Mia Jäverlings Blogg

"Bättre skjuta rygg, än arm ur led"

Jag tänker, hur menar dom...

Kategori: Samhälle

Jag pratade med en gammal kompis här på morgonen. Hon har jobbat inom äldreomsorgen i många år. Hon och hennes arbetskamrater är ofta förtvivlade över sina arbetssituationer. Aldrig har det varit så illa som det är nu. Det "finns inga resurser" är det som målas upp för dem varje dag. Tio ur personalen kommer att få gå, dagverksamheten för de gamla krymper eller tas bort. De som blir kvar vet inte om de hinner ta de gamla ur sängen, de tror inte de får tid över till samtal med sina gamla. Situationen är ytterst allvarlig, samtidigt otroligt frustrerande för de som vill göra sitt jobb och skapa den värdighet för sina patienter som de har rätt till.

Hela vår kommun rustar ner i stället för upp, skolor förfaller och fönstren ramlar ur, föreningslivet är snart ett minne blott. Bidrag krymps, eller avslås. De gamla far illa på äldreboenden. Dagisköerna fylls hela tiden på.  Samtidigt så byggs en kommun upp med köpcentra. Ett fritidscentrum för de som har slantar och kan spendera. Ett hårt samhälle där konsumtion belönas, med vadå?. Jag begriper ingenting av det här. Jag förstår inte alls hur de tänker. Det enda jag kan se är att de inte tänker alls, finns ingen långsiktighet i det som byggs upp.

Borlänge kommun köper loss en tomt på en rågåker i anslutning till Kupolen, den saneras och ska beredas. En kostnad av 350 miljoner. Eller blir det mer med infrastrukturförändringar?
Tomten säljs till IKEA för 53 miljoner, och förlusten är hisnande stor, så stor att jag inte ens begriper hur mycket pengar det är. Det skräderas att denna handelsplats kommer att ge 600 stycken nya arbeten. Så kan det säkert bli, men man får även se långsiktigt hur många företag som måste slå igen och inte längre kan driva sin verksamhet i skuggan av IKEA. Det kommer förvinna jobb från andra ställen, exempelvis de mindre möbelaffärerna. Ikea kommer att ta många kunder från den redan etablerade fackhandeln.
Många tror att alla dessa företag betalar skatt till kommunen, men så är det inte. Företagens skatter går till staten.
Jag är inte alls någon Ikea hatare, snarare tvärtom. Jag tycker att de är bra och har bra möbler till vettiga priser. Många har råd att köpa möbler hos dem. Ungdomar kan skapa sej ett hem för ganska billig peng. Inga som helst agg till företaget eller deras koncept. Och självklart så blir det ett lyft för Dalfolket att Ikea kommer hit. Jag synar konsekvenserna, jag ser på det som utarmas för att aktörer med dignitet ska lyftas fram.

Under våren har de styrande tagit beslut efter beslut om nedskärningar eller borttagande av personal som servat den mjuka varan människan, syninstruktörer, och allt som inte orkas rabblas upp. Man har beslutat att stänga rehabiliterings badet, efter att ha rustat det för 25 miljoner. Det är så mycket dårskap att det inte ens ryms i rymden.
Jag tänker, men hur menar dom ?...


Kommentarer

  • penny säger:

    Är du intresserad av att kämpa för barnens rätt i Borlänge. Kika in hos mig.



    =)Penny

    2009-09-24 | 12:00:59
    Bloggadress: http://pinuppa.webblogg.se/
  • Penny säger:

    Hej Hej =)



    Jag har nu en blogg för matupproret som du gärna får sprida till dem som kan vara intresserade =)



    Hälsa gärna på!



    www.matupproret.blogg.se



    Ha en skön dag.......



    Penny Meijer

    2009-09-26 | 09:13:20
    Bloggadress: http://pinuppa.webblogg.se/

Kommentera inlägget här: