunen. Det är inget nytänk, utan vår stad har misskötts under en längre tid med otroligt korkade satsningar.

I en kristid eller när kommunen har dåligt med pengar då måste man visa sina skattebetalare god sed. Tala om att vi måste spara, men inte satsa på luftslott. Idag är inte trovärdig politik. Även den som inte har intresse för politik har nu insett det. Varför gräva gropen större istället för att täppa igen?

Under 30, 40 och 50 talet när socialdemokratin gjorde sitt intåg i landet, så hade politikerna som tradition att samarbeta med näringslivet, för att skapa arbetstillfällen. Då handlade det om industrialiseringen, då handlade det om arbete som gav något tillbaka. Wallenbergare och Socialdemokrater hade ett sk. samarbete, den traditionen tycks hålla i sej. Men idag handlar det om handelsjobb, oftast halvtid, inga höjdarlöner. Ingen garanti att alla arbetare ska komma från kommun eller ens bo i kommunen. Det känns som om det satsas på ett lotteri eller nåt jäkla tutbingo. Den privata sektorn gynnas upp över öronen, de bjuds tomter till skampriser och kommunledningen står lismande och bugar, välkomnar. Vi skattebetalare får betala.

Är det konstigt att Borlängebor väljer att flytta utanför stadsgränsen, för att sedan bara nyttja den "motor" som byggts upp. Att placera en energislukande motor ute på myren, som går på bränsle, som efterlämnar sig ett utsläpp, för att sedan bli gammal och till sist lägger av. Allt har sin tid. Men människor lever i generationer och måste få den omsorg de batalar för. Ett Ikea erbjudande kort räcker inte.
Köpglädjen i vårt samhälle kommer att få ett slut, det tror jag flertalet av oss är ense om, även om också jag vill blunda för detta faktum. Folkets materialism har blivit en fara. Det finns fabriker som massproducerar typiskt onödiga saker, saker som ingen egentligen behöver. Vem behöver en batteridriven toaborste ? Jag kan svara att ingen i hela världen behöver en sådan.

Kommunen skapar falska drömmar, och kan inte se de konsekvenser som nu kommer att följa vårt "Amerikakomplex". Att man med att koncentrera ett köpcentra med alla dess butiker ger bakslag åt den övriga handeln som inte är anslutna till området. Det är ingen speciellt konstig uträkning, för så är det. Det kommer att bli koncekvenser med den här typen av politik för många Borlängebor, och det är jag alldeles övertygad om.


Kommentarer

  • Enus säger:

    Kom till Falun om ni behöver något,vi har en loppmarknad varje lördag som passar er borlängebor som handsken!

    2010-04-29 | 05:39:03
  • Mia säger:

    Tack, det är ett utmärkt förslag. Loppis är det bästa alternativet, samma prylar till ett bättre pris.

    Jag har själv en hel del i kartonger som ska till loppis , just i Falun:D

    2010-04-29 | 07:53:29
    Bloggadress: http://miajaverling.blogg.se.blogg.se/
  • storabh säger:

    Nja, jag tror att IKEA är ett lyft för Borlänge. Vi är ju redan inne i den kommersiella kvarnen och då är det väl lika bra att löpa linan ut. Antingen eller.

    2010-04-29 | 16:22:57
  • Mia säger:

    Mina tankar handlar inte om att Ikea är bra eller inte. Men undrar på vilket sätt det blir ett lyft, då varje Borlängebo blir skuldsatta som förljd av etableringen. Medan den kommunala servicen falarar.Hur länge kan den rika världen vara inne i den komenmersiella kvarnen, det är du och jag som väljer om vi vill anamma den. Jag tänker inte löpa linan ut och se på när Borlänge prioriterar monument. Å andra sidan så tar det inte så många tiotal år innan Borlänge startar sina rivningar efter byggen.

    2010-04-30 | 08:19:07
    Bloggadress: http://miajaverling.blogg.se.blogg.se/

Kommentera inlägget här: